Kompas op iPhone werkt niet
16 juni 2022 - 11:47    reactie #25
geplaatst door: nnsa
Waar één radio-button al niet toe kan leiden… :smile:
Kompas op iPhone werkt niet
16 juni 2022 - 13:03    reactie #26
geplaatst door: Flix
Zojuist commentaar van een actieve jumbo captain:
Zit nog steeds Traagheidsnavigatie in.
Dat wordt toch ook niet ontkend? Het is een vorm van controle op de GPS (eigenlijk GNSS, want werkt zowel op US GPS, Russisch GLONASS, EU Galileo, etc) én een vorm van fall back. Je weet vast: redunandcy is van levensbelang in de luchtvaart. Dus iig tot zover het eerdergenoemde 'klagen over de ouderwetse navigatiesystemen'. Die zijn er niet; het zijn geavanceerde en zeer nauwkeurige systemen, die geweldig samenwerken (GPS, IRS, DME).

Overigens gaat zo'n beetje alles kwa richting in een vliegtuig over de magnetische richting. Of dat 'goed of fout' is laat ik in het midden, maar dat is wat het op het moment is.
Kompas op iPhone werkt niet
16 juni 2022 - 13:53    reactie #27
geplaatst door: JanSr
Dat laatste is curieus. Misschien is het in de luchtvaart anders maar in de scheepvaart is het geodetisch noorden de kaart referentie. Dus moet je rekenen als je een magnetisch kompas gebruikt.

Als de luchtvaart kaarten gebruikt met het magnetisch noorden als referentie leidt dat er toe dat men regelmatig de kaarten moet aanpassen aan het "wandelende" magnetische noorden. Lijkt mij erg onhandig, zeker in het hoge noorden, een druk bevlogen gebied.

Zo is er nog meer. Nautische kaarten hebben LAT (lowest astronomical tide) als referentie voor de waterdiepten.
Niettemin roept RWS de waterdiepten steevast om in NAP (Normaal Amsterdams Peil) ca half tij.
Dat betekent dus altijd sommetjes en dus fouten.
Kompas op iPhone werkt niet
16 juni 2022 - 15:54    reactie #28
geplaatst door: boiing
Curieus maar waar JanSr :wink:. Vraag maar aan de Jumbo captain..

‘Runway Headings’ (de start/landingsbaanrichting) worden om die reden ook om de paar jaar aangepast, die zijn ook magnetisch.
Kompas op iPhone werkt niet
17 juni 2022 - 00:14    reactie #29
geplaatst door: Flix
JanSr, ook de nautische ‘afdeling’ werkt volgens mij nog magnetisch. Dat was 40 jaar geleden zo, toen ik ‘uit verveling’😉 een jaar zeevaartschool (HTS/stuurman) heb gedaan. En aangezien de zeevaart zeer traditioneel is, zal het nu niet anders zijn. Maar ik zal eens vragen; ik heb hier iemand dicht bij me in opleiding voor ‘Maritiem Officier’ zoals -bijna- hetzelfde tegenwoordig heet. En ja, zoveel moeite is het ook niet de variatie en eventueel deviatie toe te passen.

En varen met een tjalk is gewoon uit je doppen kijken en sturen, weet ik uit eigen ervaring!😁
En als je ondiep zit, zet je gewoon een mannetje op het uithangende zwaard, om ‘m wat verder de modder in te duwen, zodat ie minder verlijert…
Kompas op iPhone werkt niet
17 juni 2022 - 10:07    reactie #30
geplaatst door: JanSr
Goed zeemanschap staat altijd bovenaan elk lijstje.
Ik heb op zee geleerd, dat elk sommetje kan leiden tot fouten en wel meer, naarmate je bekaf bent en aan de rand van zeeziek, als het spannend wordt, bijvoorbeeld in de Duitste Bocht bij k*t weer.
Van kompas naar kaart en van kaart naar kompas is zo'n verradelijk sommetje, waarbij je ook nog de stuurtabel moet aflezen.

Een gekalibreerd fluxgate kompas of een gyrokompas wijzen naar het geodetisch noorden, waardoor je die verrekte sommetjes niet meer hoeft te maken. Bovendien is de vraag hoe correct de stuurtabel is. Er hoeft maar ergens met ijzer te zijn geschoven of de zaak klopt al niet meer. Zelfs een etmaal op een noordelijke koers tegen een ruig zeetje bonken leidt al tot veranderingen.
Al eens een kompas gecompenseerd? Lastige klus, die je leert hoe fragiel dat magnetische kompassysteem is.

Nog veel simpeler is naar een waypoint varen, gewoon achter het wijzertje aan. Geen kompas bij nodig.

En ik moet zeggen dat jouw beeld van wadvaren met een tjalk sterk afwijkt van het mijne. Uit je doppen kijken is iets anders dan weten waar je bent.
In de modder roeren gebeurde bij mij aan boord alleen bij het kokkels zoeken.
Kompas op iPhone werkt niet
17 juni 2022 - 10:57    reactie #31
geplaatst door: JanSr
En nog een kleinigheid:

"Maar ik zal eens vragen; ik heb hier iemand dicht bij me in opleiding voor ‘Maritiem Officier’ zoals -bijna- hetzelfde tegenwoordig heet."


Veel afgestudeerde technici ervoeren, dat ze pas echt gingen leren, toen ze aan het werk waren. En daar tot hun verbazing zagen hoe ver hun opleidingsinstituut achter de dagelijkse praktijk aanloopt.
Ik ken er tal van voorbeelden van en ik zal de enige niet zijn.
Dus: op een zeevaartschool vragen hoe de voorhoede van de navigatietechnologie er uitziet is naar mijn idee een vruchteloze zaak.
Kompas op iPhone werkt niet
17 juni 2022 - 11:03    reactie #32
geplaatst door: nnsa

Veel afgestudeerde technici ervoeren, dat ze pas echt gingen leren, toen ze aan het werk waren.
Herkenbaar en goed punt. Ik heb me ook vaak afgevraagd wat er bij het vak “informatica” werd geleerd op school… Zelfde waargenomen bij opleiding Autotechnicus.