Aan mijn KPN-modem/router, uitgebreid met een splitter, heb ik onder andere twee iMacs plus een MacBook hangen.Stuk voor stuk hebben ze prima verbinding met de router en met Internet.Alleen onderling willen ze elkaar niet kennen; ik kan dus niets overzenden.
Toen ik alleen de oude iMac en MacBook had kon ik ze wél aan elkaar koppelen.Nu zie ik in de Finders van beide iMacs niets staan van de andere. In de Finder van mijn MacBook staat wel de nieuwe iMac - maar als ik die wil koppelen (zowel via Ethernet als via WiFi) wordt er om een wachtwoord gevraagd, en wat je dan ook intypt, niets wordt geaccepteerd.
Ik heb nu drie concrete vragen:
1. Wat kan de reden zijn dat twee computers in een netwerk elkaar niet herkennen? Zijn de besturingssystemen te verschillend (10.7.5 resp. 10.12.3)? Of kan het een hardwarefout zijn, bijv. een splitter die kaduuk is? Of moet er iets worden gewijzigd in de software van de router?
2. Wat voor wachtwoord moet je toch intypen als je zittend aan computer A verbinding wilt leggen met computer B? Ik snap nooit iets van die raadselachtige melding: "Geef uw naam en wachtwoord op voor de server B" - welke naam en wachtwoord worden daar bedoeld? Wie is "uw"? en hoezo "voor" de server B?
3. Ook bij koppeling via een FireWire-kabel en doelschijf-constructie worden de iMacs voor elkaar niet zichtbaar. Ook hier: zijn de besturingssystemen te verschillend?
wimmoes om 11:29, 18-02-2017Kijk in de systeemvoorkeuren onder delen of het vinkje aanstaat bij bestandsdeling.
En dat doe je in Systeemvoorkeuren > Delen > Bestandsdeling.
Dank voor het meedenken.Die bestandsdeling heb ik uiteraard aangevinkt. Maar in alle Finders blijven de andere mac's onzichtbaar, behalve de nieuwe iMac die op de MacBook zichtbaar is. Maar als ik die dus wil koppelen (inderdaad, met de naam van de andere iMac zoals die bij Bestandsdeling staat aangegeven) hoor ik dat ik niet de juiste naam en password gebruik.
Alleen, dat kende ik niet: ik zie nu op de iMac staan:
"Bestandsdeling: ingeschakeld. Andere gebruikers hebben toegang (...) via smb://paulus-imac.home."
smb?? home?? Wat is dat voor een raar adres?
.....
oh nee, als je die vink weghaalt wordt meteen Bestandsdeling uitgeschakeld.
Inmiddels maar eens geprobeerd om op die manier via de browser binnen te komen - maar dan hoor ik dat de server niet te vinden is. Er is dus echt iets mis met de verbinding.Terwijl, nogmaals, de verschillende apparaten via diezelfde ethernetkabels wél een goede internetverbinding hebben...
@ slechtkwast - dank je, dat woord zocht ik: switch (raar woord voor een splitter... ) .
(Bewerkt door Paulus om 17:28, 18-02-2017)
Ik ken ook switches en (vroeger populair) hubs.
Maar naast switches heb je ook routers, en als je daarvan meer dan één in je netwerk hebt, dan heb je situaties dat computers in het netwerk elkaar niet kunnen zien, terwijl ze wel allemaal toegang tot het internet hebben. Wat ook kan, is dat de ene computer de andere wel kan zien, maar omgekeerd niet.
Paulus om 16:27, 18-02-2017Ik zie inmiddels dat je bij de opties bij Bestandsdeling kunt opgeven of bestanden en mappen via SMB en/of AFP kunnen worden gedeeld. SMB stond vanzelf aangevinkt, vandaar.Moet dat überhaupt wel aangevinkt staan? Of is dat alleen voor Windows-gebruikers?
Mogelijk zit daar je probleem? Lees daarover:
https://support.apple.com/nl-be/HT204445
(Bewerkt door HEXDIY om 20:34, 18-02-2017)
Het schiet niet op. Wat inmiddels wel duidelijk is:
1. Onder 'gedeeld' in de Finder is te zien dat alleen mijn MacBook en mijn oude iMac elkaar kennen - zoals altijd al. Wil ik ze verbinden dan wordt om een wachtwoord gevraagd, maar wat ik ook aan namen en wachtwoorden intyp: het wordt geweigerd.Tussen mijn nieuwe iMac en de twee oude apparaten wordt niets herkend.
2. Wat erg ingewikkeld is: in Systeemvoorkeuren >> Delen worden allerlei verschillende computernamen gehanteerd. Bovenaan staat: "iMac van ***** (5) (met spaties)Daaronder staat: computers in het lokale netwerk hebben toegang via: iMacvan*****-8.local (zonder spaties)daaronder staat: ... toegang tot alle volumes via afp://iMacvan*****-8.homeWelke van die drie namen moet ik nou gebruiken als ik toegang tot deze computer wil krijgen?
3. Pingen tussen de oude iMac en MacBook lukt wederzijds; pingen van de nieuwe iMac naar de twee andere ook; maar pingen náár de nieuwe iMac lukt weer niet.
Wie kan enige orde scheppen in deze chaos?
(Bewerkt door Paulus om 11:00, 19-02-2017)
Bestandsdeling aanzetten. Ik heb nog 2 andere opties aangevinkt die ik nodig heb.
In finder ga in topmenu naar 'Ga>Verbind met server'.
Klik op bladeren.Kies de mac die je wil koppelen.
Voer naam en wachtwoord in. Het makkelijkst is om in te loggen met de inloggegevens die je gebruikt om de doelmac op te starten, dus niet moeilijk doen met allerlei verschillende namen. Je kunt ook een nieuwe gebruiker aanmaken bij bestandsdeling door onder op het plusje te drukken.
Ik zou het niet te ver zoeken. Zo moet het normaal altijd lukken. Wellicht heb je het al precies zo gedaan en werkt het nog steeds niet. Dan zit er iets anders fout. Daar weet ik zo geen oplossing voor.
(Bewerkt door ardie om 10:42, 20-02-2017)
hernoem je iMacs bij Systeemvoorkeuren -> Delen bijvoorbeeld de ene Computernaam "Oude iMac" en de andere "Nieuwe iMac"klik ook op "Wijzig-knop" onder computernaam en verander 'iMacvan*****-x.local' in: 'oude-imac.local' of 'nieuwe-imac.local'
(Bewerkt door macossie om 13:17, 20-02-2017)
Schets je netwerk eens, wat zit waar precies (al dan niet draadloos) op aangesloten?
Met veel dank aan allen die mee-dachten... en het lag toch weer anders.
Er waren twee problemen: de ethernetkabel die de nieuwe iMac via de switch met de modem/router verbond liep ook nog via een extra router. Dat moest wel, want ik had geen aansluitingen meer over.Zodra ik die router ertussenuit haalde wilden ze elkaar wél allemaal kennen.
Bleef het probleem van Delen: opgeven van naam en wachtwoord. Dat lukte nog niet.Tot ik er bij toeval achterkwam dat ik niet de computer-naam moest opgeven (een van de suggesties die in Instellingen >> Delen staan), maar de naam die in de Finder achter mijn 'huisje' staat. Plus inderdaad het wachtwoord waarmee op de computer wordt ingelogd.
Blij dat het werkt, ik kan nu tussen alle computers uitwisselen.Maar is het niet vreemd dat die huis-naam gebruikt moet worden? Terwijl dat nergens in de instructies staat en ook niet door jullie genoemd wordt?
Paulus om 14:07, 20-02-2017Hè hè, ik ben eruit!
Paulus om 14:07, 20-02-2017Zodra ik die router ertussenuit haalde wilden ze elkaar wél allemaal kennen.
Paulus om 14:07, 20-02-2017Bleef het probleem van Delen: opgeven van naam en wachtwoord. Dat lukte nog niet.Tot ik er bij toeval achterkwam dat ik niet de computer-naam moest opgeven (een van de suggesties die in Instellingen >> Delen staan), maar de naam die in de Finder achter mijn 'huisje' staat. Plus inderdaad het wachtwoord waarmee op de computer wordt ingelogd.
Paulus om 14:07, 20-02-2017Terwijl dat nergens in de instructies staat en ook niet door jullie genoemd wordt?
om onderstaande problemen te voorkomen.Bovenaan staat: "iMac van ***** (5) (met spaties) Daaronder staat: computers in het lokale netwerk hebben toegang via: iMacvan*****-8.local (zonder spaties) daaronder staat: ... toegang tot alle volumes via afp://iMacvan*****-8.home
Paulus om 14:07, 20-02-2017Maar is het niet vreemd dat die huis-naam gebruikt moet worden? Terwijl dat nergens in de instructies staat en ook niet door jullie genoemd wordt?
Zoiets heet ook niet huis-naam maar gebruikersnaam, zie eerste reactie op jouw vraag. Maar het is ondertussen mooi dat je probleem is opgelost.