Nieuwe TV + soundbar, welke?
9 augustus 2020 - 08:01   
geplaatst door: Ziegler
Huidige setup:
TV, kastje Xs4all, MacMini, voor muziek een airplay setje van B&W.

De macmini speelt muziek af, fungeert als mediaspeler (als het kastje van xs4all het niet ondersteunt: apple tv, npoplus).

We gaan de tv vervangen en we willen ook beter geluid bij de tv (ik ga uit van een soundbar).

We hebben nauwelijks opties onderzocht, behalve dat we een model willen van 55 inch (of eventueel groter, maar dat verwacht ik eigenlijk niet).

Nu de vraag: in mijn ideale wereld vervangt de tv en soundbar zo'n beetje alles: de oude tv, de mini, kastje van xs4all en wellicht één van de airplay-speakers. Kan dit? Wat kan er wel en wat kan er niet? Zie ik opties over het hoofd?

Daarnaast heb ik geen verstand van soundbars. Wat is een goede? Ook om muziek mee af te spelen?
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
9 augustus 2020 - 09:43    reactie #1
geplaatst door: MacFrankie
Ja, dit is een lastig "probleem". Welke tv is de beste? Ik ben er nog niet uit, m'n 11 jaar oude tv doet het nog prima, maar ik wil eigenlijk een nieuwe, en dan heb ik dezelfde vraag...

LG is de enige die OLED schermen maakt, ook als je Sony of Philips koopt, dan zit er een LG OLED in. LG is de enige die WebOS als besturingssysteem heeft, en (persoonlijk) vind ik dat superieur aan 99% van de Android op smart tv's, vooral omdat Android te zwaar is voor de goedkope processoren die ze in (zelfs de duurste) smart tv's stoppen. Dus aan één kant heb je een LG OLED van 55".

OLED heeft het diepste zwart en het grootste kleurbereik, maar niet de hoogste helderheid.

Samsung QLED (heeft niks met OLED te maken) heeft de grootste helderheid. Schijnt de zon op je tv, dan is OLED misschien niet zo'n goed idee, en ben je met QLED beter af. Samsung heeft ook mooie tv's met een connect box, dan gaat er maar één bijna onzichtbaar kabeltje naar je scherm. Samsung maakt tv's met Android of Tizen als  besturingssysteem.

Een keuze maken is niet simpel, het is niet dat OLED goed is en QLED slecht. Ze zijn beide (erg) goed.

Zelf heb ik een receiver, deze gebruik ik ook als audio video hub. Hier sluit ik alle bronnen op aan, en er gaat 1 HDMI naar de tv. Soundbars hebben vaak weinig aansluitingen, dat kan een probleem zijn.

Een vriend van mij heeft de Samsung HW-Q90R. Deze klinkt overtuigend met films en acceptabel met muziek (als je de ergste bassen wegdraait).

Deze soundbar heeft 2 HDMI ingangen en 1 HDMI uitgang (voor de tv) met eARC (extended Audio Return Channel) ondersteuning. Dat houdt in dat het geluid van de tv zo terug kan naar de soundbar, zodat je eventueel ook nog gebruik kunt maken van de HDMI inputs op de tv en je het geluid alsnog via de soundbar kunt horen.

Ik heb geen idee of er smart tv apps voor XS4all / KPN tv uitzendingen zijn, en of die ook voor WebOS / Android / Tizen zijn.

Als je Spotify Premium hebt, dan kun je je telefoon connecten met de soundbar, en speelt deze de muziek rechtstreeks van de Spotify servers af (dus geen Airplay vanaf je telefoon nodig).

Veel moderne tv's ondersteunen Apple Airplay.

Ik weet niet of je Mac Mini zo ook te vervangen is. Misschien is een Apple TV een idee? Wil je minder apparaten, wil je minder afstandsbedieningen?

Ik weet niet of je iets aan mijn antwoord hebt, maar het geeft je hopelijk iets om over na te denken!
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
9 augustus 2020 - 10:11    reactie #2
geplaatst door: Ziegler
dank je! Heb ik zeker wat aan.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
9 augustus 2020 - 10:19    reactie #3
geplaatst door: MacFrankie
Graag gedaan!

Mijn advies: ga zelf eerst nog even kijken en luisteren voordat je me op m'n woord gelooft. Mogelijk hebben we een andere smaak.

Waar je wel op moet letten, is dat alle tv's in alle winkels altijd op overdreven kleuren en helderheid staan. Vraag of je de afstandsbediening mag en zet dit op normaal.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
9 augustus 2020 - 10:25    reactie #4
geplaatst door: JJmac
Heb zelf toen de tijd gekozen voor Samsung, quad-core processor omdat je veel sneller bent met smart-tv en het zappen naar een andere zender, minstens 3x zo snel als mijn oude Phillips die wel heel erg mooi is.
LG zou ook voor mij een voorkeur hebben, Samsung is het contrast toch iets aan de hoge kant.
Verder Apple TV en een Marantz setje + Harman Kardon.
Ik gebruik maar 30% van m'n Mac, Maar dat is 30% meer dan Windows
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
9 augustus 2020 - 12:11    reactie #5
geplaatst door: Heintje
Hou je rekening met de volgende praktijkgegevens:
- een smart-tv bevat vrijwel altijd een Android-achtig OS. Dat is even wennen.
- aan direct attacheted media (m.n. USB-harddisks, voor geluid/beeld opslag) zitten diverse eigenaardigheden verbonden. Zo kan je bij vele TV's zo'n USB-harddisk gebruiken als "video-recorder" OF als opslag, maar niet beide.
- het smart-gedeelte zal het waarschijnlijk enkele jaren uithouden met updates, daarna veroudert het en val je weer terug op randapparatuur.
- welke TV je ook neemt: bekijk hem ook in een donkere omgeving: vele TV's hebben last van bleeding (lichtvlekken van de achtergrondverlichting in het scherm), waardoor gewoon niet te kijken is in een echt donkere omgeving.
- probeer een beoogde soundbar altijd uitgebreid uit, liefst een hele avond zelf aan de knoppen bij een vriend, waarbij je vooral overschakelt naar diverse bronnen: check of dit goed werkt en of je geen afstandsbedienings-googelaar wordt.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
9 augustus 2020 - 23:33    reactie #6
geplaatst door: MacFrankie
Zie hier een review van de soundbar die ik noemde.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
10 augustus 2020 - 15:22    reactie #7
geplaatst door: Kiiruna
ik vind bij een tv de beeldkwaliteit het belangrijkste, eigenlijk heb je bij een glasvezelaansluiting alleen een goed beeldscherm nodig, met alles waarbij geluidskwaliteit belangrijk is laat ik het geluid verzorgen door mijn top stereo geluidsinstallatie
MacBook Pro - 10.11 - 2.53GHz Intel Core 2 Duo - 8 GB - iPhone SE 1e gen. - 32 GB - Apple Watch series 7
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
10 augustus 2020 - 15:39    reactie #8
geplaatst door: JJmac
Nou het schakelen naar andere zenders is ook een must, en je weet dat bijvoorbeeld Phillips heel traag is in dit soort dingen maar het beeld kwaliteit is meer dan prima.
2 tuners is ook wel handig.
Ik gebruik maar 30% van m'n Mac, Maar dat is 30% meer dan Windows
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
10 augustus 2020 - 16:42    reactie #9
geplaatst door: MacFrankie
@Kiiruna
Wat heeft glasvezel met de keuze van je tv te maken?

Bij tv vind ik beeld (natuurlijk) het belangrijkste, het geluid moet goed genoeg zijn voor nieuws en actualiteiten. Het smart deel is totaal niet belangrijk, dat doe ik het liefst met een Apple TV, die krijgt tenminste na een jaar nog updates (mijn ATV4 zelfs na 5 jaar nog), een smart tv krijgt dat niet.

Ik heb een receiver met 5 speakers en een subwoofer. Tussen alles zitten veel kabels. Het klinkt super, zowel films (surround in alle variaties) als muziek (stereo over 2 of alle speakers), maar het kan eleganter. Er zijn soundbars (bv Samsung/HK, Sony) die een goede geluidskwaliteit bieden. Je gaat dan wel richting de 1000 euro of er iets overheen. Het is niet zo goed als een receiver met allemaal bedrade speakers, vooral niet voor puur muziek, maar het komt wel in de buurt. Als mijn vrouw dit weet, dan is mijn dradenboel morgen helemaal verdwenen.

@JJmac
Ik heb inderdaad ook een zeer traag zappende Philips, met een zeer goed scherm. Als je zapt met het kastje van je aanbieder (Ziggo, KPN, ...) en het smart deel met je Apple TV doet, dan maakt dat weinig uit.

Twee tuners heb je alleen maar nodig voor PIP (picture in picture) of PAP (picture and picture), 20 jaar geleden enorm geile features, tegenwoordig niet meer gebruikt, en opnemen. En opnemen, dat doen ook steeds minder mensen. Tegenwoordig "kijk je terug". Of, tegen betaling, vooruit.

Ook iets uit "de oudheid", mijn tv heeft het ook nog, is PAT (picture and text). Deel het scherm in een linker- en rechterhelft, op één helft kijk je tv, op de andere helft kijk je teletekst. Dat deed mijn wederhelft altijd als ik tv zat te kijken. Ook dit scenario komt niet meer voor, omdat teletekst op 99% van de zenders is verdwenen of gemarginaliseerd naar alleen ondertiteling.

Omdat de TS Ziegler een tv-kastje heeft van XS4all, heeft hij niks aan een tuner in de tv. Daar heb je alleen iets aan als je bij een kabelaanbieder zit, en ook daar weet je niet hoe lang het duurt voordat DVB-C over is gegaan op IPTV. Geen tuner in de tv betekent ook dat zaptijden irrelevant zijn.

@Ziegler: ik heb zojuist gezien dat de Sony HT-ST5000 ondersteuning voor ChromeCast en Airplay 2 heeft. En 3 maal een HDMI input. Dit lijkt hierdoor een meer volwassen vervanger van een surround receiver, voor zowel film als muziek.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
10 augustus 2020 - 20:10    reactie #10
geplaatst door: MacGB
Zou zeker een LG-tv met webos een in ogenschouw nemen.
Heb sinds een paar weken een Nanocell versie (niet het allerbeste beeld, maar nog steeds verbluffend). Voorkeur voor OLED kan natuurlijk ook.
WebOs (Unix-based) is echter geweldig in het gebruik (dit is mijn 2e TV met dit systeem). Indien gewenst, (beperkt) spraakgestuurd. Met de smart remote afstandbediening,bedien ik niet alleen de TV, maar ook mijn ATV3, en (jawel) een DvD speler. Geluid loopt via een geweldige stereo installatie, volume ook weer te regelen via diezelfde afstand-bediening. Lees dat dat zelfs ook met T-Mobile TV en KPN/xs4All zou moeten werken, maar lees hier verschillende ervaringen over.
Verder o.a. Spotify, NPO, ATV+, Netflix,  Amazone, Videoland etc. als app beschikbaar op de TV, en Airplay 2 en homepod ondersteuning.
De meeste nieuwe LG TV's ondersteunen ook het "Filmmaker Mode Director" protocol. Komt erop neer dat de beeld en geluidsinstellingen meegestuurd worden met de film en die dus getoond wordt met sfeer en klankkleur zoals producent en regisseur het bedoeld hebben. Fantastisch ! Geen idee of andere merken dat ook doen/kunnen.
Let wel de Nano's hebben wel last van "banding" door de Nano en backlight techniek. Ik neem dat zelden waar, maar dat hangt ook af van je backlight instelling.. De OLED versies hebben daar kennelijk geen last van.
Zelfs bij het budget-model dat ik heb is de fijnafstemming voor kleur erg uitgebreid en (uiteindelijk) goed in te regelen. De standaard instellingen zijn, zoals bij iedere TV tegenwoordig, nooit echt goed natuurlijk  :wink:
my 2 cents.
Succes met puzzelen !

antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
10 augustus 2020 - 22:01    reactie #11
geplaatst door: boiing
De meeste nieuwe LG TV's ondersteunen ook het "Filmmaker Mode Director" protocol. Komt erop neer dat de beeld en geluidsinstellingen meegestuurd worden met de film en die dus getoond wordt met sfeer en klankkleur zoals producent en regisseur het bedoeld hebben. Fantastisch ! Geen idee of andere merken dat ook doen/kunnen.
Mooie marketing termen voor 'zet al die TV-intelligentie uit'! De huidige TV's maken er met de standaardinstellingen een puinhoop van. Films gaan op gladde soap-series lijken met framerate-interpolatie, ruisonderdrukking en allerlei andere geintjes. 'Filmmaker Mode' zet dat uit, zoals het hoort. Als je TV dat niet ondersteunt kun je die flauwekul handmatig uitzetten maar dat vergt meestal iets meer moeite om je door alle instellingen te worstelen.

Volgens mij wordt het niet 'meegestuurd' (hoe dan?) maar is het een soort afgesproken 'standaard' in de tv instelling.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 00:06    reactie #12
geplaatst door: MacFrankie
Zou zeker een LG-tv met webos een in ogenschouw nemen.
WebOS is, in combinatie met de SoC die capabel genoeg is, een plezier om mee te werken vergeleken met 99% van de Android (en Tizen) tv's. Maar ik zet liever in op tvOS.

Citaat
Heb sinds een paar weken een Nanocell versie (niet het allerbeste beeld, maar nog steeds verbluffend).
Nanocell is "gewoon" een LCD met LED backlight. Net zoals QLED van Samsung. Grotere helderheid maar geen absoluut zwart, wat je met OLED wel hebt, omdat elke pixel daar zelf licht geeft, en een zwarte OLED pixel geeft geen licht. Een zwarte Nanocell of QLED pixel probeert al het licht dat de led erachter produceert tegen te houden.

Nanocell is goed, maar QLED en OLED ook. Als ik voor LG zou kiezen, zou ik voor OLED gaan.

Citaat

Met de smart remote afstandbediening,bedien ik niet alleen de TV, maar ook mijn ATV3, en (jawel) een DvD speler.
De TS wil juist van alle verschillende apparaten af. Een tv met soundbar en HDMI-CEC/eARC en je bedient alles met 1 remote.

Citaat
Verder o.a. Spotify, NPO, ATV+, Netflix,  Amazone, Videoland etc. als app beschikbaar op de TV, en Airplay 2 en homepod ondersteuning.
Vrijwel alle merken ondersteunen AirPlay 2 en de Apple TV dienst. Maar toch zou ik voor een "echte" Apple TV kiezen, maar misschien eerst even wachten op het nieuwe model welke elk moment uit kan komen.

Citaat
De meeste nieuwe LG TV's ondersteunen ook het "Filmmaker Mode Director" protocol. Komt erop neer dat de beeld en geluidsinstellingen meegestuurd worden met de film en die dus getoond wordt met sfeer en klankkleur zoals producent en regisseur het bedoeld hebben. Fantastisch ! Geen idee of andere merken dat ook doen/kunnen.
Zoals boiing zegt is dit pure BS. Zet alle "beeldverbeteraars" uit is genoeg, zo heeft de filmmaker het bedoeld. De enige intelligentie die een tv wat dat betreft mag hebben, is om 24p beeld verpakt in een 60p signaal te herkennen. Deze truc wordt soms gebruikt om bioscoopfilms op de NTSC frequentie te zetten. Het beeld als 24p weergeven geeft een beter en rustiger beeld.

Citaat
Let wel de Nano's hebben wel last van "banding" door de Nano en backlight techniek. Ik neem dat zelden waar, maar dat hangt ook af van je backlight instelling.. De OLED versies hebben daar kennelijk geen last van.
Alles met backlight geeft altijd donkergrijs ipv zwart, banding, backlight bleeding of andere ongewenste neveneffecten. Door het scherm te verdelen in veel kleine stukjes, en elk stukje dimbaar te maken, kunnen de nadelen beperkt worden. Zoiets noem je dan "local dimming" of Nanocell of QLED. Verschillende technieken met hetzelfde doel: het beste beeld uit een LCD tv halen.

OLED heeft deze nadelen niet, maar OLED heeft een beperkte maximale helderheid. En tot voor kort had OLED het gevaar van inbranden, maar dat lijkt nu helemaal voorbij te zijn.

De hamvraag is of het storend is dat zwart niet helemaal zwart is bij LED of Nanocell, of dat je tv iets minder helder is als je zelden overdag tv kijkt. Een moderne tv, niet in het onderste segment, levert meestal een spectaculair plaatje op als je een goede bron gebruikt.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 09:35    reactie #13
geplaatst door: Ziegler
De keuze van oled of qled komen we wel uit. Ik meende te zien dat oled natuurlijkere kleuren had en dat heeft mijn voorkeur.

Voor mij is belangrijk wat de rol van de mini gaat zijn. Dat ding is nu zo'n 8 of 9 jaar oud en heeft niet het eeuwige leven. Ga ik de mini vervangen voor een mini of kan zijn rol worden opgevangen door iets anders? De mini gebruiken we voor:
- muziek afspelen via apple music
- apple tv kijken
- npoplus kijken

antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 09:47    reactie #14
geplaatst door: MacFrankie
De mini kan voor jouw doelen prima vervangen worden door een Apple TV 4K of het nog uit te komen model! Apple Music werkt er natuurlijk op, en de Apple TV dienst ook, en daarnaast zijn er vele apps voor NPO Start, NL Ziet, ...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 12:17    reactie #15
geplaatst door: Alvinus
Ik zit nog steeds na te denken over die soundbarplannen van jou, Ziegler. Hierboven is al gesuggereerd dat een goeie soundbar behoorlijk aan de prijs is. Dat geld zou natuurlijk ook deels in een mooiere TV gestopt kunnen worden.

Lazen we hier even geleden ook niet over het gedoe dat je had met je B&W airplay setje?
Als mevrouw Ziegler (indien betrokken) er geen bezwaar tegen heeft, zou je natuurlijk in één klap van het gedonder af zijn als je de mini inruilt voor een AppleTV, een mooi betaalbaar tweedehands stereosetje met speakers (of die heb je misschien al bij het B&W-setje) scoort. Iedereen doet ze weg, dus je vindt topkwaliteit voor weinig. Tenslotte leg je voor een luttel bedrag verbinding tussen de AppleTV4K en de versterker middels een DAC, (digitaal-analoog-converter).

Je hebt dan Netflix, NPOStart, YouTube via de AppleTV en alles wat je maar vanaf een ander Apple-device wenst te streamen op je nieuwe TV. Ik stream er bijvoorbeeld overdag mijn iTunes muziekjes naartoe. Daarnaast komt je geluid dan via een set fatsoenlijke speakers in plaats van die priegeldingetjes uit zo'n soundbar.

antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 12:42    reactie #16
geplaatst door: puk1980
Eens met Alvinus.

Zeker als je een muziekliefhebber bent, zou ik niet voor een soundbar gaan, maar voor een (ouderwetse) versterker met een goed setje speakers (kan je huidige set zijn). Ik heb (een voorganger van) de Marantz NR1711, waar ook een Apple TV op is aangesloten. Heerlijk geluid, uitstekende video. (meer info)
Certified Terminal Guru.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 13:07    reactie #17
geplaatst door: Bestek88
Of twee Bowers & Wilkins MM-1 actieve luidsprekertjes (tweedehands zien te vinden) aangesloten op de koptelefoonuitgang TV. Heeft jarenlang naast computerscherm dienst gedaan als audio-output. Heel simpel en speelt in kwaliteit de ingebouwde luidsprekers van de TV volledig weg.
Pluk de dag en kus het gazon. http://www.BestOntwerp.nl
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 13:20    reactie #18
geplaatst door: Alvinus
Of twee Bowers & Wilkins MM-1 actieve luidsprekertjes (tweedehands zien te vinden) aangesloten op de koptelefoonuitgang TV. Heeft jarenlang naast computerscherm dienst gedaan als audio-output. Heel simpel en speelt in kwaliteit de ingebouwde luidsprekers van de TV volledig weg.

Het bezwaar van deze (slimme en waarschijnlijk elegante) oplossing is de wens van de heer Ziegler om ook buiten het tv-kijken om muziek te streamen. Met de speakers via de hoofdtelefoonuitgang moet de tv dan steeds aan staan om overdag muziek te luisteren.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 13:24    reactie #19
geplaatst door: Ziegler
MacFrankie,

Kan je met apple tv gewoon apple music afspelen? Ik kom dat niet meer tegen op de website van apple, maar misschien kijk ik er over heen.

Een ouderwetse stereo-installatie komt hier niet meer het huis in. Ik ben een enorme muziekliefhebber en houdt van heel erg goed geluid, maar die weg is verleden tijd. Het afspelen van muziek, waarbij ik speakers kan selecteren door mijn hele huis wil ik niet meer missen.

Om het geluid van een tv weg te spelen is niet veel nodig, natuurlijk.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 13:32    reactie #20
geplaatst door: MacFrankie
Alvinus, Puk, Bestek, ik denk dat we het over één ding eens zijn: koop een fatsoenlijke tv met een Apple TV.

Voor het audiodeel moeten er keuzes worden gemaakt:
- hoe belangrijk is goede kwaliteit bij muziek;
- hoe belangrijk is surround geluid bij films;
- wat mag het kosten;
- ...

Voor mij is alles (muziek en films) belangrijk. Ik heb een surround receiver die alle geluidsformaten ondersteunt, gekoppeld aan 5 speakers en een sub (Atmos moet het bij mij zonder hoogtekanalen doen).

Vind je alles belangrijk, maar moet het met minder snoeren (waarschijnlijk de voorkeur van mevrouw Ziegler), dan is een goede soundbar (de eerder genoemde Samsung Harman Kardon of Sony) een goede optie.

Moet geluid wel goed zijn bij films en muziek, maar geef je niks om surround, dan is de optie van Bestek88 een goede.

Is blikkerig geluid bij muziek acceptabel maar is surround bij films een must, dan is een goedkope soundbar een optie. (Eerlijk gezegd snap ik niet dat er mensen zijn die voor die optie kiezen, maar ja, ze zijn er...)

Afgewezen opties:
- tv met Apple TV met receiver met bedrade speakers;
- tv met Apple TV met goedkope (<€750) soundbar.

Overgebleven opties:
- tv met Apple TV met top soundbar;
- tv met Apple TV met een setje actieve speakers.

Vat ik het zo goed samen?

@Ziegler: had je deze info al gezien?
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 13:44    reactie #21
geplaatst door: Alvinus
Een ouderwetse stereo-installatie komt hier niet meer het huis in. Ik ben een enorme muziekliefhebber en houdt van heel erg goed geluid, maar die weg is verleden tijd. Het afspelen van muziek, waarbij ik speakers kan selecteren door mijn hele huis wil ik niet meer missen.

Prima, natuurlijk. Heeft de versterker een reguliere audio-ingang, dan kun je de AppleTV erop aansluiten. Is die B&W een modern ding met hdmi, dan ga je ATv>hdmi uit>B&W in >hdmi uit>nieuwe tv in. Zo niet, dan kun je voor weinig een hdmi splitter tussen Atv en B&W plaatsen. Uit die splitter gaat dan een hdmi naar je nieuwe tv en een RCA/cinch/tulp snoertje naar je B&W.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 13:56    reactie #22
geplaatst door: puk1980
Een ouderwetse stereo-installatie komt hier niet meer het huis in. Ik ben een enorme muziekliefhebber en houd van heel erg goed geluid, maar die weg is verleden tijd. Het afspelen van muziek, waarbij ik speakers kan selecteren door mijn hele huis wil ik niet meer missen.

Volgens mij heb je twee (aparte) wensen:

- goed geluid bij je TV. Dat hoop je op te kunnen lossen mbv een soundbar. Daar was de receiver-suggestie voor bedoeld. Moderne receivers ondersteunen overigens AirPlay 2.

- draadloos (Apple) Music afspelen in je hele huis, over draadloze speakers. Daar heb je AirPlay 2 voor. Ik speel ook draadloos in het hele huis muziek af (weliswaar via Spotify Connect ipv Apple Music, en via AirPlay).
Certified Terminal Guru.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 15:05    reactie #23
geplaatst door: Ziegler
Dag Puk,

Ik heb wel meer wensen. Dat is de reden dat ik dit draadje opstart. Ik zoek een oplossing voor media in de brede zin van het woord. De soundbar zou ik kunnen opnemen in mijn airplay netwerk. 

Als ik het goed begrijp kan ik de mini vervangen voor een apple tv. Als ik het goed heb heeft die geen audio uitgang? Aangezien ik worstel met de stabiliteit van airplay is het geen slecht idee dat er in ieder geval één apparaat met een kabel is aangesloten op de muziekbron. De mini is nu met usb aangesloten op één van de B&W's.
antw: Nieuwe TV + soundbar, welke?
11 augustus 2020 - 15:16    reactie #24
geplaatst door: MacFrankie
Heeft de versterker een reguliere audio-ingang, dan kun je de AppleTV erop aansluiten.
Nee, dat kan niet. Een Apple TV vanaf de 4 / HD heeft maar één uitgang, en dat is een HDMI aansluiting. Geen toslink meer, en een "reguliere" (analoge) uitgang (nodig voor een klassieke versterker) heeft er nooit op gezeten.

Als je nieuwe dingen gaat kopen, dan koop je niks meer met HDMI splitters, dan zijn extra kastjes met extra snoeren en moeten weer op een stopcontact, en het is te vermijden.

Ziegler wil geen versterker meer. Audio is echter wel belangrijk. Ik denk dat muziek afspelen zonder daarvoor de tv aan te moeten zetten ook belangrijk is. Daarmee komt de optie van Bestek88 (actieve speakers op de tv aansluiten) volgens mij te vervallen.

Blijft over: een premium soundbar. De Samsung Harman Kardon HW-Q90R of een Sony HT-ST5000 zou ik zeker beluisteren. Spotify Connect, AirPlay 2 (zit op de Sony, en als je kiest voor de Samsung, dan kan dat via de Apple TV), zonder draden of gehannes, slechts een paar HDMI kabels aansluiten (tussen tv en soundbar, tussen soundbar en Apple TV, en eventueel tussen soundbar en tv kastje) en klaar. Universele remote instellen en genieten van alles met één remote bedienen!

@Ziegler: de Apple TV heeft geen aparte audio uitgang, maar audio gaat wel over HDMI, en je sluit je Apple TV via HDMI aan op je soundbar. Het geluid gaat bedraad naar de versterker, dus daar heb je niks te maken met AirPlay. Als je Appke TV "in the lead" is, met andere woorden, als je daar Apple Music start en bedient, dan heb je nooit haperingen. Als je Apple TV het doeldevice van bv iTunes / Muziek op je Mac is, dan kun je wel eens haperingen ervaren.

Als je naast Apple Music ook Spotify Premium hebt, dan gebruik je bij voorkeur Spotify Connect naar je soundbar: dat werkt (in mijn ervaring) probleemloos: je soundbar streamt rechtstreeks van de Spotify servers, het gaat niet via bv je iPhone, ook al bestuur je het wel met je iPhone (of een ander apparaat met Spotify).
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!