geplaatst door: whaha
Gisterenavond ben ik bij mijn computer weggegaan en het apparaat is netjes in sluimerstand gegaan, nadat ik zelf het scherm uitgezet had door zo'n interactieve schermhoek. Vervolgens heb ik het apparaat niet meer gebruikt, maar toen ik vanmiddag thuis kwam, viel me op dat het lampje van mijn bekabelde muis aanstond, wat betekent dat de iMac actief is. Op dat moment had ik geen tijd om te kijken wat er aan de hand is. Meestal is het gewoon ook een of ander proces dat 'gewoon' actief is, omdat ik binnenkom of omdat ik mijn telefoon aansluit. Meestal gaat het apparaat dan wel weer terug in sluimerstand nadat ie klaar is met de Time Machine back-up.

Alleen 2 uur later stond het apparaat nog steeds aan. Aangezien ik nog wel wat te doen had waarbij mijn computer wel handig is, ben ik gaan kijken wat het ding nu precies wakker hield. Ik kwam er achter dat het zo'n update melding was (van een programma). Om de een of andere reden houden dat soort venstertjes mijn computer altijd wakker.

Ik heb ook wel eens gehad dat ik in Apple Muziek de gegevens van een liedje open had staan, waardoor het systeem blijkbaar van 'mening' is dat ie niet in sluimerstand kan gaan. Ik ben het ooit zo zat geweest dat ik een 'tooltje' (Sleep Expert) heb geïnstalleerd om na te gaan waarom mijn iMac 'wakker' bleef.
Ik weet dat Macs in idle weinig stroom trekken, maar de randapparatuur reageert er wel gewoon op natuurlijk. Een Time Machine schijf gaat 'gewoon' elk uur een back-up maken, ook al is er niets veranderd, want dat apparaat ziet natuurlijk simpelweg niet dat er weinig aangepast is.

Je kunt natuurlijk zeggen dat je gewoon een knop op het toetsenbord dient te drukken om ervoor te zorgen dat het apparaat alsnog in sluimerstand gaat, maar als het apparaat ook wakker kan worden uit zichzelf, doordat ik gebeld word bijvoorbeeld, hoe weet ik dan zeker dat het ding niet de hele dag aanstaat, ook al ben ik niet thuis. Indien ik elders ben, kan ik niet tegen mijn iMac zeggen dat ie in sluimerstand moet, toch?

Ja, ik heb power nap uitstaat, maar dus wel aanstaan dat ik gebeld kan worden op mijn iMac indien mijn telefoon in de buurt is. Ligt het daar misschien aan? Ik weet dat ik in de ochtend een paar keer laat opgenomen heb. Indien dan dat ene programma vraagt of er een update geïnstalleerd kan worden en daardoor dus de Mac wakker houdt, kan het apparaat dus opeens uren aanstaan terwijl dat geen functie heeft.
Keuzes maken de Mens
Hoe betrouwbaar is sluimerstand op macOS (15.1.1)?
28 november 2024 - 18:21    reactie #1
geplaatst door: puk1980
Een Time Machine schijf gaat 'gewoon' elk uur een back-up maken, ook al is er niets veranderd, want dat apparaat ziet natuurlijk simpelweg niet dat er weinig aangepast is.
Natuurlijk ziet Time Machine dat wel. Als er geen FSEvents zijn geweest, is Time Machine snel klaar.

Hoewel het tegenwoordig blijkbaar weer net iets anders werkt...  :withstupid:
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
Hoe betrouwbaar is sluimerstand op macOS (15.1.1)?
28 november 2024 - 18:22    reactie #2
geplaatst door: Flix
Een Time Machine schijf gaat 'gewoon' elk uur een back-up maken, ook al is er niets veranderd, want dat apparaat ziet natuurlijk simpelweg niet dat er weinig aangepast is.
TM ziet wel degelijk dat niks is aangepast; en dus zal TM ook niks (nauwelijks) iets wegschrijven.
Dus daar hoef je je helemaal niet druk om te maken.
Maar omdat 'men' dat toch doet, heeft Apple tegenwoordig een optie in TM ingebouwd om 'elke uur' naar dagelijks of wekelijks.

Over dat sluimer: probeer eens hoe ie sluimert als je het laat ingaan via het Apple menu linksboven.

Edit: haha, al weer te laat; nu is @puk1980 me voor... :happy:
Hoe betrouwbaar is sluimerstand op macOS (15.1.1)?
28 november 2024 - 19:39    reactie #3
geplaatst door: jaco123
In Activiteitenweergave kun je op het tabblad "Energie" zien welke processen je computer uit de slaap houden.
Mogelijk moet je die kolom nog activeren (rechtsklikken op de balk met kolom-titels en dan "Verhindert sluimerstand" selecteren. Als je dan ook nog sorteert op die kolom, dan zie je of er misschien een of ander vreemd programma je computer wakker houdt.

(voor de terminal-liefhebbers, je kunt dat ook zien met nog wat meer detail via "pmset -g assertions")
Hoe betrouwbaar is sluimerstand op macOS (15.1.1)?
29 november 2024 - 21:41    reactie #4
geplaatst door: whaha
Dat is dus precies wat de 'Sleep Inspector' van 'Sleep Expert' doet, die gegevens van de activiteitenweergave uitlezen. Bovendien heeft Sleep Expert een menu icoon, waaraan je dus in een oogopslag kunt zien of er een proces is dat je computer wakker houdt. Je hoeft dan niet naar activiteitenweergave toe en als je op het icoontje klikt, geeft het appje ook meteen aan welk programma of welke programma's het sluimeren verhinderen.

Het systeem laten sluimeren via mijn toetsenbord of het app menu gaat goed. Waar ik me vooral aan stoor, is dat het niet blijft sluimeren. Ik snap dat niet zo goed. Zolang ik geen opdracht geef om wakker te worden, dient het apparaat toch gewoon te sluimeren?
Zo kan ik ook gewoon aan die muis zien wanneer er een herinnering actief wordt of een afspraak in mijn agenda ingaat ook al heb ik power nap niet aanstaan.

Ik ben benieuwd hoe ik hiermee omga wanneer ik niet meer kan zien hoe mijn computer sluimert, alhoewel je het, naast aan de muis, ook vaak wel werkt aan de externe harde schijf waar de Time Machine opstaat.
Overigens had ik 'm inderdaad op dagelijks staan. Alleen verwachtte ik binnenkort een Mac mini, dus had ik 'm op uurlijks (is dit echt geen woord?) gezet. Ik zet 'm voor nu wel weer terug naar dagelijks.
Keuzes maken de Mens
Hoe betrouwbaar is sluimerstand op macOS (15.1.1)?
30 november 2024 - 09:54    reactie #5
geplaatst door: jaco123
Hoe heb je in het Energiestand-menu de optie "Schakel sluimerstand uit voor netwerktoegang" ingesteld?
Die zou ik in jouw geval uitzetten, zodat er niet "iets" op het netwerk je computer uit de sluimerstand haalt.
Hoe betrouwbaar is sluimerstand op macOS (15.1.1)?
30 november 2024 - 18:21    reactie #6
geplaatst door: whaha
Nee, dat stond ook al uit.
Keuzes maken de Mens