Daar is de Doctor weer

,
Het is een beetje druk, dus niet altijd tijd om op MacFreak te zitten. Maar, vandaag even een "gaatje geprikt" 
Ik zal proberen om uit te leggen wat de meest gebruikte methoden zijn en waarin deze verschillen. Hoofdelijk zijn er drie manieren om een backup te maken op MacOS X.
1) "Ruwe kopie" op bit-niveau, waarbij elk denkbare stand van zaken op het veilig te stellen medium wordt opgeslagen. Directory, partitietabel, disklabel, permissies, bestanden maar ook het fragmentatieniveau alsmede eventuele verwijderde bestanden, waarvan de verwijzing in de inhoudsopgave is verwijderdt, maar waarvan de data nog gewoon op schijf (of partitie) aanwezig is. Een veel gebruikt middel voor een dergelijke kopie in de unix/linux wereld is het command-line programmatje "dd" (volledige naam van dit programmaatje is data description). Om een voorbeeld te geven van hoe dat werkt:
sudo dd if=/dev/rdisk0 of=/Volumes/externalhdd/volledigebackup.dd
met bovenstaande opdracht maak je een volledige backup van de interne schijf. Even voorbijgaand aan zaken als "opstarten van externe schijf, etc". Gewoon even ter illustratie hoe eenvoudig dit kan werken.
Het probleem is echter dat een "ruwe kopie" niet altijd wenselijk is. Immers, cache-bestanden en andersoortige tijdelijke bestanden zijn helemaal niet belangrijk om mee te nemen. Net zo min als fragmentatie of reeds verwijderde bestanden.
Daar komen we zo meteen op, maar eerst nog de tweede methode:
2) "Volledige Kopie" lijkt veel op de eerstgenoemde methode, maar ... verschilt in zoverre dat het mogelijk is om gaande het process een aantal zaken weg te laten of juist extra mee te nemen. Een voorbeeld hiervan is het maken van een volledige schijf-image van een hardeschijf (inclusief ALLE partities en partitietabellen) via "Schijf Hulp / Disk Utility". Dit programma schrijft, net als in ons eerste voorbeeld, alle data weg naar het bestand. Maar, het bestand bevat behalve de ruwe kopie ook een heleboel extra informatie omtrent de bron. Verder kan dit bestand ook gecomprimeerd of versleuteld zijn. Met de extra informatie kan ook een bepaald deeld van de diskimage worden teruggezet (zoals een (1) partitie uit een hele reeks). Deze methode biedt ruimte voor bewerking, immers, met de aanvullende data is het ook mogelijk om een "ruwe kopie" als het ware samen te stellen. Iets wat met eerst genoemde methode welliswaar kan, maar een zaak is voor de vergevorderde gebruiker en ... verre van gebruiksvriendelijk.
3) "Bestandsniveau". Een kopie op bestandsniveau kan zowel plaatshebben naar een schijfkopie (diskimage) bestand als naar een archief als een zogenoemde "Tape Archive" (tar) of "Zip". Middels deze methode kun je bestandspermissies meenemen, maar verder wordt de hele "context" niet meegenomen. Met context bedoel ik: partitietabel, bootrecords, directorystructuur, etc.
Als je tot doel hebt de defragmentatie weg te werken dan valt de eerste methode af. Immers, je wilt niet een volwaarde, 100% kopie hebben van het origineel. Je wilt immers van de fragmentatie af.
Blijft over: opslagmethode 2 en 3.
Wat kun je dan het beste doen? Wel, er zijn eigenlijk twee wegen die naar precies dezelfde plek leiden: het niet gefragmenteerde Rome :
A) Jij (of het programma dat je daarvoor gebruikt) maakt een diskimage aan, conform optie 2 en sorteert en selecteerd de bestanden die je wilt kopieren. Het eigenlijke proces heeft veel weg van optie 3 (bestandsniveau) maar met het verschil dat er een "schijfkopie" wordt samengesteld van een partitie, waarbij de bestanden netjes achter elkaar worden weggeschreven. In dat geval zal bij het terugzetten van de "ruwe kopie" (block level), mede dankzij de extra informatie opgenomen in het bestand, geen sprake meer zijn van noemenswaardige fragmentatie.
B) Je maakt een schijfkopie aan, waarbij 1 op 1 een kopie wordt gemaakt van de huidige situatie (ruwe kopie). Vervolgens start je op vanaf een andere omgeving (DVD of externe/tweede HDD) waarop je de schijfkopie eerst koppelt (mount) waarop deze verschijnt als een "read only disk image" op je bureaublad. Je formatteerd de doelbewuste schijf en zet vervolgens per bestand (bestandsniveau) de bestanden terug op de doelschijf.
Is er een verschil? In het uiteindelijke resultaat niet echt. Bij optie A heb je te maken met "voorwerk" waarbij je een schijfkopie samensteld welk later zowel op block-niveau als op bestands-niveau teruggezet kan worden. Bij optie maak je eerst een volledige kopie van de omgeving waarna je bij het terugzetten de nodige acties onderneemt om te zorgen dat je teruggezette data niet meer gefragmenteerd op de doelschijf wordt geplaatst.
Dat is het verschil tussen de eerder door mij genoemde manieren.
In het geval van SuperDuper wordt er eerst een diskimage gemaakt (methode 2), waarbij vervolgens het programma in een zekere volgorde de bestanden kopieert naar het doelvolume. Op het moment dat het kopieren is voltooid wordt vervolgens het volume weer "opstartklaar" gemaakt, vervolgens gecomprimeerd en tot slot klaargemaakt voor het snel kunnen terugzetten via Apple Restore of Disk Utility.
Kortom: dit is de methode van veel voorwerk verrichten waarbij het terugzetten zeer snel kan gaan. Door gebruik te maken van compressie kan het terugzetten sneller verlopen, daarnaast kun je op zowel block-niveau als op bestands-niveau de gegevens terugzetten. Een Sparse Image is een bestand dat ten allen tijde bewerkt kan worden (niet schrijfbeveiligd) en waarbij enkel op bestandsniveau teruggezet kan worden.
Het aanmaken van een .DMG via Schijfbeheer/Disk Utility is niet exact hetzelfde als via SuperDuper. SuperDuper voegt nog wat handelingen toe, met als eindproduct een volledig klaar bestand dat direct gebruikt kan worden vanaf de restore partition of MacOS X Installatie USB/DVD.
Carbon Copy Cloner werkt iets anders, er wordt gewerkt met "optie 2" met veel extra informatie over de omgeving, maar ... er wordt een backup op block-niveau gemaakt naar mijn weten. Mogelijk zie ik iets over het hoofd hier over CCC, maar heb geen tijd om de testen. Heb CCC alweer een tijd niet meer gebruikt.
Hoop zo wat meer duidelijkheid geschapen te hebben ... 
Doctor Apple om 9:56, 14-09-2010
Na enig experimenteer ben ik tot de conclusie gekomen dat hetgeen hier in het forum wordt geroepen (de schijf te kopiëren naar een extern station om vervolgens terug te kopiëren) volledig juist is: het is een perfecte manier om te defragmenteren. Althans, als je je aan de spelregels houdt. En die zijn:- Schoon je HDD zo veel mogelijk op: ontdoe het van onnodige (cache) bestanden
- Maak vervolgens een kopie (mag dmv een disk-image) van je HDD
- Herstart van een extern (opstart) volume
- Formatteer de (interne?) HDD
- Mount de diskimage
- Kopieer de gehele inhoud VAN DE GEMOUNTE PARTITIE naar de interne schijf
Laatstgenoemde handeling is wezenlijk anders dan het terugzetten van een diskimage naar de interne schijf: in ons geval wordt op file-niveau de inhoud teruggezet: netjes achter elkaar. Het proces kost iets meer tijd, maar ... de schijf is daarmee volledig gedefragmenteerd.
Goedkoop, gemakkelijk en met CarbonCopyCloner / SuperDuper hulpmiddel super eenvoudig.
Doctor Apple om 11:23, 14-09-2010
Wat wel wezenlijk kan schelen is de wijze waarop je de bestanden terugzet (restore). Disk Images (.dmg) zijn meestal raw disk images (block niveau). Het terugzetten van een diskimage zal de structuur van de disk ook terugzetten. Als de schijf gefragmenteerd was ten tijde van de backup, dan wordt deze ook gefragmenteerd terug gezet.
Dus deze stelling van Doctor Apple is heel belangrijk:
Het terugzetten van een diskimage zal de structuur van de disk ook terugzetten. Als de schijf gefragmenteerd was ten tijde van de backup, dan wordt deze ook gefragmenteerd terug gezet[/i]
Maar dan:
Doctor Apple om 22:58, 16-09-2010
Zo maak ik van mijn notebook wekelijks een FULL system backup op een externe FW800 schijf maar dan via 'SuperDuper' in de vorm van een compressed image. Dat gebeurd semi-automatisch (als de machine aanstaat dan gaat er ergens in het weekeinde het proces zelfstandig lopen).Bij het terugzetten van een dergelijke image is het dolle pret: 50/60GB gaat in ongeveer 20 tot 30 minuten.
Eens in de zoveel tijd wis ik de interne schijf en zet de backup volledig terug. Dit doe ik in de vorm van 'gemount' image om vervolgens op bestandsniveau alles terug te zetten. Hiermee test ik niet alleen de werking van de backup maar ... als alles succesvol is verlopen heb ik een 100% gedefragmenteerde schijf.
@Dokter Apple, of wie dit begrijpt:
Die gemounte image, hoe zet je die terug ZONDER de gefragmenteerde structuur van de disk ook terug te zetten?
Poging op het verschil te snappen.
Doctor Apple schreef: 'via 'SuperDuper' in de vorm van een compressed image...'
In Superduper! is compressie alleen mogelijk met een 'Read Only Disk Image'. Dan kan ik kiezen voor None, Low, Medium of high.
Bij een Read/Write Sparse Image of Bundle staat het keuzevak van Compression Level grijs gedimd. Niets te kiezen dus.
Als ik zo'n Read Only Disk Image dan aanmaak (ik kies compressie medium) straks dan mount en via schijfhulpprogramma naar de zojuist gewiste HD kopiër zet ik de gefragmenteerde structuur van de disk niet terug?
Oh, wacht misschien snap ik het toch nog,
een .dmg bestand, zoiets kan o.a. gemaakt worden met schijfhulprogramma; als ik dat terugzet, zet ik ook de defragmentatie terug...
Welk image type ik ook kies in Superduper! , het is altijd een sparsebundle, en dat zet de defragmentatie niet terug...
oef, nachtelijk inzicht lijkt me. Tog nog graag een bevestigingske van een wijze macfreaker.

(Bewerkt door boni om 2:55, 16-08-2012)
Met vriendelijke groet,
Doctor 