geplaatst door: Abby
Ik heb een probleempje met een externe HDD; deze wordt niet gezien door mijn MBP (15" 2017, Mojave) maar wel door de iMac (27" 2011, High Sierra).

Het betrof een schijf waar een CCC voor de iMac op stond, maar deze kopie is niet meer nodig en ik wilde hem als TM-backup schijf gaan gebruiken (na wissen uiteraard) voor mijn MBP.
Op de iMac heb ik de schijf nu gewist mbv Schijfhulpprogramma. De schijf bestond uit 2 partities, ik heb daar nu 1 partitie van gemaakt maar nog steeds wordt de schijf niet gezien op mijn MBP, ook niet in het Schijfhulpprogramma.

Als ik de schijf mbv een dongle aan mijn MBP hang hang gaat het ledlampje van de schijf wel branden en hoor ik hem 'snorren'. Er gebeurd dus wel iets, hij maakt contact, alleen wordt de schijf niet herkend.
Een andere externe schijf met een TM-backup erop wordt met dezelfde dongle wel meteen herkend, dus het probleem ligt niet bij de dongle lijkt mij.

Wat doe ik fout? Of wat kan ik nog meer proberen?

Edit: opnieuw opstarten heb ik gedaan, dat maakt geen verschil (wel blaast de MBP dan even enorm hard)
Bewerkt: 5 januari 2020 - 16:59 door Abby
geplaatst door: Sypie
Kan het zijn dat je een Y-kabel nodig hebt voor data en voeding? Een enkele usb-poort levert over het algemeen te weinig stroom om een HDD draaiend te houden en dan ook nog data te versturen.
geplaatst door: Abby
Dank voor je reactie Sypie!
Het komt niet doordat de schijf geen eigen voeding heeft, want een andere schijf zonder eigen voeding pakte hij wel.
Ik heb nogmaals de schijf op de iMac gewist en nu herkent mijn MBP hem wel.
Er is alleen wel iets geks aan de hand: er zou 852,6 MB in gebruik zijn, maar hoe kan dat als die gewist is?

Zou dat ook met die snapshot's van CCC te maken kunnen hebben? (dat bleek op mijn iMac ook al voor problemen te zorgen). Alleen als ik de schijf in CCC open dan zie ik niets vermeld staan, maar ook CCC vermeld dat 852 MB in gebruik is... (zie afbeelding), maar ik zie daar snapshots staan... Pfff.

Schermafbeelding 2020-01-05 om 17.33.53.jpgExterne Harde schijf wordt niet gezien op MBP (wel op iMac)
geplaatst door: Heintje
852,6 MB: elke schijf heeft een administratie nodig waarin staat welk bestandsfragment wáár staat en waar het bij hoort. Die 852,6 MB lijkt mij de daarvoor gereserveerde ruimte.
geplaatst door: Abby
@Heintje: ik denk dat je gelijk hebt!
Ik zag gisteren met mijn duffe hoofd niet dat 852 MB in gebruik niet wil zeggen dat bijna de halve schijf in gebruik is....  :music: :blush:

Heb er vandaag een TM backup mee gemaakt en TM gaf aan dat er 2 TB van de 2TB beschikbaar was. Dus er is niets aan de hand.
Probleem is opgelost.
Dank voor het meedenken Sypie en Heintje!
geplaatst door: HEXDIY
Hmmm, my 2 €cents: als een Time Machine backup niet kan overgaan naar TM backups (om wat voor reden dan ook) default ie naar "local snapshots", op je lokale schijf.
Dat kan een "royal pita" zijn...
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: Abby
Sorry HEXDIY, maar ik snap niets van je bericht....
Wat bedoel je precies?
geplaatst door: Heintje
Ik zal het mij meest bekende deel uitleggen: pita = "pain in the ass".  :happy:
geplaatst door: Abby
Ah, dat maakt het al weer een stukje duidelijker! Dank voor de gedeeltelijke vertaling @Heintje. :thumbs-up:

@HEXDIY: Er is gewoon een backup gemaakt, dus wat dat betreft geen probleem gelukkig. Die melding van 2 TB van de 2 TB beschikbaar werd gegeven aan het begin van de TM-backup.


Maar nu heb ik dus weer hetzelfde probleem met die schijf, hij wordt weer niet gezien door de MBP en wel door de iMac... Heb ik iets fout gedaan met de indeling? Bijgaand de schermafbeelding in Schijfhulpprogramma.
Het lijkt me sowieso niet verstandig de TM-backup op deze schijf te zetten, deze is te onbetrouwbaar.
geplaatst door: Abby
Daar ben ik weer. Even mijn eigen probleem oplossen ;-).
Maar ik ben er ondertussen (na wat trail and error) achter wat het probleem veroorzaakt: het USB-snoertje.
Gebruik ik een ander usb-snoertje van een andere extrene HDD (die gelukkig dezelfde soort aansluiting aan de HDD kant heeft) dan ziet mijn MBP de bewuste externe HDD wél. Gebruik ik het originele snoertje van de bewuste HDD bij die andere schijf, dan is ook die schijf niet te zien.
Dus ik denk dat ik dan de conclusie wel kan trekken dat het snoer de boosdoener van de problemen was.

Enige puzzel die dan overblijft is waarom de schijf met dat 'defecte' snoer wel op de iMac wordt gezien en dat het lampje van de schijf wel gaat branden en de schijf gaat spinnen als deze wordt aangesloten op mijn MBP....
Wie het weet mag het zeggen!

Ik heb overigens ook nog getest of het verschil maakt of de MBP aan rechtstreeks het lichtnet is aangesloten (hij laadt normaal gesproken op via de monitor). Maar dat maakt geen verschil (zowel met of zonder aangesloten monitor).
Erg vreemd dus, maar ben wel blij dat het 'lek' boven is!
geplaatst door: Sypie
De kans is aanwezig dat er een draadbreuk in zit. Wat je kunt doen is Finder openen op de MacBook, de schijf aansluiten met de defecte kabel en heel langzaam de kabel in wat bochten bewegen. Ik zeg met opzet heel langzaam want het duurt even voordat de schijf in Finder verschijnt.
geplaatst door: Abby
Dank voor je reactie Sypie!
Een kabelbreuk lijkt me sterk, al heb ik jouw suggestie uiteraard uitgeprobeerd. Maar wat ik ook doe, hoe ik de kabel ook houd, met dat ene snoertje wordt de externe HDD niet door de MBP gezien. Sluit ik die schijf met dat snoertje vervolgens aan op de iMac, dan wordt deze meteen gezien en dat blijft ook het geval als ik het snoer beweeg of bijna dubbelvouw... Zou er sprake zijn van een kabelbreuk dan zou je verwachten dat ie daar dan ook haperingen oid zou moeten vertonen. Maar niets van dat alles.

Ik denk dat ik WD (merk van de schijf) maar eens ga mailen, kijken of die hier een logische verklaring voor hebben. Of een nieuw kabeltje.
geplaatst door: HEXDIY
Mooi speurwerk, Abby. Proficiat!
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: HEXDIY
Nog een vermoeden waar het aan ligt:

heeft je WD een externe voedingsadapter?
Zonee, weet dan dat niet alle Macs eenzelfde stroom toelaten op de USB bus.

Is het WD kabeltje intern te dun/ van flutkwaliteit, zou het best wel eens kunnen dat er enkele Macjes daar gewoon "foert" tegen zeggen!

Uit ervaring: ik heb enkele USB A verlengkabeltjes waarmee een externe HDD ook niet kan starten-
terwijl die elektrisch in orde zouden dienen te zijn.

Soit, jouw probleem is eindelijk opgelost, dat is het voornaamste!
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: Abby
Even een update, ik had namelijk ook een mail gestuurd naar de fabrikant (WD) en heb daarvan een nieuwe kabel toegestuurd gekregen, ondanks dat de garantie van 3 jaar al een paar maanden was verstreken hebben ze die gratis verstuurd, dat vind ik erg netjes. En nu werkt de schijf weer zoals het hoort, hij wordt gezien door mijn MBP zodra die wordt aangesloten.

@HEDIY: het betreft een USB-schijf zonder externe voeding, het kabeltje wat er orgineel bij hoorde was inderdaad behoorlijk dun, een stuk dunner dan het nieuwe kabeltje, dus waarschijnlijk, zoals jij dat zo mooi verwoord ;-) van flutkwaliteit.
geplaatst door: HEXDIY
Mooi nieuws, bedankt voor de terugmelding Abby! En hoed af voor WD in dit geval.
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.