Politiek draadje: Waar staat de appel?
7 november 2024 - 19:02    reactie #2250
geplaatst door: doctor_apple
Dank voor de reacties ... In het kader van het vorige stuk ... een deel twee van het, per ommegaande uitgeroepen, drieluik. Een volgende keer, lieve kijkbuiskinderen, ga ik in op Apple's positie in de politieke context en die van High Tech in het algemeen in Amerika :-) ...

Echo’s van het Verleden in de Politiek van Vandaag: Een Waarschuwing voor de Toekomst


Een Glijdende Schaal van Herhaling

Terwijl ik de tijd nam om de ontwikkelingen te overdenken en reacties op sociale media en ook hier op MacFreak doorlas, werd me duidelijk dat de politieke en maatschappelijke omstandigheden van de jaren 1920 en 1930 verrassende parallellen vertonen met onze huidige tijd. Nee, het is geen kopie en ook geen herhaling, maar het is een echo: andere spelers, een nieuwe context, andere daders en slachtoffers. Maar de rijm, dat lijkt haast onmiskenbaar.

Politieke Verlamming en Schuldvragen: De Jaren 1920 en 1930[/b]

De jaren 1920 in Europa stonden in het teken van een politieke verlamming. Politici waren vaak onvoldoende toegerust om de neergaande spiraal van economische en maatschappelijke chaos het hoofd te bieden. Schuldvragen en het aanhouden van sentimenten over oorzaken en oplossingen leidden uiteindelijk tot niets. Erger nog, er werden beslissingen genomen die uiteindelijk een somber voorspel bleken op een veel donkerder symfonie.

Parallellen van Polarisatie en 'Wij versus Zij'

Deze wederkerigheid in patronen is moeilijk te negeren. Een glijdende schaal in normen en omgangsvormen, zowel in de dagelijkse praktijk als in de politiek, sijpelt door. Etnische en politieke minderheden, die voorheen hun plek in de samenleving hadden verworven, werden plotseling gezien als vreemden en doelwit van schuld. Neem bijvoorbeeld de Joodse gemeenschap: in Polen woonden ruim 3 miljoen Joden, in Duitsland waren dat er bijna 600.000. Maar toen eenmaal de schuld op hen werd afgeschoven, ontstond een diepgeworteld “wij versus zij”-gevoel.

Wat begon als patriottisme ging al snel over in nationalisme, en het vervelende van die glijdende schaal is dat de stap van nationalisme naar fascisme een stuk kleiner is dan velen denken. Dit proces was zichtbaar in de details: in de manier van nieuws brengen, de retoriek, de boeken en muziek. Het “wij-gevoel” werd ongekend krachtig aangezet, en al snel ging het gesprek over “het herstellen van de Duitse grootheid.” Vooral in de context van het verdrag van Versailles, dat door de Duitsers als een vernederende last werd beschouwd, kreeg deze retoriek een bijval die begrijpelijk leek. In 1918 kostte een brood 68 pfennig; in 1923, tijdens de hyperinflatie, liep dat op tot 200 miljard mark voor hetzelfde brood. De economische en nationale trots waren gekrenkt – een gevaarlijke combinatie.

MAGA en de Erfenis van Reagan

Ronald Reagan putte later uit politieke retoriek met een zekere “maak het weer groot”-gedachte. Die had niets van doen met de Nazi-referenties van zestig jaar daarvoor, maar toen Donald Trump Reagan’s slogan nieuw leven inblies als “Make America Great Again” – MAGA – kreeg het begrip een eigen plaats in het politieke landschap.

Ondanks de verschillen met het nationaalsocialistische gedachtegoed heeft de MAGA-beweging bij sommige waarnemers toch alarmbellen doen rinkelen. Waarom? Omdat wat begint met economische retoriek op den duur een zwaardere lading kan krijgen. Het gaat niet langer alleen om economie; het rechtssysteem komt onder druk te staan, denk aan de bestorming van het Capitool, de ontslagen van rechters in Polen, de afnemende rechtszekerheid in de Verenigde Staten, en de afbraak van juridische controlemiddelen ten opzichte van de uitvoerende macht.

Verzwakking van het Rechtsysteem: Een Stap in de Glijdende Schaal

Wat gebeurde er onder de Poolse PiS-partij? Het rechtssysteem werd vleugellam gemaakt. En wat deed de NSDAP in de jaren 1930? De nazi’s zuiverden het Duitse rechtssysteem grondig. Onder de “Wet voor het Herstel van het Ambtenarenapparaat” uit 1933 werden rechters en ambtenaren die niet “betrouwbaar” werden bevonden ontslagen. Rechters moesten lid worden van de NSDAP om hun loyaliteit te bewijzen, en met de invoering van de “Machtigingswet” kreeg Hitler vrijwel absolute macht.

Project 2025: Een Risico op Machtsconcentratie?

In de VS is Project 2025, opgezet door de conservatieve Heritage Foundation, een project dat streeft naar een drastische centralisatie van de macht. Door onafhankelijkheid van federale agentschappen in te perken en deze onder directe controle van de president te brengen, kan de uitvoerende macht groeien ten koste van de wetgevende en rechterlijke macht. Minder onafhankelijke rechtspraak kan leiden tot besluitvorming zonder echte oppositie, een kenmerk van autoritaire systemen waar instituties feitelijk hun onafhankelijkheid verliezen en instrumenten worden van de uitvoerende macht.

Hoewel Project 2025 op zichzelf geen directe route naar een neofascistische koers betekent, roept het wel vragen op over de concentratie van macht. Zolang instellingen sterk en weerbaar blijven, is er bescherming tegen machtsmisbruik, maar wanneer die structuur begint af te brokkelen, zijn de eerste stappen naar autoritarisme gezet.

De kritiek op Project 2025 is dat deze zich niet richt op enkel de economie, maar dus ook op het politieke en rechtssysteem. Dat is een wezenlijke verschuiving sinds Trump zijn eerste termijn.

De Echo van 'Gleichschaltung': Een Gevaarlijke Voorbode

Het is een opmaat – kleine stappen, soms groot en soms klein, maar de richting is zichtbaar. Misschien niet voor iedereen, maar voor wie alert is, klinkt het als de eerste strofen van een gedicht uit het verleden.

Het enge begrip hierbij is “Gleichschaltung” – het gelijk schakelen van nationale instituties, en het isoleren van tegenstanders. Net als destijds de “Asmogendheden” Spanje en Italië, zien we nu landen als Hongarije en Polen die belangrijke rollen spelen in deze richting. Het zijn stappen, niet altijd duidelijk te herkennen, maar met de jaren lijken ze toch een akelig rijm op vroeger te vormen.

Wie zijn de Drijvende Krachten?

Er is echter een denkfout die we niet over het hoofd moeten zien. Hoewel Trump misschien het gezicht is van deze beweging, lijkt hij niet de belangrijkste kracht hierachter. Mogelijk ligt de werkelijke katalysator in figuren als Elon Musk, wiens groeiende invloed en mogelijke ambities voor een politieke carrière onmiskenbaar zijn. Zoals in Duitsland destijds de industriëlen die zich achter de nazi’s schaarden om hun belangen veilig te stellen – denk aan Topf & Söhne, Volkswagen en BMW – lijken sommige grote namen zich nu te schikken naar een politieke koers om hun positie te versterken.

Een Moment van Reflectie

Uiteindelijk, lieve kijkbuiskinderen, blijft het de vraag: hoe ver willen we deze parallellen trekken? Soms, om alert te blijven, is het nodig verder te kijken dan ons lief is. Het is maar net hoever je het wil zoeken, maar omgekeerd kun je natuurlijk ook stellen: hoe kortzichtig wil je zijn ... Voor nu: een glas wijn, misschien een goede whiskey, en een moment van bezinning.

Een volgende keer gaan we het over Apple en High tech hebben binnen de (geo) politieke context ... Maar daarvoor heb ik iets meer tijd nodig ... Het schijnt dat er ook nog een leven naar het forum bestaat, alhoewel 🤣

Doctor 🍎

__
Voor de geïnteresseerden, hier kun je de volledige text van Project 2025 vinden, om je eigen, onderbouwde, mening te kunnen vormen. Wel 922 even doorlezen.

https://static.project2025.org/2025_MandateForLeadership_FULL.pdf

Evanals de Holocaust encyclopedie

https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/law-and-justice-in-the-third-reich

Pakkende verhalen:

https://www.uclalawreview.org/judges-lawyers-legal-theorists-and-the-law-in-nazi-germany/

Lawyers and Bar Associations Play a Vital Role in Preserving
the Rule of Law: A Study of How Hitler Perverted Germany’s
Judicial System Highlights the Importance of Lawyers

https://www.uclalawreview.org/judges-lawyers-legal-theorists-and-the-law-in-nazi-germany/

En op verzoek kan een hele lading met duizenden bladzijden aan gewichtige, luchtige, maar ook foute literatuur en artikellen worden gedeeld die de grondslag vormen van bovenstaande stukjes ...
Politiek draadje: Waar staat de appel?
8 november 2024 - 07:22    reactie #2251
geplaatst door: ouwemac
Lieve help Doctor, is het rustig op de zaak? :tounge: :wink:

Ik heb zojuist geluisterd naar een analyse van Trumps overwinning, beter gezegd waarom de Democraten verloren hebben.
Kort gezegd: ze hebben hem weer onderschat en meer nog, de stemming in het land gerelateerd aan dingen die zij, (de democraten), belangrijk vonden.
Het was meer dat democraten niet wilden dat Trump won dan dat Kamala Harris zou winnen…..
Het is een podcast van de rest is politics US met Katty Kay en Anthony Scaramucci.

Nog een opmerking: de mensen die Donald J Trump een gevaar vonden voor de democratie, waar ik mezelf ook toe rekende, zijn teveel geobsedeerd geweest door de verbale uitingen van de man en letten te weinig op zijn daden, op alles wat hij gedaan heeft vanaf 2021 tot zijn overwinning drie dagen geleden.
Het wordt allemaal uit de doeken gedaan in de podcast.
Voor mijzelf heb ik de conclusie al getrokken dat ik Donald Trump verkeerd ingeschat heb en ook wat de kiezers in de VS belangrijk vonden.
Ik vind het nog steeds een verwerpelijke man met een labiel karakter maar ik zal in het vervolg ook mijn gevoelens en conclusies wat beter tegen het licht houden en mijn oordeel wat minder alleen op gevoelens baseren.

Wat voor mij vaststaat is dat hij in 2020 verloren heeft en nu gewonnen en dat hij in belangrijke mate die overwinning te danken heeft aan groepen die door de Democraten tot hun stemmers gerekend werden, zoals vrouwen, jonge mannen en latino’s. En zijn jonge vrouwen thuisgebleven terwille van de lieve vrede ben ik bang.

Bewerkt: 8 november 2024 - 07:42 door ouwemac
Je staat niet in de file; Je bent de file: Ulrich Beck
Politiek draadje: Waar staat de appel?
8 november 2024 - 09:33    reactie #2252
geplaatst door: trabant
Wat mogelijk ook meespeelt: een regering neemt maatregelen, die pas in de volgende periode echt beginnen door te werken. Als de kiezers zeggen dat het onder Trump beter was, is dat omdat ze eigenlijk profiteerden van Obama, terwijl Biden door een republikeinse Senaat en Congres de kans niet kreeg om het puin van Trump te ruimen.

Zo kan ook die bimbobox die momenteel in Den Haag zetelt wel allerlei grootse plannen hebben, maar Rutte zag na al dat voor zich uit schuiven dat de schatkist door zijn vrinden leeg was geplunderd, dus hij peerde 'm, en een ander mocht het uitzoeken.
En dat werd de aap met de grootste bek.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
8 november 2024 - 09:57    reactie #2253
geplaatst door: doctor_apple
Lieve help Doctor, is het rustig op de zaak? :tounge: :wink:

Ik heb zojuist geluisterd naar een analyse van Trumps overwinning, beter gezegd waarom de Democraten verloren hebben.

[ … ]

Ik vind het nog steeds een verwerpelijke man met een labiel karakter maar ik zal in het vervolg ook mijn gevoelens en conclusies wat beter tegen het licht houden en mijn oordeel wat minder alleen op gevoelens baseren.

Wat voor mij vaststaat is dat hij in 2020 verloren heeft en nu gewonnen en dat hij in belangrijke mate die overwinning te danken heeft aan groepen die door de Democraten tot hun stemmers gerekend werden, zoals vrouwen, jonge mannen en latino’s. En zijn jonge vrouwen thuisgebleven terwille van de lieve vrede ben ik bang.

Ja, het is inderdaad wat rustiger op de zaak ... Paniek bij onze oosterburen, en heel veel ondernemingen is er een zekere "onzichtbare storm" gaande ... Dan heb ik (meestal) wat meer tijd voor fora  :hypocrite:

Inzake Trump: vrijwel elke bestuurder, zelfs regime of dictator kan zijn goede momenten hebben. En vanzelfsprekend kan ook elke bestuurder, en (zichzelf vrij waande) regering, zijn slechte momenten hebben ...

De NSDAP (Nazi-partij) onder leiding van Adolf Hitler voerde verschillende maatregelen door die aanvankelijk brede steun kregen van de Duitse bevolking, vooral na de economische chaos van de Grote Depressie. Ze stimuleerden de economische groei door grote infrastructuurprojecten zoals de Autobahn, en creëerden werkgelegenheid via herbewapening en industrieel beleid.

Ook werden sociale programma’s geïntroduceerd, zoals het Kraft durch Freude (KdF)-programma, dat betaalbare vakanties en culturele activiteiten voor arbeiders mogelijk maakte, en de ontwikkeling van de Volkswagen als goedkope auto voor het volk.

Het regime benadrukte nationale trots en eenheid, wat aantrekkelijk was voor veel Duitsers die zich vernederd voelden door de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en het Verdrag van Versailles.

Daarnaast werden gezinsvriendelijke maatregelen ingevoerd, zoals leningen voor huwelijken en financiële steun voor gezinnen met veel kinderen. Voor veel mensen bood de Nazi-partij orde en stabiliteit, wat hen in contrast stelde met de politieke chaos van de Weimarrepubliek.

Deze maatregelen droegen bij aan de eerste populariteit van de NSDAP, hoewel ze uiteindelijk onderdeel waren van een totalitair regime dat verantwoordelijk was voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Samengevat deel ik je mening dat Trump (voor de gewone man) ook zeker goede zaken heeft gedaan, en anders voornemens is te doen; maar ik kan niet zeggen dat ik de kindvriendelijke maatregelen,evenals de sociale programma's als "Kraft Durch Freude" of de snelweg zoals we die vandaag kennen als product van de NSDAP in verhouding vind staan tot de schade die men uiteindelijk heeft berokkend.

Dus, ik hoop ergens van harte dat hij inderdaad meer "blah, blah, blah" doet dan dat hij daadwerkelijk Project 2025 en nog wat eigen inbreng ten uitvoer brengt. Maar op de enkele positieve punten in Project 2025, zit er wel de afbraak van allerlei bestuurlijke veiligheidsmechanismen alsmede een verdere polarisering en verharding in het verschiet …

Nog iets heel anders:

We zien al de eerste reacties op het loslaten van remmingen … Zie hier een nieuw schandaal: hoog-racistische berichten gestuurd aan diverse gekleurde Amerikanen, alwaar ze te verstaan gegeven wordt zich te melden omdat ze geselecteerd zijn om als slaaf te werken … anno 2024 … ik verzin dit niet:

76115435007-phone.webpPolitiek draadje: Waar staat de appel?


76115906007-image-phone.webpPolitiek draadje: Waar staat de appel?


Bron: https://www.nbcwashington.com/news/local/slave-texts-telling-people-to-pick-cotton-sent-to-dc-virginia-residents/3763360/

Zoals ik in m'n ellenlange betoog over (de aanloop van) het derde rijk schreef en zekere parallelen. Er waren zelfs in de kwade signatuur van de NSDAP dus ook dingen die goed waren, geisoleerd zouden die zelfs gewoon de tand des tijds doorstaan als zijnde goed, maar in de bredere context ... En zeer zeker ook het publieke sentiment, gedragingen en al hetgeen dat slecht ging, valt dat uiteindelijk in het niet.

Wel deel ik je mening dat Trump veelal verkeerd wordt begrepen. Anderzijds, verkeerd begrepen kan ook te maken hebben met zijn nogal simplistische communicatieve vaardigheden. En, met alles respect naar de betreffende staatsleider, op enig buitengewoon hoog cognitief vermogen heb ik hem nog niet mogen betrappen. En, hoezeer dit raar mag klinken - zeker na mijn eerdere betoog, vind ik dat ook ergens jammer.

Ikzelf ben een redelijk pragmatist en mogelijk zelf "partij agnost". Ik voel me niet rechts, voel me niet links. Het gaat mij om het grotere plaatje en de daden. Republikeinen hebben ook de nodige positieve zaken bewerkstelligd, evenals de democraten. Als de ware analytische modus aan wordt gezet, dan kan ik zelf iets positiefs benoemen over Stalin of zelfs de NSB of NSDAP, maar zoals gezegd, deze positieve punten verbleken in het licht van het grotere plaatje.

Tot slot moet ik ook een beetje lachen om hoe ons "democratisch" bestel werkt. Of dit nu om Nederland, Duitsland, Amerika, Spanje, Canada of Polen betreft uit ons eerder verhaal ...

Vaak plukt de zittende regering de vruchten van de vorige regering. Maar dat is (weer) een andere discussie.

Een vrindelijke groet,

Doctor :Apple: die vandaag maar eens wat gaat doen :-)
Politiek draadje: Waar staat de appel?
8 november 2024 - 10:13    reactie #2254
geplaatst door: ouwemac
Beste Doctor: Heb je de podcast beluisterd?
Ik had het niet over de nazi’s maar over de afgelopen verkiezingen in de VS en wat daarin is misgegaan voor Harris en wat Trump de laatste drie vier jaren gedaan heeft om hier te komen.
Dat was heel wat meer dan “een goeie dag hebben.
Hoe zijn plannen uit gaan pakken ligt in de toekomst. Wat er in Nazi Duitsland gebeurt is is verleden tijd.
Vast staat dat het niet mee gaat vallen om ze te realiseren
De Democratische staten hebben hier allang op voorgesorteerd.
Je moet het verleden niet negeren maar vooral ook niet teveel als voorbode zien voor de toekomst.
En ik zeg of bedoel nergens dat hij ook goede dingen voor de mensen gedaan heeft.
In feite is hij een transactionalist. Wat levert het mij op?
Quid pro quo.
Ik had gelezen van de sms’jes die je toont. Dat is behoorlijk zielig van de afzenders en iets wat gepusht wordt de Trump en consorten
Je staat niet in de file; Je bent de file: Ulrich Beck
Politiek draadje: Waar staat de appel?
8 november 2024 - 10:16    reactie #2255
geplaatst door: G0erwt
@orange

Ja, dat mensen zoveel stemmen op G.Wilders, het enige lid van de partij Groep Wilders, zou je kunnen scharen onder het effect van demagogie. Zijn aanpak lijkt in die zin op die van D. Trump en anderen in dat veld.
Via de media wordt dat nog eens uitvergroot, waardoor de geloofwaardigheid wordt bevestigd.
De enkeling/enkele krant/omroep, die probeert een meer correcte benadering te geven, wordt door de demagoog 'ondergeschoffeld'.
Als tijd geen rol meer speelt
Politiek draadje: Waar staat de appel?
8 november 2024 - 10:25    reactie #2256
geplaatst door: trabant
Qua derde rijk en even uit het blote hoofd: in 1922 heeft Adolf Hitler een interview gegeven aan Josef Hell. Dat zou twee jaar geleden opnieuw zijn gepubliceerd*. Het wrange is dat hij toen al, in 1922, aangaf wat hij uiteindelijk ook is gaan doen. En dat de naam, nationaal en socialistisch voor iets dat extreem rechts was ook maar gekozen is omdat het lekker bekte, het had net zo goed iets anders kunnen zijn.

*En anders is er nog het werk van Eric Branca, die aantoont hoe sluw die bruine kliek de pers om de tuin wist te leiden. Ik wed dat menig huidig politicus daar ook lering uit trekt.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
9 november 2024 - 16:17    reactie #2257
geplaatst door: trabant
Citaat
Premier Schoof niet naar klimaattop in Azerbeidzjan om nasleep Amsterdamse rellen
Komt 'm dat even goed uit.
Maar íemand moet tenslotte Wilders kort aangelijnd zien te houden.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
9 november 2024 - 18:39    reactie #2258
geplaatst door: G0erwt
Premier Schoof niet naar klimaattop in Azerbeidzjan om nasleep Amsterdamse rellen
In dat artikel staat o.a. he volgende:
"Halsema vertelde op de persconferentie dat op Telegram werd opgeroepen tot een "Jodenjacht". Deze Telegram-groepen zijn ook onderdeel van het politieonderzoek."

Het is afschuwelijk wat er gebeurd is!. Het is minstens net zo afschuwelijk dat het op sociale media nog steeds mogelijk blijkt dit soort rellen te organiseren zonder dat dat tot een signalering leidt bij de bevoegde instanties.

In die zin lijkt er toch een gemis te zijn aan de inschatting van risico's.

In de voetbalwereld, en verder bij geen andere sportactiviteiten voor zover mij bekend, worden wel vooraf scherpe afwegingen gemaakt. In dit specifieke geval werd de wedstrijd niet als een hoog risico gezien. Maar ... in combinatie met de herdenking van de Kristalnacht dus wel. Anders hoef je niet zoveel politiemensen en ME in te zetten.

Wat ik bij die 'evenementen' nog nooit heb gehoord is dat voetbalwedstrijden per definitie grote risico's opleveren. Het zou beter zijn het aantal supporters bij voetbal wedstrijden drastisch te beperken!
Natuurlijk wil niemand daar in de voetbalwereld daarover praten ...
Als tijd geen rol meer speelt
Politiek draadje: Waar staat de appel?
9 november 2024 - 18:58    reactie #2259
geplaatst door: trabant
Of je zet de spelers op de tribune en de supporters in het veld.
Maar wel met de regel dat er maar één persoon levend het veld af mag komen.
Zoiets zou wel een oplossing voor de woningnood zijn.
Politiek draadje: Waar staat de appel?
10 november 2024 - 12:15    reactie #2261
geplaatst door: G0erwt
Het leest bijna als een jongensboek:
.....
Helaas is het echter geen fictie maar realiteit.
Nu is, neem ik aan, wel bekend dat G. Wilders een "fan" is van Israël. Hij heeft er gewerkt bij een kibboets en diverse andere organisaties. Kennelijk heeft hij er goede connecties aan overgehouden.
Dat  was dus in de tijd dat hij nog niet volwassen was. Is hij dat nu wel?

Maar ja ... .
Als tijd geen rol meer speelt
Politiek draadje: Waar staat de appel?
gisteren 21:11    reactie #2262
geplaatst door: trabant