Apple Home en 't combineren van diverse merken
geplaatst: 30 april 2019 - 06:48
Hoi MacFreak!

Ik dacht, ik ga tóch eens kijken of jullie hier het antwoord toevallig op weten, want ik kom er niet helemaal uit :)

Wat is 't geval?
Ik wil met Homekit cq Apple Home, meerdere merken via de Apple Home combineren en automatiseren. Dus bijvoorbeeld Ikea Tradfri met Aqara, of Ikea Tradfri met Eve. Dat als de sensor van Merk A iets registreert, dat het lampje van Merk B aan gaat.

Nu wil ik dat specifiek gaan doen met Aqara i.c.m. Ikea Tradfri, welke beide Homekit compatibel zijn. Beide van een ander merk dus.

Begrijp ik 't goed dat je met Homekit deze verschillende merken onderling kan combineren en automatiseren met elkaar via Apple Home? Is dat een 'universeel gegeven' vanwege de compatibiliteits-eisen van Appe, of hangt dat af van de implementatie van de betreffende merken?

Ik had deze vraag ook al eens gesteld op Reddit, maar daar krijg je wat tegenstrijdige berichten. Sommigen zeggen dat dat alleen kan via 3rd party technologie zoals Home Assistant, terwijl anderen aangeven dat dat juist precies is waar Apple Homekit voor heeft gemaakt en dat het wél onderling samenwerkt via Homekit :)

Thanks!
geplaatst door: Kapotlood
antw: Apple Home en 't combineren van diverse merken
reactie #1 geplaatst: 28 juli 2019 - 14:08
Ik heb hier mijn home automation allemaal via homekit (dat bedoel je toch) aangestuurd. In mijn geval een stuk of 20 Philips Hue lampen en een sensor, een kleine Ikea Tradfri setup van 4 lampen. Ik heb ook een Raspberry Pi met HomeBridge erop om de niet Homekit compatible apparaten hier aan toe te voegen, hier heb ik een aantal TP-Link smart switches en mijn Nest op aangesloten. Ik heb trouwens een Apple TV4 als Homekit hub, erg makkelijk in te stellen als je 2 factor authentication gebruikt voor je iCloud account.

Deze setup werkt gewoon prima. Ik kan alles simpelweg bedienen met de Woning app of via Siri, zowel binnenshuis als overal ter wereld. Ik heb diverse automation rules aangemaakt, licht gaat automatisch aan als de zon onder gaat en met mijn philips sensor stuur ik bijvoorbeeld een TP-link smart switch aan. Ik kan diverse temperaturen uitlezen, van zowel sensoren met Homekit ondersteuning, als bijvoorbeeld de kamertemperatuur van mijn Nest via HomeBridge.

Het enige probleem met deze setup zijn de Ikea Tradfri lampen. Die raken op een of andere manier de verbinding met de Ikea app soms kwijt en daarmee ook de verbinding met Homekit. Dit was al weer een jaar geleden, misschien is het tegenwoordig beter, maar ik gebruik die lampen niet meer. Ook omdat ik het licht toch niet zo mooi vindt als de Hue en de Hue kan veeel meer kleuren weergeven en zijn een stuk helderder.
Ook ben ik in het begin best wel een tijdje bezig geweest met de configuratie van HomeBridge. Een aantal plugins werkten niet helemaal lekker, maar na wat updates werkte het uiteindelijk goed. Nu draai ik al een jaar zonder enige downtime (op wat reboots vanwege updates na dan).

Dus om antwoord op je vraag te geven: ja, wat jij wil kan. Je kan een compleet automation systeem samenstellen met verschillende merken hardware. En zoals je in mijn setup ziet: je kan hier zelfs (goedkopere) componenten aan toevoegen zonder officiele Homekit ondersteuning.
geplaatst door: saaihead