geplaatst door: Briggitte
Goedemorgen forum-leden. Spiksplinternieuw hier met een paar vragen waar ik na ruim een week haperen en stuntelen echt niet meer uit kom.

Afgelopen 21 mei kreeg ik de melding (mail) dat mijn iCloud voor 75% vol is. Dat vond ik op zich al vreemd, want ik kan me niet herinneren dat ik deze gebruik.

Wat later op diezelfde dag kreeg ik een soortgelijke mail, en die vertelde mij dat ik nog maar 589,5Mb over zou hebben. Dit ogenschijnlijk opeens dus, zonder aanleiding.

Tót ik me herinnerde dat ik voor mijn buurman (die zelden actief is op het internet) zijn oude iPhone SE 5 mini zou proberen te verkopen, maar dat ik dan wel eerst wilde weten of ik deze nog aan de praat krijg.. (moeizaam, maar dat terzijde) Kan dat invloed gehad hebben op mijn iCloud? 

Dit was de eerste keer dat ik een iPhone in handen had. Ik heb ‘em op mijn naam/IP-adres gekregen, maar er ook daadwerkelijk bestanden op krijgen is nog een heel ander verhaal.

In een helder moment besloot ik bij ‘over deze Mac’ te gaan kijken en tot mijn verbazing zag ik dat er meer dan 100Gb OP DE ICLOUD in gebruik is, welke ik ondertussen terug heb kunnen brengen naar 80,53Gb.

Ik weet niet beter of mijn opslag zou standaard 5GB zijn.
Ik betaal niets voor extra opslagruimte, nooit gedaan ook.

Ik ben al met al een dag of 10 aan het klootviolen proberen om die 80Gb over te zetten op een SD-kaartje, maar dat lukt voor geen meter: de bestanden laten zich of niet kopiëren, of ze zijn domweg niet af te spelen/onleesbaar of nadat ze eerst zichtbaar waren op het kaartje, of ‘verdwijnen’ ze ook heel magisch weer van het SD-kaartje. Dat laatste ook zónder de melding van ‘fout’ zus & zo.

Hoewel ik in het verleden vele (en dan bedoel ik honderden) CD’s & DVD’s gebrand heb via een iMac en/of MacBook krijg ik dit vandaag absoluut niet voor elkaar: zou dat er mee te maken kunnen hebben dat ik al die wolkjes (iCloud?!) in beeld heb?

VRAAG: hoe kan ik mijn geliefde bestanden alsnog goed gekopieerd krijgen? De meest van mijn muziek heb ik als back-up wel op een CD, maar een aantal noodzakelijke documenten dus niet.

Het maakt overigens niet uit of ik dat kopiëren probeer via een 32Gb-kaartje of een 128Gb-kaartje (ik leef van een super-strak mini-budget, dus zomaar een externe harde schijf, speciale kabel oid kopen zit er voor mij helaas niet in.

Dit bericht typ ik vanuit mijn MacBook Air uit 2017, en ik heb nu vanaf ± 2014 met regelmaat, en vanaf 2018 dagelijks, een iMac of een MacBook onder mijn handen gehad, maar heel goed onderlegd wbt het technische deel ben ik niet (mijn in 2018 overleden man wel: hij hielp mij gewoon met alles wat ik -nog- niet snapte).

Het heeft een aantal dagen geduurd voor ik er achter was dat blijkbaar vanuit aankoop (via een webshop die refurbished Apple-devices verkoopt) de instellingen mijn mail, documenten & bureau-blad automatisch op die iCloud komen te staan.

Vanaf die tijd ben ik er dagelijks een tijdje (zeg maar gerust úren) mee bezig gegaan om mijn bestanden te proberen te downloaden/kopiëren, want ondertussen leerde ik wanneer ik die vinkjes zal verwijderen, ook al mijn bestanden verwijderd zullen gaan worden, en dat zie ik liever niet gebeuren. Zelfs wanneer ik alle muziek van deze laptop zou verwijderen zou ik nog steeds niet op 5Gb of minder uitkomen.

‘Mail’ gebruik ik nauwelijks, dus daar valt qua Gb’s niks te redden: hooguit een paar Mb.

Het Apple-beheer-deel (over deze Mac -> opslag) laat mij zien dat ik in totaal 240 Gb opslag heb (solid-state), waarvan:
iCloud = 80,53Gb
Documenten (incl heel veel muziek & epubs) = 66,99Gb
App’s = 10,24Gb
Muziek = 3,62Gb
Mac OS = 15,43Gb -> Mac OS Monterey -> 12.7.5
Beschikbaar = 87,68Gb

VRAAG: theoretisch heb ik dus genoeg ruimte om alles wat nu op de iCloud staat over te zetten naar de laptop zelf, maar hoe doe ik dat? -> 87,68 Gb - 80,53Gb = 7,15Gb over = da’s verre van ideaal, maar geeft mij hopelijk de rust en de kans om eea te herzien en her-ordenen. Grote kans dat de iCloud-Gb’s nog gaan slinken ivm het verwijderen van dubbele bestanden, en de bestanden (muziek) die ik al op CD heb. Maar dan blijft nog steeds de vraag: hoe doe ik dat?

Ik heb hier de zoekmachine al gebruikt en ben vele vragen over ‘iCloud vol’ tegengekomen, maar geen van die vragen ging er inhoudelijk over hoé de bestanden van de cloud bruikbaar gekopieerd te krijgen op bv een SD-kaartje of DVD: ik hoop op een helder antwoord.
Dit het liefst in Jip & Janneke-taal, waar een stappen-plan zeer gewaardeerd wordt en waar mogelijk niet in het engels (ook niet vertaald door een zoekmachine aub: da’s voor huis tuin & keuken gebeurens voor mij nog wel te doen, maar met technische dingen zoals dit kom ik er alsnog niet uit). 

Tot zover alvast bedankt voor het lezen en ik hoop op een goede afloop!!

overzicht.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


onvoldoende ruimte.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden
geplaatst door: nnsa
Welkom bij MacFreak Briggitte. De eerste vraag die ik heb is: heb je die iPhone SE nog onder bereik. Die zou zeer van invloed kunnen zijn op je iCloud opslag, als daar op ingesteld staat onder jouw AppleID (ik denk dat jij dit IP-adres noemt) dat deze iPhone iCloud mag gebruiken.

Voor je Mac kan je het volgende gaan bekijken. Doe dit eens en geef een reactie terug, zodat we je volgende stap kunnen bekijken.

Ga op je Mac onder het Appeltje links boven in het menu naar Systeemvoorkeuren. Kies daar je AppleID icoon, naast je inlognaam:

Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.25.18.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


En kies daar (onderaan) bij iCloudopslag > Beheer:

Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.25.33.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Je krijgt dan te zien waar de opslag in iCloud aan wordt besteed en wat je eventueel zou kunnen doen:

Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.27.42.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Laat hiervan eerst je bevindingen maar even weten, alvorens hier mee verder te gaan.
geplaatst door: Briggitte
Goedemorgen nnsa; dank voor je welkom.
Ja: die iPhone heb ik nog. Die had ik vorig jaar al eens gekregen, en er toen oa wat muziek en een paar epubs op gezet, maar omdat de batterij snel leegliep ook maar weer een tijdje gelaten voor wat het was. Ik heb geen idee hoe me dat toendertijd gelukt is. Want toen ik dus een poosje geleden nogmaals wat muziek er op wilde zetten, want ik mocht ‘em wel houden van de buurman, dacht ik dat wel ‘even’ te doen: niet gelukt dus.

Dank voor je stappenplan.
Hier kan ik zelf ook zien dat er maar 2,6Mb gebruikt is mbt die iPhone: nauwelijks het vermelden waard. Maar ik zal hierbij even alle printscreens bijvoegen waar jij vroeg.

(vandaag ben ik vanaf nu voorlopig niet in de buurt van het internet, maar morgen kom ik beslist kijken of er meerdere, en zo ja, welke stappen er nodig zijn voor bruikbare downloads of andere oplossing[en]. nogmaals: alvast bedankt voor je moeite nnsa :thumbs-up: )

Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.39.48.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.40.41.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.40.59.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


geplaatst door: nnsa
Bedankt voor je goede terugkoppeling.

Als volgende stap zou ik graag weten wat er staat boven je iCloud opslag (bij Optimaliseer opslag):

Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.51.05.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Dan gaan we nog even naar "Over deze Mac" onder het Appeltje:

Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.52.24.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Klik daar op Opslag:


En daarna op Beheer button en op Bewaar in iCloud:

Schermafbeelding 2024-06-01 om 10.54.31.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Wat staat daar bij jou ?

Daarnaast kan een iCloud opslag van 5Gb geen probleem veroorzaken van 80Gb. Dus wellicht kan je aan de hand van dit eerste onderzoek, vertellen wat je precies wil bereiken.

En waar heb je gezien dat er 100Gb in je iCloud (van 5Gb) in gebruik is ?

Wat staat er hier bij jou ?:

Schermafbeelding 2024-06-01 om 11.13.48.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Mocht je je Bureaublad en Documenten in iCloud opslaan, adviseer ik je dit uit te zetten, want met een capaciteit van 5Gb gaat dat niet werken. Als je het uitzet, raak je niets kwijt, maar wordt het teruggezet op je Macbook.
Bewerkt: 1 juni 2024 - 11:17 door nnsa
geplaatst door: Briggitte
Hallo nnsa: dank voor je heldere uitleg.
Alleen loop ik al heel snel vast: ik kan nl nergens het wolkje waar jij het over hebt vinden: er wordt gelijk een soort van bestands-opsomming geopend wanneer ik op 'beheer' klik: zie printscreen 'waar vind ik 'optimaliseer opslag'. 

Je vraag: "Daarnaast kan een iCloud opslag van 5Gb geen probleem veroorzaken van 80Gb. Dus wellicht kan je aan de hand van dit eerste onderzoek, vertellen wat je precies wil bereiken.: -> ik wil niets gebruiken van mijn iCloud opslag: ik heb het, dacht ik dus, al ruim 10 jaren zonder kunnen stellen, en wilde er nu ook niet aan gaan beginnen. Ik zou heel graag alle bestanden met wolkjes er achter, waar met de rechter-muis-klik te zien is 'verwijder download', weer als bestand OP mijn laptop hebben staan.

Je vraag "En waar heb je gezien dat er 100Gb in je iCloud (van 5Gb) in gebruik is ?" -> ik weet niet beter dan dat het eerste groene deel, benoemd als 'iCloud Drive' op het balkje is (printscreen 2-2): die eerder genoemde 100Gb heb ik al terug kunnen brengen tot iets meer dan 80Gb. 

'optimaliseer opslag' kent Siri niet, en bij 'opslag optimaliseren' krijg ik de suggestie om een aankoop te doen -> zie printscreen.

Mede door dit oponthoud kijk ik nog niet naar je volgende suggesties, om het in mijn hoofd zo rustig mogelijk te houden.

Tot zover weer bedankt nnsa, en bijgaand weer een paar printscreens.

waar vind ik optimaliseer opslag.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


1-2.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


2-2.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


geen wolkje te vinden wanneer ik op beheer klik.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Siri - optimaliseer opslag.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


Siri - resultaat voor opslag optimalisern.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden
geplaatst door: Briggitte
PS: de meldingen in de trant van ‘iCloud is vol’ ploppen continu op.

iCloud is vol etc etc.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden
geplaatst door: nnsa
Waar ik nog steeds niets van begrijp is, dat je kans ziet om bij een (gratis) abonnement bij Apple voor 5Gb iCloud opslag, daar 80Gb aan documenten in te krijgen. Ik denk dat daar al een schoen wringt. Had je soms 'vroeger' wel een abonnement voor meer iCloudopslag ?

Je geeft aan eigenlijk niets in iCloud op te willen slaan. Dan zou je het volgende kunnen overwegen:

0. Zorg eerst dat er backup’s zijn van belangrijke data;

1. Open Systeemvoorkeuren en klik rechts naast je naam op AppleID;

2. Daar zie je meteen al, rechts onderin, een checkbox Optimaliseer Mac-Opslag. Zet daar geen √;

3. [Deze afbeelding werd al eerder getoond, maar dat terzijde];

4. Klik daarna op Beheer button en wacht tot overzicht is geladen;

5.
Schermafbeelding 2024-06-02 om 17.39.39.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


6. Nu gaan we naar "Over deze Mac" > Opslag tabje > Beheer button;

7.
Schermafbeelding 2024-06-02 om 17.42.07.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


8. Klik op Beheer button;

9.
Schermafbeelding 2024-06-02 om 17.42.30.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


10. Zorg dat er geen √ staan bij Documenten en Foto's;

11. Klik op de button Bewaar in iCloud;

12. Eventueel bewaarde documenten in iCloud worden op je Mac teruggezet;

13. Ga weer terug naar Systeemvoorkeuren / AppleID / iCloudDrive > Opties:

14.
Schermafbeelding 2024-06-02 om 17.51.40.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


15. Vink hier alle apps uit, te beginnen met de bovenste, die in iCloud gegevens opslaan;

16.
Schermafbeelding 2024-06-02 om 17.49.25.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


17. En vink daarna (indien je helemaal niets in iCloud wil opslaan) de √ voor iCloud bij stap 9 uit;

Na deze handelingen moeten de meldingen van te weinig iCloud opslag verminderen en/of verdwijnen. Zelfde dient voor de iPhone te gebeuren.

Bedenk dat sommige processen lang kunnen duren om 80Gb aan data terug op de Mac te zetten.

Verder ga ik er vanuit dat er backup's zijn, als er onverhoopt iets mis zou gaan.

Daarnaast is het aanbevolen om bestanden vanuit iCloud eerst naar je Macbook te kopieëren, alvorens ze in iCloud te wissen. Vanaf de Macbook kan je ze naar een usb stick zetten, alhoewel ik die niet als probleemloos en futureproof opslag zie.

Het beste zou je deze excercitie samen kunnen doen met iemand met verstand van zaken op Apple gebied.

https://www.iculture.nl/tips/icloud-opslagruimte-beheren-opruimen-vergroten/
Bewerkt: 2 juni 2024 - 20:00 door nnsa
geplaatst door: Briggitte
Dank voor alweer een uitgebreid stappenplan nnsa: maar voor mij op dit al wat latere uur pas ik slechts een deel van je suggesties toe.

Bij je opmerking over ‘gratis abonnement’: daar snap ik zelf ook niets van. Ik weet al zo’n 20 jaren per dag op de cent af hoeveel er op mijn rekening staat, wat er wanneer af gaat, en wanneer er weer euro's binnenkomen, want ik hou al bijna 20 jaren een budget-lijst bij. Ik heb nooit een gratis of betaald abonnement voor iCloud-opslag oid gehad (en mijn man ook niet).


Ik heb de intentie om morgen met een fris en uitgeslapen hoofd je stappenplan vanaf stap 3 toe te gaan passen.

Hoewel dit “0. Zorg eerst dat er backup’s zijn van belangrijke data;” in feite is hoe ik hier beland ben.. dat me dat tot nu toe niet gelukt is..

Hopelijk werkt jouw stappenplan wel. En.. wat ik in de gauwigheid nog gelezen heb: ik heb helaas niemand irl die mij kan ondersteunen hierbij, zelfs niet op afstand.. behalve dit forum dan  :worship:   

Tot en met stap 3 is mij gelukkig helder: die hokjes stonden zonder dat ik me daar bewust van was dus al aangevinkt. En wanneer ik ze afvink, dan krijg ik het venster dat mijn bestanden verloren zullen gaan (zie aub printscreens Apple ID 1-2 & Apple ID 2-2).

Ondertussen heb ik al een aantal (pages) bestanden gekopieerd en via mijn mail naar mezelf gestuurd, zodat dat er daarvan hopelijk enkele al veilig gesteld zijn.

Tot ik een goed werkende oplossing heb, buiten jouw adviezen om, ga ik proberen een aantal grotere bestanden op m’n Google drive te zetten: daar heb ik nog ruimte genoeg. Zodat er voor een backup waar jij het over hebt, op mijn laptop hopelijk genoeg ruimte over zal blijven. 

Tot zover voor nu: nog genoeg werk aan de winkel: wordt vervolgd..

*2 bijlages met persoonlijke gegevens verwijderd.
Bewerkt: 12 juni 2024 - 06:46 door Briggitte
geplaatst door: nnsa
Even een kort antwoord: je moet kiezen voor Bewaar een kopie ! (die komt op je Mac en kan je [de bestanden] later neerzetten waar je het wil).

En nog even wat suggesties voor fysieke ICT-hulp: is er geen bibliotheek in de buurt, waar je met vragen terecht kan. Of iets dergelijks.

SeniorWeb komt ook aan huis (tegen enige betaling), alhoewel die weinig verstand van Apple hebben…
geplaatst door: Briggitte
Heel even wat van me laten horen: alles hierboven gelezen, en ben bezig eea toe te passen: dank nnsa!  :worship:
geplaatst door: nnsa
Succes !  :thumbs-up:

We horen de progressie en/of afloop graag.
geplaatst door: Briggitte
Afgelopen dagen enorm zitten balen.
Ik had al gezegd dat het bestanden branden niet wilde lukken.
Wel heb ik een paar muziek bestanden die ik nog niet had gebrand had, op m’n Google-Drive kunnen zetten.

Doordat ik tussendoor niet fit was heb ik een aantal dagen niets wbt bestanden-redden kunnen doen.

Op 5 juni krijg ik opeens een foutmelding in beeld waarbij ik nog wél de optie kreeg om de brandmap op te gaan slaan. (brandmap? die was allang uit beeld voor zover ik wist)
Maar nog voor ik een toets aangeraakt werd ging het beeld op zwart.

Na opnieuw opstarten bleek juist het deel -documenten etc- dat ik nog naar m’n G-Drive had willen transporteren totaal verdwenen: de inhoud van die brandmap dus.

Ik moet zeggen dat de lol er behoorlijk af is. 

Ik ga na dit bericht zorgen dat de laptop op het lichtnet is aangesloten, en vanuit het uitvinken van de documenten + bureaublad & mail de resterende inhoud OP m’n MacBook laten plaatsen. Maar ik hou er terdege rekening mee dat ik straks ahw dee laptop terug ga zetten naar z'n fabrieks-instellingen: die 'klap' heb ik de afgelopen dagen iig alvast min of meer kunnen verwerken  :sad:

In de bijlages het overzicht van de opslag NU & een printscreen van ‘iets’ dat in beeld kwam ná het op zwart gaan.

Wordt vervolgd… tot zover iig bedankt voor het lezen en bedankt voor de support nnsa  :worship:

inhoud opslag etc etc 10 juni 2024.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden


wat in beeld kwam na het op zwart gaan.png'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden
geplaatst door: nnsa
Wat bedoel je met “bestanden branden” ?

Die foutmelding zou ik voorlopig negeren, want die zit veel te ver in het systeem.

Toch blijven er m.i. vreemde zaken aan de hand m.b.t. de iCloud (opslag capaciteit).

Het is inderdaad verstandig om de belangrijke documenten eerst op de Macbook te zetten, maar dat zou MacOS zelf voor moeten stellen bij uitzetten Documenten en Bureaublad in iCloud opslaan. Zaken in GoogleDrive opslaan geloof ik ook niet meer in, zolang je niet precies weet wat je doet. Als dat wel het geval is, geen probleem, maar dan was je andere probleem ook al opgelost. Ik denk dat je minimaal iemand moet vinden met verstand van zaken, die over je schouder mee kijkt…

Maar blijf terugkoppelen.
geplaatst door: Briggitte
Branden = bestanden op een cd of dvd branden met een daarvoor geschikte brander. Ik had gehoopt op die manier een soort van back-up aan te kunnen leggen.

Foutmelding: kan maar zo dat die diep weg uit het systeem komt, maar hier viel sowieso niet op te reageren zo snel als de MacBook zichzelf uitschakelde (en ook na een tijdje zichzelf weer opstartte).

Het kopiëren: ik ben net, plm 20:50u,overnieuw begonnen: of het lukt niet omdat mijn beeldscherm na 10 minuten uit gaat (dom: vergeten: staat nu op 'nooit'), of het lukt niet omdat deze macbook geen thuismap heeft.

Hmzzzz.. nog steeds is er geen enkele mb verhuisd.. ik zal zo ffkes een fotootje sturen van mijn scherm. Dat overigens nog steeds om de 10 minuten graag in de slaapstand schiet????

Dit apparaat is de 3e in rij die ik de afgelopen jaren als 2e hands/refurbished bij iUsed gekocht heb, en geen van allen had een thuismap.

Vandaar ook dat ik zo goed als al mijn bestanden in 'documenten' heb staan.

Je mist ws nog het eea aan reactie op je antwoord nnsa, maar voor nu even tot zover dit via mijn GSM gestuurde bericht.

geplaatst door: Briggitte
Foto van het scherm om plm 21:08u:

Screenshot_2024-06-10-21-12-44-328_com.google.android.apps.photos.jpg'iCloud vol' maar dan anders: bestanden laten zich niet bruikbaar downloaden
geplaatst door: Briggitte
Er gebeurt nog steeds helemaal niets.

Behalve een scherm dat keer op keer graag in de slaapstand schiet.

Wat zijn mijn opties?
Teruggaan naar de fabriek-instellingen of zijn er nog andere wegen om die plm 75Gb aan bestanden te behouden?

Ohja: wbt Google-drive: da's voor enkele grote bestand nog wel te doen, maar handmatig 10Gb aan epubs overzetten gaat me te ver. De meesten heb ik daarvan bovendien op een dvd staan.

En je vraag over branden: ik word dit jaar 60, en heb vanaf plm 2000 met regelmaat eerst cd-tjes, en later vanaf plm 2005 DVD's gebrand. Rond 2007/2008 was een usb-stick met een inhoud van 2Gb een pure luxe  :happy:
geplaatst door: nnsa
Je moet gewoon meer geduld hebben. Het downloaden van 71Gb (afhankelijk van je internetsnelheid) kan uren gaan duren en misschien wel dagen. Gewoon de Macbook aan 220V aansluiten en voorlopig er verder afblijven. Het systeem regelt het verder zelf.

Een optische informatiedrager (CD / DVD etc.) is geen toekomst bestendig opslagmedium meer. Geen handen aan branden…
Bewerkt: 10 juni 2024 - 21:51 door nnsa
geplaatst door: Briggitte
Aha: ik snap. Ik zag het ook als een nood-oplossing (welke overigens begin jare n'80 werd geprezen zéker 100 jaar mee te kunnen gaan  :woot: ).

Wat zou je me adviseren om anno 2024 als back-up te gaan gebruiken?
Wellicht dat ik daar dan een spaarpotje voor ga openen.


(toen mijn man -to be- hier in 2010 wonen kwam, nam hij z'n in 2009 aangeschafte iMac & iBook mee, inclusief een La Cie externe harde schijf voor de back-up's. Die is na een aantal jaren ge-crashed, en we hebben nooit meer een nadere gekocht, maar op zich ben ik er mee bekend dat een gekoppelde harde schijf veel zorgen weg kan nemen)


Ik heb er nog wel eens naar gekeken, maar zo'n La Cie-schijf moest in 2019 ± € 250,- kosten. Dat had ik er niet voor over. (lees: dat krijg ik maar zo niet bij elkaar gespaard).


Ik keek net even, en kom dit tegen: La Cie rugged 2Tb maar deze geeft niet echt fijne reviews wbt de kabel~pc-verbinding.

Ook heb ik in 2019 contact gehad met meerdere webshops of hun externe harde schijven geschikt waren voor Apple, en dan was steevast het antwoord dat ze het niet wisten, maar dat ik dat dan toch kon uitproberen? Waarop mijn antwoord was: sinds wanneer nemen jullie aangebroken verpakkingen terug. Nou ja: dat dus.


Geduld an sich heb ik wel. Ik had alleen de aanname dat wanneer 5Gb er ongeveer een kwartier over duurt om verplaatst te worden -van usb-stick naar macbook bv- dat er dan ± 20Gb per uur verhuisd zou kunnen zijn.... neem me aub niet kwalijk!  :blush:

En het is niet erg dat mijn scherm in de slaapstand gaat? Het 'werk' gaat op de achtergrond dan gewoon door? (mijn internet-snelheid... laag..   :music: )


Nogmaals mijn dank  :worship:  voor je tijd, moeite en inzet nnsa: weet dat het zeer gewaardeerd wordt!  :thumbs-up: 

geplaatst door: nnsa
Die LaCie is een prima backupschijf. Het prijsverschil tussen 1Tb en 2Tb is dermate klein, dat het wellicht verstandig is om 2TB te nemen. Mocht het zover komen, dan:

1. BackUp schijf Apple formatteren (maak maar nieuw draadje aan);
2. BackUp schijf nergens anders voor gebruiken;
3. BackUp doen met TimeMachine;
4. Indien niet bijgeleverd, juiste usb kabel kopen. De schijf heeft usb-c aansluiting. De Mac weet ik niet (zal usb-c of usb-a zijn);
geplaatst door: Flix
Ook heb ik in 2019 contact gehad met meerdere webshops of hun externe harde schijven geschikt waren voor Apple, en dan was steevast het antwoord dat ze het niet wisten, maar dat ik dat dan toch kon uitproberen? Waarop mijn antwoord was: sinds wanneer nemen jullie aangebroken verpakkingen terug. Nou ja: dat dus.
In 2019 kon je geen externe HD's kopen die niet geschikt waren voor de Mac.
Alleen moest je even letten op welke aansluiting je wilde gebruiken.
Hoogstens was niet alle bijgeleverde software geschikt voor de Mac, maar die software wil je eigenlijk toch al niet gebruiken.

En sinds het begin van de online verkoop mogen producten in aangebroken verpakkingen gewoon terug gestuurd worden!
geplaatst door: Briggitte
Dankjewel voor deze info @Flix. Wat jij hier vertelt, heeft geen enkele webshop-medewerker mij toen kunnen of willen vertellen. Maar goed dat ik het voor nu weet: het kan maar nodig zijn: bedankt!!  :thumbs-up:

Wbt aansluitingen was en ben ik helaas een leek. Jullie forum ben ik toen nooit tegengekomen, maar had ik toen al goed kunnen gebruiken. Gelukkig zijn jullie nu wel binnen mijn bereik  :worship:
geplaatst door: Briggitte
Ok: La Cie 2Tb ga ik onthouden: snap ik ook helemaal, want in een ‘volle’ kast is het lastig sorteren, en ligt traagheid op de loer -> herinner ik me nog vanuit m'n Windows-periode, een lang geleden tijdperk waar ik overigens nooit meer naar terug wil!! Ik heb liever een 2e hands Apple dan een nieuwe Windows.. dat zegt genoeg toch  :happy:

 
Ik zal idd zeer zéker wat hulp nodig gaan hebben bij het juist gaan installeren van zo’n schijf (nieuw draadje dus (Y) )
Het zal al met al nog wel even gaan duren.

In feite had ik gehoopt met het overzetten van bestanden pas ergens aankomend september bezig te hoeven zijn, en dat dan zonder de stress-factor van het cloud-gebeuren zoals dat nu het geval is.

Dit jaar, en zeer ws voor het laatst als het aan Essent ligt, zal mijn teruggave van gas & elektriciteit voor mij bijna een MacBook uit 2020, en heel misschien zelfs eentje van nog iets jonger, kunnen gaan opleveren.

De MacBook uit 2017 waar ik nu mee werk -idd met een USB-A-aansluiting- begint al ruim een half jaar te roepen dat ie websites niet meer optimaal weer kan geven. Dan weet ik wel weer hoe laat het is, want met mijn beperkte ervaring en kennis krijg ik het niet voor elkaar om eea aan software dusdanig te upgraden, dat ie weer bijna als nieuw werkt (zoals dat met Linux oid kan, toch?).

Het zal dan voor zover ik het al heb kunnen zien, er eentje met een USB-C aansluiting worden, dus zo’n hub-dinges-geval waar ook de muis aan kan (jawel: ik kan absoluut NIET overweg met dat plaatje in het midden) zal ook nodig zijn, inclusief een extra usb-aansluiting voor allerlei, plus dan die externe harde schijf: komt allemaal op een verlanglijstje.

Alles op z’n tijd.

En wbt het eerder gebruik van cd-tjes etc: op die manier verhuisde ik al ruim een jaar of 20 bepaalde gegevens van de ene naar de andere pc: het is nog altijd gelukt, maar dit jaar heb ik de hoofdprijs gekregen door dat rare iCloud-gebeuren :thumbs-down: :sad:  :cry:

Verder: ik heb de iPhone teruggezet naar z’n fabrieksinstellingen: deze geeft nu geen reactie naar de iCloud meer als ik ‘em nu uitschakel, toch, hoop ik?

Ik heb ondertussen heel iets van een beweging gezien in het aantal mb-tjes dat verplaatst wordt, wat me nog meer vertrouwen geeft in wat er nu op de achtergrond speelt: fijn  :biggrin:

Nogmaals nnsa... mijn dank is GROOT  :worship:
Nogmaals: wordt vervolgd..
geplaatst door: nnsa
Voor later: Een Macbook van 2017 kan in jouw situatie nog prima mee, mits voorzien van MacOS Monterey. En Safari onder Monterey hoort nog geen rare meldingen te geven over bepaalde websites. Waarschijnlijk staan dan de instellingen van Safari voor die websites niet goed of te streng. Installeer voor uitzonderingsgevallen Google Chrome browser. Kost dus niets. Voor het aansluiten van de BackUp schijf (die er van mij niet permanent aan hoeft te hangen - één keer in de week backup maken is genoeg, of bij bijzondere projecten) gewoon usb-a naar usb-c kabeltje gebruiken. En een draadloze muis gebruiken. Spaart weer een “hub” uit.

Mocht de data-transfer operatie tot een goed einde komen, dan ben je er nog niet, want dan staat er waarschijnlijk veel data dubbel op je Macbook. De nieuwe folder met iCloud data dien je nog samen te voegen met je Documenten folder en met je Bureaublad. Ik adviseer op het Bureaublad zo min mgelik rommel te maken… Als iCloud de laatste versies bevatte, kan je alles overschrijven. Anders even goed uitkijken. Als je dit niet doet verspeel je 70Gb ruimte op je Macbook.

Bij twijfels maar weer even vragen.

Succes !

geplaatst door: GeorgeM
Installeer voor uitzonderingsgevallen Google Chrome browser.
Ik zou dan altijd voor Firefox kiezen, ik vermijd Google zoveel mogelijk.
geplaatst door: nnsa
Ik zou dan altijd voor Firefox kiezen, ik vermijd Google zoveel mogelijk.
Er staat "Uitzonderings gevallen" En binnen dit draadje / deze TS zie ik geen problemen met Google [Chrome].