antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #25 geplaatst: 9 april 2018 - 06:18
Mooi eind aan deze “discussie” Macfrankie! :thumbs-up: :woot:
geplaatst door: ouwemac
Swasdii Khrab Khun
สวัสคี ครับ คุณ
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #26 geplaatst: 9 april 2018 - 06:20
Maar waarom kent OSX wel de door Dave gevraagde mogelijkheden? Dave mag dan een zeikerd gevonden worden, maar hij vraagt om iets waar Apple kennelijk wel de noodzaak toe zag toen het OSX ontwierp.
geplaatst door: Ziegler
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #27 geplaatst: 9 april 2018 - 07:02
@Ziegler
Er is behoefte aan. Er zijn mensen die alles met techniek willen oplossen.

Zo had ik vroeger ook het account van de kinderen ingericht, per applicatie aangegeven of ze het mogen draaien, sites op internet uitgesloten, dat soort dingen.

Alleen dan komt de praktijk. Het werkt niet. Ze moeten iets opzoeken voor een spreekbeurt op school, en de site waar hun informatie staat doet het niet. Dus je moet je black list / white list bijwerken.

Dus je snapt het al: geen beperkingen meer. Ze zijn geen admin op de Mac, maar verder kan alles. Wat mag en wat niet mag is hier thuis onderwerp van discussie. En dat werkt veel beter dan het technisch dichttimmeren!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #28 geplaatst: 9 april 2018 - 07:54
Dat ben ik helemaal met je eens MacFrankie. Er worden hier echter een paar dingen op een hoop gegooid. Mijnheer Dave vraagt eigenlijk om aanpassingen van iOS. Ik vind dat wel terecht. Jij mag het dan niet vinden functioneren (en inderdaad, als ze echt moeten gaan zoeken op het internet, werken die 'kinderaccounts' totaal niet), maar toen de mijne nog heel klein waren, was het handig. Het gaat me niet om een blote bil meer of minder, maar je komt de meest ranzige, vervelende, schokkende topics tegen als je even niet uitkijkt.

Zo vind ik het bijvoorbeeld heel erg goed dat DuckDuckGo een veilig zoeken filter heeft. DuckDuckGo had ook kunnen stellen dat het zoekgedrag deel van de opvoeding is, maar ik vind het sterk dat ze de opvoeders een handje helpen.
geplaatst door: Ziegler
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #30 geplaatst: 9 april 2018 - 10:24
Los van de discussie over de kinderen mist de iPad de cruciale ondersteuning voor meerdere gebruikers. Al was het maar twee gebruikers waarvan je er één voor kinderen (maar evengoed werknemers) kan instellen en één voor de volwassene (maar evengoed de IT-dienst). Op die manier kan je de beperkingen die er nu mogelijk zijn instellen per gebruiker. Binnen het onderwijs heeft Apple wel een aantal oplossingen, maar waarom die niet op het toestel zelf zetten? Op de iPad zijn er een aantal zaken die de auteur wilt perfect in te stellen, maar dan zit je als volwassene met dezelfde beperkingen. Elke gebruiker zijn eigen toestel is uiteraard handiger, maar ook duurder.

Terug naar de discussie over de kinderen. De meeste kinderen zijn vindingrijk als ze iets willen bereiken. Dus als je kind een beperkte iPad heeft, maar jij niet. Dan gaan ze proberen om jouw wachtwoord te achterhalen. Als je kind niet op de wifi kan na 18u, maar de buurman zijn wifi open staat, dan pakken ze die wifi na 18u (en zetten ze het geluid af om de aandacht van de ouders niet te trekken). Als ouder is het o.a. je taak om aan je kind grenzen te stellen. technische hulpmiddelen kunnen daarbij helpen, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat die hulpmiddelen niet nodig zijn.

Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven.

De auteur kan altijd de iPad gewoon afpakken en verkopen. Probleem opgelost.
De iPad heeft echter meer voordelen dan nadelen, anders had de auteur dat allang gedaan.
geplaatst door: Vitruvius
Archaeology is fun, opgraven is afzien! MacBook Pro, iMac, iPhone, iPad.
Ergens in de evolutie is er iets gigantisch fout gegaan.
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #31 geplaatst: 9 april 2018 - 10:28
Ik vind het interessant dat mensen het direct hebben over het handhaven van regels, terwijl mijn zorg veel meer is dat kinderen per ongeluk allerlei niet passende content zien.
geplaatst door: Ziegler
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #32 geplaatst: 9 april 2018 - 10:50
Blijft het feit overeind dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij de ouders ligt. Wil je daarin zekerheid dan óf onder toezicht met de iPad spelen óf geheel niet. En Apple is overigens al bezig steeds meer dingen in te bouwen om je kind "te beschermen" tegen ongewenste content. Maar nogmaals, verantwoordelijkheid niet afschuiven wat steeds vaker gebeurt. Dat is waar ik persoonlijk over val; "ik wil kinderen maar de rest van de wereld moet het maar opvoeden."
geplaatst door: macqintosh
iPhone 11 64GB (2020) / iMac 27" 5K (2017) / Apple TV 4 64GB (2015) / MacBook Pro 13" Retina (early 2015) / iPhone 6+ 64GB (2014)
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #33 geplaatst: 9 april 2018 - 10:54
Wat MacFrankie zegt over de discussie die je met je kinderen dient te voeren over gebruik van de computer en aanverwante zaken raakt wat mij betreft zeker de kern. Als ik het echter goed begrijp hebben een aantal bijdragers hierboven het ook over een ander aspect, dat van een zekere morele verantwoordelijkheid bij de kant van de aanbieder. Ik moet opeens denken aan de gewoonte van supermarkten om op peutergrijphoogte naast de kassa allerlei snoepgoed uit te stallen. Totdat de hersenen van een mens een bepaald stadium van volgroeiing hebben bereikt (was het niet rond je 24e?), is het uitermate lastig om weerstand te bieden aan verleidingen, dus ook die van de gelikte digitale spullen waar we het hier over hebben. Het lijkt dus verstandig jongeren een beetje te helpen met maatregelen van buiten (opvoeding, ge- en verboden, technische ingrepen?) 'totdat ze hun verstand hebben'. Een beetje analoog aan de plannen die er bestaan om het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden onmogelijk te maken. Daar vinden we het nemen van een zekere verantwoordelijkheid door 'de winkelier' kennelijk minder bezwaarlijk?

Het gaat niet aan om hier allerlei alarmistische verhalen op te hangen ( dat doen we al sinds mensenheugenis en zie hierboven Hildo's sportkantineverhaal), maar dat we een probleem hebben met jongeren en de verleiding die uitgaat van de smartphone, valt in elk leslokaal van elke middelbare en zelfs hogere opleiding gemakkelijk te demonstreren. Ook ligt voor de hand dat die beeldschermverleiding niet uit de lucht komt vallen, maar van thuis is meegekregen en heus niet van alleen maar slechte opvoeders.

Dus, een tamelijk fundamentele discussie lijkt geboden. Over verantwoordelijkheid van de industrie, van de opvoeders en misschien overheden.
geplaatst door: Alvinus
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #34 geplaatst: 9 april 2018 - 10:56
@MacQintos
En ik hoor steeds vaker 'dat is mijn verantwoordelijkheid niet'.
Bedrijven die giftige schoonmaakartikelen produceren zien dat gelukkig anders: ze maken een speciale dop die voor kinderen lastig is. Je kan je zelfs afvragen of het niet je verantwoordelijkheid ontlopen is als je het betreffende schoonmaakmiddel maakt zonder die dop.
geplaatst door: Ziegler
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #35 geplaatst: 9 april 2018 - 10:58
Eens dat ieder zijn verantwoordelijkheden heeft, ook fabrikanten en dus ook Apple maar de verantwoordelijkheid van opvoeding van eigen kinderen ligt bij de ouders, nergens anders.

Over schoonmaakmiddelen gesproken, prima die doppen maar wellicht ook een idee om dingen niet naar aarbeienkauwgum te laten ruiken??? Dat verbaast me ook altijd. Dat wasmiddel naar bloemetjes moet ruiken snap ik nog enigszins, maar waarom moet een middel tegen kalkaanslag of afwasmiddel naar snoep ruiken???
geplaatst door: macqintosh
iPhone 11 64GB (2020) / iMac 27" 5K (2017) / Apple TV 4 64GB (2015) / MacBook Pro 13" Retina (early 2015) / iPhone 6+ 64GB (2014)
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #36 geplaatst: 9 april 2018 - 13:27
Hier de punten van Dave allemaal bij elkaar:

 • Kinderen zouden niet aan Instellingen moeten kunnen zitten
 • Apps zouden moeten weten wat voor inhoud getoond kan worden
 • Er zou een tijdslimiet voor gebruik ingesteld moeten kunnen worden
 • Het zou mogelijk moeten zijn om bijvoorbeeld 's nachts automatisch uit te schakelen
 • Het zou mogelijk moeten zijn om games uit te schakelen als huiswerk gemaakt moet worden
 • Er zouden betere mogelijkheden moeten zijn voor ouders om te volgen was kinderen erop zien
 • Het zou mogelijk moeten zijn voor ouders om op afstand apps te installeren
 • Herinneringen voor het aanzetten van de code zouden we niet moeten zien
 • Berichten-app en FaceTime zouden uitgezet moeten kunnen worden, behalve voor goedgekeurde contacten
 • Het zou mogelijk moeten zijn om een override-code alleen voor ouders in te stellen
 • Er zou iets van ouderlijk toezicht in moeten zitten

Dat laatste punt had ik al eerder aangekaart: Ouderlijk toezicht gebruiken op de iPhone, iPad en iPod touch van uw kind, waardoor ik me afvraag hoezeer Dave zich er eerst in verdiept heeft.
geplaatst door: GeorgeM
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #37 geplaatst: 9 april 2018 - 16:15
En zo lijkt Dave niet alleen een ontaarde ouder die de opvoed-verantwoordelijkheid afschuift op een fabrikant die daar wettelijk en moreel geen enkele verplichting toe heeft, nu heeft Dave zelfs niet eens de moeite genomen om zich in de mogelijkheden van een iPad te verdiepen! Wat een hork!

@GeorgeM, Dave is wel wat genuanceerder in zijn kritiek dan jouw weergave ervan.
geplaatst door: peerzwart
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #38 geplaatst: 9 april 2018 - 16:31
Ik heb alleen een poging gedaan om een samenvatting te maken van Dave's verhaal, met het idee ervoor te zorgen dat we allemaal weten waar het over gaat, zonder dat wij zijn (nogal repeterende) stukje hoeven te lezen.

Kennelijk is dit een grove misdaad in jouw ogen, peerzwart?
geplaatst door: GeorgeM
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #39 geplaatst: 9 april 2018 - 17:20
Kennelijk is dit een grove misdaad in jouw ogen, peerzwart?

Huh?
geplaatst door: peerzwart
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #40 geplaatst: 9 april 2018 - 17:20
Er is al heel wat gezegd en geschreven over de verslavende werking van een iPad op jonge kinderen en om dat te beteugelen is hulp van Apple nodig. Waren het een tijdje terug ook niet aandeelhouders die hier aandacht voor vroegen?

Klopt, en Apple zou er ook allang mee bezig zijn.

Maar ik stoor me nogal aan de houding van deze meneer, kennelijk ben ik niet de enige. Mogelijk dat enorme overdrijving hier de stijlfiguur is, maar wat mij betreft het doel voorbij geschoten. Want iemand die alles bij een ander legt neem ik al snel niet zo serieus meer.

Verder ben ik vooral benieuwd wat Apple voor dit onderwerp gaat doen in iOS 12, ik hoop dat ze niet dit wensenlijstje één op één overnemen.
geplaatst door: anraadts
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #41 geplaatst: 9 april 2018 - 17:58
Guttegut.... wie is er nou baas in huis: Apple, Dave, de Kinderen of Pa en Ma?
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl!
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #42 geplaatst: 9 april 2018 - 18:29
Los van de discussie over de kinderen mist de iPad de cruciale ondersteuning voor meerdere gebruikers. Al was het maar twee gebruikers waarvan je er één voor kinderen (maar evengoed werknemers) kan instellen en één voor de volwassene (maar evengoed de IT-dienst). Op die manier kan je de beperkingen die er nu mogelijk zijn instellen per gebruiker. Binnen het onderwijs heeft Apple wel een aantal oplossingen, maar waarom die niet op het toestel zelf zetten?

Dit is ook een van mijn voornaamste wensen. Ik gebruik mijn iPad voor veel (persoonlijke) zaken als mail etc. Als je gasten hebt (al dan niet jeugdig) en even de iPad met de laatste foto’s laat rondgaan zou ik dat liever in een ‘beperkte’ gebruiker modus willen kunnen doen, zodat men niet (onbedoeld) bij informatie kan komen. En die optie heeft Apple al lang in iOS zitten, voor educatieve doeleinden! Geef die ook aan ons!
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #43 geplaatst: 9 april 2018 - 22:58
zorg dat er geen CC's hangen aan apps zodat er maar raak gekocht kan worden. Common sense noemen ze dat.

Ouderlijk toezicht werkt niet zonder gekoppelde CC...
geplaatst door: cyrano
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #44 geplaatst: 10 april 2018 - 00:06
Dus? Juist met OT kun je in-app aankopen voorkomen!

Zonder overigens ook, @macqintosh. Dmv 'Beperkingen'.
Lees: Aankopen op een iPhone, iPad of iPod touch voorkomen met Beperkingen
geplaatst door: Flix
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #45 geplaatst: 11 april 2018 - 08:52
Guttegut.... wie is er nou baas in huis: Apple, Dave, de Kinderen of Pa en Ma?

Dave in ieder geval niet.  ;)
geplaatst door: GeorgeM
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #46 geplaatst: 11 april 2018 - 13:10
Guttegut.... wie is er nou baas in huis: Apple, Dave, de Kinderen of Pa en Ma?

LOL

Nou, hier is dat ma hoor. Apple heeft niks te zeggen en Dave ken ik niet eens...

Maar ik vind ook wel dat aan Apple's tools wat verbeteringen kunnen aangebracht worden. Ouderlijk toezicht, zoals het nu is op OSX, lijkt veel op het kinderslot dat vroeger op video recorders zat. Te ingewikkeld voor pa, maar een koud kunstje voor de kinderen.

Het is natuurlijk een stuk opvoeding. Maar dat hangt weer van de kinderen af. De ene is al wat meer meegaand dan de andere. Kennissen hebben vier kinderen. Drie zijn braaf, de vierde pleegde z'n eerste overval toen hij 14 was. Niks hielp. Harde maatregelen maakten het erger, de zachte aanpak haalde niks uit. Toen hij 19 was, kreeg hij zn' eerste effectieve gevangenisstraf. Dat hielp ook niet. Een jaar later werd hij verliefd. Nog een jaar later pa. Nu is hij een brave burger. Maar dat kwam alleen door de juiste vrouw...

Het is niet altijd wit en zwart. Er is een boel grijs tussenin.
geplaatst door: cyrano
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #47 geplaatst: 11 april 2018 - 23:19
Ouderlijk toezicht, zoals het nu is op OSX, lijkt veel op het kinderslot dat vroeger op video recorders zat. Te ingewikkeld voor pa, maar een koud kunstje voor de kinderen.

Wij hadden vroeger een videorecorder met een knopje "C.LOCK", children lock. Dat knopje hadden m'n broertje en ik hernoemd naar "P.LOCK", parent lock, want alleen wij wisten hoe dat werkte...
 :cool:
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #48 geplaatst: 12 april 2018 - 17:02
Wij hadden vroeger een videorecorder met een knopje "C.LOCK", children lock. Dat knopje hadden m'n broertje en ik hernoemd naar "P.LOCK", parent lock, want alleen wij wisten hoe dat werkte...
 :cool:

Geniaal, en ik denk dat jullie niet de enige kinderen zijn geweest die daar meer van begrepen dan hun ouders.  ;)
geplaatst door: anraadts
antw: iPads niet bedoeld voor kinderen
reactie #49 geplaatst: 13 april 2018 - 09:56
Kwam dit interview met Jordan Peterson tegen dat me heel erg deed denken aan Dave, misschien ook interessant voor anderen hier.

geplaatst door: anraadts