Zelf beheer ik mijn eigen muziek op Mac met Apple Music in ALAC formaat en maak ik backups op Mac-vriendelijke devices. En voor de rest komen er in feite views daarop bij, tot bijv. een (incrementele) export / transformatie naar lossy formaat op SD kaart voor in de auto. Op mijn iPad heb ik dan weer een volledige read-only kopie staan van de originele ALAC bestanden, ca. 250 GB groot, dus heb ik alleen een (mobiele) USB-DAC nodig om ook buitenshuis van hoogstaande weergave te genieten.
Een van de problemen met veel (externe) devices is het gebrek aan duidelijke (en / of niet gelezen) specs wat o.m. bestandsformaten, bestandsnamen, audioformaten, gebruikte metadata e.d. betreft. Dus is het vaak zoeken naar oplossingen voor ad-hoc problemen, zoals hier het weglaten van punten in bestandsnamen.
Het "iTunes Rename Disk File" script heeft volgende kleine test doorlopen met Apple Music.
Test album:
Bestandsnamen Mac Music app zorgen voor probleem bij DropboxHernoemen naar custom formaat "[Track number] [Song name]" met weglaten van punten en andere speciale tekens, uitgezonderd komma's geeft volgende bestandsnamen:
01 Flight over Rio.m4a
02 Midnight Tango.m4a
03 Mediterranean Sundance 🥵.m4a
04 Race With Devil on Spanish Highway.m4a
05 Lady of Rome, Sister of Brazil.m4a
06.m4a
Track 6 is een edge case en blijkt een kleine uitzondering op het formaat (wegens ontbrekende spatie). Dit is maar een subset van de tests die je kan (en zou moeten) uitvoeren (happy-day scenario's, edge cases, ...). Het script vertrekt van de metadata in de bestanden, dus niet van de huidige bestandsnamen (behalve voor de extensie). Dit maakt dat er in principe veel combinaties te testen zijn (bijv. "[Album name] [Song name]" of "[Track number] - [Song name]", ... Bovendien moet de "Keep media folder organised" optie uit staan.
Is het script bruikbaar in bulk mode op een grote bibliotheek? Goed punt is dat, in tegenstelling tot Doug's in place "File Renamer" script, het stopt met een foutmelding bij duplicate bestandsnamen, en er dus geen bestanden in stilte verdwijnen.
Los daarvan moet je zoiets meermaals testen op een kopie van de bibliotheek (wat praktische problemen met zich mee kan brengen), en heb je snel extra scriptjes nodig om de pre-condities vast te leggen (wat mag ik voor deze data verwachten?) en de post-condities te valideren (krijg ik het verwachte resultaat?). Daar ben je een tijdje zoet mee, en sowieso doe ik zoiets liever niet in een AppleScript / ScriptEditor omgeving.