https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleNewtonLogo-icoon.jpg
Sommigen van ons zullen de Apple Newton misschien nog herinneren. De serie MessagePads en de eMate die Apple tussen augustus 1993 en maart 1997 uitbracht, en waarvoor de terugkomst van Steve Jobs een abrupt einde betekende. Op het juiste moment, Apple stond op dat moment op omvallen.

Hoewel de handschriftherkenning in de eerste modellen niet geweldig was, in de MessagePad 2000 en 2100 was het wel volwassen. En in de lijn van de vormgeving van deze MessagePad maakte Apple ook drie prototypes VideoPad, die ook bedoeld waren als een personal digital assistant (PDA). Hierbij ging het om een groter scherm in het liggende gedeelte en een kleiner scherm in het opengeklapte deksel.

[img]https://www.macfreak.nl/modu...
vandaag 13:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Software-updateBigSur-icoon.jpg
Drie weken geleden kwam er via Software-update in de Systeemvoorkeuren van macOS 11 Big Sur een Device Support Update binnen. De boodschap van Apple daarbij was: “This update ensures proper updating and restoring for iOS en iPadOS devices with a Mac.”

Adam Engst van TidBits heeft nu ontdekt dat dit exact hetzelfde mechanisme is wat we tot nu toe vaak zagen als je een iPhone, iPad of iPod touch verbond met je Mac. Bij Apple Support bleken veel telefoontjes daarover binnen te komen, omdat dat dialoog-venster verscheen op het moment van verbinden dachten veel mensen dat het om malware ging.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/...
vandaag 12:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/column.gif
Jony Ive vertrok ruim twee jaar geleden bij Apple, nadat zijn invloed in de periode daarvoor zich uitstrekte van software tot hardware, en steeds principiëler werd. Zo was het nieuwe ontwerp van iOS 7 zo drastisch dat sommige letters voor mensen met iets mindere ogen al niet meer te lezen waren.

Maar Ive hield zich natuurlijk vooral bezig met hardware en ook daar zagen we de resultaten van zijn steeds principiëlere keuzes. Zo werden MacBook Pro’s wel lekker licht en plat, maar betekende dat ook dat we nog alleen maar Thunderbolt USB-C poorten hadden en dat het populaire MagSafe verdween. En de duurste, en dus krachtigste, modellen problemen hadden omdat ze in die platte behuizing de warmte niet meer kwijt konden.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.16-inchMa...
vandaag 12:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1Max-icoon.jpg
We zullen nog even moeten wachten tot testen laten zien hoe snel de nieuwe M1 Pro en M1 Max chips in de praktijk echt zijn. Maar in de tussentijd zien de benchmark-testen van zowel de CPU (processor) als GPU (videokaart) er alvast erg overtuigend uit.

Om te beginnen met de CPU benchmarks, de scores daarbij zijn 1749 voor single-core en 11542 voor multi-core, dat is het dubbele van de M1 13-inch MacBook Pro die vorig jaar uitkwam. De enige Macs die nog hoger scoren zijn de de Mac Pro en iMac modellen met Intel's high-end 16 tot 24-core Xeon chips. De 11542 multi-core score is hetzelfde als de ‌Mac Pro met de 12-core Intel Xeon W-3235 processor.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1MaxCPUbenchmarks.jpg


Met andere woorden, een kleine twee j...
vandaag 10:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Poetsdoekje-icoon.jpg
Apple bracht afgelopen maandag een heleboel dingen uit waar veel van ons ongetwijfeld heel erg blij van worden. Waarbij voor de meesten van ons de nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro met de heel erg snelle M1 Pro en M1 Max chips waarschijnlijk het allerbeste nieuws waren.

Maar het bijzonderste wat Apple uitbracht is waarschijnlijk het nieuwe poetsdoekje (€ 25,00). Volgens Apple kan je met dit zachte en niet-schurende poetsdoekje alle Apple displays veilig en efficiënt schoonmaken. Daarbij noemen ze met name glas met nanotextuur, wat alleen in de vinden is op het (inderdaad erg kostbare) [url=https://macfreak.nl/shop/mac/apple-display/nieuwe-displays/pro-display-...
gisteren 13:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/24-inch-iMac2021BlueWallpaper-icoon.jpg
Iedereen die op heel erg snelle MacBook Pro modellen wachtte lijkt op zijn wenken bediend met de nieuwe 14-inch en 16-inch modellen. Maar hoe is het met de 27-inch iMac en de Mac Pro, wanneer worden die ook allebei uitgerust met een M1 Pro, M1 Max of een nog krachtiger chip?

Voor iedereen die met smart wacht op een nieuwe 27-inch iMac, volgens Ross Young, CEO van Display Supply Chain Consultants (DSCC), komt daar een nieuwe versie van begin komend jaar. En dan ook met mini-LED, ProMotion en natuurlijk de M1 chip. Hieronder de tweet waarin hij dit aankondigde, daarna deelde hij nog meer informatie met MacRumors, maar dat kan niet worden g...
gisteren 12:11

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021Notch-icoon.jpg
De nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro zorgen voor iets wat we nog niet eerder op een Mac gezien hebben, de ‘notch’. Dat is de uitsparing die we bovenaan het scherm van deze modellen zien met daarin de camera het lampje en de ambient light sensor.

Maar dat brengt natuurlijk ook de vraag met zich mee: wat gebeurt er als de muis-cursor (het pijltje op ons scherm) die uitsparing ontmoet. Gaat dat dan er ‘tegen botsen’, of glijd hij er doorheen (of achterlangs, dat komt op hetzelfde neer). Op Reddit stelde iemand niet alleen de vraag, maar maakte er ook een korte video van, in dit draad...
gisteren 11:08

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/EnergySaver-icoon.jpg
De nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro zijn de eerste Macs die je extra snel kan opladen. Daardoor kan je allebei deze laptops in een half uur van leeg weer naar 50 procent brengen. Maar daarbij moet je bij de 14-inch MacBook Pro wel opletten dat je de juiste lader hebt.

Want de 67W USB-C lader die standaard bij het basismodel van de 14-inch MacBook Pro geleverd wordt kan hiervoor niet gebruikt worden, daarvoor heb je de 96W USB-C lader nodig (20 euro meerprijs in de MacFreak Shop). Heb je eenmaal die lader, dan zal je MacBook Pro automatisch snel opgeladen worden, waarbij het niet uitmaakt of je hem aansluit aan de MagSafe aansluiting, of op een van de Thunderbolt USB-C poorten.

[url=https://www.macfreak.nl/modules...
gisteren 10:12

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
In al het geweld van nieuwe hardware en software-updates waren we macOS 12 Monterey helemaal vergeten. Voor iedereen die daar met smart op zit te wachten is er goed nieuws, de volgende versie van macOS zal aanstaande maandag (25 oktober) op Apple’s servers verschijnen.

Apple heeft een aparte pagina waar we de belangrijkste dingen kunnen zien van deze versie van macOS, en daar is iets bijzonders aan de hand met Safari. Want sinds Safari 15 hebben we in de voorkeuren van Safari onder ‘Tabs’ de mogelijkheid om ze ‘Compact’ of ‘Afzonderlijk’ weer te geven. Maar in beide gevallen lijken die tabs niet meer op tabs, maar meer op knoppen.

[img]https://www.apple.com/v/macos/monterey/c/images/overview/safari_...
19 oktober 2021 - 20:27

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iMovie-Mac-icoon.jpg
Naast de updates voor Final Cut Pro, Motion en Compressor heeft Apple ook een update voor het gratis iMovie voor ons klaarstaan. Dankzij deze update wordt het onder andere mogelijk om video's die zijn opgenomen in de Film-modus op de iPhone 13 te bewerken.

Daarbij kan je de Film-regelaar in het infovenster gebruiken om de intensiteit van het diepte-effect te wijzigen, te focussen op gezichten of andere objecten door ze in de viewer te selecteren en brandpunten in de videotijdbalk te bekijken en verwijderen. Let op, deze functies werken alleen met macOS 12 Monterey, je zal dus op zijn minst nog even tot aanstaande maandag geduld moeten oefenen.

[img]https://is3-ssl.mzstatic.com/image/thumb/PurpleSource115/v4/54/1a/cf/541acf25-0855-a216-1b7c...
19 oktober 2021 - 12:54
Volgende pagina