Wanneer heeft Tim Uilskuiken nou eens door dat hij als een moderne Don Quichotte molens aan het bevechten is?
Tweakers.net
Brein dreigt Pirate Bay-proxies strafrechtelijk aan te pakken
Door Olaf van Miltenburg, donderdag 28 juni 2012 13:51, views: 8.931
Stichting Brein vindt niet alleen dat proxies van The Pirate Bay onrechtmatig handelen, maar ook dat ze medeplichtig zijn aan auteursrechteninbreuk en dus strafrechtelijke regels overtreden. Dit blijkt uit een sommatie naar een ideële proxy.De advocaat van Brein stuurde hoster Greenhost maandag een sommatie om de reverse proxy All4xs.net offline te halen. Brein stuurt al een tijd sommaties naar proxy's die toegang tot de Zweedse torrentsite bieden, maar in de brief naar Greenhost hint de stichting op strafrechtelijk aanpakken. "Naast onrechtmatig handelen maakt u, met de beschikbaarstelling van TPB via uw reverse proxy - net als de eigenaren van TPB - opzettelijk inbreuk op het auteursrecht, althans bent u medeplichtig aan de inbreuk die de gebruikers van TPB maken", aldus de advocaat, die vervolgt dat de hoster dus strafrechtelijke bepalingen overtreedt. Iets verder stelt Brein onomwonden een strafrechtelijke aangifte te overwegen.
Greenhost geeft aan geen gehoor te geven aan de sommatie omdat het een generieke proxy betreft, en omdat Brein niet vermeldt op welke rechten inbreuk is gemaakt en welke bestanden illegaal beschikbaar worden gesteld via All4xs. "De website All4xs.net is van een team dat de RePress-plug-in ontwikkelt. De plug-in stelt iedereen met een eigen website eenvoudig in staat om internetcensuur te omzeilen", zegt Sacha van Geffen, directeur van Greenhost. Volgens de directeur onderkent Tim Kuik van Stichting Brein de ideële doelstelling van dit project, waarbij hij verwijst naar een uitspraak van de Brein-directeur op Webwereld.
Ict-jurist Arnoud Engelfriet betoogt op datzelfde Webwereld dat een strafrechtelijke aanpak kansloos is, aangezien Brein een tussenpersoon aanspreekt, die volgens de wet, art. 54a Strafrecht, niet vervolgd wordt als deze gehoor geeft aan een gerechtelijk bevel tot blokkeren 'en ten tweede omdat het OM al jarenlang de richtlijn heeft dat er niet wordt vervolgd bij internetpiraterij', gaat hij verder.
In 2006 werden de beheerders van Releases4U en Shareconnector strafrechtelijk vervolgd, maar na langslepende procedures, waarbij het OM een aantal keer op de vingers werd getikt, besloot het Openbaar Ministerie het in 2011 op te geven.