Die wisten op gegeven moment ook dat er vernietigingskampen waren, maar ze hebben de spoorlijnen erheen nooit gebombardeerd, hoewel dat toch een kleine moeite was geweest. Ze gooiden liever Dresden plat.
Dit soort uitspraken geven me altijd jeuk. De jeuk van mensen die achteraf, lekker veilig thuis met een kopje koffie in de hand, zonder al te veel kennis achter de computer anderen de maat nemen.
Er is wel degelijk e.e.a. gebombardeerd, maar ik geef wat overwegingen:
- kijk eens op de kaart van uit die die tijd hoe onnoemlijk veel spoorweggen er waren; als de ene lijn werd gebombardeerd, waren er genoeg alternatieven; het maakte de Duisters weinig uit dat de mensen dagen langer in de transportwagons vast zaten. Verschillende keren in verhalen van overlevenden kom je tegen dat hun trein vertraging had en of een omleidingen moest nemen vanwege bombardementen of partizanen aanslagen.
- bombarderen van spoorlijnen is geen sinecure, waar je alleen maar met bepaalde soorten tactische bommenwerpers succes mee kunt hebben; òf je legt een bommentapijt om bv één km spoorweg te vernietigen en daar is veel tegen in te brengen.
- de betreffende spoorlijnen lagen ver in het achterland, ergo moeilijke, gevaarlijk missies met een hoog afbreukrisico. Andersom voor de Duitsers juist makkelijk snel te repareren, want ze kwamen niet snel een tweede keer afstraffen.
- ondanks dat de geallieerden veel resources hadden, was het geen oneindige bron, en moest er zuinig en gericht mee om worden gegaan; keuzes moesten worden gemaakt, hoe dan ook.
Ja, de verschrikkingen waren bekend, en nee, er was weinig tegen te doen. Dan maar het kamp zelf plat bombarderen met alle joden erbij, omdat ze toch al 'dood' waren?
Men zag in dat het enige wat echt zou helpen deze waanzin te stoppen, was Nazi Duitsland zo snel mogelijk tot overgave te brengen.
Ik woon dicht bij het Gerrit van der Veen College, wat in de oorlog in gebruik is geweest door de Sicherheitsdienst. Ook daar speelde de discussie in Londen: bombarderen of niet. Door de ligging niet ver van Engeland en de bevrijde gebieden in Frankrijk, België en zuidelijk NL een stuk makkelijker te organiseren. Toch is ook dat mislukt, ten koste van vele levens. Net als eerder de aanval op de Fokkerfabrieken in Amsterdam Noord.
https://historiek.net/bombardement-op-de-sicherheitsdienst-in-amsterdam-1944/145800/NB: heb ik jaren geleden niet al eens hetzelfde tegen je gezegd over de materie? Misschien ook niet, òf je bent hardleers.