Nee die 2 jaar is geen Nederlandse regel, het gaat echt om de levensduur die je redelijkerwijs mag verwachten. De 2 jaar is afkomstig uit de Europese richtlijn, maar de Nederlandse wetgever heeft in al haar wijsheid besloten deze termijn niet over te nemen.
Als je je iPhone bij T-Mobile (of elke andere partij op dit moment die ze mag verkopen) koopt, krijg je er een 2-jarig abonnement bij. Dat is een sterke indicatie dat dat in ieder geval de minimale levensduur zal zijn.
De bewijslast komt echter na 6 maanden al bij de consument te liggen. De periode tot aan de 6 maanden wordt het product geacht niet goed te zijn geweest. Deze 6 maanden worden door de garantie van Apple opgerekt tot 1 jaar. Dat wil zeggen dat Apple een jaar instaat voor de kwaliteit van haar product. Dit kun je dan ook tegenwerpen aan de verkopende partij (dat is jouw aanspreekpunt) en die kunnen dan eea weer verhalen op Apple.
Na dat jaar moet jij bewijzen dat het niet jouw schuld is, dat die iPhone kapot is. Dit regel je opnieuw met de verkopende partij. In die periode (tussen de 1 en 2 jaar) zal je veelal een deal moeten sluiten waarbij zowel de verkopende partij als jij water bij de wijn doen (de verkoper hoeft dit niet maar kan daarvoor wel redenen hebben (imago etc.)).
Wanneer je AppleCare afsluit voor je product of een ander garantieproduct, dan blijft de bewijslast bij de verkopende partij of Apple liggen en is de periode tussen 1 en 2 jaar of een eventuele andere einddatum niet meer relevant. Dit bespaart een hoop gedoe en onderzoekskosten.