Politiek draadje: Waar staat de appel?
6 november 2024 - 16:44    reactie #2226
geplaatst door: ouwemac
Het is allemaal waar wat je zegt over Trump en toch heeft hij veel mannen achter zich gekregen met een mix van bangmakerij voor immigranten die hun banen in kwamen pikken, geklets over woke en trans-atletes en dat een vrouw toch echt niet zo’n geweldig land kan leiden. Oh en ze geloofden zijn leugens en vielen voor zijn houding van altijd aanvallen, ontkennen dat hij verloren had en leugens. Het gleed allemaal van hem af terwijl de democraten spraken over nazisme en fascisme.
En Jill Stein? Die kreeg nergens meer dan 0,3-0,5 %

Terugkijkend herinner ik me een interview met een stel trumpers. Een half jaar geleden ofzo
Die maakten helder dat ze snakten naar verandering, echte verandering. Ze voelden dat hun land werd overgenomen door “de ander”
Ik dacht toen dat het wel mee zou vallen maar dat deed het dus niet.
Het buigt ook wel weer de andere kant op, dat doet het altijd, maar de komende twee jaar kunnen vrijwel de hele agenda uitvoeren die ze gepland hebben met de meerderheid in de Senaat, bijna meerderheid in het Huis en Trump in het Huis voor Witte Mannen.
Ik ben 77 en woke. Dat bevalt prima….En ook ik hoor bij een Elite. De vraag is alleen welke Elite.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
6 november 2024 - 17:13    reactie #2227
geplaatst door: ouwemac
Mijn huidige woonland ziet kansen na de verpletterende overwinning.

Men ziet zich als allemansvriend, maar dan een goeie.
Ik ben 77 en woke. Dat bevalt prima….En ook ik hoor bij een Elite. De vraag is alleen welke Elite.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
6 november 2024 - 17:15    reactie #2228
geplaatst door: ICT Consultant
De grote groep laag opgeleide witte mannen (en hun volgzame vrouwen) heeft gesproken, domheid gevoed met leugens leidt tot polarisatie en meer. Ik hou m'n hart vast. Blij dat ik er niet woon!
Politiek draadje: Waar staat de appel?
6 november 2024 - 17:28    reactie #2229
geplaatst door: trabant
Je hoeft er niet te wonen om er genoeg van mee te krijgen.
Mijn huidige woonland ziet kansen na de verpletterende overwinning.

Men ziet zich als allemansvriend, maar dan een goeie.
America first, Holland second & Thailand third?
Politiek draadje: Waar staat de appel?
6 november 2024 - 20:13    reactie #2230
geplaatst door: JPZ
Wel w
De grote groep laag opgeleide witte mannen (en hun volgzame vrouwen) heeft gesproken, domheid gevoed met leugens leidt tot polarisatie en meer. Ik hou m'n hart vast. Blij dat ik er niet woon!

Geleuter, typisch links woke geleuter.

Trump is rampzalig, dat voorop, maar wel democratisch gekozen. En niet alleen door domme mensen, maar door mensen door alle lagen van de samenleving heen. Het maar blijven roepen dat zijn aanhangers dom zijn betekent dat jij precies zo bent, en een groot deel van het probleem, maar dan aan de andere kant van het politieke spectrum.
300+ New Features! 50 or so might not be intended but they're still new!
Politiek draadje: Waar staat de appel?
6 november 2024 - 20:16    reactie #2231
geplaatst door: eoms
Politiek draadje: Waar staat de appel?
6 november 2024 - 21:10    reactie #2232
geplaatst door: G0erwt
@ allen,
ik zou zeggen: hora est!
Het is zoals het is en iedereen zal er mee moeten leren leven. Het belangrijkste lijkt me nu om de opgelopen spanningen af te bouwen en vooral het gesprek gaande te houden.
Natuurlijk wensen alle buitenlandse politici 'samen te werken' met D. Trump. Ook M. Rutte kan niet anders.
Intussen wordt het dus hoog tijd dat Europa zich realiseert dat we zelf onze boontjes moeten leren doppen. Dat zal best pijn gaan doen, want dat gaat ook veel geld kosten.
Als tijd geen rol meer speelt
Politiek draadje: Waar staat de appel?
6 november 2024 - 22:18    reactie #2233
geplaatst door: doctor_apple
Had even een creatief momentje, waarbij ik het ei even kwijt moest ... Soms heb je dat, althans, soms heb ik dat ... Zit ik vast op een reactie draadje, waarbij ik maar niet kan stoppen met schrijven ... En zeker in het oog van de gebeurtenissen van vandaag, moest ik even 'ventileren', ik hoop dat ik hiermee niemand tegen de schenen aanschop ... Een ongebruikelijke vergelijking, maar het deed me gewoon erg denken aan ... En dus, hier mijn stukje onder het motto: "schrijf het van u af"  :woot:  :cool:

Polen, PiS en de Rotsige Weg naar Conservatisme: Wat Heeft de Toekomst van Amerika te Bieden?


Het was eind 2016 toen de wereld verstomd stond. Donald Trump had de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen. Net als velen in Europa had ik die avond het gevoel dat de politieke koers niet alleen in Amerika, maar wereldwijd aan het verschuiven was. Maar ik richt me voor ons verhaal op Polen.

In Polen had de Partij van Wet en Recht (PiS) in 2015 haar eigen overwinning behaald, een overwinning die de conservatieve revolutie in Europa deed ontvlammen. En nu, enkele jaren later, met de opkomst van Trump in Amerika, begon de parallel zich langzaam maar zeker duidelijker af te tekenen. Het was een politieke wending die voor velen onvoorspelbaar leek, maar ergens ook herkenbaar.

Trump en de PiS, op het eerste oog hebben deze twee toch helemaal niets met elkaar te maken, of toch? Om te beginnen keken ze naar dezelfde achterban: werkende klassen, plattelandsbewoners, de mensen die zich uitgesloten voelden door het kosmopolitische establishment. Beide leiders, de Amerikaanse en de Poolse, gaven stem aan de ontevredenen, de mensen die zich in de steek gelaten voelden door de globalisering, door de elites, en door wat zij beschouwden als de vervaging van nationale identiteit. De wereld lijkt misschien anders, maar de drijfveren zijn vaak dezelfde.

PiS: De Conservatieve Omwenteling in Polen


De PiS (Prawo i Sprawiedliwość - Recht en Rechtvaardigheid in het Nederlands) kwam in 2015 aan de macht onder de slogan "God, Eer, en Vaderland". Het was niet alleen een politieke boodschap, maar een culturele revolutie die Polen opnieuw probeerde te definiëren als een nationale, katholieke natie in Europa. De partij werd geprezen door de middenklasse en de plattelandsbevolking, die zich het slachtoffer voelden van de liberale elites en de veranderingen die de Europese Unie met zich meebracht. De 500+ regeling, een sociaal vangnet voor gezinnen, verleidde veel kiezers en bracht miljoenen Polen uit de armoede, evenals het verlagen van de pensioenleeftijd, het verhogen van pensioenen met bonussen als een 13e en zelfs 14e maand voor de oudjes. De economische groei die volgde, werd echter in veel gevallen overschaduwd door polarisatie, politieke controles en een afbrokkelende rechtsstaat.

Wat begon als een belofte van welvaart voor de gewone man, groeide al snel uit tot een project van politieke consolidatie. De PiS ondermijnde de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, greep in op de media en creëerde een politieke sfeer waarin tegenstanders gemarginaliseerd werden en democratische normen onder druk kwamen te staan. Pegasus, een spionageprogramma dat werd ingezet tegen politieke tegenstanders, werd de symbolische zet van een autoritair beleid dat het vertrouwen in de democratische processen schaadde.

Cultureel gezien wendde de PiS zich tegen de liberalisering van Europa, waarbij het de LGBTQ+ rechten afwees en immigratie als een bedreiging voor de Poolse identiteit beschouwde. LGBT-vrije zones werden uitgeroepen, en de overheid blokkeerde EU-hervormingen die vluchtelingen herverdeelden. Polens verzet tegen de multiculturaliteit van Europa bracht het in conflict met Brussel, en het land werd steeds meer geïsoleerd binnen de EU.

De Parallel met Amerika: Trump en de Opkomst van Populisme


Wat in Polen gebeurde, is niet uniek voor Europa. Hetzelfde sentiment, hetzelfde verlangen naar verandering, echoot in de Verenigde Staten. Donald Trump gaf stem aan dezelfde onvrede die de PiS in Polen voedde. In 2016, met zijn overwinning, werd de Amerikaanse politiek net als de Poolse gekarakteriseerd door een strijd tegen de globalistische elite en een beroep op de traditionele waarden van het land.

Zoals PiS zich richtte op de plattelandsbevolking in Polen, zo voegde Trump zich bij de middenklasse van Amerika die zich verlaten voelde door de globalisering en de democratische elites. Beide leiders spraken de mensen aan die vonden dat ze geen vertegenwoordiging meer hadden in hun respectieve regeringen, en die zich bedreigd voelden door de culturele veranderingen die vanuit de grote steden en de EU werden opgedrongen.

Trump’s boodschap was net als die van de PiS nationalistisch, conservatief en sterk anti-immigratie. Beide partijen bepleitten de versterking van nationale grenzen en de bescherming van traditionele normen tegen een progressieve agenda die als bedreigend werd gezien. En zowel Trump als PiS maakten gebruik van economisch populisme: belastingverlagingen voor de rijken, maar tegelijkertijd beloftes van welvaart voor de gewone man—een model dat vaak werd bekritiseerd wegens het verhogen van de staatsschuld.

Het Punt van Verzadiging: De Zwaan van Verandering en Terugkeer naar Conservatisme


De verzadiging is bereikt. In zowel Polen als de Verenigde Staten is er een duidelijk moment van breekpunt zichtbaar, een gevoel van overdaad. Of het nu gaat om maatschappelijke, economische, technologische, politieke of culturele veranderingen: voor veel mensen is het simpelweg *te veel*. Te snel, te ver weg, te ingrijpend. Globalisering, technologische vooruitgang, politieke verschuivingen, het verval van religieuze waarden, de massale immigratiestromen, en de onderliggende onzekerheid over wat er nu precies van de toekomst te verwachten valt. Het lijkt wel het perfecte recept voor een verlangen naar het verleden, of voor de opkomst van een politiek conservatisme dat zich beroept op nostalgie.

In Polen, bijvoorbeeld, was de overgang van communisme naar de vrije markt niet alleen een economische omwenteling, maar ook een ingrijpende culturele en maatschappelijke verandering. Mensen van middelbare leeftijd, die ooit het Sovjet-regime meemaakten, zagen zich plotseling geconfronteerd met een dynamisch nieuw systeem, waarin kansen werden geboden die ze zich nooit hadden kunnen voorstellen. Van economische armoede naar economische bloei, van repressie naar nieuwe vrijheden. Technologie, die in de jaren '80 nauwelijks een rol speelde, maakte nu sprongetjes die zelfs de westerse landen soms deden blozen. Digitale connectiviteit is in Polen ongekend hoog, een prestatie voor een land dat niet zo lang geleden onder een communistisch juk leefde. Maar datzelfde digitaliseringsproces brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee: een kloof tussen oude en jonge generaties, die zich in taal en waarden steeds verder uit elkaar trekken. Waar de oudere generatie Russisch sprak, leert de jongere generatie Engels. Waar de kerk ooit een onmiskenbare invloed had, is de religie inmiddels aan kracht verloren.

En daar ligt de paradox: de vrijheid die de mensen verworven, ging vaak gepaard met een gevoel van *vereenzaming*. De belofte van de ‘Amerikaanse droom’, van economische voorspoed en persoonlijke vrijheid, heeft niet voor iedereen haar belofte waargemaakt. Integendeel, het individualisme lijkt de plaats in te nemen van de gemeenschapszin die vroeger zo sterk was, al was die ook vaak opgedrongen. De gemeenschap van het communisme is plaatsgemaakt voor een harder, competitiever idee van ‘ieder voor zich, God voor ons allen’.

De parallel met de Verenigde Staten is onmiskenbaar. Ook daar heeft de maatschappij te maken met een ongekende transformatie. De demografische veranderingen zijn dramatisch: het aantal Spaanstalige Amerikanen is nooit zo hoog geweest, en in veel regio’s is Spaans inmiddels de de facto tweede taal. In sommige opzichten heeft Amerika een technologische bloei doorgemaakt die ongekend is in de wereld, maar net als in Polen blijkt ook hier de aanpassing aan die veranderingen een enorme uitdaging. Generaties die zich nog vasthouden aan oude normen en waarden, botsen met een samenleving die steeds diverser en digitaler wordt.

En dan is er de kloof tussen stad en platteland, die in beide landen misschien wel het meest zichtbaar is. Natuurlijk kennen ook Nederland en Duitsland grote verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden, maar de scheidslijnen in Polen en de VS zijn van een andere orde. In de stad zijn de kansen, het dynamisme, de connectiviteit en de vooruitgang zichtbaar. Maar op het platteland, waar de culturele en economische veranderingen vaak met vertraging doordringen, heerst een gevoel van vervreemding. De mensen daar voelen zich steeds vaker achtergelaten, niet alleen door de politiek, maar ook door de samenleving als geheel. En dit is waar de kern van de verzadiging zit: het gevoel niet mee te kunnen komen met de veranderingen die te snel en te ingrijpend zijn. Het verlangen naar stabiliteit en vertrouwdheid, naar iets dat weer vastligt, dat herkenbaar is, is dan ook begrijpelijk.

In dit landschap wordt het conservatisme steeds aantrekkelijker. Het is niet alleen een politieke keuze, maar een manier om houvast te vinden in een wereld die zich steeds sneller lijkt te bewegen.

Project 2025: Amerika’s Conservatieve Toekomst?


En nu kijken we naar Project 2025. De conservatieve agenda die zich in de Verenigde Staten ontwikkelt, vertoont sterke overeenkomsten met de koers die de PiS in Polen volgde. Project 2025, een initiatief van de Republikeinen en andere conservatieve figuren, richt zich op het herstel van traditionele waarden: minder immigratie, meer nadruk op religie en nationale identiteit, en een krachtig verzet tegen de liberale media. Het doel is om Amerika weer groot te maken door terug te keren naar een conservatief ideaal, waarin het nationaal belang voorop staat.

Het lijkt een wending naar rechts, een herstel van de oude normen die als tegengif dienen tegen de liberale elite. Zoals PiS zich verzet tegen de Europese waarden van tolerantie en inclusiviteit, zo verzet Project 2025 zich tegen de progressieve agenda van de huidige regering van Biden. De parallellen zijn duidelijk: beide stromingen zoeken de steun van de werkende klasse, en beide keren zich tegen wat zij beschouwen als de verworden democratieën die hen vergeten zijn.

Maar net als de PiS in Polen, zal Project 2025 te maken krijgen met de uitdagingen van het managen van een verdeeld land, en van democratische normen die op de proef worden gesteld. De Amerikaanse politiek is net zo gepolariseerd als de Poolse, en de vraag blijft: kan het conservatisme echt eenheid brengen, of leidt het tot verdere fragmentatie?

De Gevolgen?


Als er een les te trekken valt uit de opkomst van PiS en Trump in 2016, is het dat het tijdperk van geopolitieke stabiliteit verre van zeker is. Als de trends van nationaal conservatisme zich verder verspreiden, kunnen we onszelf niet alleen zien in een interne politieke strijd in landen als Polen en de VS, maar ook op een geopolitiek kruispunt. Gaza, Oekraïne, de VN, en NATO staan allemaal op het spel. De mogelijkheid van een breder wereldconflict dreigt bij elke geopolitieke vergissing, en de prijs die we betalen kan catastrofaal zijn.

Het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar de politieke retoriek van isolatie en vijandigheid kan in de nabije toekomst veranderen in echte conflicten. Hoe ver kunnen de krachten van conservatisme zich uitbreiden voordat ze de wereldorde destabiliseren? Het lijkt geen kwestie van "als", maar van "wanneer". De toekomst is onzeker, en de les is duidelijk: een verkeerde zet, een verkeerd berekende beslissing kan alles veranderen.

Wat Betekent Dit Voor de Wereld?


Nu Trump opnieuw president wordt, is het antwoord even eenvoudig als beangstigend: als de geopolitieke spanningen blijven escaleren—de situatie in Gaza, het bloedige conflict in Oekraïne en de onzekerheid binnen de VN en NATO—zou de wereld zomaar eens op het randje van een nieuwe wereldorde kunnen staan. Dit is geen sciencefiction, maar een realiteit die binnen handbereik ligt.
Het conflict in Gaza, dat veel te lang is blijven woekeren, biedt een pijnlijk voorbeeld van hoe historische en religieuze conflicten de fundamenten van de moderne diplomatie kunnen ondermijnen.

De Gaza-strook kan in 2027 of 2028 wel eens niet meer bestaan in de vorm die we nu kennen. In plaats van een gebied voor Palestijnen, kunnen we een buitenwijk voor Israëliërs zien ontstaan.

Ethnische zuivering, genocide en verplaatsing van bevolkingsgroepen staan bovenaan de agenda, vooral als er niet snel actie wordt ondernomen door de internationale gemeenschap. Het gevaar bestaat dat we naar een wereldorde op weg zijn die net zo broos is als de staatsstructuren die de geschiedenis te vaak vergeten heeft.

En hierin ligt de les: de macht van het woord en die van herkenning is niet te onderschatten. De wereld draait om meer dan alleen politiek, het draait om levens, om mensen, om de toekomst van generaties. Maar zoals we in Polen en Amerika zagen, kan één misverstand, één verkeerde keuze,
de verhoudingen doen verschuiven. De misser in Polen was, dat de meesten een politieke winst van de PiS partij eigenlijk hadden uitgesloten en afgedaan als fictie. En de opositie? Die had haar tegenstander verschrikkelijk onderschat. Terwijl deze zich verbeet in moddergooien en de aanname dat de winst nagenoeg gezekerd was, sprak de toenmalige PiS partij de taal van het volk, en bood een "warm welkom" aan "échte patriotten". Een rethoriek, die aansloeg. Een verdere misser was met betrekking tot de gevolgen van een dergelijke misrekening.

Het is de vraag: hoe ver kan het gaan voordat we de gevolgen niet meer kunnen controleren?

Polen is daarbij een piepklein land met slechts 35 miljoen inwoners en een bescheiden economische macht, al groeit dit nog steeds elk jaar. Maar Amerika, met zijn 350 miljoen inwoners en als economische en militaire grootmacht, heeft een groei die in Europa al meer dan 15 jaar niet is gezien.

Het gemiddelde inkomen in Amerika is gestegen tot wel 50.000 dollar per jaar, terwijl we in Europa gemiddeld niet boven de 25.000 euro uitkomen. In de hogere regionen verdient een Amerikaan gemiddeld 75.000 dollar, terwijl in Europa we niet verder komen als 45.000 euro. Vooralsnog mogen we genieten van een opleving van de beurs. Maar in 2025 zullen we echt kennismaken met de ware aard en bedoelingen van President Trump, in de vorm van Project 2025.
 
Doctor 🍎

Disclaimer: moest gewoon even het ei kwijt, de link met Apple volgt ongetwijfeld op een later moment  :wink:
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 00:01    reactie #2234
geplaatst door: trabant
Citaat
Vooralsnog mogen we genieten van een opleving van de beurs.
Wat merkt de man op de werkvloer daarvan? Zijn loon blijft steken, hij wordt zoetgehouden met de trickle-down-leugen, zijn arbeidsproductiviteit wordt afgeroomd en verdwijnt in de zakken van buitenlandse investeerders en hij krijgt een gecensureerd wereldbeeld via door Amerikaans kapitaal beheerste social media.

Je hoort het mensen bij bedrijfsoverlast zo vaak napraten: "Dat is goed voor de economie." Wiens economie? Wie profiteert er echt van? Vloeit de opbrengst ook naar de gemeenschap die de hinder ondervindt?
Er wordt hier bv. een vliegveld met gemeenschapsgeld in de lucht gehouden en de enigen die er van profiteren zijn Corendon c.s. die mij in de herrie zetten als er weer een lading boomers naar de zon opstijgt. Die vliegtuigherrie, die mij - nota bene op mijn kosten! - uit mijn concentratie haalt, wordt niet gecompenseerd terwijl het Corendon c.s. toch iets moet opleveren, anders vlogen ze niet.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 07:26    reactie #2235
geplaatst door: iSan
America first, Holland second & Thailand third?
Toevallig: Rutte was wel tweede die hem aan de lijn kreeg om te feliciteren, na macron  :happy:

Citaat van: doctor_apple
Het gemiddelde inkomen in Amerika is gestegen tot wel 50.000 dollar per jaar, terwijl we in Europa gemiddeld niet boven de 25.000 euro uitkomen. In de hogere regionen verdient een Amerikaan gemiddeld 75.000 dollar, terwijl in Europa we niet verder komen als 45.000 euro. Vooralsnog mogen we genieten van een opleving van de beurs. Maar in 2025 zullen we echt kennismaken met de ware aard en bedoelingen van President Trump, in de vorm van Project 2025.
Maar we hebben hier wel betere arbeidsvoorwaarden. Ik zou niet omwille dubbele salaris daar willen gaan leven. En vwb beurs, denk je dat het beste is om alle aandelen dit jaar nog te verkopen?

We gaan het merken over de hele wereld, doctor_apple. Goed geschreven, ik heb met ontbijt rustig gelezen. Het is weer niet iets om vrolijk van te worden.         
Bewerkt: 7 november 2024 - 07:37 door iSan
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 08:49    reactie #2236
geplaatst door: ICT Consultant
Wel w
Geleuter, typisch links woke geleuter.

Trump is rampzalig, dat voorop, maar wel democratisch gekozen. En niet alleen door domme mensen, maar door mensen door alle lagen van de samenleving heen. Het maar blijven roepen dat zijn aanhangers dom zijn betekent dat jij precies zo bent, en een groot deel van het probleem, maar dan aan de andere kant van het politieke spectrum.
"Geleuter, typisch FvD geleuter." Dat wilde je toch horen?

Wat heeft woke ermee te maken? Dat heb ik nergens genoemd. Maar u vraagt, wij draaien. Het zijn de witte hetero mannen!

Is links verbonden met woke? Ik maar denken dat het liberaal was, en de VVD is liberaal en best rechts (voor Nederlandse begrippen, volgens de Amerikanen zijn het communisten).

Oké, nu weer serieus.

De aanhang van Trump zit door alle lagen van de bevolking. Elon Musk bijvoorbeeld. Trump belooft minder belastingen, en als je een miljardeninkomen hebt, wil je natuurlijk niet dat er een paar dollar naar een minder bedeelde Amerikaan gaat, die toch geen geld heeft om een Tesla te kopen. Dat Musk met z'n Tesla over wegen rijdt die door armere Amerikanen, die wel gewoon belasting betalen, zijn bekostigd, vergeet hij voor het gemak.

Het klopt, de aanhang bestaat niet alleen uit witte hetero mannen, het zijn niet alleen de arbeiders, maar die groep zorgt wel voor zeer veel stemmen. Zoveel dat je alle andere stemmen nodig hebt

De aanhang van Trump is deels dom, deels berekenend.

Dom omdat ze niet nadenken. Ze zijn ontevreden over de prijsstijgingen van de afgelopen 4 jaar, toen waren de Democraten aan de macht, dus zij zijn schuldig. Alsof zij schuldig zijn aan corona en de extreem hoge kosten voor alle herstelacties na natuurrampen. Spoiler alert: met Trump als president wordt er niks meer aan "milieu" gedaan, dat is een "linkse hobby", dus de rampen worden alleen maar erger.

Dom omdat ze niet nadenken. "Ik ben Christen, dus ik stem Republikeins". Ook al doet Trump alles wat volgens de bijbel verboden is.


Dom omdat ze niet nadenken. Trump is een veroordeeld crimineel, een recidivist, hij liegt en verdraait en zal dat blijven doen. Hij belooft alles maar levert niks. En domme mensen blijven er maar intrappen, die loze beloftes.

Zo kan ik wel even doorgaan. Maar ik ga eerst het stuk van doctor apple even lezen!
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 09:09    reactie #2237
geplaatst door: iSan
Eens met ICT Consultant. Trump is straks òok een ramp voor de wereldorde en Europese economie. En dan zwijg ik nog over het klimaat. Die domme Amerikanen verdienen hem, met hun oneerlijke (in mijn ogen) verkiezingssysteem, het is alleen erg jammer dat wij er ook last van gaan krijgen.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 09:23    reactie #2238
geplaatst door: trabant
Misschien krijgen de Amerikaanse presidentverkiezingen hier in Europa ook wel te veel aandacht. In elk geval wel als je het vergelijkt met de aandacht voor de verkiezingen voor het Europese Parlement. Dat is dan ook veel minder showbizz, al is de uitkomst ervan veel bepalender voor ons koopliedenkoninkrijkje dan onze eigen Tweede Kamerverkiezingen.
En omdat er voor elke Europese ambtenaar in Brussel drie of vier lobbyisten rondlopen, spreek ik liever over een lobbycratie dan over een democratie. Want bij elke misstand die wordt aangepakt, worden er dankzij lobbyisten uitzonderingen gemaakt voor uitgerekend die zaken waar de nood het hoogst is.
Waar het niet relevant is, krijgt men vervolgens last van zo'n wet en uiteindelijk krijgt links de schuld, terwijl dat nooit aan de macht is geweest.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 10:26    reactie #2239
geplaatst door: ICT Consultant
Goed stuk, Doctor 🍎!

Ik denk dat we de komende jaren Trump moeten uitzitten en hopen dat-ie niet te veel kapot maakt...
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 11:27    reactie #2240
geplaatst door: eoms
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 11:39    reactie #2241
geplaatst door: orange
Ach, we kunnen die Amerikaanse Trump-stemmers wel dom noemen, maar vergeten dan al snel dat we hier in Nederland massaal voor 'regering Wilders' hebben gekozen.

Zijn wij dan ook maar een heel klein beetje intelligenter dan die Trump-stemmers?

De geschiedenis leert simpelweg dat de grootste schreeuwers al snel de meeste stemmen krijgen, ongeacht wat voor vreselijke eikels het zijn.

Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 11:59    reactie #2242
geplaatst door: ICT Consultant
Ach, we kunnen die Amerikaanse Trump-stemmers wel dom noemen, maar vergeten dan al snel dat we hier in Nederland massaal voor 'regering Wilders' hebben gekozen.
Klopt. Het onderbuikgevoel, de primaire reacties, het niet nadenken over de gevolgen regeert.

Citaat
Zijn wij dan ook maar een heel klein beetje intelligenter dan die Trump-stemmers?
Ik vind een stem op een schreeuwerige populist niet slim. Wij, als samenleving, zijn dus maar net iets beter dan de Amerikaanse samenleving. Ons poldermodel is waarschijnlijk onze redding.

Citaat
De geschiedenis leert simpelweg dat de grootste schreeuwers al snel de meeste stemmen krijgen, ongeacht wat voor vreselijke eikels het zijn.
Helaas heb je gelijk. De domme massa trapt erin. En als het alternatief geen antwoord heeft, dan volgen ook de niet zo domme mensen. Of juist de slimme mensen, want wat slecht is voor de wereld kan misschien wel heel goed zijn voor jou of jouw bubble. "Na mij de zondvloed"...
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 12:03    reactie #2243
geplaatst door: ouwemac
Bernie is boos:

En hij heeft een punt.
De Democraten moeten zichzelf weer hervinden en wat minder arrogant zijn.
Niet Harris hoor maar de dinosaurussen van de partij.
Wat minder bevoogdend en wat meer naar de kiezers toe, zoals de vrijwilligers van Kamala gedaan hebben……
Die waren toen alleen zo moe dat ze niet zijn gaan stemmen…….
Ik ben 77 en woke. Dat bevalt prima….En ook ik hoor bij een Elite. De vraag is alleen welke Elite.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 12:20    reactie #2244
geplaatst door: eoms
Helemaal mee eens. Met kampvuurliedjes kom je er niet.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 12:21    reactie #2245
geplaatst door: iSan
...maar vergeten dan al snel dat we hier in Nederland massaal voor 'regering Wilders' hebben gekozen.

Zijn wij dan ook maar een heel klein beetje intelligenter dan die Trump-stemmers?
Jawel, want als je alleen al naar percentages kijkt, Wilders heeft niet eens over de helft van de stemmen gekregen... En in de huidige peilingen begint zijn partij al licht te zakken.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 12:22    reactie #2246
geplaatst door: eoms
De domme massa trapt erin.

En met dit soort domme elitaire opmerkingen stuur je de massa nog verder weg.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 12:36    reactie #2247
geplaatst door: ouwemac
En daar ben ik het dan weer mee eens.
Oppervlakkige retoriek kunnen we wel missen hier.
Ik ben 77 en woke. Dat bevalt prima….En ook ik hoor bij een Elite. De vraag is alleen welke Elite.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 14:03    reactie #2248
geplaatst door: G0erwt
Poeh, wat een waslijst aan reacties!

Natuurlijk doet iedereen er goed "het van zich af te schrijven". Goed stuk trouwens, in mijn ogen, van doctor_apple.
Alle opmerkingen m.b.t. de 'domheid' van (een deel van) de bevolking van andere landen lijkt me nogal misplaatst. E.e.a. heeft weinig tot niets met het IQ te maken!
Kennelijk onderschatten veel van de 'reaguurders' op basis van hun eigen opvattingen/belevingen. Die zouden ook wel eens heel erg beïnvloed kunnen zijn, toch?
Ik denk dan aan al die mensen die zijn opgegroeid binnen een of andere religieuze stroming. Hoeveel indoctrinatie is daar toegepast en hoelang blijft zoiets doorwerken?
Nee hoor, sprookjes zijn NOOIT voor kinderen geschreven. Kinderen verzinnen hun eigen toekomstbeelden. Die vervolgens in veel gevallen vernietigd worden door de volwassenen waaraan ze zijn overgeleverd voor hun 'opvoeding'. O.a. door de sprookjes die volwassenen hebben verzonnen. En zo houdt het conservatisme onwillekeurig de invloed die altijd op de loer ligt.
Retoriek en ceremonies hebben altijd al veel invloed gehad op het gedrag van mensen. Tel daar bij op de gekte op de "sociale media", waar alles geoorloofd lijkt te worden, en je hebt een beetje een verklaring wat ons nog te wachten als die zogenaamde AI een rol gaat spelen.

De enige oplossing, die ik zie voor mijzelf, is vooral kritisch te blijven en zelfstandig te blijven nadenken.
Als tijd geen rol meer speelt
Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 16:53    reactie #2249
geplaatst door: orange
Jawel, want als je alleen al naar percentages kijkt, Wilders heeft niet eens over de helft van de stemmen gekregen... En in de huidige peilingen begint zijn partij al licht te zakken.
In Amerika is de keus A of B. In Nederland zo ongeveer twee keer het hele alfabet.
En dan is in verhouding het percentage PVV-stemmers toch wel schrikbarend hoog.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl