antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
reactie #125 geplaatst: 31 juli 2020 - 22:31
We kunnen er maar beter vast aan wennen om tijdens zonne-uren ook tegelijkertijd de wasdroger aan te zetten, dat is straks na 2023 waarschijnlijk het voordeligst. De energieleverancier zal ons dan minder verbruik in rekening kunnen brengen en vooral minder bijkomende kosten. De stroom die je ontvangt is namelijk duur door de netwerkkosten en belastingen, de stroom die je levert, kent alleen een nettovergoeding. Het wordt straks interessanter om zo weinig mogelijk (dure) stroom geleverd te krijgen en dus je eigen opgewekte stroom te benutten. Voor velen vereist dat omdenken: overdag wassen en drogen inplaats van 's nachts.
geplaatst door: Alvinus
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
reactie #126 geplaatst: 6 augustus 2020 - 00:45
per 1 aug al weer van 6 jaar zonneopbrengst genoten, totaal al 35495Kwh
geplaatst door: petermr
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
reactie #127 geplaatst: 14 september 2020 - 12:58
Iemand nog een site waar een vergelijking op staat wat goede panelen zijn en bij wie af te sluiten?
Ik had zelf een aanbieding gehad van Duranet, +/- 5500 voor 6 AEG panelen, dat is naar mijn idee best veel, AEG is vorig jaar gehackt las ik en aardig wat klant gegevens buit gemaakt.
Zelf was ik aan het kijken naar LG of Canadian panelen,
Canadian dan via energiedirect, LG via Vattenfall.
geplaatst door: Nitro
MacBook Pro 2,5 Ghz, MacBook 2 Ghz, Mac Mini 2 Ghz, Newton 120, Newton 110, Apple PowerCD, iMac G3 266, PowerMac G3 350, PowerMac G4 MDD, Apple Quicktake 100, Apple eMate.
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
reactie #128 geplaatst: 15 september 2020 - 22:16
Nitro: Mijn tip is om vooral niet naar de energie-leveranciers te gaan. Die willen er vooral aan verdienen.
Zoek een partij waar je een goed gevoel bij hebt. De zonnepanelen-markt is nogal een cowboy-markt: heel veel bedrijven komen niet eens langs om te kijken en sturen offertes op basis van een satellietfoto. Ook zit er veel verschil in de kwaliteit van de installateurs.
Hangt er ook een beetje van af wat belangrijk voor je is: Wil je de laagste prijs of wil je iets goeds hebben liggen waar je de komende 20 jaar geen omkijken meer naar hebt? Wil je de kosten van je energierekening verlagen of doe je het voor het milieu? Wil je in de nabije toekomst van het gas af of niet? Installatiekosten zijn duur, dus om ze na 3 jaar terug te laten komen om er wat panelen bij te laten leggen is een heel veel minder goed idee dan het dak in 1 keer vol leggen.

Als je de techniek en keuzes wil begrijpen en geen bezwaar hebt om je stevig in te lezen kan ik je de openingspost van dit forum aanbevelen:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1982964
Eigenlijk kun je offertes alleen beoordelen als je zelf de basis snapt. 6 panelen voor 5500 klinkt wel heel extreem. Zelfs de nieuwste Sunpower-panelen (de Rolls-Royce onder de zonnepanelen) heb je voor minder dan dat bedrag op je dak liggen...

geplaatst door: jaco123
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
reactie #129 geplaatst: 8 oktober 2020 - 16:15
Leuk zo'n onderwerp over zonnepanelen en andere energiebewuste zaken!

Ik ben in februari naar mijn huidige huis verhuisd en heb dat flink verduurzaamd.
Sinds half mei ligt er 3200 Wp, 10 JA-Solar-panelen van 320, op mijn dak (Z/ZO) met een SolarEdge omvormer die je continu in de gaten kan houden, vooral de eerste week is dat leuk ;-)

Mijn dak is geïsoleerd met Icynene; dat spuiten ze aan de binnenkant tegen het dak en het zet op als een suikerspin, het geurt niet dus dat is fijn. gipsplaten er tegenaan en alles is netjes weggewerkt.

Ook alle kozijnen vervangen door kunststof met HR++ glas, de muren waren al geïsoleerd.

Verder koken op induktie, douchen met een Clage doorstromer (elektrische geiser zeg maar), in de keuken een Grohe Red. Alle lampen zijn LED en apparaten zijn zo zuinig mogelijk.

Tenslotte overal thermIQ-InfraRood-panelen als verwarming, dus geen gas meer.
Nog geen idee of mijn zonnepanelen genoeg stroom produceren voor mijn totale verbruik, maar ik kan eventueel volgend jaar nog een veranda plaatsen met zonnepanelen als dak.
geplaatst door: Jako
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
reactie #130 geplaatst: 10 oktober 2020 - 12:08
Lekker bezig om gelijk bij de verhuizing je nieuwe huis zo te verduurzamen!

Maarre... Doorstroomverwarmer en IR-panelen zijn allebei wel enorme stroomvreters.
Heel betaalbaar in aanschafkosten, maar ontzettend duur in gebruik, omdat er uit 1 kwh elektrische energie maximaal 1 kwh aan warmte-energie komt.

Weet je iets van historisch gas-verbruik voor de woning? Zelfs als dat al zuinig is, dan ben je denk ik al zo'n 4-5000 kWh aan verwarming en warm water kwijt als je het puur elektrisch doet.

Een warmtepomp is een stuk duurder qua aanschaf, maar verbruikt een factor 3-4 minder stroom voor dezelfde energie-productie als de oplossingen die je nu hebt.

Ben overigens wel benieuwd naar je energieverbruik en of het bevalt met alleen IR-panelen. Als je er een jaar woont, heb je in ieder geval een beter beeld van je jaarverbruik.

(zelf heb ik nog wel een gas-aansluiting, het opzeggen van de gas-aansluiting scheelt je ook weer aardig in de vaste lasten, zo ver ben ik helaas nog niet)
geplaatst door: jaco123
antw: Wie heeft er hier ook zonnepanelen?
reactie #131 geplaatst: 12 oktober 2020 - 13:47
Wij gaan binnenkort ook over op zonnepanelen. Eerst komt binnenkort de aannemer om het dak op het zuiden van nieuwe pannenlatten en dakpannen te voorzien, huis is al uit de jaren dertig. We verbruiken weinig stroom, ondanks dat ik bijna altijd vanuit huis werk, slechts 1570 kWh op jaarbasis. Dat komt voornamelijk door alle LED-lampen enzo, mijn grootste verbruiker is waarschijnlijk mijn oude trouwe macpro :-) .

Uiteindelijk ben ik ook bij een lokale installateur terechtgekomen, de zonnepanelen-cowboys wilden niet eens komen kijken voor een offerte. Eén bedrijf wilde al € 80 euro voor de offerte hebben.

Ik wil persé geen slimme meter, dus dat zal nog wel enigszins gedoe geven vermoed ik. Verder staat op de site van milieucentraal een goed stappenplan om de BTW terug te vragen:
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/
geplaatst door: janbergstra