de beste virusprotectie ben je zelf
bertus45 om 15:34, 6-01-2016ik neem de gok niet sorry hoor
Komop zeg, bangerik. Niet zomaar wat roepen. Naming and shaming!!!!!
Even aanbellen bij Tante Goegel levert onder meer deze site: http://www.welivesecurity.com/2013/12/18/qadars-a-banking-trojan-with-the-netherlands-in-its-sights, waaruit mag blijken dat het om een Windows virus gaat.
Voor echte virologen is er ook nog http://securityintelligence.com/an-analysis-of-the-qadars-trojan.De discussie of een virus nu een trojan kan zijn of andersom laat ik maar voorbijgaan.
't Is kennelijk ook nog oud nieuws. Zie http://www.nucia.eu/forum/threads/71719-ACM-waarschuwt-consumenten-voor-computervirus-banking-trojan, met datum 21 maart 2014.
Voor Macfreaks loos alarm dus. En: angst is een slechte raadgever. En nieuwssites halen oude koeien uit de sloot als ze kennelijk niets anders te doen hebben.
PS. Ik begrijp niet waarom iemand terughoudend is met het vermelden van publiek toegankelijke informatiebronnen tenzij het gaat om paniek zaaien.
bertus45 om 19:30, 5-01-2016hallo, <knip> nou heb ik een tijd geleden een antivirus op mijn MAC gehad,maar vertraagde de boel enorm.
En weet je hoe dat nu komt? Antwoord: omdat OSX zichzelf zo goed beschermt dat al dat gesnuffel door - overbodige - anti virus software als bedreigend wordt geconstateerd en OSX zijn ingebouwde malware detectie in de vorm van scherpe controle van bevoegdheden maximaal wordt aangesproken.
Virusdreiging anno 2016?
Als je niet met relevante bronnen kunt komen is het vooralsnog onzin. En dat veronderstel ik nagenoeg helemaal. Virussen? Kletskoekverhaal. Virussen worden al jaren niet meer gecompileerd. Niet voor Mac, en indertijd alleen voor classic, dus tot en met 2002. Niet voor Windows, niet voor Linux. Waarom kun je dat zo stellig beweren? Omdat het fenomeen virus bestond uit het algemene computergebruiker pesten of aandacht vragen. In het ergste geval wiste het je complete schijf, of tenminste corrumpeerde de gehele Desktop DB/DF (oude MacOs) In het minst erge geval kwam er bijvoorbeeld na een 'besmetting' uit de speaker de mededeling Dukakis for President, waarna het virus zichzelf vernietigde. Virussen schrijven was gewoon een zieke hobby van wellicht begaafde softwareprogrammeurs. Dezelfde lieden zijn nu professioneel geworden en schrijven Malware dat waarschijnlijk big-business is. Met zekerheid kun je dat niet stellen want het is een duister wereldje waar deze etters zich in bewegen.
hoi ik zit elke dag op de MAC.Maar heb enkel voor af en toe een scan ,met malware bytesdie vind nooit wat.wat is nou goed??
Je moet nooit op een MAC gaan zitten. Neem een stoel, zit je beter.
Een goede start: malware bytes, maar omdat die niets vindt kan het toch niet goed zijn?
bertus45 heeft overigens gelijk:
bertus45 om 19:30, 5-01-2016halloIk hoor de laatste tijd dat er meer virussen komen en zijn ,voor de MAC ...
Er wordt inderdaad vaak van alles beweerd. Vandaag nog komt in Het Parool (Amsterdamse krant) met een verhaal door Floor Meijs waarin een Nijmeegse hoogleraar computerbeveiliging wordt aangehaald en dat resulteert in, vriendelijk gezegd, ongenuanceerde bangmakerijen, inclusief een keuze uit de "beste" virusscanners voor OS X en aparte computers voor bankieren en muziekspelen. Het artikel is niet publiekelijk toegankelijk en heeft copyright. Op http://www.cs.ru.nl/B.Jacobs/ staat overigens een wat genuanceerder verhaal over onderzoek en onderwijs op het gebied van computerbeveiliging aan de universiteit.
Het is een persoonlijke keuze. Indien je ermee beter slaapt doen.
Kortom: ja, het kán. Nee, de kans is nog steeds héél, héél klein.
[ Ger ]
HansAnders om 21:08, 6-01-2016Ik draai een anti-virus programma op mijn iMac.
HansAnders om 21:08, 6-01-2016Waarom? Mijn werkgever heeft het mij kano gegeven.
HansAnders om 21:08, 6-01-2016Nee, flauwe kul.
HansAnders om 21:08, 6-01-2016Ik draai het omdat ik regelmatig harde schijven van Windows computers naar mijn iMac kopieer.
Wat doet je vermoeden dat je de bron van alle kwaad aan je Mac gekoppeld hebt? Handel je soms in illegale software?
Wanneer je gewoon met legitieme zaken bezig bent, dan heb je weinig te vrezen.
HansAnders om 21:08, 6-01-2016Zo een anti-virus programma zorg ervoor dat wat ik kopieër zonder virus is.
HansAnders om 21:08, 6-01-2016Het is een persoonlijke keuze. Indien je ermee beter slaapt doen.
Ik ben fel tegenstander van anti-virus pakketten. Waarom? Het geeft je een gevoel van veiligheid. Schijnveiligheid. Het beschermt tegen voor 99% niet-bestaande Mac malware, het beschermt niet tegen echte bedreigingen, zoals phishing.
Blijven nadenken, en wegblijven van sites met illegale en andere bedenkelijke inhoud is het enige dat helpt.
Ger Nijkamp om 21:49, 6-01-2016Kortom: ja, het kán. Nee, de kans is nog steeds héél, héél klein.
Maar het is hier al genoemd, en ik heb het in (vele) eerdere draadjes hier ook al genoemd: echte bedreigingen komen niet van virussen, echte bedreigingen breken niet op jouw computer in, echte bedreigingen breken op de persoon achter de computer in!
Phishing, social engineering, mailtjes om je bankpas te deblokkeren, ...
Wat malware betreft:Een voorbeeld van antivirusprogramma's die niet bij zijn met malware heb ik laatst nog gepost hier:http://www.macfreak.nl/forums/topic/3/27957/10/manroling/
Uit deze link daarin blijkt hoe weinig antivirusprogramma's de search engine hijacker "Manroling" herkennen als een component van het gehate "Genieo / Installmac":https://www.virustotal.com/en/file/10171e141c6437477ae4fd66ed4a0959aee39b4029369dde633f756808606628/analysis/
Wat de Mac betreft is dus het enige nuttige programma Malwarebytes, zoals in dit topic al snel terecht werd vermeld.https://nl.malwarebytes.org/antimalware/mac/
Wat Windows viri betreft: daar trek ik me niks van aan. Daar moeten desnoods mijn (weinige) Windows correspondenten maar mee afrekenen. En als ik de Exchange van mijn werk besmet, bel ik gewoon naar de IT afdeling. Niks mee te maken. Dat ze het oplossen.