Het heeft met contentaanbieders, volume en beeldkwaliteit te maken.
Zoals ik hierboven ook al heb gemeld, willen de contentaanbieders absolute controle over wie wat kan zien. Ze kopen een serie voor X potentiële kijkers, des te groter X, des te hoger de prijs (en hoe hoger de reclame-inkomsten).
Er zijn in Nederland heel veel huizen met een kabelaansluiting, dus ook heel veel mensen die via de kabel tv kijken (analoog en DVB-C), veel meer dan dat er mensen zijn met een schotel (DVB-S) of Digitenne (DVB-T).
Vanwege het volume is DVB-C het meest interessant om aan te pakken.
Van alle vormen van digitale televisie heeft DVB-C de grootste bandbreedte per kanaal, wat de laagste compressie en daardoor de hoogste kwaliteit tot gevolg heeft. Daarbij heeft de kabel veel zenders in HD kwaliteit.
Ook vanwege de kwaliteit is DVB-C het meest interessant om aan te pakken.
Als je digitale zenders in HD op je computer kunt krijgen, kun je ze opnemen en distribueren. Dat zie je veel op torrent sites, een uur na uitzending is een Amerikaanse serie vaak al te downloaden. En dat is wat de contentaanbieders absoluut niet willen!
Volgens mij kunnen ze het probleem beter bij de bron (=USA) aanpakken, maar hier beginnen is waarschijnlijk makkelijker.
Deze inperkingen beginnen op de kabel, maar het is een kwestie van tijd dat de satelliet er ook aan moet gaan geloven, en Digitenne misschien ook nog wel.