https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchUltra-Series1-icoon.jpg
Er wordt op dit moment aan dit nieuwsbericht geschreven, de pagina verversen geeft mogelijk meer informatie.

Met watchOS 10 laat Apple zien wat eigenlijk al verwacht werd: het bedrijf wil meer en meer ook marktaandeel afsnoepen van serieuze concurrenten (vooral Garmin), en dus werden er veel dingen aan watchOS 10 toegevoegd dat het veel interessanter maakt voor bijvoorbeeld fietsen en hiking.

Dat gebeurt bijvoorbeeld door het mogelijk te maken data van veel meer Bluetooth devices in in watchOS wel te geven. Tot nu toe verbond watchOS alleen maar met Bluetooth-banden die het hartritme vastleggen, maar met deze uitbreiding wordt een Apple Watch ook een stuk interessanter voor een veel bredere doelgroep, die serieuzer met sport bezig is.


Dat ons trouwens wel een slangenkuil,...
vandaag 12:03

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadOS17-icoon.jpg
Ook iPadOS 17 kreeg natuurlijk aandacht tijdens de keynote van de WWDC, waarbij het overduidelijk is waar de inspiratie voor de nieuwe en veel uitgebreidere mogelijkheden voor widgets en het toegangsscherm (Lock Screen) duidelijk van afkomstig zijn (van iOS).

Zoals altijd betekent een update van een besturingssysteem natuurlijk ook dat er een aantal device's uit de boot vallen. Wil je iPadOS 17 kunnen gebruiken, dan moet je één van de volgende modellen hebben: iPad (6e generatie en later), iPad mini (5e generatie en later), iPad Air (3e generatie en later) of iPad Pro (alle modellen, behalve de 1e-generatie 12,9-inch).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS17PresentatieSlide.jpg

klik op de afbeeldingen voor een gro
...
vandaag 11:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Apple heeft een stevige preview gegeven van iOS 17, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor de iPhone. Maar bij zo’n nieuwe versie vallen er natuurlijk ook altijd ‘slachtoffers’, deze update zal je niet kunnen gebruiken als je een iPhone 8 of iPhone X hebt.

Dit betekent dat iOS 17 bruikbaar is voor iPhones van maximaal vijf jaar oud, bij iOS 16 was dat precies hetzelfde. Maar heb je een iPhone waarop iOS 17 wel kan draaien, dan zitten daar weer veel interessante dingen in. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om een oproep naar voicemail te sturen, terwijl je ondertussen de tekst van die
voicemail in beeld krijgt. Mocht het dan toch dringend blijken te zijn, dan kan je alsnog actie ondernemen.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17LiveVoicemail.jpg[/img...
vandaag 10:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Ventura-icoon.jpg
Omdat het in macOS 14 vooral zou gaan om optimalisatie werd verwacht dat er een naam zou worden gekozen van een plek die niet ver van Ventura af ligt. Maar terwijl Ventura net boven Los Angeles te vinden is, ligt de wijnstreek Sonoma dik 630 kilometer naar het noorden, boven San Francisco.

Om te beginnen is het altijd belangrijk welke Macs nog deze nieuwe versie van het besturingssysteem kunnen draaien, en vooral ook welke niet. Dat blijken allemaal Macs te zijn uit het jaar 2017, het gaat om beide iMacs (21,5-inch en 27-inch), de 15-inch MacBook Pro en de ‘gewone’ MacBook, allemaal dus uit datzelfde jaar. Het enige model uit 2017 dat nog wel macOS Sonoma kan draaien is de iMac Pro, maar dat was altijd al de krachtpatser van dat jaar.

[img]https://www.macfreak.nl/mod...
vandaag 09:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleVisionPro-1eGeneratie-icoon.jpg
De geruchten klopten inderdaad: Apple heeft vandaag wat ze zelf hun eerste ruimtelijke computer noemen (first spatial computer) geïntroduceerd. Maar waar de geruchten voor de iPad indertijd de prijs te hoog hadden ingeschat, blijkt deze Apple Vision Pro nog duurder uit te vallen dan gedacht.

Want in de geruchten deed een prijs van rond de 3.000 dollar de ronde, dat blijkt in realiteit $ 3.499 te zijn. En hoewel Apple veel indrukkende techniek liet zien, was er tussen alle demo’s die getoond werden iets opvallend afwezig: gaming. Er kwamen even wat Apple Arcade games voorbij, maar de demo van No Man’s Sky die verwacht werd bleef jammer genoeg uit.


Misschien dat ze bij Apple duidelijk wilde...
gisteren 22:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacPro2019-icoon.jpg
Het was een tijdje onduidelijk of de Mac Studio de plek van de Mac Pro in zou nemen. Maar ondanks mogelijkheden van de externe uitbreiding die Thunderbolt 4 brengt, is er natuurlijk ook altijd nog een segment van de markt dat toch de optie van uitbreiding met PCI-sloten nodig heeft.

Voor deze mensen is er nu ook een Mac Pro met Apple Silicon, met de M2 Ultra chip om precies te zijn. Waar je bij de Intel-processor nog een Afterburner kaart nodig had voor maximale prestaties, evenaart volgens Apple deze chip niet alleen de prestaties van die kaart, hij zou evenveel rekenkracht leveren als zeven van die kaarten bij elkaar. Met andere woorden, het gaat hier echt om een rekenmonster.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacProM2Ultra3Dsimulations2023....
gisteren 22:01

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacStudio-icoon-2.jpg
Er waren wat geruchten vooraf over een vernieuwde Mac Studio met snellere chips. Achteraf blijken deze te kloppen, de Mac Studio wordt vanaf nu voorzien van een M2 Max en de nieuwe M2 Ultra. Daardoor haalt deze uitvoering tot ongeveer 3 keer de rekenkracht als de voorganger met een M1 Ultra.

De vanaf-prijs voor deze uitvoeringen is € 2.429 bij Apple, en vanaf 13 juni zal deze te koop zijn. Het design is hetzelfde gebleven, maar naast de snellere chips heeft ook de HDMI-poort een upgrade gekregen, want op deze Mac Studio kan je een 8K display op 240 Hz aansluiten. Ook worden er snellere protocollen voor Wi-Fi en Bluetooth ondersteund, dat is nu Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/im...
gisteren 21:44

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookAir15-inch2023-icoon.jpg
De geruchten vooraf over de nieuwe 15-inch MacBook Air klopten: 15,3-inch Liquid Retina display, M2 chip en geen ventilator. Dus eigenlijk de grotere versie van de al bestaande MacBook Air 13-inch MacBook Air, die waarschijnlijk over een tijdje een M3 chip zal krijgen.

De grote vraag vooraf was vooral de prijs, en gelukkig hebben ze zich bij Apple op dat vlak ingehouden. De 13-inch MacBook Air met M1 chip kost nu bij Apple € 1.218,85, voor de goedkoopste versie van de 13-inch MacBook Air met M2 chip moet je minimaal € 1.299,00 neerleggen (de duurdere uitvoering kost € 1.649,00), terwijl de nieuwe 15-inch uitvoering bij Apple een startprijs heeft van € 1.599,00 (de duurdere uitvoeting hiervan kost € 1.829,00).

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt...
gisteren 21:18

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Keynote6-icoon.jpg
Als je het gevoel hebt dat het erg lang geleden is dat er een event of keynote van Apple te zien was, dan klopt dat. Het laatste was het Far Out-event, op 7 september van het afgelopen jaar. Dat betekent dat er bijna 9 maanden zonder wat voor presentatie van Apple dan ook voorbij zijn gegaan.

Alle tussentijdse updates waren kennelijk geen presentatie waard. Denk bijvoorbeeld aan de updates van de iPads na het Far Out-even of die van de MacBook Pro modellen in januari van dit jaar. Die hadden in andere jaren waarschijnlijk veel meer aandacht gekregen. Daardoor zijn de verwachtingen voor vanavond nog hoger gespannen, want er wordt veel verwacht, niet alleen op het gebied van software, maar vooral wat betreft nieuwe hardware.

https://www.youtube.com/...
gisteren 10:09

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone14ProEnProMaxGoud-icoon.jpg
Apple’s managers vertellen het graag tijdens presentaties en toelichtingen bij kwartaalcijfers: er stappen nog steeds erg veel mensen over van Android naar iPhone, en het aantal daarvan groeit. Maar de interessante vraag erachter wordt daarmee niet beantwoord: waarom stappen al die mensen over?

Eerder onderzoek van Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) liet al zien dat er steeds meer mensen overstappen, in dit nieuwe rapport kunnen we ook achter het waarom komen. Vier redenen blijken het belangrijkst, het eerste zijn problemen met de Android telefoon (te oud, moest gepareerd worden of een ander probleem). De tweede worden functies genoemd; bijvoorbeeld een betere camera, meer optie...
3 juni 2023 - 09:44
Volgende pagina