Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 04:59   
geplaatst door: Rnbnoud
Hallo, mijn mac start niet meer op. Back up heb ik helaas niet van mijn harddisk. Van alles geprobeerd wat op deze site staat https://uwmacadres.nl/mac-start-niet/
Alleen toegang tot recovery mode. Veilige modus start ook niet op. Ehbo voor harde schijf was mislukt.

Ik wil graag de bestanden van die harde schijf zoveelmogelijk redden door ze te kopieren naar andere schijf via terminal zoals hier onder andere beschreven:
https://www.howtogeek.com/728422/how-to-get-your-data-off-a-mac-that-wont-boot/

Echter is me nog niet duidelijk genoeg. Hoe kun je via terminal zien waar alle mappen zich bevinden? (Om ze ook via terminal commando met juiste naam te kopieren). Kan iemand me hiermee helpen mijn bestanden te kopieren?  (Belangrijke mappen als mijn home-map, downloads, muziek (itunes) etc.
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 06:33    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Om te beginnen: Welke Mac heb je? Dit maakt in zoverre uit dat van sommige modellen de harde schijf relatief makkelijk in een externe behuizing gezet kan worden zodat het een stuk makkelijker is om je data er af te halen.

Verder kun je met het ls-commando bekijken wat er in een map staat. Dit is vergelijkbaar met het oude "dir"-commando onder DOS.

Zodra je /Documents, /Downloads, /Desktop of zelfs /Users/<gebruikersnaam> tegenkomt kun je die wel kopiëren.
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 08:54    reactie #2
geplaatst door: pjottervmr
Knip
Alleen toegang tot recovery mode. Veilige modus start ook niet op. Ehbo voor harde schijf was mislukt.

Ik wil graag de bestanden van die harde schijf zoveelmogelijk redden door ze te kopieren naar andere schijf via terminal zoals hier onder andere beschreven:
Knip
Zoals Sypie al aangeeft om welke Mac gaat het en nog belangrijker heb je nog een andere Mac in de buurt voor target mode opstarten of wil je de interne HD copieren naar de externe HD?
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 09:13    reactie #3
geplaatst door: Flix
Ja, die Target Disk Mode zou het moeten worden, want de Mac is niet helemaal dood, blijkbaar.

Hoezo, geen backup?
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 11:12    reactie #4
geplaatst door: Jakko W
Hoe kun je via terminal zien waar alle mappen zich bevinden? (Om ze ook via terminal commando met juiste naam te kopieren). Kan iemand me hiermee helpen mijn bestanden te kopieren?  (Belangrijke mappen als mijn home-map, downloads, muziek (itunes) etc.
Als het goed is staat dat allemaal in je thuismap. Het veiligst en makkelijkst is om de hele map /Users te kopiëren met iets als:

cp -Rv /Users "/Volumes/Externe schijf"
Waarin je Externe schijf dan moet vervangen door de naam van de externe schijf waar je naartoe wilt kopiëren. De optie -Rv zorgt ervoor dat de hele inhoud gekopiëerd wordt (dat doet de R) en dat je over je beeld ziet komen welke bestanden gekopiëerd worden (de v). Die v is niet absoluut nodig, maar helpt om in de gaten te houden wat hij doet en of hij niet vastgelopen is: als hij heel lang blijft hangen op hetzelfde bestand, zou het zomaar kunnen zijn dat je harde schijf daar kapot is, bijvoorbeeld. Met andere woorden: zo heb je beter kijk op of alles nog wel doorgaat.
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 15:39    reactie #5
geplaatst door: Rnbnoud
Ok heb een oudere mac uit 2009. High Sierra is t hoogst haalbare. Precieze type weet ik niet, kun je dat ook via terminal zien? Zo ja welk commando?
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 15:39    reactie #6
geplaatst door: Rnbnoud
Target gaat niet want ik heb maar 1 mac...
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 15:50    reactie #7
geplaatst door: Rnbnoud
Target gaat niet want ik heb maar 1 mac...
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 16:38    reactie #8
geplaatst door: doctor_apple
Mijn specialiteit zo ongeveer ... Redelijk wat forensisch onderzoek mogen doen  :wink: ... Belangrijk is eerst een aantal zaken te bepalen:

1. Hoe belangrijk vindt je die data
2. Wat wil je eigenlijk bewaren
3. Hoeveel tijd wil je eraan besteden

Waarom dit belangrijk is. Het komt voor dat er heel belangrijke foto's, muziek of herinneringen bewaard moeten worden, maar ik ben ook gevallen tegen gekomen waar het meer ging om eigenlijk niet meer heel relevante data. Welnu, relevantie is belangrijk. Immers, daarmee kun je ook bepalen of je er veel effort in wilt steken of niet.

Daarmee dwing je jezelf ook om te bepalen WAT je wilt bewaren. Gaat het om documenten, muziek, foto's, alles? Hiermee kun je ook tevens nadenken over hoeveel tijd (en eventueel geld) je wilt "uitgeven".

Welnu, dan nu over naar de orde van de dag.

Er zijn een aantal methoden om dit te doen. Afhankelijk dus, of we echt "low level" bezig gaan, de schijf echt redelijk terminaal is, of niet. Kunnen we ofwel een volledige "disk image" aanmaken waar we verder mee werken LOS van de originele schijf, of we gaan werken direct op de fysieke schijf. Beiden hebben voordelen (en nadelen).

Verder is het niet altijd ZINVOL om data te redden via MacOS X/macOS. Dit omdat bij het koppelen van schijven het OS ook automatisch verschillende kleine aanpassingen maakt, metadata wegschrijft of kleine bestandjes aanmaakt. Zeker voor corrupte schijven is dat een dooddoener. Maar goed, ik zou kiezen uit 3 opties:

1. Bootable MacOS X met een externe schijf aangekoppeld (leeg) en via een kopieer opdracht alles overzetten via de Terminal op bestandssysteemniveau

2. Bootable MacOS X systeem en een schijfkopie aanmaken en met deze schijfkopie verder werken en als dit niet (meer) mogelijk is:

3. Bootable Linux systeem: een volledige schijfkopie aanmaken vanaf de terminal (super makkelijk), deze op een externe schijf wegschrijven om daarvanuit bestanden te redden

4. Bootable Linux systeem: low level een BESTANDS-analyse uitvoeren waarbij naar bekende patronen wordt gezocht en zo bestanden "te redden". Echter, fragmentatie is hierbij een dooddoener. Je kunt geluk hebben, maar dit is een laatste redmiddel.

De opdrachten:

Optie 1 - rsync (snel en met status):

rsync -rlHptoghvO --exclude=.DS_Store --exclude=.* --update --delete-before --stats [ S1 ] [ D1] -n
Optie 2 - ditto

ditto -v [ S1 ] [ D1 ]
Optie 3 - copy

cp -Rv [ S1 ] [ D1 ]
Optie 4 - asr

asr --source [ S2 ] --target [ D2 ] --erase --verbose
Optie 5 - dd

dd if= [ S2 ] bs=1m | gzip -c > [ D3 ]
De verschillen:

copy (cp): kopieer bestanden and directories
ditto: kopieer bestanden, directories en archiveer mogelijkheden
rsync: kopieer bestanden, directories, synchronisatie mogelijkheden inclusief netwerk kopieer mogelijkheden
asr: Apple's eigen diskimage (ook bootable) tool om 1:1 kopieen te maken van een schijf naar een ANDERE schijf OF een diskimage
dd (data duplicator): kopieer gegevens (bestand/schijf/datastroom/iets) naar (iets) ... Hiermee kun je een ruwe (volwaardige) schijf kopie maken die ook op andere computers en systemen leesbaar is.

S1 = brondirectory
D1 = doeldirectory
S2 = bron-schijf
D2 = doel-schijf
D3 = bestandsnaam (mag voorafgegaan worden met een volledig path)

Voorbeelden:

rsync -rlHptoghvO --exclude=.DS_Store --exclude=.* --update --delete-before --stats /volumes/schijf/brondirectory /volumes/andereschijf/doeldirectory
ditto -v /volumes/schijf/brondirectory /volumes/andereschijf/doeldirectory
cp -Rv /volumes/schijf/brondirectory /volumes/andereschijf/doeldirectoryasr --source /dev/disk2 --target /dev/disk4 --erase --verbose
*) kanttekening: dit commando (asr) wist de doelschijf, dus zorg dat je een lege (externe) schijf gebruikt.


dd if=/dev/disk2 bs=64K | gzip -c > /volumes/andereschijf/doelbestand.dd.gz
--- Plekken om mee te nemen ---

Mijn stelling is: in ieder geval de user-data kopieeren, maar een volledige kopie om LATER rustig uit te zoeken, kan ook zinvol zijn. Mocht je een oplossing kiezen op BESTANDSNIVEAU, dan heb je de volgende opties als bron in te geven:

root, ookwel aangeduidt met /
of

user-directory:

/Users/gebruikersnaam
of:

alle users:

/Users
Kies je voor een volledige schijfkopie, dan dien je de bronschijf te kiezen, maar kun je verder op een later tijdstip keuzes maken.

Heel veel heeft te maken met eerdere keuzes, hoe belangrijk is de data, wat wil ik nu precies redden, etc.

Hoe dan ook, er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Denk niet dat er per definitie eentje fout is. Maar allemaal heel anders.

Tot slot de toelichting waarom je mogelijk met een bootable Linux systeem zou willen werken (op je eigen Mac). Dit omdat je in een zogeheten Linux Portable Life System kunt booten en met dit (mini, maar wel volwaardige) systeem heel veel dingen meer kunt doen. Je kunt het internet op, je kunt backups maken, je kunt data migreren, je kunt een schijf ook weer helemaal schoonvegen, je kunt dingen testen en meer ... De terminal commando's onder Linux lijken op de van macOS, alleen zijn de terminal (CLI) opdrachten bij Linux vaak iets recenter en kunnen er kleine verschillen zijn in opties. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld 'dd' die je ook een status-bericht kan geven hoever hij is met kopieren. Iets wat bij macOS enkel met een omweg kan. Dit omdat macOS een oude versie van 'dd' heeft.

Hoe dan ook: succes!
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 16:47    reactie #9
geplaatst door: Sypie
En mocht je het allemaal niet vertrouwen: de schijf is er redelijk makkelijk uit te halen om als externe schijf aan een andere Mac te koppelen.

In geval dat data belangrijk is moet je zo weinig mogelijk acties op de schijf zelf doen. Opstarten is al een acties die je op de schijf zelf doet...
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 17:54    reactie #10
geplaatst door: Flix
Ik wil graag de bestanden van die harde schijf zoveelmogelijk redden door ze te kopieren naar andere schijf via terminal zoals hier onder andere beschreven:
https://www.howtogeek.com/728422/how-to-get-your-data-off-a-mac-that-wont-boot/

Echter is me nog niet duidelijk genoeg. Hoe kun je via terminal zien waar alle mappen zich bevinden? (Om ze ook via terminal commando met juiste naam te kopieren). Kan iemand me hiermee helpen mijn bestanden te kopieren?  (Belangrijke mappen als mijn home-map, downloads, muziek (itunes) etc.
In deze link wordt keurig uitgelegd hoe je via de Terminal de hele user folder (gebruikers map) kunt kopiëren. Dat moet voldoende zijn, want daarin staat al jouw data.

Dus wat is het probleem op deze manier; lukt het niet?
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 20:29    reactie #11
geplaatst door: pjottervmr
Target gaat niet want ik heb maar 1 mac...
Je hebt nu inderdaad nog een Mac maar als je die data wil redden naar een andere HD is dus de vraag wat ga je met die data dan doen? Mijn voorzichtige inschatting is dus dat je een andere mac wilt halen? Mijn tip is dan ook haal die andere Mac, richt die in met een nieuwe user en vervolgens gebruik target mode om dus de originele data (en gebruiker) over te zetten. De oude HD die haal je er vervolgens uit zet die in een externe behuizing en maak van de nieuwe mac een Backup :-)
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 22:38    reactie #12
geplaatst door: Rnbnoud
Die andere mac duurt nog een tijd helaas. Ik wil eerst zoveel mogelijk data redden naar een externe schijf. Vervolgens de oude schijf wissenen opnieuw formatteren. Ik hen in het verleden nl weleens meegemaakt dat schijven het dan gewoon weer doen. Eerst zou ik dat proberen.
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 22:40    reactie #13
geplaatst door: Rnbnoud
In deze link wordt keurig uitgelegd hoe je via de Terminal de hele user folder (gebruikers map) kunt kopiëren. Dat moet voldoende zijn, want daarin staat al jouw data.
Dus wat is het probleem op deze manier; lukt het niet?

Dus deze command line?
cp -R /Volumes/Macintosh\ HD/Users/htg/ /Volumes/Rescue\ Disk/

Net gedaan maar hij kopieert niet echt veel volgens mij. Veel meldingen als "no such file or directory" En"unable to copy extend attributes to  (mijn nieuwe schijf) "  Maar... Het proces is nog blijkbaar bezig zie ik.. Af en toe gebeurt er (ogenschijnlijk) niets maar dan verschijnt er soms een lijst met foutmeldingen). Ik denk dat t lang gaat duren (t gaat om 1 TB ongeveer) en ik hoop dat dat wat nog goed is gekopieerd wordt....
Bewerkt: 19 maart 2022 - 02:12 door Rnbnoud
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 22:50    reactie #14
geplaatst door: Rnbnoud
Als het goed is staat dat allemaal in je thuismap. Het veiligst en makkelijkst is om de hele map /Users te kopiëren met iets als:

cp -Rv /Users "/Volumes/Externe schijf"
Waarin je Externe schijf dan moet vervangen door de naam van de externe schijf waar je naartoe wilt kopiëren. De optie -Rv zorgt ervoor dat de hele inhoud gekopiëerd wordt (dat doet de R) en dat je over je beeld ziet komen welke bestanden gekopiëerd worden (de v). Die v is niet absoluut nodig, maar helpt om in de gaten te houden wat hij doet en of hij niet vastgelopen is: als hij heel lang blijft hangen op hetzelfde bestand, zou het zomaar kunnen zijn dat je harde schijf daar kapot is, bijvoorbeeld. Met andere woorden: zo heb je beter kijk op of alles nog wel doorgaat.

En waar kun je thuismap vinden met terminal? Via die ls-commando? En die command line die je geeft is die wel precies? Moet "users" Nog vervangen worden of vervolgd worden door naam van thuismap?
Data redden via Terminal
18 maart 2022 - 23:01    reactie #15
geplaatst door: Rnbnoud
@doctor_apple

Dank in eerste instantie voor je zeer uitgebreide antwoord. Voor mij is de data erop zeer belangrijk, maar de thuismap met downloads, bureaublad, muziek (itunes), films volstaat. Dus dat linkt me in principe de thuismap.

Je geeft verder voor mij wat ingewikkelde commando's. Ikbenniet zo thuis in terminal (al zal ik wel van daaruit moeten kopieren), maar het is bijv. Heel wat anders dan het commando die in het artikel staat wat ik als link heb bijgesloten in beginsel. Is dat enigszins hetzelfde?

 Ik kan alleen werken vanuit terminal in recovery. Opstarten doet mac niet meer, dus wat bedoel je met bootable mac?
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 02:04    reactie #16
geplaatst door: fixar
Het door blijven roeren op een schijf die al flinke problemen heeft lijkt mij erg onverstandig...zeker als je niet goed weet wat je moet doen.

Ik snap dat je je data wilt redden, maar dit is niet de manier. Bovendien, wat ga je doen met die data als je geen andere machine (Mac?) hebt om er mee te werken? Voordat die andere machine er is kun je m.i. beter de stukke Mac met rust laten en echt zorgen dat je pas weer met die stukke schijf aan de gang gaat (bij voorkeur in targetdisk modus, of in een externe behuizing) om te voorkomen dat je de schijf verder de afgrond in werkt.
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 02:11    reactie #17
geplaatst door: Flix
- En waar kun je thuismap vinden met terminal? Via die ls-commando?
- En die command line die je geeft is die wel precies?
- Moet "users" nog vervangen worden of vervolgd worden door naam van thuismap?
- Waarom moet je de map Users nog 'vinden'? De Terminal kent die map wel en zal deze kopiëren.
- Waarom zou de deze opdracht niet precies zijn? Je geeft een cmd-line altijd zoals die ingevoerd met worden.
- Nee, met de map Users heb je alle gebruikers te pakken, dus ook jouw thuismap met alle data.

De opdracht van de eerstgenoemde site komt me bij nadere inzien toch wat vreemd over, maar je kunt het altijd proberen.
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 02:15    reactie #18
geplaatst door: Flix
Maar verder ben ik het wel eens met de opmerking van @fixar.
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 05:44    reactie #19
geplaatst door: Rnbnoud
Dus deze command line?
cp -R /Volumes/Macintosh\ HD/Users/htg/ /Volumes/Rescue\ Disk/

Net gedaan maar hij kopieert niet echt veel volgens mij. Veel meldingen als "no such file or directory" En"unable to copy extend attributes to  (mijn nieuwe schijf) "  Maar... Het proces is nog blijkbaar bezig zie ik.. Af en toe gebeurt er (ogenschijnlijk) niets maar dan verschijnt er soms een lijst met foutmeldingen). Ik denk dat t lang gaat duren (t gaat om 1 TB ongeveer) en ik hoop dat dat wat nog goed is gekopieerd wordt....

Hij is wel klaar nu maar het levert geen kopie naar de nieuwe schijf op helaas....
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 06:00    reactie #20
geplaatst door: Rnbnoud
1. Bootable MacOS X met een externe schijf aangekoppeld (leeg) en via een kopieer opdracht alles overzetten via de Terminal op bestandssysteemniveau

Optie 1 (bootable macosx + externe hd) wat je aangeeft is interessant voor me. Welk commandoregel hoort daarbij?

van het ModeratorTeam Onnodig lange quote verwijderd. Het reageren op iemand z'n bericht kan door middel van een @ (bijvoorbeeld @jan) of door een deel van een bericht te quoten.
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 09:38    reactie #21
geplaatst door: pjottervmr
Die andere mac duurt nog een tijd helaas.
Knip
Ik hen in het verleden nl weleens meegemaakt dat schijven het dan gewoon weer doen. Eerst zou ik dat probere
Dat de andere Mac nog even op zich laat wachten kan natuurlijk. Wat ik nu niet begrijp uit je antwoord is dus dat je denkt dat de Mac in orde is en de HD slecht? (Meegemaakt in verleden dat schijven het dan doen). Blijkbaar heb je dus wel een externe HD want je wilt data daar naar toe copieren. Blijkbaar heb je dus een PC waar je die data wilt uitlezen die op de externe HD komt te staan? (Mac komt er voorlopig niet) en wil je de Mac laten staan om later als je geluk hebt deze weer werkt (denk het niet🙁)

Als je Mac dus in orde is en de HD slecht , zou ik de HD vervangen en de slechte HD extern plaatsen en uitlezen via de dan weer werkende Mac heb je weer een werkende Mac zonder veel kosten.
Als de Mac slecht is en de hd goed zou ik die hd er uit halen want wachten op het zichzelf herstellende Mac is niet erg logisch en de hd extern plaatsen en uitlezen via de pc. Installeer een hulpprogramma die bvHFS+ kan uitlezen en kopiëer je bestanden naar je PC.

Als je niet bekend bent met de terminal blijf er van weg zijn veel makkelijkere manieren 😀
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 10:03    reactie #22
geplaatst door: Flix
Hij is wel klaar nu maar het levert geen kopie naar de nieuwe schijf op helaas....
Zoals ik hierboven al melde, zie ik meer heil in het commando zoals
door @Jakko W gegeven:

cp -Rv /Users "/Volumes/Externe schijf"Waarin je Externe schijf dan moet vervangen door de naam van de externe schijf waar je naartoe wilt kopiëren.
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 11:02    reactie #23
geplaatst door: Jakko W
En waar kun je thuismap vinden met terminal? Via die ls-commando?
Het commando ls geeft je een overzicht van de bestanden en mappen in de huidige map waar je je in bevindt; je kunt er ook een map na typen, dan krijg je de inhoud van díé map te zien.

Je moet dan nog wel zelf navigeren naar de map die je wilt. Dat doe je met cd gevolgd door de naam van de map waar je naartoe wilt, of cd .. (twee puntjes) om een map omhoog te gaan.

Bijvoorbeeld:
% ls
Applications Volumes etc sbin
Library bin home tmp
System cores opt usr
Users dev private var
% cd Users
% ls
Shared jakko
% cd jakko
% ls
Desktop Downloads Movies Pictures
Documents Library Music Public
% cd ..
% ls
Shared jakko

In principe is het net als het openen van een Finder-venster: als je dat doet, zie je de bestanden en mappen in de map die het venster toont. Het verschil met de Finder is dat die automatisch de inhoud laat zien van elke nieuwe map waar je naartoe gaat, terwijl je in de terminal zelf om die inhoud moet vragen.

Verder kom je met cd / gelijk op het hoogste niveau uit op je schijf, want handig is als je terug naar het begin wilt gaan.

En die command line die je geeft is die wel precies? Moet "users" Nog vervangen worden of vervolgd worden door naam van thuismap?
Nee, in de map /Users staan de thuismappen van alle gebruikers op je computer, dus als je heel /Users kopieert, dan weet je zeker dat alle gebruikersgegevens gekopieerd worden.
Data redden via Terminal
19 maart 2022 - 12:17    reactie #24
geplaatst door: Flix
Ik heb ook wel mensen meegemaakt die alles op root level in de HD gooiden, zoals ze al deden in Systeem 5 of zo... :happy:
.
.
.
Ok heb een oudere mac uit 2009. High Sierra is t hoogst haalbare. Precieze type weet ik niet, kun je dat ook via terminal zien? Zo ja welk commando?
Ook een beetje vaag.
Je weet toch wel of je een MacBook hebt? Of een iMac of een Mac mini, Mac Pro?

Hiermee zou je de info kunnen achterhalen:
system_profiler SPSoftwareDataType SPHardwareDataType