Wat zou je anders aan TM hebben: stel dat je oer ongeluk een map foto's verwijdert, (zoals ik nu aan de hand heb) dan moet je die map toch terug kunnen vinden in een backup van vóór de tijd dat de map verwijderd werd? Wat heb je anders aan TM?
Alleen krijg ik de bibliotheek in de backups niet geopend ( zie mijn eerdere post)
(Bewerkt door hansl om 21:14, 7-08-2015)
De foute gedacht is dat je iets wist van je Mac om ruimte vrij te maken, met het idee dat het in de TM backup blijft staan. Vooralsnog wel, maar afhankelijk van de vulling van je HD, en de grote van de TM HD, zou het na maanden of misschien jaren, verdwenen kunnen zijn. Dus het verdwijnt niet zomaar.
Vertaal TimeMachine eens: tijdmachine. Je kunt er niet mee vooruit in de tijd, maar wel terug. Heb je het ooit gebruikt? Heb je ooit zelfs iets geprobeerd?
Zoals ik in het andere draadje al had gezegd: de iPhoto bibliotheek is een pakket. Van een pakket kun je de inhoud bekijken: de pakketinhoud. Daarin kun je naar de juiste foto gaan. Eerst naar Masters, daarna jaar, maand, dag, ga door tot je bent waar je moet zijn.
Doe dit allemaal in de Finder. Ben je waar je moet zijn, activeer dan TimeMachine, en ga terug naar de tijd dat je datgene wat je mist er nog is. Dan kun je dingen terugzetten, want dat is de normale procedure.
Echter, hier moet je niet de normale procedure volgen, want dan verkloot je je iPhoto database.
Ga naar je TM schijf, en open je backup. Kies de juiste datum (die je eerder had gevonden), en navigeer naar dezelfde plek als eerst (maar dan op je backup, en niet op je gewone Mac schijf). Kopieer de missende foto's naar een plek op je Mac; let op, je mag helemaal niks wijzigen in je TM backup!
Bied nu je foto's opnieuw aan iPhoto aan.
Aan de andere kant is een backup iets anders dan een archief. Wanneer je op je externe schijf een TM backup maakt en vervolgens die schijf loskoppelt heb je eigenlijk je backup gearchiveerd. Zodra je op die schijf TM weer een backup laat maken wordt de backup veranderd en is het dus niet meer hetzelfde. Je hebt de gearchiveerde versie zeg maar vernietigd. Het lijkt zo veel eerder een woordspelletje, maar daar zit wel het verschil.
Maar ik wil zeker niet mijn hele bieb van een paar maanden geleden terurgkrijgen in plaats van mijn huidige. Want ik wil maar één (per ongeluk verwijderde) map terug hebben. Er is natuurlijk sindsdien ook nog heel veel bijgekomen en die nieuwe foto's wil ik uiteraard bewaren. Dus wat gebeurt er als je kiest voor zet terug? Je krijgt dan die oude versie helemaal terug. En dan....?
Frankie hrijft dat ik ook aparte foto's en mappen kan inzien en treugzetten. Dat lijkt in tegenspraak met wat ik vond en hierboven citeerde: alleen de hele bieb kun je terugzetten, en geen losse mappen.
Ik had inderdaad niet via Finder gewerkt maar rechtstreeks in de thuismap en vervolgens in TM de iphoto bieb proberen te openen. Wellicht biedt het duidelijkheid als ik dit ga proberen.
Dag Ron, ik zag pas na mijn eigen bericht jouw eraan voorafgaande bijdrage: die is echt verhelderend!!
(Bewerkt door hansl om 23:25, 6-08-2015)
(Bewerkt door ron derks om 23:28, 6-08-2015)
Afijn, je kunt dus twee dingen doen:- het iPhoto Bieb pakket openen en dan TM activeren- de hele iPhoto bieb terughalen; en niet de bestaande vervangen, maar bv op het bureaublad zetten. Dan die bieb openen in iPhoto, en de bedoelde foto's eruit halen en deze later weer in de normale bieb importeren.
(Bewerkt door Flix om 23:55, 6-08-2015)
Vervolgens open in TM , de versie van de gezochte datum, klik daar in de thuismap op het icoon van iPhoto en "open" . Nu doet zich dan het probleem voor waarvoor ik dit forum benaderde en waarmee ik begon: er opent nl. niets, behalve een venstertje waarin de grootte van de fotobibliotheek wordt berekend. Daarna kan ik er niets meer verder mee doen.
Moet ik gewoon op " zet terug" klikken zonder verder de map te hebben gezien.? Zoja, dan wordt het kopiëren naar voorbereid. Ik kan die kopie uit de backup op de desktop zetten: 22000 foto's en een uur werk, terwijl ik maar 10 foto's wil terug hebben!
Dan wordt dus de hele bieb van die datum vanaf de backup teruggezet en daar kan ik dan de kwijtgeraakte map in zoeken. Die kan ik dan in iphoto importeren alsof het nieuwe foto's zijn.Is dat de juiste procedure? (Wat omslachtig vergeleken hoe gemakkelijk dat vroeger ging ! Vooruitgang is dus niet altijd beter)
(Bewerkt door hansl om 0:48, 7-08-2015)
(Bewerkt door hansl om 1:07, 7-08-2015)
hansl om 0:43, 7-08-2015In finder open ik met de rechtermuisknop iphoto > toon pakketinhoud> masters> Ik zoek naar de datum waar de verdwenen map zou hebben moeten staan en dus niet staat want per abuis blijkbaar ooit verwijderd.
Deze stap is goed. Daarna moet je niet met de finder in de backup gaan (dat kan wel , maar is een andere procedure), maar open nu het programma Time Machine. Bij mij opent dan Time Machine de backups op de plaats waar je in de Finder zat. Dus al in het pakket iPhoto Bibliotheek, op de plaats waar je het laatste een map had geopend (Masters?).
Of kun je via Finder ook in de backups zelf kijken? Hoe dan? Dan is mij niet gelukt. Wel kon ik via Masters in de structuur van jaargangen , datums en bijbehorende foto's bekijken.
(PS: nog mijn PS hierboven gelezen?)