https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macfreak3_logo.png
Partijen als Amazon zetten steeds vaker producten op de markt onder de inkoopprijs, waardoor concurreren voor kleine partijen moeilijker wordt. Daardoor draagt de MacFreak Shop minder bij dan bedoeld en moeten we meer moeite doen om MacFreak gezond en toekomstbestendig te houden.

Een gedeelte van het antwoord is dat we Google Adsense-advertenties zijn gaan plaatsen. Tegelijk horen we vaak dat veel van jullie ons graag zouden willen steunen met donaties, en we hebben besloten om het nuttige met het aangename te verenigen. Dat betekent dat wanneer je donateur wordt we voor jou alle advertenties verwijderen, waarbij de MacFreak Shop advertentie rechtsboven op de desktop naar rechtsonder wordt verplaatst.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt....
16 oktober 2021 - 14:39

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Emoji-icoon.jpg
Een kleine tien jaar geleden was er een duidelijke trend in design van interfaces te zien. ‘Diepte’ en het uiterlijk van ‘echte dingen’ verdwenen en alle elementen werden zo ‘plat’ mogelijk. Bij Apple werd deze stap gemaakt met iOS 7, wat in september 2013 werd uitgebracht.

Maar ook in iOS 7 was er iets wat Apple niet veranderde, wat al die tijd zijn ‘diepte’ en schaduwen gehouden heeft: de emoji. Veel van ons weten waarschijnlijk niet dat emoji  binnen andere besturingssystemen er heel anders uit kunnen zien, in de tweet hieronder zie je hoe ‘plat’ ze zijn binnen Windows. Daar zijn ze ook bezig met er langzaamaan wat meer ‘diepte’ in te brengen, dat heet de Windows Fluent Emoji Design Set.


...
15 oktober 2021 - 13:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Blender-icoon.jpg
Ben je bezig met 3D dan ken je Blender waarschijnlijk allang, met dit gratis open-source programma is veel mogelijk. Kennelijk zien ze bij Apple ook het belang van dit project, want Apple is lid geworden van het Blender Development Fund.

Dat betekent niet alleen een financiële donatie, maar ook expertise van ontwikkelaars die bij Apple werken waardoor creatieven en ontwikkelaars die met Blender werken nog meer ondersteuning kunnen krijgen. Hoe groot de bijdrage van Apple was wordt niet vermeld, maar gezien de grootte van Apple ligt het voor de hand dat het hierbij om een substantiële donatie gaat.


Heb je interesse om met Blender te werken, op deze pagina...
15 oktober 2021 - 13:07

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchSeries7-icoon.jpg
Zowel tijdens de keynote als op de eigen pagina met informatie over de Apple Watch Series 7 vertelt Apple ons dat deze nieuwe Apple Watch 33 procent sneller opgeladen kan worden dan de Series 6. Daar heb je een USB-C snellader voor nodig, maar welke dat is staat er niet bij.

Daarom heeft Apple een nieuwe support-pagina online gezet, waarin we kunnen lezen wat we voor dit snelle opladen nodig hebben. Dat is Apple’s eigen 18 Watt oplader, of een krachtiger model, of een USB-C power adapter van een ander merk die USB Power Delivery (USB-PD) van minimaal 5 Watt kan leveren.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleWatchSer...
15 oktober 2021 - 12:15

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/WhatsApp2-icoon.jpg
WhatsApp ligt vaak onder vuur voor het gebrek aan privacy. Logisch, het gebruik ervan zorgt ervoor dat je adresboek en metadata in handen van Facebook komen, en daar maakt dat bedrijf graag gebruik van om een nog veel completer profiel van jou aan te maken.

WhatsApp is nu bezig met de uitrol van de mogelijkheid om ook backups van WhatsApp chats te versleutelen, op deze support-pagina van WhatsApp zelf lees je hoe je dat kan aanzetten. Hieronder zie je de stappen in het Nederlands, waarbij alleen de laatste stap ontbreekt (bij mij is deze optie nog niet actief).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.WhatsAppInstellingenChatBackup.jpg
...
15 oktober 2021 - 11:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Eén van de dingen tijdens de keynote van de WWDC die veel handen op elkaar kreeg was Universal Control: de mogelijkheid om met één toetsenbord, muis en/of trackpad meerdere iPads en Macs te besturen. Maar in de eerste beta-versies van macOS 12 Monterey was die mogelijkheid nergens te zien.

Gisteren kwam de tiende beta-versie van macOS 12 Monterey voor ontwikkelaars uit en daar bleek Universal Control voor het eerst te zien in Systeemvoorkeuren → Beeldschermen, hoewel je dat ‘achter de schermen’ nog wel zelf moet activeren. Daarbij heeft het nog steeds wel een duidelijk beta-label (zoals je hieronder kan zien).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSMontereyUniversalControlBeta.jpg.jpg

klik op de afbeelding voor...
14 oktober 2021 - 12:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPodsPro-icoon.jpg
Eind oktober vorig jaar kon je hier op MacFreak lezen dat Apple een serviceprogramma had opgestart voor geluidsproblemen met AirPods Pro. Daarbij gaat het vooral om knetterende of statische geluiden die erger worden in luide omgevingen, tijdens het sporten of tijdens telefoongesprekken.

In andere gevallen zou de actieve ruisonderdrukking niet goed werken. Dat kan je merken door verlies van bastonen, of een toename van achtergrondgeluiden (zoals straat- of vliegtuiggeluiden). In beide gevallen zou het gaan om een klein percentage van de geproduceerde AirPods Pro die hier last van hebben, en alleen die voor oktober 2020 geproduceerd zijn. Hoewel dat inmiddels een jaar geleden is heeft Apple dit programma nu verlengd.

[url=https://www.macfre...
14 oktober 2021 - 11:10

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/USB-C-icoon.jpg
Het lijkt er op dat de beslissing van de EU om USB-C als standaard voor smartphones te eisen in de komende tijd een dwingende regel zal gaan worden. Gaat Apple tegen die tijd daarin mee, of betekent dit het einde van de fysieke connector op alle iPhones?

Boven de discussie hierover hangt altijd de vraag of Apple de eigen Lightning-connector nodig heeft, bijvoorbeeld omdat er intern niet voldoende ruimte is voor USB-C, of dat er problemen zouden zijn met het uitwisselen van data. De video hieronder lijkt op deze vragen een antwoord te geven, en in beide gevallen lijkt het antwoord dat het geen probleem is.


De zin hiervoor is voorzichtig geformuleerd, wat het zou natuurlijk mogelijk zijn dat Apple de Ligh...
14 oktober 2021 - 10:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Spyware-icoon.jpg
De App Store ligt nu op veel plaatsen onder vuur, zo kan je hier op MacFreak een half jaar geleden al lezen dat EU commissaris Margrethe Vestager bezig is met een onderzoek naar de manier waarop Apple concurrenten in de App Store zou benadelen.

In dat artikel staat ook een tweet van Margrethe Vestager, die is er dus niet vies van om in deze zaak de publieke opinie te bespelen. Bij Apple lieten ze dat natuurlijk niet zomaar voorbij gaan, het resultaat is de PDF Building a Trusted Ecosystem for Millions of Apps (1,3 MB) met als ondertitel “A threat analysis of sideloading”. Zoals de naam al duidelijk maakt probeert Apple ...
13 oktober 2021 - 15:16

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Adobe-logo.jpg
Toen Adobe Photoshop voor de iPad in november 2019 uitkwam was duidelijk dat er aan deze versie nog heel wat ontbrak. Maar er werd bij verteld wat er in de komende tijd bij zou komen, en dat er constant doorgewerkt zou worden aan deze versie van Photoshop.

Adobe heeft woord gehouden, in de afgelopen jaren zijn er steeds meer nieuwe functies bijgekomen, bijvoorbeeld de Refine Edge brush en makkelijk roteren. Maar er komt nu een update aan die deze versie van Photoshop echt volwassen gaat maken: de mogelijkheid om RAW-bestanden in Photoshop voor de iPad te verwerken, zoals hieronder te zien is.

https://www.youtube.com/watch?v=mvp...
13 oktober 2021 - 12:39
Volgende pagina