https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacWhisper-icoon.jpg
De Amsterdamse Jordi Bruin blijft leuke dingen maken, waardoor hij ook al een een nominatie voor een Apple Design Award op zak heeft. Die nominatie was voor zijn app Navi, waarmee je live in beeld ondertitels en vertaling van wat de ander zegt te zien krijgt.

Met zijn nieuwe app MacWhisper sluit hij aan bij de grote interesse voor kunstmatige intelligentie (Airtificial Intelligence, of AI) van dit moment. Want MacWhisper gebruikt AI om gesproken of gezongen tekst om te zetten in geschreven tekst. Hieronder zie je bijvoorbeeld de geschreven versie van de presentatie van de allereerste iPhone door Steve Job (ook te zien in [url=https://www.macfreak.nl/nieuwsberichten/de-1e-generatie-iphone-blijkt-heel-e...
vandaag 13:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxGoud-icoon.jpg
De iPhone 14 is het eerste model waarbij er grotere verschillen zijn tussen de ‘gewone’ en de Pro versie. De Pro modellen hebben onder andere een snellere processor, ProMotion-technologie, Always‑on display, Dynamic Island en een 48‑MP in plaats van 12 MP hoofdcamera.

Uit de verkoopcijfers lijkt op te maken dat deze aanpak werkt, de trend dat steeds meer mensen voor de duurdere modellen te kiezen lijkt zich door te zetten. Mogelijk speelt dat mee bij de reden waarom er bij Apple nu nagedacht wordt over een iPhone Ultra, die trouwens pas op zijn vroegst in 2024 op de markt zal komen.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone14ProMaxTimCook.jpg[/im...
vandaag 11:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Ventura-icoon.jpg
Gebruik je een CD of DVD drive van het merk Pioneer en heb je nog niet de update naar versie 13.2 van macOS Ventura uitgevoerd, dan bij deze de waarschuwing om dat niet te doen, want na die update zal je die drive(s) niet meer kunnen gebruiken.

Er waren al op vaal plekken klachten hierover te lezen, bijvoorbeeld op op Reddit, op Apple’s eigen Support Community en natuurlijk ook op Twitter, waarvan je hieronder een voorbeeld kan zien. Maar dat is niet alles, ook Pioneer zelf heeft inmiddels op de pagina van de eigen drives een waarschuwing geplaatst.


Een voorbeeld van deze waarschuwing is te vinden op [url=https:/...
vandaag 10:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iphone_small.jpg
Een tip als je veel geld wilt verdienen door weinig te doen: koop een revolutionair device, laat het in het cellofaantje zitten en zet op de plank. Het is natuurlijk lastig is om te weten of iets een revolutionair device zal blijken te zijn. Maar is dat het geval, dan zit je op rozen.

Tatoeage-artiest Karen Green was helemaal niet van plan om veel geld aan haar eerste iPhone te verdienen, ze kreeg die als cadeau toen ze ging werken bij PetSmart. Maar ze had al drie abonnementen lopen bij provider Verizon, terwijl de eerste iPhone alleen maar werkte met een abonnement bij AT&T. Dus bleef deze in de doos, met het cellofaantje er om.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneEersteGenerat...
4 februari 2023 - 08:04

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Campus2-icoon.jpg
Nadat Jony Ive Apple verliet was Evans Hankey zijn opvolger, maar nu die Apple ook gaat verlaten lijkt het er nu op dat er voorlopig helemaal geen nieuwe Chief Design Officer gaat komen. Een opvallende stap voor een bedrijf waarvan juist het design altijd zo in de schijnwerpers staat.

Evans Hankey was trouwens ook geen Chief Design Officer, zij schopte het ‘maar’ tot vice president of Industrial Design bij Apple. De komende tijd zal het team van de 20 top-designers bij Apple direct rapporteren aan Jeff Williams, Apple’s Chief Operating Officer. Daarbij zullen diegenen die er het langst zitten wel de grootste rol krijgen in het proces.

[img]https:/...
3 februari 2023 - 11:54

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SystemPreferences-icoon.jpg
Sinds de update naar macOS Ventura 13.1 hebben sommige gebruikers last van een overvloed aan meldingen van Systeeminstellingen dat er achtergrondonderdelen zijn toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is te zien in dit eerdere draadje hier op MacFreak.

Het is niet alleen op MacFreak dat dit voorbij komt, ook op Reddit, op Apple eigen Support Community of op het forum van Dropbox zijn hier klachten over te lezen. En natuurlijk zijn er ook op Twitter heel erg veel men...
3 februari 2023 - 11:40

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxGoud-icoon.jpg
Apple heeft weer een film uitgebracht in de ‘Shot on iPhone’-serie, en wat voor een. In deze Indiase film met de titel ‘Fursat’ is de hoofdpersoon zo geobsedeerd met het controleren van de toekomst, dat hij het voor hem meest dierbare in het huidige moment riskeert te verliezen.

Daarbij valt trouwens niet alleen de schitterende cinematische kwaliteit op die met een iPhone Pro bereikt kan worden, maar ook de enorme rijkdom van de hele productie. Want kosten noch moeite zijn duidelijk niet hiervoor gespaard, waardoor we niet alleen het verhaal verfilmd zien, maar ook kunnen genieten van sterk in beeld gebracht en goed gechoreografeerd ballet.


De iPhone 14 Pro modellen hebben een groothoek met 48 megapixel sensor en bieden onder andere actiemodus, waarmee je vloeiende video's uit de hand kunt...
3 februari 2023 - 11:00

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Numbers2013-icoon.jpg
Als je keer op keer op keer je eigen records verbreekt dan komt er natuurlijk een moment dat dit niet meer mogelijk is, zeker als je last hebt van stevige tegenwind. In dit geval waren dat de strenge lockdowns in China, waarvan met name iPhone City erg veel last had.

Daardoor was er veel meer vraag naar met name de iPhone 14 Pro modellen dan waar Apple aan kon voldoen, het resultaat was een daling van maar liefst 8 procent in dat segment. Tim Cook zag wel een lichtpunt in het feit dat er inmiddels meer dan 2 miljard mensen zijn met een geactiveerd Apple device. Goed nieuws terwijl Apple steeds meer inzet op services, wat ook kan dienen als een buffer bij tegenvallers als deze.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zA...
3 februari 2023 - 10:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-wit-icoon.jpg
Kort nadat de eerste HomePod werd uitgebracht in februari 2018 waren er klachten van mensen die zagen dat de witte uitvoering kringen op houten oppervlakte achter kon laten. De reactie van Apple was een update van de support-pagina over het schoonmaken en verzorgen van de HomePod.

Daar wordt keurig vermeld dat luidsprekers met een trillingsdempende siliconen basis lichte sporen kunnen achterlaten op sommige houten oppervlakken. Die worden waarschijnlijk veroorzaakt door olie die tussen de siliconen basis en het tafeloppervlak wordt afgezet. Volgens Apple verdwijnen ze vaak weer enkele dagen nadat de luidspreker van het houten oppervlak is verwijderd.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/imag...
2 februari 2023 - 12:36

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS16-icoon.jpg
Bij updates krijgen de nieuwe dingen die er voor ons inzitten meestal de meeste aandacht, daar merken wij nu eenmaal het meeste van. Maar wat er onder de motorkap gebeurt is vaak eigenlijk nog belangrijker, zeker als het gaat om correcties van de ‘beveiligingsinhoud’ waar al misbruik van gemaakt wordt.

Een goed voorbeeld daarvan zien we in de informatie over de beveiligingsinhoud van iOS 16.3 en iPadOS 16.3, die te vinden is op deze pagina van Apple zelf. Daar staat onder ‘Impact’ dat een app mogelijk de privacyvoorkeuren kon omzeilen. Dus als jij zelf had ingesteld dat je niet wilde dat apps jouw locatie registreerden, dan was dat voor het uitbrengen van iOS en iPadOS 16.3 toch mogelijk.

[img]https://www.macfreak.nl/mod...
2 februari 2023 - 10:14
Volgende pagina