Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
17 maart 2018 - 20:24   
geplaatst door: MacMiep
Gisteren 1620 Wattpiek* laten plaatsen op mijn dak. Mijn dak wijst precies naar het zuiden, en heeft een hellingshoek van zo'n 30 graden.
De Goodwe omvormer gaf vandaag om 13.10 uur als hoogste vermogen aan: 1473 Watt.  :cool:

* https://nl.wikipedia.org/wiki/Wattpiek
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
18 maart 2018 - 08:53    reactie #1
geplaatst door: Alvinus
Hoeveel en welke panelen heb je precies? Ik zie door veel bomen het bos niet meer! En wat heb je totaal betaald voor de hele plaatsing? Tenslotte: kun je fatsoenlijk op een Mac aan monitoring doen, of weten die installateurs alleen van Windhoos?
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
18 maart 2018 - 10:29    reactie #2
geplaatst door: majorB
Ik heb ze ook al een aantal jaren op mijn dak. Ik heb de omvormer met een utp-kabel aan de router hangen en kan zo online monitoren. WIFI deed het niet (goed)!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
18 maart 2018 - 12:32    reactie #3
geplaatst door: Rudolf
Heel goed MacMiep!

Ik ben ermee begonnen in 1999. Toen met een set van drie Greenpeace paneeltjes. Wie kent ze nog? Die draaien overigens nog steeds lekker mee. Daarna in twee volgende fasen uitgebreid naar volledige zelfvoorziening. Dat bereikte ik in 2006. Ik heb nu in totaal 25 panelen.

Mijn oude gammele huisje met het bouwjaar van 1906 heb ik gaandeweg deels zelf en deels laten isoleren. Vooral de dakisolatie werkt verbluffend goed. Het is ware theemuts! Sinds 2006 houd ik jaarlijks rond 500 tot 600 kWh stroom over. Dat gebruik ik in het voor- en naseizoen om bij te verwarmen. Douchewater wordt overigens ook met elektra verwarmd. Omdat ik al 35 jaar een tegelkachel heb voor de hoofdverwarming kon ik in 2006 een begin wagen om mijn gas te laten afsluiten. Koken, bakken en douchen doen we eveneens op elektra.

Het laten afsluiten van het gasnetwerk kostte mij overigens een kleine oorlog met NUON. Men weigerde  kortweg. Het kon niet, het mocht niet omdat het bij wet verboden was en ik weet niet wat nog meer voor onzin. Na maanden gaven ze ten slotte toe om te willen afsluiten maar eisten dat de gasleidingen en de gasmeter ook zouden worden verwijderd. Dat heb ik geweigerd en als waanzin verklaard. Mocht ik verhuizen dan zouden de nieuwe bewoners eerst gasleidingen moeten laten aanleggen. Dat is toch krankzinnig? Ik stond er op dat ik alleen verzegeld afsluiten wilde toestaan en de zaak per direct als afgesloten beschouwde en geen betalingen meer zou verrichten.  Opeens klaarde de boel op. Zij gaven toe, verontschuldigden zich zelfs voor het aangedane ongerief en boden mij tot mijn stomme verbazing aan een financiële schadevergoeding toe te kennen… Daarna hebben ze in de grond bij mijn huis een stoeptegel gelicht waaronder zich een gaskraan bleek te bevinden. Die hebben ze keurig dichtgedraaid. Dat duurde nauwelijks 20 minuten waarmee de kwestie eindelijk was gerealiseerd. geloof het of niet: NUON is daarna nog drie keer langsgeweest om de gasmeter op te nemen… Na de derde keer geloofden ze eindelijk dat ik inderdaad geen aardgas meer wilde…

Gas gebruik ik dus niet meer, stroom maak ik zelf, en het huis verwarmen doe ik met mijn 35 jaar oude tegelkachel. Op een normale winterdag brand deze tweemaal 45 minuten en verwarmt aldus de ruimte. Alleen beneden, boven is verwarming door de zeer goede dakisolatie overbodig.

Overigens, zo is mijn opvatting, komt het van twee kanten. Alléén zonnepanelen is te mager. Je huishouden gaandeweg navlooien op energievreters loont enorm. Ik kan me bijvoorbeeld herinneren dat destijds onze koelkast alleen al tegen de 600 kWh verbruikte. Omdat dat ding uit de zestiger jaren stamde, maar overigens uitstekend werkte, het was nog zo’n oerdegelijk model met een soort ‘kluisdeur’, heb ik die vervangen door de zuinigste koelkast die ik maar kon vinden. Dat ding doet het perfect met zo’n 125 kWh per jaar. Verder was ik er als eerste bij om alle verlichting door LED’s te vervangen. In het begin was dat nog niet zo eenvoudig, nu zijn er werkelijk geen beperkingen meer aan. Het zal je verbazen hoe slecht sommige apparaten met energie omgaan. Er komt nu geen apparaat meer in huis dat gecheckt is op (onnodig) energieverbruik. Maar ook dit aspect hebben de meeste fabrikanten tegenwoordig prima onder de knie.

Het resultaat is dat wij nu al jaren energieneutraal zijn en na de aanschafinvestering ook geen energiekosten meer hebben. De aanschafinvestering is al lang twee keer terugverdiend. Kortom: het kan allemaal prima, maar je moet een goed en logisch programma uitstippelen om je doel te bereiken.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
18 maart 2018 - 16:35    reactie #4
geplaatst door: anraadts
Ik ga binnenkort mijn dak ook zo vol mogelijk leggen (het is jammer genoeg  alleen niet heel erg groot), als het eenmaal zover is dan laat ik hier ook mijn ervaringen weten.

Van de mannen die het gaan doen begreep ik dat ik in ieder geval een omvormer van SolarEdge moet hebben, en een zoekactie op het internet bevestigde dat dat inderdaad een erg goede is, die ook door veel gerenommeerde bedrijven gebruikt wordt.

@ Rudolf: interessant en ook erg grappig verhaal (vooral dat ze nog drie keer langskwamen om de meter op te nemen!  :happy:).
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
18 maart 2018 - 19:28    reactie #5
geplaatst door: MacMiep
Ik heb bij Ikea/SolarCentury gekocht. 1620Wp (6x Canadian Solar 270Wp) met Goodwe 1500-ns omvormer. 2300 Euries ex btw. Op de offerte staat een terugverdientijd van 8,7 jaar.

Daarnaast is mijn dak met PUR geïsoleerd en heb ik spouwmuurisolatie (piepschuim bolletjes). Verwarming wordt verzorgd door een Barbas Unilux houtkachel* (rendement 75-80% - een open haard heeft maar 20%) en een Remeha Calenta 28C.

Sinds vorige week ook een Trotec TIH 300 S infrarood - verwarmingsplaat (90 Euries) en een 2 x 400W keramisch kacheltje (tientje) in huis gehaald.

Mijn panelen hebben namelijk overcapaciteit. Zoals ik het nu heb berekend mag ik 700-800kWh elektrisch bijverwarmen. Dus zo'n zes uur per dag gedurende zes maanden. Dit zal van invloed zijn op mijn terugverdien tijd.

Sinds 11 augustus heb ik 310 kuub gas verbruikt. Helaas kan ik er niet vanaf, maar ik ben tevreden.

Overal LEDjes, A++ koelkast, A+++ wasmachine, ik kook op inductie (geweldig!). iMac 27" 2011 is de grootste dagelijkse slurper. Verder is energiezuinig leven een sport voor mij. Sinds ik hier woon (augustus vorig jaar) hou ik iedere zaterdag bij wat ik verbruik. Ook vanwege de nieuwe slimme meter, die willen nog wel eens verkeerd meten.

Ja Rudolf, ik ken de verhalen: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/181887/Wij-zitten-op-de-gasbel-maar-in-Amsterdam-krijgen-ze-subsidie

Volkomen belachelijk!  En nog even en ze gaan de houtkachels aanpakken. Wat willen ze nu? Wij moeten zo snel mogelijk van de olie en het gas af. En dat kan ook, maar de overheid maakt het gewoon veel te moeilijk. Want dan verdienen ze niks meer. Ben benieuwd hoe het na 2023 (of was het '21) gaat met de saldering. Zie het nog gebeuren dat we over gratis zonlicht belasting moeten betalen.

Hier in de buurt (Harpel) willen mensen een zonnepark tegenhouden vanwege hun uitzicht. Ze wonen er 750 meter vanaf en er komen struiken omheen zodat je niks meer ziet. Windmolens? Die hoge elektriciteitsmasten die er al jaren staan daar hoor je niemand over klagen (Meeden), maar de windboer heeft beton met spikes op zijn land liggen om zijn machines te slopen. Zo hard om hard gaat het daar. En nee, ze komen midden in het veld dus alleen "landschapsvervuiling" en geen herrie of geflikker in het dorp zelf.

Een buurman wil geen zonnepanelen 'want ik vind het niet mooi'. Ja, zo komen we er nooit.

*Voor de milieufreaks beginnen: deze astmatische dame stookt keurig met droog hout, niet met windstilte of mist en volgens de Zwitserse Methode in een moderne houtkachel.

Heeft er al iemand een warmtepomp installatie?

Oh ja: ik ben sinds 2014 met zonne-energie bezig. 740Wp met drie paneeltjes en twee mini-omvormers. Kon ik de helft van mijn verbruik mee opwekken. Ongeveer, want ik had in mijn vorige huis nog een good-old analoge Ferraris meter. Mooi laten zitten Anraadts!!!

Mijn Pa is nu de trotse bezitter van die drie panelen op zijn tuinhuis. Hij kwam glunderend vertellen dat de meter terugdraaide...  :biggrin:

@Alvinus: ik ga naar de Goodwe site in China en krijg keurig alle info in een grafiek. Er is ook een app, maar die heeft zeer slechte reviews sinds de laatste update. De website werkt ook op de iPhone. Er staat zelfs bij hoeveel Euries je verdiend hebt...
Bewerkt: 18 maart 2018 - 19:57 door MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
18 maart 2018 - 20:05    reactie #6
geplaatst door: MacMiep
Zoals jullie kunnen zien was het hier in het Noorden een zonnige dag!  :cool:Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
19 maart 2018 - 10:37    reactie #7
geplaatst door: Brinky
Zonnepanelen komen er hier ws ook, maar Macmiep even een andere vraag. Dak met pur geïsoleerd? hoe heb je dat gedaan?
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
19 maart 2018 - 14:52    reactie #8
geplaatst door: ChrisG
Ik heb op mijn Kaco omvormer gekeken en heb 3,7 kw op de 16e binnen gehaald. Niet een beste dag. Wij hebben 12 x 285 Wattpiek panelen liggen en ons dak is zuid/west gericht. Ze liggen er nu voor het tweede jaar. We zijn heel tevreden.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
19 maart 2018 - 15:28    reactie #9
geplaatst door: MacMiep
@Brinky: dat hebben mannetjes in ‘ruimtepakken’ gedaan en je mag dan een paar uur de woning niet in.
Toen er sneeuw lag was ik de enige in de rij met een sneeuwdak aan het eind van de middag. Werkt uitstekend!
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
19 maart 2018 - 17:43    reactie #10
geplaatst door: Brinky
Aha, die heb ik in de kelder gehad. Wist niet dat dat ook op een dak kon.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
19 maart 2018 - 18:29    reactie #11
geplaatst door: MacMiep
@Brinky: nou meer aan de binnenkant hoor. Uiteraard kun je zelf ook bezig gaan met glaswol of piepschuim e.d., maar dit is zo gepiept en de dakbalken zitten ook meteen onder.
Het is net of mijn zolder in een deken van gele bubbeltjesvla zit.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
19 maart 2018 - 19:03    reactie #12
geplaatst door: Brinky
Ik denk dat dochterlief, die op zolder bivakkeert, dat wat minder vindt ogen ;) Glaswol en aftimmeren is inderdaad een karwei.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
21 maart 2018 - 00:15    reactie #13
geplaatst door: cyrano
@Rudolf

19 jaar is knap voor zonnepanelen. Heb je een idee hoeveel het rendement terug gelopen is?

@MacMiep

Gefeliciteerd met de aankoop!
I'd tell you a UDP joke but you might not get it.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
21 maart 2018 - 12:12    reactie #14
geplaatst door: MacMiep
@cyrano: wat nu verkocht wordt na 25 jaar nog 85% opbrengst gegarandeerd. Omvormer 10, die slijten harder.
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
22 maart 2018 - 09:46    reactie #15
geplaatst door: ChrisG
Hoe weet ik wanneer de omvormer op is?
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
23 maart 2018 - 10:13    reactie #16
geplaatst door: Rudolf
@ cyrano

Over de mogelijke terugloop van het rendement geven de fabrikanten bij nieuwe panelen een opgave. Het gaat om marginale verouderingsverliezen. Maak je daar maar geen zorgen over. In de praktijk merk je er niets van. Het valt volkomen weg in de natuurlijke schommelingen van het zonlicht. Het is meetbaar, maar dan moet je een paneel onder laboratoriumomstandigheden belichten en de opwek meten om het rendement van dat moment te kunnen vaststellen. Als je dat bijvoorbeeld elk jaar herhaalt is een verloop in verminderde opbrengst te kwantificeren. Onder praktijkomstandigheden is dat onmogelijk, immers het opvallend licht varieert voortdurend.

Ik denk dat je eventuele vermindering in opbrengsten gerust kunt vergeten, het gaat echt om marginale verminderingen. Het valt in de praktijk totaal niet op. Wel hoor je wel eens over laminaatproblemen, namelijk dat er vocht tussen de solarelementen en het glas kan kruipen. Zoiets is mogelijk door mechanische beschadigingen, denk bijvoorbeeld aan zware hagel en dergelijk ongerief.

Zonnepanelen bestaan al vrij lang. Op afgelegen meetstations zonder elektra-aansluiting zijn panelen bekend van 50 jaar oud die nog steeds werken.

Bij mij draait ook alles keurig zijn rondjes. Geen problemen, geen defecten, niet bij de panelen, noch bij de omvormers. Van die laatste heb ik er overigens vijf.

PS: als de duvel er mee speelt. Ik verzin het niet! Hedenmorgen een NUON-man aan de deurbel. Welke energieleverancier wij wel niet hebben? Die NUON toch... 
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
25 maart 2018 - 12:11    reactie #17
geplaatst door: anraadts
Fijn draadje dit steek hier een boel op.

Heb trouwens net de afmetingen van mijn dak ingeleverd, dus het proces komt bij mij ook op gang. ;)

@ MacMiep: aan mijn oude meter komen ze niet, ik moet niets hebben van die nieuwe (zogenaamd slimme) meters!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 maart 2018 - 02:28    reactie #18
geplaatst door: MacMiep
@Rudolf: *proest* Tijd voor bordje op de deur?

@anraadts: Mijn Pa is nu ook 'om', maar hij zit met weinig ruimte in zijn huidige meterkast boven de oude meter. Er moet namelijk een nieuwe groepenkast in.
Ik heb mijn (nieuwe) groepenkast even voor hem opgemeten en dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Er zit wel genoeg ruimte tussen de Ferraris en de hoofdzekering, maar ik ben bang dat ze 'm niet willen verplaatsen.

Hij vroeg al of het plaatsen van een nieuwe slimme meter wat kostte. Is dus gratis, maar "nee Pa, niet doen lekker laten zitten!!". Hoop dat het toch lukt. "Mijn" mannetjes komen binnenkort ff langs te kijken. Die zeiden ook toen ze hier waren "Mooi zitn loatn!" over de oude meter.

Het is razend druk met panelen plaatsen. Hopelijk lukt het jou nog voor de zomer. Welke dakhoek en richting heb je? Hier is een handige tabel.Wisten jullie trouwens dat Einstein's enige Nobelprijs niet was voor zijn Relativiteitstheorien, maar voor het verklaren van het foto-elektrisch effect?  :reading:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Foto-elektrisch_effect

Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 maart 2018 - 17:04    reactie #19
geplaatst door: Kapotlood
Goh, een zonnepaneel-topic, leuk!

Ik ben ook langzaam aan bezig ons huis te (laten) isoleren… binnenkort komt er dubbel glas in de laatste twee kamers, en daarna is het sparen voor dakisolatie. We hebben namelijk geen vliering maar hebben het puntdak zichtbaar vanaf de overloop (erg mooi om te zien!). Daardoor wordt het door 't ontbreken van isolatie wel snel koud op de overloop, vandaar de noodzaak tot isoleren in 't dak.

Maar daarna wil ik heel graag en heel snel zonnepanelen gaan plaatsen.

Vraagje aan de eigenaren: ik neem aan dat je je zonnepaneel-vermogen baseert op je totale jaarverbruik… jullie hebben dus geen accu om de overcapaciteit op te slaan en zélf te gebruiken? De saldering willen ze afbouwen van wat ik begreep, en overdag terugleveren omdat je 's avonds geen zonne-energie direct kunt gebruiken (en dus van de leverancier gebruikt) klínkt inefficient… klopt dat?

Wij verbruiken nu trouwens jaarlijks ongeveer 1900kWh/jaar, met nog zo'n 900 kuub gas. Dat zou met 7-8 paneeltjes mooi op te lossen zijn, of iets meer als ik ook gasloos wil gaan :)
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
27 maart 2018 - 22:48    reactie #20
geplaatst door: MacMiep
Nee, geen accu hier, wel overcapaciteit inderdaad, bijna het dubbele. Salderen probeer ik te voorkomen, betaal liever nog een paar kWh. Gas is veel duurder.
En daarom ben ik nu aan het elektrisch bijverwarmen met infraroodkacheltjes. Infrarood schijnt het meest efficiënt te zijn. In de keuken een dure plaat, maar hier aan mijn voeten een heerlijk twee lampen straaldingetje van een tientje.
Maar wat Rudolf zegt is waar: het moet van twee kanten komen. Isoleren scheelt enorm!
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
28 maart 2018 - 16:43    reactie #21
geplaatst door: anraadts
@ MacMiep: mijn dak heeft één kant op het oosten, één kant op het westen, met twee dakkapellen (huis staat zuid naar noord). Denk dat het plaatsen wel gaat doen, gebeurt door vrienden die als werk hebben (zwart klusje, en niet alleen omdat het zwarte panelen zijn ;)).

Verder benieuwd waarom je salderen probeert te voorkomen, wat is het bezwaar daarvan?

@ Joram: accu's vind ik op zich ook wel een goed idee, maar dacht dat de grondstoffen daarvoor aan het uitputten zijn, en dat weerhoud me op dit moment van dat idee.

Maar eerst maar eens echt die panelen op mijn dak!  :happy:
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
28 maart 2018 - 18:58    reactie #22
geplaatst door: MacMiep
Je krijgt maar 7 cent voor een kWh ofzo. En je moet 24 ofzo betalen.
Dus gewoon opmaken is voordeliger. Net als jouw mannetjes, hehee. En accu's zijn prijzig.

Welke kant gaan ze vullen, of allebei?
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
28 maart 2018 - 21:25    reactie #23
geplaatst door: anraadts
Welke kant gaan ze vullen, of allebei?

Het is de bedoeling om allebei te vullen, maar eerst even kijken wat het gaat kosten.

Heb een tijdje meerdere offertes bij 'officiële' bedrijven aangevraagd, en vond dat te duur. Ook omdat ze met aftrekbaarheid van de BTW schermen, maar ik ben BTW-plichtig, dus dat gaat voor mij niet op (en wil mijn huis beslist niet op de zaak zetten).
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
29 maart 2018 - 01:48    reactie #24
geplaatst door: MacMiep
@anraadts: lieve schat, je mag als PARTICULIER de btw ook aftrekken!!
Je betaalt een fortfait over het te verwachten terug te leveren bedrag afhankelijk van hoeveel je denkt terug te leveren en dan ben je zelf af van het btw in rekening brengen.
Je wordt dan ontheven van de administratieverplichting e.d..
Dus gerust doen.

Alleen lopen ze momenteel enorm achter met het uitdelen van BTW nummers aan particulieren.... dus het kan even duren voor je bericht hebt.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/voor_wie_geldt_de_btw/eigenaren_van_zonnepanelen


Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op macmiep.nl & op macostutorial.com in het Engels èn Duits!