[news]
philiphoutust om 18:03, 23-06-2010
Dit klinkt wel heel erg negatief! 'Het zal allemaal wel' klinkt als een uitspraak van iemand die te moe is om nog enige discussie te willen aangaan. Of als iemand die na jaren fervent voorvechter van een hopeloze zaak het bijltje erbij neergooit.Als ware prediker dien je toch een bord voor je kop te hebben? Je laat je toch niet door enige tegenslag noch enig onbegrip van de ongelovigen van de wijs maken? De echte prediker zit niet bij de pakken neer en verrast keer op keer vriend en vijand met verrassende uitspraken en analyses.
Kop op Ger, vertel ons alsjeblief nog eens waarom Apple het gelijk aan haar kant heeft en de mensen van zdnet een volkomen onzinnig verhaaltje hebben geschreven.
Ik bedoelde 'het zal allemaal wel' niet zozeer negatief, maar met een zekere berusting. De meeste MacFreaks weten net zo goed als jij dat ik in dit soort discussies te vuur en te zwaard ten strijde trek tegen ongefundeerde kritiek richting Apple (maar ook doodleuk Apple bont en blauw kan vloeken als ze er ergens een potje van maken).
Afgelopen week kwam ik tot inkeer. Want wie wil er nou kost wat kost Flash op een iPhone of iPad..? Voornamelijk mensen die nog nooit werkelijk een iPhone of iPad hebben gebruikt. Want alleen vóóraf lijkt batterijduur minder van belang dan de aanwezigheid van Flash. Crashen..? Ach, dat zal toch wel meevallen..? Nou, nee: Flash is een energieslurpende, processorbelastende en instabiele techniek die doorgaans alleen dient om totaal onbelangrijke dingen visueel heel aantrekkelijk te maken. Kortom: zo misbaar als regen op een camping. Flash kan dat kunstje heel overtuigend zonder al te veel directe concurrentie. Maar dat maakt het nog niet 'goed'. Hè, verdorie: nou doe ik het tóch...
Enfin, afgelopen week werd het mij allemaal duidelijk. Mensen hechten aan wat zij kennen. Windows, bijvoorbeeld. Die omgeving is voor de meesten vertrouwd. Vanuit dat perspectief is de Mac 'eng', want het is onbekend terrein. Zodra het vertrouwde ingewisseld dreigt te worden voor het onbekende schieten mensen in de verdediging: de mens is van nature behoudend. Zo klagen Microsoft Really Important Certified IT'ers bij voorkeur over de 'geslotenheid' van Apple of 'controledrang' vanuit Cupertino als argument vóór Windows (Mobile). Wat natuurlijk een regelrechte en uitermate lachwekkende gotspe is.
Waarom durft iemand zich met dergelijke argumenten onsterfelijk belachelijk te maken..? Antwoord: angst. Apple wordt steeds groter en belangrijker. Groter en belangrijker dan iemand tien jaar geleden had durven te voorspellen. Er wordt dus aan het 'bekende' geknaagd, ten faveure van 't onbekende. Dat wekt een onbehaaglijk gevoel in de hersenstam, die vervolgens roept: 'In de verdediging..!" En al helemáál als jouw (professionele) leven tot dusver heeft bestaan uit de totalitaire indoctrinatie vanuit Redmond. Want Microsoft is/was de afgelopen twintig jaar 'de standaard' in zo'n beetje alles, dus over de schutting kijken leek geen enkel nut te hebben.
Hetzelfde geldt voor Flash. Dat kennen we, en het afgelopen decennium is er een complete industrie op gebouwd. Legioenen jongens en meisjes hebben jarenlang geleerd hoe je 't maakt en waar je 't voor kunt gebruiken. Juist vanwege die riante positie heeft Adobe rond Flash helaas iets te lang achterover geleund (de zogenaamde 'rover'-rol). Nét niet lekker doorontwikkeld op kritieke punten, nét niet de werkelijke behoeftes rond de (mobiele) techniek onderkend. Kortom: Adobe is (oprecht: helaas) te lui omgesprongen met een techniek die op zich waanzinnig is c.q. was.
Jammer voor iedereen die gelooft dat alles er is om voor altijd te blijven: in de digitale wereld wordt je met dergelijk gedrag vroeg of laat ingehaald. Vraag maar aan WordPerfect, Quark, AltaVista, Netscape of IBM (en over een jaartje of tien aan Microsoft, maar dat terzijde). Ongelofelijk grote, belangrijke technologieën en bedrijven zijn hierdoor gedecimeerd met een magnitude die de meesten zich nu niet eens meer voor kunnen stellen. 't Punt is dat een hele industrie plus wereldbevolking is opgegroeid met Flash. Logisch dat het nadrukkelijk afwijzen van Flash door een steeds belangrijker wordend Apple op weerstand stuit.
Ik begrijp die weerstand wel. Zo goed dat ik inmiddels denk dat het nutteloos is die weerstand met inhoudelijke argumenten te bestrijden. Om iets van de discussie en de visie van Apple op dit punt te snappen moet je jezelf behoorlijk inlezen en ik heb niet de overtuiging dat de discussie op die manier wordt gevoerd. De weerstand komt immers vanuit de hersenstam (en bij sommigen vanuit de onderbuik). Dáár komt mijn 'het zal allemaal wel' vandaan.
Apple's keuzes worden gedreven door visie. Niet door vriendjespolitiek met de grootste of de belangrijkste. Niet dat Apple nooit aan vriendjespolitiek doet: natuurlijk wel. Maar aan 't eind van de rit wint de visie het bij Apple (bijna) altijd. Ook als dat ruzie met de grootste grafische softwarefabrikant van de wereld betekent. Of ruzie met een deel van de wereldbevolking die deze software gebruikt. Vergeet niet dat Apple van ver is gekomen, alleen door die visie consequent vast te houden: dwars tegen elke stroom in. Dwars tegen Adobe in, in dit geval.
Apple's missie om computers en content (lees: 'de wereld') toegankelijker te maken ligt op een veel hoger plan en heeft op zich niks met winst, geld of macht te maken zoals vaak als negatief argument wordt opgevoerd. Die laatste factoren zijn van belang voor het runnen van een bedrijf, niet voor het realiseren van een visie. Visie kun je immers niet met geld kopen of met macht afdwingen.
Als je dit inzicht niet hebt, en jezelf louter concentreert op het behouden wat je kent omdat dit vertrouwder voelt dan het onbekende (wat op zich menselijk is), dan helpt geen enkel inhoudelijk argument. Niet van mij, niet van Steve Jobs. Men zal het dan maar gewoon moeten gaan ervaren. Doorgaans werkt het ook zo: eerst ervaren, daarna (achteromkijkend) pas snappen. Op die manier is Apple al meer dan tien jaar de grootste aanjager achter heel veel vernieuwing in de complete industrie, zonder dat iemand het aan zag komen. Ja; achteromkijkend. In de Flash discussie is achteromkijken dan ook zinloos. Apple's motivaties vinden hun oorsprong juist in wat er vóór ons ligt.
Als alles wat we nu kennen nooit zou mogen veranderen, kunnen computers anno 2093 nog steeds niks meer dan de kunstjes die we nu kennen. En da's exact wat Apple niet wil. Dan sluit Jobs nog liever eigenhandig de tent...
[ Ger ][/news]