https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Als er een update voor de huidige versie van macOS wordt uitgebracht dan komen kort daarna in de regel ook updates voor de twee voorgaande versies van het besturingssysteem voor de Mac. Tenminste, als er niet plotseling onverwachte vertragingen optreden.

Maar nu zijn ze er wel gewoon zoals verwacht, de Security Update 2022-004 Catalina en macOS Big Sur 11.6.6. De lijst aan opgeloste bugs voor het verbeteren van de veiligheid is enorm, en laat nog eens zien hoe belangrijk dit soort updates geworden zijn, en hoezeer alle besturingssystemen tegenwoordig constant onder vuur liggen.
...
17 mei 2022 - 12:24

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleWatchSeries7-icoon.jpg
Updates maken soms duidelijk hoeveel moeite Apple moet doen om bepaalde functies wereldwijd uit te rollen. Want ieder land heeft natuurlijk eigen wet- en regelgeving, waardoor sommige functies daar pas (heel erg) veel later beschikbaar kunnen komen.

Dat zien we in deze update voor watchOS, waarin de ECG-fuctie eindelijk ook in Mexico beschikbaar komt. Deze functie, die al meerdere levens gered heeft, is al beschikbaar sinds het uitkomen van de Apple Watch Series 4, in september 2018. Het heeft dus meer dan 3,5 jaar geduurd voordat iedereen met een Apple Watch in Mexico hier ook gebruik van kan maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.watchOS8.6ReleaseNotes.jpg

klik op de afbeelding voor een grotere versie[/siz
...
17 mei 2022 - 11:28

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
tvOS 15.5 is de vijfde update die Apple heeft uitgebracht voor het besturingssysteem voor de Apple TV HD en Apple TV 4K, de modellen met een App Store. Apple laat zelden weten wat er in een update voor tvOS zit, dat gebeurt alleen als er echt nieuwe functies worden toegevoegd.

Dat soort functies zijn niet gevonden in de eerdere bèta-versies die Apple eerder al distribueerde, de kans dat die in deze uiteindelijke versie te vinden zijn is dan ook nihil. Maar ook alle kleine aanpassingen zorgen in de regel dat je Apple TV nog probleemlozer z’n werk zal doen, daarom is ook deze update toch een aanrader.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.tvOS15PresentationSlide.jpg


Dat advies is ook omdat de veiligheid in deze update wel degelijk ook we...
17 mei 2022 - 10:58

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/HomePodMiniLineup-icoon.jpg
Communicatie is bij de teams achter HomePod Software en tvOS kennelijk geen prioriteit, want de updates voor deze devices geven zelden aan wat er nu eigenlijk nieuw is. We moeten het dan doen met vage omschrijvingen als ‘algemene prestatie- en stabiliteitsverbeteringen’.

We moeten er dus kennelijk maar van uitgaan dat het de moeite is om zo’n update te installeren, zonder dat de ontwikkelaars er achter de moeite nemen om ons ook maar een beetje inzicht te geven wat ze nu precies verbeterd hebben. Het goede nieuws is dat ik deze update inmiddels op een paar HomePod mini’s heb gezet, en dat deze daarna nog precies even goed werken als daarvoor.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.HomePodSoftware15.5ReleaseNotes.jpg

[cente...
17 mei 2022 - 10:47

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Monterey-icoon.jpg
Het was bekend dat de nieuwe versie voor macOS Monterey  kwam, zo kon je hier op MacFreak al lezen dat daarin bijvoorbeeld Universal Control niet meer in bèta zou zijn. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de iPadOS 15.5, hierbij gaat nu eenmaal over het naadloos samenwerken van deze twee.

Maar er is meer, zo heeft de Apple Podcasts-app in macOS 12.4 een nieuwe instelling voor het beperken van het aantal afleveringen dat op je Mac bewaard wordt, vooral welkom als je op je Mac niet zo veel ruimte meer beschikbaar hebt. Verder brengt deze update ondersteuning voor Studio Display firmware-updates, zodat die voortaan geïnstalleerd kunnen worden zonder dat daar een update van macOS voor nodig is.

[url=https://www.macfreak.nl/module...
17 mei 2022 - 10:25

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
iOS 15.5 is mogelijk de laatste grote update voor deze versie van iOS, de verwachting is dat het hele team hierna zal doorwerken aan iOS 16. In de release notes laat Apple weinig los over deze nieuwe dingen, maar er zijn wel degelijk meer nieuwe dingen in.

Maar er zijn ook dingen die kennelijk later  gepland staan, er is bijvoorbeeld ook nu weer code die verwijst naar Apple Classical in deze versie van iOS te vinden, maar deze nieuwe app heeft zijn opwachting nog niet gemaakt. Maar er zijn dus nogal wat dingen veranderd en aangepast die Apple kennelijk de moeite voor de release notes niet waard vond. Daarom hieronder de release notes, daaronder wat er verder nog aan nieuws in deze versie van iOS en iPadOS is.

[img]https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS15.5Releaseno...
17 mei 2022 - 08:51

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone-1steGeneratie-icoon.jpg
Het eerste device van Apple met een eSIM was de Apple Watch Series 3, die kwam in september 2017 uit. Precies een jaar later volgden de eerste iPhones (iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR), bij iPads waren dat de 11 inch en 12,9 inch iPad Pro modellen, in oktober van dat jaar.

Maar als het aan Steve Jons had gelegen dan had de allereerste iPhone al geen SIM-kaart gehad. Dat komen we te weten in het interview van Joanna Stern met de vroegere iPod Vice President Tony Fadell, één van de mensen die nauw betrokken waren bij het ontstaan van de iPhone.


We mogen ons hier in Europa trouwens gelukkig prijzen dat dit niet doorging, want toen was het alleen mogelijk om een iPhone zonder SIM-kaart te maken door alleen CDMA te gebru...
16 mei 2022 - 13:52

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TimCookFrontaal2015.jpg
Gallaudet University is de enige universiteit ter wereld waar studenten en docenten communiceren in American Sign Language. Dove mensen kunnen dus studeren zonder dat ze zich constant moeten aanpassen, en zich zo helemaal kunnen richten op de studie zelf.

Dit jaar was het Tim Cook die daar als keynote speaker het commencement address gaf, de speech speciaal voor alle afstuderende studenten. In de video hieronder introduceert Marlee Matlin hem vanaf 1:51:35. Logisch Marlee Matlin, omdat ze een Oscar won voor haar rol in de film Children of a Lesser God kreeg ze een ere-graad (honorary degree) van dezelfde Gallaudet University.


Daarbij was ze recent ook weer te zien in de film [url=https://www.imdb.com/title/tt10366460/?ref_=fn_al_tt_1...
16 mei 2022 - 10:31

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/USB-C-icoon.jpg
Bij Apple geloven ze in draadloos, en dat geloof gaat ver, dat hebben we in de afgelopen jaren bijvoorbeeld kunnen zien door het verdwijnen van de Ethernet-poort op MacBooks. En dat ze bij Apple graag een iPhone zouden willen maken zonder fysieke aansluitingen weet iedereen.

Zo’n iPhone zou natuurlijk nog veel beter tegen water en dergelijke bestand zijn. Maar nu gaat het laden zonder draadje nog relatief traag, en is het MagSafe ecosysteem voor de iPhone nog relatief klein. Voor een iPhone zonder draadje zullen we dus nog even geduld moeten hebben, maar in de tussentijd lijkt APple’s eigen Lightning-connector wel op zijn retour.


Ming-Chi Kuo denkt dat een heleboel devices van Apple, zoals AIrPods, Magic Keyboard, Magic Trackpad, Magic Mouse en Magsafe batterij de komende tijd allemaal d...
16 mei 2022 - 10:17

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone13ProEnProMax-icoon.jpg
Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij een andere indeling van het scherm van een iPhone beter daarbij zou aansluiten. Bijvoorbeeld bij het spelen van muziek, het bedienen van slimme apparaten in huis of in de auto. Dat daarover bij Apple ook wordt nagedacht is in dit patent te zien.

Daarbij zouden verschillende behuizingen gebruikt kunnen worden die zorgen voor de automatische aanpassing van de interface, een sensor in de iPhone zou dan gebruikt worden om te detecteren wanneer zo’n case gebruikt wordt. Maar ook de combinatie met een dock is een optie, als dat dock speakers heeft dan zouden er bijvoorbeeld grote knoppen voor het afspelen daarvan getoond ku...
16 mei 2022 - 08:52
Vorige pagina Volgende pagina