geplaatst door: adb1973
Op de Mac van mijn dochter (iMac 5,1 late 2006 clean Install) gaat inloggen op FaceTime niet meer.
Apple weigert te helpen (computer te oud) maar op de supportpagina's staat dat 10.7 wordt ondersteund. De rest van iCloud werkt gewoon op 10.7.5

1. Is er iemand die dit gewoon werkend heeft (in januari 2020) op mac met 10.7.5
2. Iemand die wél een oplossing gevonden heeft om dit (wat gewoon werkte) weer te laten werken?

Al geprobeerd:
- Alle(?) inlog/uitlog acties rondom Apple ID
- Via omweg twee-factor code opgevraagd en achter wachtwoord getikt in FaceTime
- hosts file gecheckt (is normaal/ongewijzigd)
- terminal commando ingevoerd (maar is clean install overheen geweest)
- app-specifiek wachtwoord in iCloud aangemaakt en ingevuld ipv normale Apple ID wachtwoord?
- in 10.8 via ML Post-Factor/MacPostfactor werkte het ook niet.

Inloggegevens zijn correct en werken dus wel in algemene iCloud inlog op deze mac en elders.

wordt er gek van, want voor de clean install werkte het met het Apple ID van mijn pa en van mijzelf wél gewoon in FT, nu ik hem geprept heb voor dochtertje niet.

In fora staat dat je Apple moet bellen en dat ze dan iets in iCloud veranderen (maar dat weigeren ze nu gewoon). Daar ben ik wel boos over omdat op alle wereldwijde sites staat dat 10.7 ondersteund wordt. En milieutechnisch vind ik het zonde deze perfecte bak in de prullenbak te gooien door zoiets. De use-case voor mijn dochter gaat er namelijk wel behoorlijk door achteruit. Plan om er SSD in te knallen staat nu ook onder druk. Optie zou nog zijn er dan maar Windows 10 op te zetten :cry:

Arjan is Applefreak was TV-maker en journalist, nu is ie voorlichter. Hij amateurt graag met een fototoestel. En ZZPt soms als filmpjesmaker.
geplaatst door: Mac OS X
Maak een clean install van Mac OS X El Capitan:
https://support.apple.com/nl-be/HT206886
mvg Mac OS X, Mac gebruiker vanaf 2014 / 2x iBook G4 (2004) OS X Tiger 1x iBook G3 (2002) OS 9.22 RIP 1x iPod  Shuffle (2005) 1x iMac 27 5K (2017) 1x iPhone 14 128GB 2022 en MacBook Pro 16inch 2021. Old Apple computers never die
geplaatst door: Sypie
Doe eerst eens de Flix-test: maak een nieuwe gebruiker aan en test het daar in. Dit scheelt je een heleboel werk met een herinstallatie en alles weer opnieuw instellen.
geplaatst door: boiing
Maak een clean install van Mac OS X El Capitan

Dat kan niet op deze Mac, 10.7.5 is maximaal. En als dit een clean install van 10.7.5 is zal een Flix test weinig uithalen Sypie?

Ik heb het ook even op een schone nieuwe 10.7.5 geprobeerd, zelfde foutmelding (in het Engels 'The server encountered an error processing registration'). Bij het aanklikken van 'Maak nieuw account aan' blijft FaceTime hangen in 'Laden..'. De gangbare oplossingen heb je geprobeerd lees ik, ben bang dat het júist in een nieuwe installatie niet meer werkt.

Kun je niet beter een alternatief chatprogramma gebruiken, Skype ofzo?
geplaatst door: slechtkwast
Alternatief chatprogramma;  https://signal.org/download/
Weg met de overheid weg met de mensheid.
geplaatst door: HEXDIY
Euhhh: Facetime zou nochtans moeten lukken vanaf 10.7 Lion:
https://support.apple.com/nl-be/guide/facetime/fctm35515/mac

Ik denk dat er hier eerder een Apple ID probleem parten speelt.

Of een ongewild residu van Mac Post Factor (jouw Mac een Hackintosh? Hachelijke zaak).
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: adb1973

Ik heb het ook even op een schone nieuwe 10.7.5 geprobeerd, zelfde foutmelding (in het Engels 'The server encountered an error processing registration'). Bij het aanklikken van 'Maak nieuw account aan' blijft FaceTime hangen in 'Laden..' (...), ben bang dat het júist in een nieuwe installatie niet meer werkt.

Kun je niet beter een alternatief chatprogramma gebruiken, Skype ofzo?

Dank allen voor de suggesties. En dank @Boing voor die clean-install poging! -dat sterkt me in de gedachte dat het om een server-side probleem/instelling gaat die bij Apple ligt.
- Nog geprobeerd/hier van opgestoken:
- PRAM reset (was ik vergeten)
- @hexidy: ook nog eens naar MacPostFactor-residu gekeken maar ik heb zelfs de HDD helemaal gewist, toch interessante gedachte want ik sluit ook weer niet uit dat haar Apple ID of deze iMac met dit serienummer is 'gevlagd' op de Apple server en dat het daarom niet werkt. Maar experiment Boing sluit dat eigenlijk uit.

Iemand nog suggesties?
Want probleem dus nog niet opgelost en dat was de hoofdreden om terug te gaan naar 10.7 na eerste poging ooit tot 10.8.
Dat werkte verder feilloos alleen zijn de voordelen van 10.8 (o.a ook iMessage, dat dus ook niet werkt) minimaal. 10.10 via MacPF is ook een optie maar er zijn geen 64-bit drivers voor de X1600 videokaart maar dat is een ander topic.
Skype for Mac zou ook kunnen idd maar idee was om haar binnen eco-systeem te houden hoewel remote schermtijd etc hier toch nog niet werkt. Leuk was wel weer dat oude spelletjes het eigenlijk BETER deden op deze computer :)

Ik doe denk ik nog een SMC reset om het maar gedaan te hebben en na laatste test ga ik dan denk ik terug naar 10.8 als dat blijft zeuren wordt het misschien Windows 10 64 ( :crazy: wat zeg je nou!? ja dat zeg ik, dan staat er iig het meest courante systeem op.)

#applerant on: deze iMac heeft gewoon 64bit processor en die 32 bit EFI is op allerlei manieren te omzeilen, Windows 10 32 kan gewoon op dit prima stuk hardware, evenals de 64 bit versie met wat gepuzzel als ik het goed zie/begrijp. 10 jaar backwards compatibiliteit moet gewoon in de wet, dan had Sierra nog gewoon gedraaid. #applerant off
Arjan is Applefreak was TV-maker en journalist, nu is ie voorlichter. Hij amateurt graag met een fototoestel. En ZZPt soms als filmpjesmaker.
geplaatst door: boiing
Complimenten voor de moedige pogingen om prima werkende hardware te blijven gebruiken :thumbs-up:, jammer dat er nog geen goeie oplossing voorbij komt.

Wel even een plagerige opmerking: de redenering dat je liever Facetime gebruikt i.p.v. Skype of iets anders vanwege het Apple ecosysteem etc begrijp ik, maar dat de volgende stap dan Windows is?!  :music: Dan heb je toch óók geen FaceTime? Ik zou er toch echt liever macOS op draaien. Dan maar een andere videobelprogramma :sneaky2:.
geplaatst door: adb1973
Hmmm, ik denk dat ik de oorzaak - een soort van - gevonden heb maar daarmee niet de oplossing.

Blijkbaar loopt de beginversie van Messages en FaceTime via servers van AOL. Ik kwam hier achter door iChat. Het is een soort hybride systeem waarbij de servers van AOL toegang krijgen (kregen) om je .Mac of .Me adres te zien, in het bijzonder deze server: api.oscar.aol.com Schermdeling (extern) liep ook over die server. De icloud server moest de AOL server 'toestemming geven' om de inlog-credentials te lezen.
Als je naar AOL gaat en je aanmeldt met @icloud krijg je een 'bestaat niet' melding. Gebruik maar eens een ouder Apple ID en dan zie je dat hij je wel kent maar het inloggen niet lukt.

@boing, je hebt natuurlijk gelijk over Windows, en idd over FT en Windows maar het is (en dat voelt vreemd) het meest courante OS dat op deze Macs draait met alle beveiligingsupdates etc en dito browserondersteuning... maar voelt wel als een ...faal als ik dat zou besluiten :)
Bewerkt: 1 februari 2020 - 13:16 door adb1973
Arjan is Applefreak was TV-maker en journalist, nu is ie voorlichter. Hij amateurt graag met een fototoestel. En ZZPt soms als filmpjesmaker.
geplaatst door: boiing
Interessant. Dat zou kunnen verklaren waarom het op een bestaande installatie blijft werken in 10.7.5, dan is die stap blijkbaar nooit meer nodig. Goed gevonden! Nu nog een 'workaround' :wink:.
geplaatst door: boiing
Ter info: in een schone 10.9 (Mavericks) installatie lukt het wel, ik krijg een 2FA code op m'n iPhone en na het invullen van AppleID ww+code werkt het in een keer. In Mavericks is de FaceTime versie 3.0, ik heb geprobeerd om die versie in Lion te gebruiken maar dat werkt jammer genoeg niet (app crash).

Ik heb geen ervaring met 10.9 op jouw model Mac middels MacPostFactor, misschien levert dat weer andere problemen op.
geplaatst door: MacFrankie
Misschien is 2FA wel het probleem! Probeer het eens met een Apple ID zonder 2FA.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: boiing
Goed idee MacFrankie, werkt helaas niet als ik het hier probeer met een ander AppleID zonder 2FA.
geplaatst door: MacFrankie
Jammer...
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: HEXDIY
@ adb 1973:
ik ben aan het proberen geweest met een 2007 MacBook en een clean Lion install.
Kom er ook niet uit, sorry.

Geen zin om nog eens een AOL email aan te maken ook nog.

Op mijn 2012 MBP onder El Capitan lukt het wél, natuurlijk.

WTF?
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: adb1973
Wow, allereerst bedankt dat jullie er hier ook zo je tanden in hebben gezet.

In gesprek met Apple Support (ook tweede lijn, dat laatste werd uiteindelijk een heel onprettig gesprek helaas) kwam eigenlijk ook naar voren dat -in tegenstelling tot wat wereldwijd op de site staat 10.9.2 minimaal nodig is en dat heeft natuurlijk te maken met 2FA. Bij mijn dochters Apple-ID kan ik 2FA niet eens uitzetten, klopt dat? Dus een work-around zou een App-specifiek wachtwoord zijn maar dat werkt ook al niet.

Over Mavericks op die Mac: ja dat kan theoretisch maar zónder hardware acceleratie er is geen 64bit driver voor de x1600 kaart. En dat is wel een hele serieuze bottleneck. (Dat is waarom ik over Windows 10 begon te yadayada-en want daarvoor is wel ondersteuning). 10.7.5 lijkt dus dead end. Ik kijk of ik FT 3.0 nog kan tweaken, maar weinig kans denk ik. Dit is uit mijn hoofd 1.1.1
Arjan is Applefreak was TV-maker en journalist, nu is ie voorlichter. Hij amateurt graag met een fototoestel. En ZZPt soms als filmpjesmaker.
geplaatst door: HEXDIY
FT 3.0 is idd. wat bij mij werkt.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: adb1973
iMac draait sinds een tijd en kan aardig meekomen in coronatijd als tweede thuiswerkcomputer.
- Zoom werkt.
- Firefox Legacy is een uitkomst voor deze machine.
- Windows 10 64 bit(!) draait goed met hardware versnelling
- El Capitan werkt (zonder hw versnelling maar FaceTime en Messages werken best ok).
- Er zijn geruchten via OS X Hackers (die dus nieuwere OS X versies laten draaien op oude computers) dat Parrotgeek1 met een update voor Mavericks komt waardoor hardwareversnelling ook in 10.9 Mavericks beschikbaar komt voor ATI kaarten.

Op deze 2006 iMac (5,1) met 4GB en overtollige SSD is dat méér dan geinig (dit was er één van opa maar ze zijn voor 20-50 euro van Markplaats te halen en ik vind hem echt heel mooi vergeleken met de eerste aluminium versie)
Arjan is Applefreak was TV-maker en journalist, nu is ie voorlichter. Hij amateurt graag met een fototoestel. En ZZPt soms als filmpjesmaker.