Mijn ervaring is dat een Besturingssysteem zich het beste laat 'clonen' vanuit het eigen ecosysteem ...
MacOS X kun je klonen vanuit Windows (met bijvoorbeeld Paragon) of Linux ... Maar met een CarbonCopyCloner of SuperDuper vanuit MacOS X werkt dat gewoon een stuk efficiënter en (in sommige gevallen) beter.
Ik werk veel met een 'tri boot' op Apple's, MacOS X, Windows en Linux ... Als het een backup is van 'de machine' (die ook weer teruggezet moet worden op dezelfde machine/hdd) wil ik nog wel eens een bitcopy maken van de schijf, dit betekend dat elke 'bitje' op de schijf, ongeacht wat deze feitelijk betekend wordt gekopieerd. Daarmee wordt de partitietabel, EFI paritie, MacOS, Linux, Windows en alles wat er omheen zweeft gelezen en weggeschreven.
Belangrijk bij het terugzetten van een dergelijke kopie is dat - als dit op een andere schijf plaatsheeft - dat de schijf tenminste zo groot is als de oorspronkelijke schijf.
Deze manier is niet super efficient (immers ook niet gebruikte stukken worden gekopieerd), maar is wel zeer getrouw. Het is een 1:1 kopie.
Een Bitcopy kun je maken onder MacOS X, Linux en Windows, Clonezilla of Redobackup ... Er zijn er overigens nog veel meer, maar deze genoemden worden veel gebruikt ...
http://redobackup.org
http://clonezilla.org
Als ik iets meer tijd voor de Backups neem dan kopieer ik elk besturingssysteem afzonder met de 'OS specifieke' tools, dus MacOS X met CarbonCopyCloner, SuperDuper of 'met de hand' vanuit de terminal ... Daarmee worden Apple Specifieke bestanden gegenereerd - zoals 'Disk Image' bestanden ... Vaak is dit een compactere manier van backuppen en wordt enkel datgeen meegenomen dat nodig is ... 'Cache' bestanden of ooit verwijderde bestanden blijven 'achter' op de schijf. Daar het vaak gebaseerd is op een 'filecopy' is er ook nadien zelden sprake van fragmentatie bij het terugzetten.
Windows heeft eigen ingebouwde Backup tooling, zeker windows 10. Maar ... Daarvoor gebruik ik eigenlijk meestal (commercieel) tooling van Acronis en Paragon (wisselend, wat voorhanden is). Ik heb een bootable USB gegenereerd die ik vervolgens in de betreffende machine (ook Apple) stop en daarmee de Windows-specifieke partitie backup. Meestal is dat de systeempartitie en een 'microsoft specifieke partitie'. Vergelijkbaar qua werking met de verborgen Apple partitie. Genoemde is nodig om op te kunnen starten van Bitlocker schijven.
Linux backup ik eveneens met de systeem tools, afhankelijk van de distributie en gebruikt bestandssysteem (XFS/Ext4/BTRFS/ZFS of anders) kan dit middels een 'dump' (lees: export vanuit de terminal) waarbij de partitie in zijn geheel wordt weggeschreven naar een image dat later weer teruggezet kan worden ... Of ... enigszins vergelijkbaar met de werking van SuperDuper ... Middels een eigen script waarbij er een 'TAR' (Tape Archive, op vrijwel alle Unix-achtigen beschikbaar) wordt aangemaakt waarbij eventuele fragmentatie als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Het klinkt mogelijk allemaal erg complex, maar in mijn beleving is het eenvoudig:
- MacOS X opstarten, CCC of SD opstarten ... backuppen ... wachten ... klaar
- Booten van USB stick (Acronis / Paragon / Clone Zilla / Redo): Windows partities selecteren ... backuppen ... wachten ... klaar
- Linux booten of vanaf Linux Live CD opstarten ... Script opstartten ... backuppen ... wachten ... klaar ...
Het wegschrijven van de bestanden doe ik op een externe schijf met twee partities: Apple-specifiek (core storage) en een NTFS partitie ... Laatstgenoemde werkt prima op zowel Windows als Linux ... Apple specifieke bits blijven behouden onder de apple-specifieke partitie, Windows specifieke NTFS flaggen blijven behouden onder NTFS en Linux? Ach ... die maalt zelden over rechten of 'extra filesystem bitjes' ... Als er maar een bestand is waarvan of waar naartoe geschreven kan worden.
Backups gemaakt onder MacOS X van de Bootcamp partitie, zoals WinClone vroeger bijvoorbeeld, werkten heel redelijk - maar toch had ik soms wat 'rariteiten' - vooral nadat Windows (Bootcamp) was teruggezet. Waar het aan lag was mij nooit echt duidelijk geworden. Met Windows specifieke (of Linux) tooling had ik daar geen last van.
Maar goed, het fijne aan IT is: talloze wegen/manieren waarop dingen gedaan kunnen worden. Zelden is een (1) weg 'de enige' of 'de enige juiste' ...
CloneZilla is prima, maar heeft in mijn beleving een 'ruwe' interface (text only), RedoBackup is wat 'fijner' (Graphical User Interface).
Het aanmaken van een 'bootable' USB kan even lastig zijn, maar daar zijn fijne tools voor, zoals ...
Etcher:
https://www.etcher.io
UnetBootIn
https://unetbootin.github.io
...
Succes!