https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro2021Lineup-icoon.jpg
Met nog maar tien dagen te gaan voor de keynote van de WWDC komt de altijd goed speurende ontwikkelaar Steve Troughton-Smith met de ontdekking dat er in WebKit op GitHub de mogelijkheid om de grootte van vensters aan te passen is toegevoegd.

Hij houdt daarbij zelf trouwens wel een stevige slag om de arm, omdat er in het verleden al vaker belangrijke aanpassingen voor iPadOS voorbij kwamen, maar die bleken uiteindelijk dan toch intern bij Apple weer gesneuveld te zijn. Maar een mens mag hopen, en met steeds meer ondersteuning voor muizen in iPadOS en met Universele bediening (Universal Control) [url=https://www.macfreak.nl/nieuwsberichten/in-macos-monterey-12-4-en-ipados-15-5-is-universal-control-niet-meer-in-beta...
gisteren 12:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Keyboard_PrefPane_Icoon.jpg
De meesten zegt de naam Ken Kocienda waarschijnlijk niets, maar veel van ons gebruiken één van zijn creaties dagelijks: Autocorrectie (Autocorrect). Het kan een zegen zijn als je snel typt, zoals ik, maar kan er soms ook vreselijk naast zitten en dan soms voor (heel erg) vreemde resultaten zorgen.

Autocorrectie kijkt naar vier bronnen, en doet dat in de volgende volgorde: eerst de statische woordenlijst (waar geen vloeken en scheldwoorden in staan), dan een lijst van vloeken en scheldwoorden die het nooit zal afmaken, dan een dynamische woordenlijst, die leert van wat jij typt en als laatste machine learning, correcties die het leert van woorden en zinnen van het internet.


Ten eerste kan de moeite die Autocorrectie doet om nooit vloeken en scheldwoorden te gebruiken je dwars zitten, vooral als j...
gisteren 11:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/DuckDuckGo-icoon.png
Misschien ben je het al ergens tegengekomen, een link naar dit kritisch artikel van Bleeping Computer, of de tweet hieronder. Onderzoeker Zach Edwards meldt daar dat DuckDuckGo trackers van Google en Facebook geblokkeerd worden, maar die van Microsoft wel worden toegelaten.

Zoals zo vaak is de waarheid een stuk genuanceerder dan in een tweet samen te vatten is. DuckDuckGo gebruikt al sinds het begin zoekresultaten van Microsoft’s Bing zoekmachine, en is daar ook zeer open over: als je in de DuckDuckGo browser op een door Microsoft geleverde advertentie klikt wordt je IP-adres door Microsoft vastgelegd, onder andere om de ...
gisteren 10:08

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Maps-icoon-iOS11.jpg
Als je een iPhone hebt die het ondersteunt (de lijst daarvan kan je hieronder vinden) dan kan je in sommige steden niet alleen rondkijken, maar ook Augmented Reality gebruiken om je weg te vinden. Het grote voordeel daarvan is dat je niet omlaag moet kijken.

Je loopt dan dus veel minder risico dat je gevaarlijke situaties niet ziet. Want nu houd je jouw iPhone voor je, en krijg je de instructies over het beeld geprojecteerd. Volgens Apple zelf is deze functie alleen maar in Londen (VK) en een aantal steden in Canada en de VS beschikbaar, hieronder zie je hoe het daar werkt.


Maar Apple’s eigen lijst loopt kennelijk achter, op deze pagina kunnen we zien dat deze functie inmiddels [url=https://atadistance.net/2022/05/25/app...
26 mei 2022 - 12:10

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14-icoon.jpg
Er is al aardig wat gelekt over de iPhone 14, zodat we waarschijnlijk het meeste al weten wat Apple dit najaar aan ons zal presenteren. Maar omdat er meer details  zijn bijgekomen lijkt dit een goed moment om het allemaal samen te vatten, zodat we een goed overzicht hebben.

Om met het belangrijkste te beginnen, dit jaar zullen alleen de Pro modellen een nieuwe chip krijgen, twee gaatjes krijgen in plaats van de ‘notch’ (uitsparing) en zullen de camera’s daarvan nog een stuk beter worden. Dat laatste betekent dat het ‘camera-eiland’ ongeveer 5 procent groter wordt, dat zal dus een nóg prominentere plaats gaan innemen. Met een hoesje merk je daar weinig van, anders zal je dat zeker merken.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone14PurpleLeakPicture.jpg...
26 mei 2022 - 10:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleMusic-icoon.jpg
Ruim een week geleden kwamen tvOS 15.5 en HomePod Software versie 15.5 uit. Maar kennelijk was er bij sommige mensen een probleem met deze update(s), want Apple heeft er een nieuwe versie (15.5.1) voor op de servers gezet, mogelijk heb je dat al gezien.

Volgens Apple zelf kon met versie 15.5 de muziek na een tijdje vanzelf stoppen met spelen. Vervelend als je een Apple TV voor het afspelen van muziek gebruikt, maar natuurlijk nog vervelender bij HomePods, waarmee muziek afspelen het meest gedaan wordt. Maar de 15.5.1 update zou er voor moeten zorgen dat dit probleem verleden tijd is, even installeren en alles zou weer oké moeten zijn.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.H...
26 mei 2022 - 09:54

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleStoreNewYorkCity-icoon.jpg
Today at Apple Creative Studios zijn sessies, trainingen en meer door creatieven voor creatieven. Tot nu toe vonden deze bijzondere sessies alleen plaats in Chicago, Washington, D.C., New York City,  London (VK), Paris, Bangkok, en Beijing, maar Apple gaat aan dit lijstje nog een aantal steden toevoegen.

Dat zijn er zeven in totaal: Nashville, Miami, Berlin, Milan, Taipei, Tokyo en Sydney. Amsterdam of Brussel zijn er dus (nog) niet bij. Apple startte in de aan het begin genoemde steden vorig jaar met deze bijzondere sessies, dit jaar gaan ze dus van start in vijftien steden in totaal. De sessies zijn vooral gericht op jonge mensen die moeite hebben om het onderwijs te krijgen dat past bij hun talent.

[img]https://www...
25 mei 2022 - 08:59

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Keynote-6-Mac-icoon.jpg
Apple heeft het rooster voor de WWDC van dit jaar bekend gemaakt, en het is lekker rustgevend, want het is exact hetzelfde als in andere jaren. Dus eerst ’s ochtends (lokale tijd) de keynote, dan begin van de middag de Platforms State of the Union gevolgd door de Apple Design Awards.

Dat de keynote ’s ochtend om 10 uur in Cupertino begint betekent dat het, zoals we gewend zijn,  om 7 uur ’s avonds bij ons begint. Dus we hebben tijd om eerst rustig op z’n Hollands om 6 uur te eten, en na het toetje is het dan tijd voor Tim en de zijnen. En reken niet op aankondigingen van nieuwe hardware, het enige wat de afgelopen jaren wel eens gebeurt is een hardware-update tijdens de WWDC, maar dan niet zo ‘groot’ dat die in de keynote thuishoort...
25 mei 2022 - 08:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchPrideFace2022-icoon.jpg
Bij Apple is het inmiddels een traditie geworden, ieder jaar rond deze tijd komen er nieuwe Pride Edition horlogebandjes uit met bijbehorende wijzerplaten. Dat zagen we bijvoorbeeld ook in 2020 en in 2021. En ook nu zowel voor de ‘gewone’ Apple Watch als voor de uitvoeringen van Nike.

Die timing is natuurlijk niet toevallig, de maand juni is tegenwoordig ‘Pride month’, en voor Apple is dit een manier om de wereldwijde LGBTQ+ gemeenschap te steunen. De organisaties die door Apple ondersteund worden zijn onder andere Encircle en de The Trevor Project. De ...
25 mei 2022 - 08:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Security-and-privacy-icon.jpg
Steeds meer apparaten in ons huis zijn ‘smart’, dat betekent dat ze minstens met het internet verbonden zijn en op afstand bediend kunnen worden. Maar deze Internet of Things (IoT) apparaten kunnen een bedreiging vormen voor onze privacy, denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde smart TV’s.

Inmiddels gebruiken we veel meer IoT apparaten rond ons huis, van luidsprekers en lampen tot koelkasten en thermostaten. Maar tegelijkertijd maken we ons zorgen over de privacy van deze apparaten, want die kunnen natuurlijk ook veel gegevens over ons verzamelen en doorgeven. Uit onderzoek blijkt dat in alle leeftijdsgroepen zorgen hierover zijn, maar het z...
24 mei 2022 - 12:11
Volgende pagina