geplaatst door: Briggitte
Voor nu zeg ik heel voorzichtig: missie geslaagd! -> zie afbeelding aub.

De resterende 5Gb cloud-bezetting heb ik ook weggehaald, en staat nu op 5Gb beschikbaar  :cool:

Verder: dank voor je info GeorgeM, maar ik werk graag stapje voor stapje, anders wordt ’t zo’n chaos in mijn hoofd dat ik er ’s nachts nog van wakker lig.

Firefox… toen mijn window-bakkie het begaf, ergens in 2013, deden mijn man en ik samen met zijn iMac: hij met Safari als browser, en ik met Firefox. Hoe het komt dat ik ooit overgestapt ben op Opera: geen idee. Maar Chrome is hier al jaren sowieso een extra browser: minimaal in gebruik, dat wel.

Advies: bureaublad zo leeg mogelijk houden: wil ik mezelf best aan aanleren, maar waarom is dat belangrijk?
Adviseer jij me nu nnsa, om helemaal over te gaan stappen op de de Safari-browser, met als 'noodvoorziening' de Chrome-browser? + Monterey -> die heb ik: zie afbeelding aub.
En heb je een indicatie hoe lang deze macbook nog mee zou kunnen? (hij is van 2017).
En jij GeorgeM adviseert mij Firefox: kun jij misschien voor mij onderbouwen waarom ik geen Chrome-browser zou willen?
Deze suggesties/opmerkingen even op deze manier terug-gekoppeld, zodat ik eea hopelijk goed begrijp.

Verder zie ik iets over dubbele bestanden verwijderen: snap ik.
Bestaat daar misschien een handigheidje/app/tool voor, of zal ik daar handmatig toe veroordeeld zijn?  :music:

 :worship: in ieder geval tot zover maar weer heel hartelijk bedankt lieve mensen  :worship:

*edit: 2 bestanden met persoonlijke gegevens verwijderd.
Bewerkt: 13 juni 2024 - 23:45 door Briggitte
geplaatst door: nnsa
Het resultaat ziet er inderdaad hoopvol uit. Nu zo houden. Voor (incidenteel) huis-tuin-en-keuken gebruik is Google Chrome prima. Er zijn alleen privacy-issues met Google (Chrome). Ik adviseer dus primair Safari (en 96,8% van de sites lukt daarmee - wel afhankelijk van je instellngen / pop-up’s toestaan etc. - alleen sommige zorg- en overheids sites doen moeilijk) dan secundair Google Chome). Hoe lang nog met een Macbook Air uit 2017 ? > bij netgebruik moet zo’n machine 10 jaar mee kunnen. En geld uitgven kan altijd nog…? Een net bureaublad symboliseert meestal een nette computer. Werkbestanden geen probleem, andere bestanden horen daar niet. Er zijn ontdubbel programma’s. Die kosten geld en werken vaak niet zoals je wilt. Ik adviseer met de hand ontdubbelen, met behulp van de Zoek functie. Kan je voorlopig weer even vooruit… 🙃

Maar nu dit gelukt is, adviseer ik je van nieuwe onderwerpen een nieuw draadje te maken…
geplaatst door: Briggitte
Dat is weer een rijtje nuttige info nnsa: dankjewel  :worship:

Wbt Google: wist ik al, maar ik ben altijd wel nieuwsgierig naar de mening van anderen: of die nu positief of minder positief zijn. Het schijnt dat ergens diep in verweggistan iedere klik al ruim 10 jaren wordt vastgelegd in een siliconen-gebeuren. Voorlopig hou ik het er op dat NIETS meer beveiligd is wbt privacy, dan hoef ik me er ook niet druk over t maken, zónder overigens m’n kop in ’t zand te willen steken  :hypocrite: 

Handmatig uitzoeken dus…  .lol.  :music:

Daar was ik vorig zomer al eens mee begonnen wat m’n epubs betreft: meer dan 30 uren mee bezig geweest (ze allemaal op schrijver in mappen te doen). Tussendoor telkens dubbele bestanden weggegooid, en precies bij het weggooien van alle laatste dubbele bestanden… hopla.. ALLES WEG… maar dan ook echt alles.. ook die keurig uitgezocht epubs. Gelukkig heb ik die nog deels op stick & dvd staan: wat dat betreft gooi ik die er nu allemaal gelijk uit: dat scheelt toch weer een fiks aantal uren  :wink:

Een opgeruimde pc... als dat toch eens zou gaan gebeuren.. make my day!!  :blush:

Wat zijn werkbestanden?
En screenshots: die zetten zich automatisch op het bureaublad: zou ik die ook ergens anders kunnen indelen? En hoe doe ik dat?

Tot zover voor nu: geniet nog van wat er over is van je avond nnsa  :thumbs-up:
geplaatst door: Briggitte
PS: 'De nieuwe folder met iCloud data dien je nog samen te voegen met je Documenten folder en met je Bureaublad' -> dit 'iCloud-data' -> waar vind ik dat? Welke zoek-opdracht gebruik ik daarvoor: letterlijk 'icloud data' levert geen gewenst resultaat.
geplaatst door: nnsa
Ik kan niet op je Macbook kijken, maar gezien je schermafdrukken, denk ik dat Apple het zelf al op de goede plek heeft gezet. Je zou voor de zekerheid in de Finder nog kunnen sorteren op datum, of er recent nieuwe mappen zijn bijgekomen.
geplaatst door: Briggitte
Ik kan niet op je Macbook kijken, maar gezien je schermafdrukken, denk ik dat Apple het zelf al op de goede plek heeft gezet.


Idd: op de datum van gisteren en vandaag is niets anders te vinden dan 1 door mij zelf aangemaakt documentje en de naar hier verstuurde printscreens  :thumbs-up:

"alleen sommige zorg- en overheids sites doen moeilijk) dan secundair Google Chome)." -> precies dat dus,  inclusief de websit van de gemeente waar ik woon: idd exact waarom Chrome hier al als uitvalsbasis geinstalleerd is. 

"Hoe lang nog met een Macbook Air uit 2017 ? > bij netgebruik moet zo’n machine 10 jaar mee kunnen. En geld uitgven kan altijd nog…?" -> Merci!! iMac van manlief heeft in totaal net geen 10 jaren gehaald, en als jouw tip van Safari + netstroom het leven van mijn Macbook nog een tijdje verlengen kunnen, dan vul ik heel graag mijn spaarrekening!!! Thnxzzzzz!!  :thumbs-up: :worship: :thumbs-up:

Voorlopig ga ik me bezig houden met het verwijderen van dubbele bestanden en het in stapjes overgaan naar de Safari-browser. Vragen heb ik nog steeds, maar dat komt later wel. 1 dag tegelijk...  :cool:

Nogmaals: merci!  :worship:
geplaatst door: nnsa
Verstandige aanpak en First things first (backup).

 :thumbs-up:

[nog even dit: bij je schermafdrukken, stuur nooit je inlognaam of emailadres mee. Dus haal dit weg]
geplaatst door: Briggitte
Goedemorgen!
Het is door het maken van en kijken naar, m’n printscreens voor mijn mac-issues hier op dit forum dat ik me realiseerde dat toen ik eerder in 2021 een La Cie als externe schijf op dat moment te kostbaar vond, en ik voordelig een Macbook (Retina 12” uit 2016) tegenkwam, dat ik die als een soort van harde schijf ‘met beeld’ wilde gebruiken. Aangeschaft in 2021, er van alles op gezet, en er vanaf eind 2022 niet meer naar omgekeken.

Tot nu dan.
Want na ongeveer 2 uurtjes te kunnen hebben genieten dat een en ander wat het cloud-gebeuren met name door de hulp van nnsa vrij soepel verlopen is, gebeurden er weer vreemde dingen.

Ik dácht nl dat ik m’n iCloud helemaal leeg gehaald had.
Volgens ‘beheer’ blijkbaar toch niet, en omdat ik letterlijk niet meer wist hoe/waar ik het zoeken moest viel mijn oog opeens op de benoemde 2e MacBook op 1 van die printscreens.
Zou daar dan misschien de oplossing liggen? Stond daar dan nog eea aangevinkt wat dwars lag? Nou nee, ook daar was niets bijzonders aan de hand.

Wel heb ik na het inloggen op m’n iCloud handmatig zo goed als alles kunnen verwijderen, en ik hoop dat dat balkje nu blijft zoals het is. (ook op de Retina alle vakjes leeg gelaten, behalve 'find my Mac' (of zoiets).
cloud zo goed als leeg.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloadenEn dat is nog niet alles.
Zo'n grote grijze massa heb ik eerder gezien en hoewel ik er niks van snapte heb ik het maar zo gelaten, omdat ik toch nog genoeg ruimte over had, maar nu ik hier toch ben.. ben ik wel heel benieuwd hoe & wat. Hoe kan dit: hoe krijg ik die enorme hoeveelheid weer geslonken etc etc. Die grijze massa was trouwens weg toen het vol liep met iCloud-gegevens... 
opslag van hoe het gisteren was.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden

 2024-06-12 om 03.08.39 - systeemgegevens opslag opeens heel vreemd.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloadenVerder: ik heb ondertussen een vaag vermoeden waar de mogelijkheid vandaan gekomen is dat ik ‘zomaar’ van zo heel veel Gb’s gebruik kon maken op een iCloud: ik zag dat enorm veel van die bestanden IN de cloud gedateerd stonden op die 21 (tm 25) mei dat ik met buurman’s iPhone bezig geweest ben. Hij heeft deze van een vriend gekregen, en opvolgend heeft hij er opnieuw weer eentje gekregen.

Ik kreeg dus zijn iPhone S5 mini in handen: om te houden of te verkopen, en hij belt en app’t nu zelf met een gekregen iPhone 7: mijn vermoeden is dat diegene waar deze iPhones vandaan komen een groot aantal Gb’s iCloud huurt ahw.

Ik hoef dat de buurman niet rechtstreeks te vragen, want daar snapt ie niks van.
Mijn idee is om een berichtje op te stellen wat hij dan naar zijn vriend zou kunnen doorsturen met daarin mijn ervaring: wie weet levert het iets op dat het mysterie op zou kunnen lossen.

Misschien is het handig om te wachten tot ik antwoord van de buurman heb wat de iCloud, en daarna dit draadje op slot te zetten? Dan zit er een soort van afgerond einde aan dit verhaal.

En mocht het tegen die tijd nog nodig zijn, dan transporteer ik evt mijn vragen over die systeemgegevens wel naar een nieuw draadje. 


Dit: “[nog even dit: bij je schermafdrukken, stuur nooit je inlognaam of emailadres mee. Dus haal dit weg]” -> gedaan: thnxzzzzz!!  :blush:
geplaatst door: Briggitte
07:42u... en mijn iCloud is weer vol..
HOE?????

Schermafbeelding 2024-06-12 om 07.42.52 - ICLOUD VOL!!!!.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Ik word hier zoooo moe van...  :sad:

Ik ga vanavond een lijntje openen met de vraag voor een stappenplan hoe deze MacBook terug te kunnen zetten naar de fabrieksinstellingen. Doe ik dat niet, dan smijt ik dit geval zeer ws dwars door de drie-dubbele beglazing de kliko in...  :cry:
geplaatst door: Briggitte
Knettergek word ik hier van...


vol, niet vol etc etc.. .png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Laptop gaat NU uit.
Verzoek voor een stappenplan naar de fabriek-instellingen blijft staan (bij voorbaat meer, meer dan mijn hartelijke dank)
Laptop gaat misschien aankomende avond weer aan... en anders morgen..
geplaatst door: nnsa
Systeemvoorkeuren / AppleID Icoon /

Schermafbeelding 2024-06-12 om 09.12.22.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Daar zal dan ook nog wel wat aangevinkt staan (of op de iPhone - iCloud BackUp ?)

Schermafbeelding 2024-06-12 om 09.11.54.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


En kijk ook hier eens naar op je iPhone / iPad:

IMG_4957.PNG'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden
Bewerkt: 12 juni 2024 - 11:30 door nnsa
geplaatst door: GeorgeM
zie ik geen problemen met Google [Chrome].
Trekt je batterij sneller leeg dan een andere browser, en komt van een partij met een zeer dubieuze reputatie op het gebied van privacy.
geplaatst door: nnsa
Trekt je batterij sneller leeg dan een andere browser, en komt van een partij met een zeer dubieuze reputatie op het gebied van privacy.
Eens, maar hangt van een complexe context af.
geplaatst door: nnsa
Hoe schakel ik iCloud helemaal uit, zonder de Macbook in de Kliko te gooien... ?

Om iCloud volledig uit te schakelen op zowel je Mac als je iPhone, volg je deze stappen:

### iPhone:

1. **Open de Instellingen-app**:
   - Tik op het pictogram van de Instellingen-app op je startscherm.

2. **Tik op je naam**:
   - Dit staat bovenaan de Instellingen-pagina. Hiermee open je je Apple ID-instellingen.

3. **Ga naar iCloud**:
   - Tik op "iCloud".

4. **Schakel iCloud uit**:
   - Hier zie je een lijst met apps en functies die iCloud gebruiken. Schakel elke schakelaar uit om iCloud voor die app of functie uit te schakelen.
   - Voor volledige uitschakeling, scroll naar beneden en tik op "Log uit". Mogelijk moet je je Apple ID-wachtwoord invoeren om te bevestigen.

5. **Bevestig het uitschakelen**:
   - Je wordt gevraagd wat je wilt doen met de gegevens die zich momenteel op je iPhone bevinden. Kies of je een kopie van deze gegevens op je apparaat wilt bewaren of ze wilt verwijderen.

### Mac:

1. **Open Systeemvoorkeuren**:
   - Klik op het Apple-menu () linksboven in je scherm en selecteer "Systeemvoorkeuren".

2. **Ga naar Apple ID**:
   - Klik op "Apple ID" rechtsboven in het venster Systeemvoorkeuren.

3. **Selecteer iCloud**:
   - In de zijbalk, klik op "iCloud".

4. **Schakel iCloud uit**:
   - Schakel de selectievakjes uit voor de apps en functies waarvoor je iCloud wilt uitschakelen.
   - Om volledig uit te loggen, klik op "Log uit" onderaan de zijbalk.

5. **Bevestig het uitschakelen**:
   - Je wordt gevraagd wat je wilt doen met de gegevens die momenteel op je Mac staan. Kies of je een kopie van deze gegevens op je apparaat wilt bewaren of ze wilt verwijderen.

### Belangrijke opmerking:

Het uitschakelen van iCloud betekent dat je geen toegang meer hebt tot iCloud-diensten zoals iCloud Drive, iCloud Foto's, en back-ups van je apparaten. Zorg ervoor dat je alle belangrijke gegevens lokaal hebt opgeslagen voordat je deze stappen uitvoert.
geplaatst door: Briggitte
GeorgeM -> "Trekt je batterij sneller leeg dan een andere browser, en komt van een partij met een zeer dubieuze reputatie op het gebied van privacy." dat 2e daar ben ik me van bewust, maar dat eerste wist ik nog niet: danku  :worship:  Gelukkig gebruik ik Chrome alleen in nood.
geplaatst door: nnsa
Batterij – en RAM gebruik van Google Chrome valt allemaal tegenwoordig wel mee hoor. Gaat pas een rol spelen als je 143 tabs open hebt staan etc.

https://www.expressvpn.com/blog/chrome-vs-safari-best-browser-for-iphone-and-mac/#:~:text=Verdict%3A%20Safari%20generally%20requires%20less,acceleration%20to%20minimize%20power%20consumption.
geplaatst door: Briggitte
Hier eerst en alleen even een reactie op dit bericht (gisteren 09:15 ~ reactie #35)

- iPhone is teruggezet naar fabrieks-instellingen en is bij mijn weten niet meer aan mijn Apple-ID gelinkt: is daar ook niet meer zichtbaar.
deze iPhone gaat zspm retour naar de buurman. Die overigens geen medewerking verlenen wil wbt een bericht naar de vorige eigenaar <-> iCloud opslag etc.
- Blijft over: de MacBook Air uit 2017 waar ik dagelijks mee werk, en de MacBook Retina uit 2016 waar ik amper naar omkijk, omdat deze vooral als ‘harde schijf met beeld’ voldoet, en voor mij sowieso niet fijn werkt ivm andersoortig toetsenbord, kleiner scherm, en alleen 1 usb-C aansluiting heeft etc etc.
- Bij beiden zijn alle vinkjes uitgeschakeld, behalve die van ‘vind mijn mac’ -> zal ik die ook uitschakelen? Ik ben er tot nu toe nooit de deur mee uit geweest, en ik zie voor voorlopig ook geen redenen dat dat gebeuren zal.
- jij (nnsa) noemt ergens ‘bevestigen’: het ligt zeer zeker aan mij, maar ik ben het niet tegengekomen… wel blijven de hokjes keurig wit: nergens een blauw √ te bekennen.
het minimale wat nog op de iCloud staat heb ik ondertussen veilig gesteld op een stickje.
macbook afgesloten en opnieuw opgestart.
- iCloud staat nog steeds op ‘leeg’ -> zie ook de bijgevoegde afbeeldingen aub.
alleen zoek mijn mac = aan.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden

- ik ga eerst verder met de belangrijkste files op te slaan, zij het op een stickje, zij het op een dvd: beiden voor korte tijde, want
- ik wil nog steeds heel graag weten hoe ik deze MacBook teruggezet krijg naar de fabrieks-instellingen, wat in mijn geval zeer ws inhoudt dat ik graag met een ‘schone’ Monterey verder wil, zodat die vreemde grijze balk voortaan uit het zicht blijft: kan dat, of bestaat dat niet?

Deze laptop werd als refurbished geleverd met een voor 2021 gangbare OS-versie.
Tot zover even voor nu.
geplaatst door: nnsa
Ik zou het eerst maar eens zo laten. Find Me is verstandig om aan te laten.

Graag voor alle volgende vragen / projecten nieuw draadje starten. Bijvoorbeeld: Hoe zet ik een Macbook terug naar de fabrieksinstellingen c.q. hoe maak ik hem leeg ?
geplaatst door: Briggitte
Goed plan nnsa  :thumbs-up:

Op een ander forum kon ik de onderwerp-regel veranderen, en er " (slotje) " typen om een draadje te laten sluiten -> hoe werkt dat op dit forum? 
geplaatst door: nnsa
[opgelost] vooralsnog door aan het begin opgelost tussen teksthaken te zetten…

(in de titel).
Bewerkt: 13 juni 2024 - 22:32 door nnsa