https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macOS-Catalina-icoon.jpg
Apple ondersteunt naast de huidige versie van het besturingssysteem ook altijd de twee versies daarvoor. Daarom kwam er niet alleen de 11.6.1 beveiligingsupdate voor Big Sur uit, maar is er nu ook de macOS Catalina Security Update 2021-007 10.15.7.

Ondanks de nogal ongelukkig samengestelde naam van deze update brengt deze grotendeels dezelfde oplossingen als we eerder al voor Big Sur zagen voorbijkomen. Dat betekent dat ook hier in één klap veel dingen opgelost worden, al is de waslijst in dit geval wel iets minder lang dan voor Big Sur. Daarbij zijn veel lekken die gedicht zijn dezelfde als voor Big Sur, de verschillende versies van macOS delen natuurlijk veel dezelfde code.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOS-CatalinaAppleMusi...
gisteren 13:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
De definitieve versie van macOS 12 Monterey is uit en ik ben er nog geen  bugs in tegengekomen op mijn 16-inch MacBook Pro uit 2019. Maar Apple vergeet natuurlijk de gebruikers van Big Sur niet. Daarom staat er een update voor iedereen met macOS 11 Big Sur op Apple’s servers klaar.

Zoals je in de (karige) release notes hieronder kan zien is deze update alleen bedoeld om de veiligheid te verhogen. Maar kijk je op de pagina waarnaar in diezelfde release notes verwezen wordt dan blijkt er een enorme waslijst aan problemen te zijn verholpen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.BigSur11.6.1ReleaseNotes.jpg


Hieronder de complete lijst, die door zijn lengte nog eens duidelijk maakt hoeze...
gisteren 11:35

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1Max-icoon.jpg
Tijdens de presentatie van de nieuwe 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro werd hoog opgegeven over de nieuwe M1 Pro en M1 Max chips. Maar hoeveel Apple vertelde over de prestaties van deze nieuwe chips, ze hebben geen moment overdreven, integendeel.

Dit blijkt uit een serie tweets van Andy Somerfield van Affinity Photo. Daarin vertelt hij dat er bij Affinity in 2009 gekozen werd om de apps zo te bouwen dat de videokaart ook enorm kon bijdragen aan de snelheid, want videokaarten werden steeds krachtiger. Maar in de jaren daarna bleven de grote sprongen in prestaties uit, totdat Apple de iPad Pro met A9X uitbracht. Vanaf dat moment draaide Affinity Photo sneller op de iPad dan op de Mac.

Invalid Tweet ID...
gisteren 10:38

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePod-mini-icoon.jpg
De update die Apple voor de HomePod en HomePod mini heeft klaarstaan maakt duidelijk dat ze bij Apple de eerste generatie HomePod nog duidelijk niet vergeten zijn. Want deze update voegt ruimtelijke audio en afspelen van lossless muziek van Apple Music toe.

Tegelijk wordt de nieuwe HomePod mini natuurlijk ook niet vergeten, want ook deze kan na deze update lossless muziek van Apple Music afspelen. Waarmee beide modellen weer op gelijke voet door het leven gaan, terwijl Apple ondertussen de allerlaatste verwijzingen naar de eerste generatie HomePod van de site verwijderd heeft.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HomePodSoftware15.1ReleaseNotes.jpg


Niet onbelangrijk om te vermelden, want er zijn in het verleden wel eens ...
26 oktober 2021 - 12:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchSeries7-icoon.jpg
watchOS 8.1 is vooral een update die door bugfixes je Apple Watch verbetert. Heb je bijvoorbeeld een Apple Watch 5 of later, heb je het scherm daarvan op Altijd aan' staan, dan merkte je mogelijk dat de tijd niet goed werd aangegeven als je jouw pols omlaag hield.

Deze bug zou met watchOS 8.1 opgelost moeten zijn. Maar er zijn ook andere verbeteringen in, zo zijn de algoritmes om een val tijdens work-outs te detecteren verbeterd, en is er een optie bijgekomen om diezelfde valdetectie tijdens work-outs uit te schakelen. Dat laatste is bijvoorbeeld een uitkomst voor worstelaars die tijdens het sporten toch graag hun Apple Watch om houden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.watchOS8.1ReleaseNotes.jpg


Hieronder de release note...
26 oktober 2021 - 11:54

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Met macOS Monterey koos Apple weer voor een plaats in Californië, Monterey is een stad aan de kust ten noorden van Big Sur). Het besturingssysteem brengt veel verfijningen ten opzichte van macOS Big Sur, en er komen later deze herfst nog meer functies uit.

Om te beginnen met de belangrijkste functies die nu in macOS Monterey nog ontbreken, dat zijn SharePlay en Universal Control. Het eerste zien we ook al in de 15.1 updates voor iOS en iPadOS en voor tvOS, waardoor het mogelijk wordt om beeld en geluid te delen tijdens FaceTime gesprekken. Universal Control ma...
26 oktober 2021 - 10:13

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
tvOS 15.1 is uit voor alle Apple TV modellen waarop een update geïnstalleerd kan worden, dat zijn de Apple TV HD en de Apple TV 4K (beide generaties). Deze update is nodig om het nieuwe SharePlay, dat net aan iOS en iPadOS 15.1 is toegevoegd, ook op de Apple TV werkend te krijgen.

Met SharePlay is het mogelijk om tijdens FaceTime video-gesprekken het beeld of het geluid te delen van wat je op de Apple TV aan het bekijken of beluisteren bent. Zo wordt het dus mogelijk om samen met iemand die zich op een andere plek bevindt tegelijkertijd een film of een serie te bekijken, of om samen naar dezelfde muziek te luisteren.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.tvOS1...
26 oktober 2021 - 09:33

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
Tijdens de WWDC beloofde Apple iets meer voor iOS 15 dan het voor 20 september waar kon maken (de datum waarop iOS 15 en iPadOS 15 werden uitgebracht). Maar zoals Apple de afgelopen jaren wel vaker doet volgen die ontbrekende dingen in een grote update.

Die grote update is iOS en iPadOS 15.1, waar onder andere SharePlay nu wel van de partij is. Hiermee kan je tijdens videobellen met Apple’s eigen FaceTime van alles delen met apps die dit ondersteunen. Nu zijn dat al de Apple TV-app en Apple Music, maar binnenkort volgen er natuurlijk veel meer. Met andere woorden, als beide kanten deze update hebben geïnstalleerd kan je dus op afstand toch samen naar een film of serie kijken of samen muziek luisteren.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15.1ReleaseNotes.jpg[...
26 oktober 2021 - 08:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro2021-2-icoon.jpg
Bij de nieuwe 14-inch MacBook Pro heb je bij de goedkoopste opties onder andere de keuze tussen een uitvoering met 8-cores of 10-cores. Maar als je daartussen moet kiezen dan is het natuurlijk erg belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen die twee.

Nieuwe Geekbench scores laten zien dat het verschil tussen deze twee opties, 9.948 voor 8-core en 11.542 voor 10-core, ongeveer 20 procent is. Dat komt ook overeen met de verwachtingen vooraf, we kunnen er dus van uitgaan dat dit inderdaad klopt. Voor single-core zijn de scores voor de M1, M1 Pro en M1 Max allemaal ongeveer gelijk, de grote verschillen worden dus all...
25 oktober 2021 - 12:41

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Later vandaag komt macOS 12 Monterey uit. Hier op MacFreak raden we meteen upgraden naar een compleet nieuw besturingssysteem altijd alleen maar aan als je een goede backup hebt. Liefst een backup waarvan je kan opstarten, bij problemen kan je dan nog relatief makkelijk terug.

Mocht je al upgraden en een Mac hebben met Intel processor, waarschijnlijk geldt dat nog voor de meesten van ons, dan zal niet alles wat Apple hierin heeft ingebouwd gaan werken. Om mogelijke tegenvallers te voorkomen vind je hieronder welke nieuwe functies met een Intel processor zullen ontbreken. Als je Apple’s eigen pagina over Monterey goed leest kan je die zelf ook ontdekken, maar dan moet je de kleine lettertjes allemaal wel heel goed lezen.

[url=https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MontereyAppleMapsInteractive...
25 oktober 2021 - 11:10
Volgende pagina