https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M3-chip-icoon.jpg
Een paar weken geleden berichtten we dat Apple nogal opvallend beweerde dat zijn MacBooks met 8 GB "analoog" waren aan een PC met 16 GB. Een bericht, dat tot verhitte discussies leidde op ons forum, met MacFreakers in beide kampen.

Welnu, die bewering is getest en wat blijkt? Het verhaal van Apple strookt – jammer genoeg – toch niet helemaal met de werkelijkheid.Het YouTube-kanaal Max Tech heeft een MacBook Pro 14 met 8 GB vergeleken met een Lenovo Legion Windows-laptop met 16 GB. En wie had dat gedacht, 8 GB op een MacBook is net zo waardeloos weinig voor serieuze workflows als op de Windows PC.

Max Tech deed eerst wat basisruns en opende toen de Chrome browser met 10 tabbladen. ...
gisteren 17:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Safari-BigSur-icoon.jpg
Als je lekker actief bent op het internet dan heb je al snel erg veel tabs open in Safari. Daarom heeft Apple in Safari de mogelijkheid ingebouwd om in één oogopslag al je open tabs te laten zien, in de schermafbeelding hieronder rechtsboven te zien, bij het blauwe pijltje.

Maar als je erg veel tabs open hebt dan helpt die optie niet, want met teveel kleine weergaves zie je op een gegeven moment toch niet meer wat je zoekt.
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SafariTabsButtonArrow.jpg

klik of tap voor grotere versies

Dan is het vaak het makkelijkst om een aantal tabs in een nieuw venster te zetten, maar daarvoor heeft Apple niets handigs ingebouwd. De oplossing is [url=https://gist.github.com/gruber/eb...
gisteren 11:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1processor-icoon.jpg
De game Stray (zwerfkat) BlueTwelve Studio werd juli vorig jaar door Annapurna Interactive uitgebracht voor PlayStation en Windows, de Mac was daar niet bij. 10 augustus van dit jaar kwam er een versie voor de Xbox One en Series X/S uit, en sinds gisteren is het ook voor de Mac beschikbaar.

Omdat deze game Metal Upscaling gebruikt moet je wel minimaal een Mac met een M1 chip hebben, met een Intel-processor gaat het niet lukken.


In deze game ben jij de zwerfkat die door zijn nieuwsgierigheid opgesloten raakt in een stad met onder andere robots en gemuteerde bacteriën. Het doel is om naar de oppervlakte te komen, waarbij er hulp is van B-12, het drone-maatje.

Daarbij moeten natuurlijk puzzels worden opgelost, obstakels gepass...
gisteren 11:02

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Health-app-icoon.png
Eén van de redenen dat Siri op sommige gebieden relatief achterblijft is Apple’s focus op privacy. Want als je uit overwegingen voor diezelfde privacy bepaalde data niet van het device af wil laten gaan, dan was het voor Siri ook onmogelijk om daar wat mee te doen.

Maar met meer rekenkracht kan Siri veel meer data op het device zelf verwerken, dat is bij de Apple Watch Series 9 en de Ultra 2 bijvoorbeeld ook het geval.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleWatchUltra2PresentationSlide.jpg

klik of tap voor een grotere versie

Bij Macworld hebben ze gekeken tot welke data over [url=https:...
gisteren 10:30

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AirPodsPro-icoon.jpg
Apple heeft weer een nieuwe firmware update voor de tweede generatie AirPods Pro op de eigen servers voor ons klaargezet. De vorige versie, die in november uitkwam, had als versienummer 6B32, deze nieuwe versie heeft 6B34 als versienummer meegekregen.

Deze update is voor alle uitvoeringen van de tweede generatie AirPods Pro, dus voor zowel die met een Lightning-aansluiting als de nieuwere met USB-C.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AirPodsProExpanded301019.jpg


Apple’s release notes voor deze update  beperken zich trouwens tot het obligate “bug fixes and other improvements”. Wil je zien welke versie van de firmware op jouw AirPods actief is, dat kan door het volgende te doen:

  • Verbind jouw ‌‌AirPods‌‌
...
gisteren 09:49

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleArcade-icoon.jpg
We berichten niet vaak over Apple’s gaming-service Apple Arcade, omdat dit vaak alleen maar zou neerkomen op welke nieuwe games er toegevoegd zijn. Maar dat gebeurt vaak en het zijn er veel, dus besteden we er alleen aandacht aan als er wat meer te melden is.

Dat is onder andere de prijsverhoging, die nog niet eerder op MacFreak voorbij kwam, sinds oktober kost het € 6,99 per maand (daarvoor € 4,99).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleArcadeLogoHero.jpg


Gelukkig betekent dit ook dat het team achter Apple Arcade niet stil zit, in tegendeel. Inmiddels zijn er weer een aantal nieuwe games aan toegevoegd, waaronder [url=https://apps.apple.com/us/app/disney-dreamlight-valley/id64569...
gisteren 09:21

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS17-icoon.jpg
Op het web zijn op meerdere plekken klachten te vinden van mensen waarbij tijdens het typen plotseling, en dus ongewild, de interface voor het schakelen tussen geopende apps verschijnt. Klachten hierover zijn bijvoorbeeld te vinden op Reddit en op Apple’s eigen Support Community.

Mocht je hier last van hebben, gelukkig is er dan een relatief makkelijke oplossing, die je hieronder kan zien.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS17Bereikbaarheid.jpg

klik of tap voor een grotere versie

...
gisteren 08:56

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MagicMouse_Icoon.png
Force Touch kennen we van de Apple Watch: druksensoren registreerden of je hard of zacht drukte, door harder drukken kreeg je extra opties te zien. De opvolger, 3D Touch, werd alleen op iPhone gebruikt, en kon meerdere nuances over het hele scherm registreren (zacht, medium of hard).

Inmiddels is 3D Touch vervangen door het goedkopere Haptic Touch, alleen kort of lang vasthouden wordt geregistreerd, de Haptic Engine zorgt voor de voelbare klik.


En Force Touch op de Apple Watch verdween ook, ook daar werd de goedkopere optie Haptic Touch gebruikt. Wat betekent dat het alleen nog te vinden is in de trackpads van alle MacBook modellen en Apple’s eigen Magic Trackpad.

Maar daar zou in de ...
5 december 2023 - 12:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone15ProEnProMax-icoon.jpg
iPhones hebben veel voordelen, denk aan de extra privacy die Apple biedt, waardoor steeds meer gevoelige informatie je telefoon helemaal niet meer verlaat. Of denk aan de uitstekende integratie van alle devices in het Apple eco-systeem, of de hogere restwaarde.

Maar er zijn ook situaties waarin het hebben van een Android telefoon juist een voordeel biedt, bijvoorbeeld als je overvallen wordt.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MetropolitanPoliceCar.jpg


Een vrouw in het noordwesten van Washington DC had tot in de vroege uren gewerkt, en bij het thuiskomen stond haar man er op dat hij haar buiten hun appartement opwachtte om de auto te parkeren. Kennelijk had hij goed door hoe onveilig het daar in de buurt is, want de auto ...
5 december 2023 - 11:53

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Halide-MarkII-icoon.jpg
We hebben hier op MacFreak al vaker aandacht besteed aan de apps van Sebastiaan de With en Ben Sandofsky. Niet zozeer omdat de eerste een Nederlander is, maar vooral omdat zij samen erg goede apps maken, waarvan de fotografie-app Halide waarschijnlijk de meest bekende is.

In de grappige video hieronder vertelt Ben Sandofsky over hun nieuwe video-app Kino, die waarschijnlijk uiterlijk in februari uitgebracht zal worden.


In deze video kan je ook zien waarom deze deadline er is, als alles goed gaat wordt Ben tegen die tijd vader. Het is niet alleen voor moeder en kind te hopen dat er geen sprake is van een vroeggeboorte, ook voor Kino is dat dus belangrijk.

De aanleiding voor het maken van Halide was het toevoegen van het [url=https://nl.wikipedia.org/wiki/RAW_(...
5 december 2023 - 11:01
Volgende pagina