https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Camera-app-iOS-icoon.jpg
We kennen het waarschijnlijk allemaal: als je een foto neemt met tegenlicht, of als de zon zijdelings in je lens schijnt tijdens het fotograferen, kan je last hebben van overstraling van het zonlicht in je foto. Dit wordt ook vaak met de Engelse term ‘lens flare’ aangeduid.

Dit zie je in de foto terug als lichte of gekleurde vlekken, strepen, halo’s of andere vormen van licht, die je tijdens het fotograferen zelf niet zichtbaar waren.


Makers van cameras doen er veel aan om lens flare tegen te gaan, dat gebeurt vooral door speciale coating van lenzen. Apple zou daarbij in de iPhone 16 Pro modellen ook gebruik willen gaan maken van atomic layer deposition (ALD).

Bij ALD wordt er steeds één atoomlaag pe...
gisteren 11:19

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PremierePro2024-icoon.jpg
Ruim een jaar geleden ging Adobe’s AI van alpha naar bèta, en dus konden we allemaal kennismaken met wat door Adobe Firefly gedoopt is. Onder deze naam brengt het bedrijf kunstmatige intelligentie naar alle apps die het aanbiedt, daar is inmiddels ook Premiere Pro aan toegevoegd.

Hieronder een korte introductie van Firefly, het is misschien een goed idee om voordat je op play drukt te checken of je geluid niet op maximaal staat.


Inmiddels heeft Adobe ook aangekondigd dat Premiere Pro van AI-functies voorzien zal worden. In de video hieronder kan je zien dat er bijvoorbeeld items toegevoegd kunnen worden door deze te ge...
gisteren 10:23

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/spotify-logo.png
Ruim een half jaar geleden bleek Spotify te werken aan een optie met 24-bit lossless audio, wat inmiddels door ‘Spotify HiFi’ hernoemd was naar ‘Supremium’. Inmiddels is die optie weer hernoemd, en is nu als ‘Music Pro’ te vinden in de code van Spotify 8.9.30.433.

Omdat er nu ook aardig wat marketing bij te vinden is, bijvoorbeeld ‘Lossless has arrived’, lijkt het er op dat het er nu toch echt van gaat komen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SpotifyMusicProCode.jpg

klik of tap voor een grotere ve
...
gisteren 09:43

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone15ProEnProMax-icoon.jpg
Eind December kon je hier op MacFreak al lezen dat ze bij Apple al grote stappen hebben gezet met het verwerken van de zogenaamde Large Language Models (LLM’s) op mobiele devices. Dat is belangrijk, want als AI altijd eerst contact moet maken met cloudservers, dan is dat natuurlijk niet zo handig.

Daarbij is dit natuurlijk ook beter voor het milieu, want al het verkeer tussen de apparaten en cloudservers geeft natuurlijk ook weer extra energieverbruik.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HeySiriWolkje-hero.jpg


Bloomberg’s Mark Gurman [url=https://ww...
15 april 2024 - 13:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppStore_icoon.jpg
Onder invloed van de EU zijn de regels voor de App Store aan het veranderen, waardoor onder andere het verbod op emulators is verdwenen. De eerste die daarna verscheen was een Game Boy-emulator genaamd iGBA. Maar deze had, op zijn zachtst gezegd, nogal wat problemen.

Want zoals je hieronder kan lezen was dit een kopie van wat ontwikkelaar Riley Testut jaren geleden had gemaakt en waar geen toestemming voor was gegeven.

Post by @rileytestut
View on Threads


Extra frustrerend voor Riley Testut is dat hij zijn eigen, veel nieuwere, emulator al een tijd in de wachtrij voor de App Store heeft staan, maar dat deze er nog steeds niet door is.

Inmiddels heeft Apple deze iGBA-imitatie al verwijderd, waarbij werd gerefereerd aan de eigen App Review Guidelines, met name over spam ([url=https://developer.apple.com/app-store/re...
15 april 2024 - 09:39

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Sinds iOS 17.4 uitkwam heeft Apple voor gebruikers in de EU een aantal stevige veranderingen doorgevoerd. Niet alleen is er nu de optie voor alternatieven voor Apple’s App Store, ook moet Apple gebruikers de keuze geven welke browser ze willen gebruiken, en mag daarbij Safari niet de voorkeur geven.

Heb je zelf iOS 17.4 al op je iPhone geïnstalleerd dan heb je daar al mee te maken gehad, want dan kreeg je de schermen hieronder te zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17.4StandaardbrowserKiezen.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Dit is ook al succesvol gebleken, want meerdere makers van andere browsers hebben gezien dat meer mensen daarvoor gekozen hebben (waarbij het vaak waarschijnli...
15 april 2024 - 09:34

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/PixelmatorPro-icoon.jpg
Bij de meeste apps zijn updates met twee cijfers achter de komma bedoeld voor het corrigeren van bugs en dergelijke, maar de makers van Pixelmator Pro zijn hier gelukkig een uitzondering op. De net uitgebrachte versie 3.5.8 heeft dan ook een aantal erg mooie nieuwe dingen aan boord.

De mooiste is waarschijnlijk de mogelijkheid om vanaf nu Pdf’s niet alleen te kunnen importeren, maar ook de tekst daarin te kunnen aanpassen.


klik of tap voor grotere versies

Hierboven zie je de importmogelijkheden voor een Pdf in Pixelmator Pro 3.5.8 en hieronder welke opties je bij diezelfde import kreeg in een voorgaande versie. Daarbij zijn dus twe...
15 april 2024 - 09:32

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPodsPro-icoon.jpg
Hoewel ze bij Apple constant bezig zijn om alles zo simpel en inzichtelijk mogelijk te maken en te houden worden er tegelijkertijd steeds meer opties en mogelijkheden toegevoegd. Daardoor is het toch niet altijd even makkelijk om te weten wat er allemaal mogelijk is.

Daarom hieronder vijf belangrijke tips van Apple zelf, met daaronder de links naar de artikelen van Apple Support (en ze zijn natuurlijk allemaal in het Nederlands)....
13 april 2024 - 09:29

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M4-chip-icoon.jpg
In de afgelopen tijd zijn er erg duidelijke signalen vanuit Cupertino gekomen dat Apple AI nadrukkelijk centraal zet. En dat zou niet alleen op het gebied van software zijn, bij nieuwe chips zou de nadruk ook meer op de Neural Engine komen te liggen.

Dit wordt onder andere bericht door Bloomberg’s Mark Gurman, zoals je ook in de korte video hieronder kan zien.


Apple zou op het punt staan om de productie van de M4-chips op te starten, de verwachting is dat deze in ten minste drie hoofdvarianten zal worden geleverd. voor het lagere segment zou de  codenaam Donan gebruikt worden, Brava voor het middensegment ...
12 april 2024 - 10:31

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Google_Logo.jpg
Gebruik je Google Foto’s en heb je met een scheef oog zitten kijken naar de AI-bewerkingstools die daarvoor op Android-telefoons beschikbaar zijn, dat is binnenkort niet meer nodig. Want Google heeft aangekondigd dat diezelfde AI-bewerkingstools komende maand ook naar iOS komen.

Het gaat daarbij onder andere om Magic Editor, Photo Unblur en Magic Eraser, hieronder zie je alledrie deze effecten in actie.


Best opvallend, want deze Magic Editor verscheen zes maanden geleden als een van de belangrijkste AI-functies waarmee Google het eigen vlaggenschip aanprees, en is sindsdien exclusief voor Google Pixel 8-eigenaars en Google One-abonnees. Deze tool wordt dus vanaf 15 mei beschikbaar voor alle gebruikers van Google Foto...
12 april 2024 - 09:51
Volgende pagina