Hoe wordt "batterijconditie" bepaald
14 september 2021 - 13:56   
geplaatst door: raverke95
Sinds de introductie van Batterijconditie in iOS 11 heb ik me al meermaals afgevraagd hoe dit percentage berekend wordt. Al erg vaak enkele tegenstrijdigheden hiermee geweten.

Mijn "daily" is een XsMax van 3 jaar oud, originele batterij, 89% capaciteit. Ik merk vaak als hij "stroom" moet leveren dat de batterij sneller leeg is dan vroeger. Vooral tijdens me verplaatsen valt dat erg op (ik zit vaak in de wagen). Hoe langer hoe meer van overtuigd dat die batterij haar beste tijd heeft gehad. Of de laatste versies van iOS 14 zijn op dat punt wel erreeeuuug slecht  :cheesy:

Mijn Apple watch6 heeft na haar aller eerste update vorig jaar meteen "slechts" 97% capaciteit meer terwijl die vervolgens al een jaar daarop blijft staan en ze precies even lang batterij houdt dan de eerste dag.

Tot slot heb ik dan een IP7 waar ik nog geen half jaar geleden een splinternieuwe batterij heb ingestoken. Hier draai ik momenteel iOS15 beta op, hij houdt het net geen week vol op 1 lading, doch is vorige week van 100% capaciteit plots naar 25% geduikeld.

In het verleden met een IP8+ met originele batterij van 90% plots naar 85 na een software-update. Batterijduur bleef gelijk vergeleken met de vorige software.

Is die capaciteitsmeting iets softwarematigs, of hoe doen ze dat eigenlijk?
Hoe wordt "batterijconditie" bepaald
14 september 2021 - 17:25    reactie #1
geplaatst door: nnsa
Hoe wordt "batterijconditie" bepaald
14 september 2021 - 17:31    reactie #2
geplaatst door: raverke95
Het is in alle geval een erg interessant artikel, maar het beantwoordt niet echt mijn vraag. Gaat men nu echt stroommetingen doen in die iPhone, of heeft men eerder een soort van leidraad: na zoveel oplaadcycli gaat er sowieso een stuk van de maximum capaciteit af?
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
Hoe wordt "batterijconditie" bepaald
14 september 2021 - 19:38    reactie #4
geplaatst door: nnsa
Het is in alle geval een erg interessant artikel, maar het beantwoordt niet echt mijn vraag.

Ik denk dat het antwoord op jouw vraag ‘een geheim van de smit is’…

Ik kan er niets over vinden.
Hoe wordt "batterijconditie" bepaald
14 september 2021 - 19:56    reactie #5
geplaatst door: VITA
Hoe wordt "batterijconditie" bepaald
14 september 2021 - 20:54    reactie #6
geplaatst door: MacMiep
Ik neem aan dat er ook wel sensoren zijn die, naast het bijhouden van de laadcycli, het Voltage en Ampèrage meten.
Met gewone batterijtjes is het zo dat ze hoog op-stuiteren wanneer ze leeg zijn en bijna niet stuiteren wanneer ze vol zijn. Dat is een chemisch proces. Ik zou het niet met een MacBook proberen...

Maar ik denk dat de details bedrijfsgeheim zijn. Misschien dat een scheikundige je meer kan vertellen, voor Lithium accu's is vrij recent een Nobelprijs uitgedeeld. Kijk maar even wat mijn favoriete professor c.s. er over zeggen:Dit is ook wel een duidelijk filmpje:Mijn vermoeden is dat ze exact weten na hoeveel cycli er een x-aantal Lithium Ionen zijn blijven hangen in de electrolyte in het midden.
Hoe meer er 'vast' zitten, hoe minder er heen en weer kunnen en hoe minder capaciteit je overhoudt.
Ook overladen of te leeg laten lopen is niet goed omdat de Lithium in de Kobalt kant blijft steken. En daarom zit er in een moderne batterij een computertje die dat over of onderladen moet voorkomen. De fabrikant die dat het beste voor elkaar heeft, maakt de beste batterij die het langste meegaat, lijkt mij zo.

NB: Ik heb zelf altijd al moeite gehad met plus en min. Het is namelijk totaal niet logisch. Minder electrons maakt een atoom positief (+) en meer electrons maakt een atoom negatief (-). Dat verwarde mij vroeger met scheikunde al...
Bewerkt: 14 september 2021 - 21:24 door MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!