geplaatst door: bacon
(Ik geef toe: dit had ik onderhand eigenlijk al behoren te weten…. :withstupid:)
Maar toch (watervrees  :nervous:):
-ik draai op de iMac OS X 10.9.5
-op een externe HD staat Mac OS X 10.11.6 El Capitan. Bootable, en al de belangrijkste applicaties en instellingen geïnstalleerd. De El Capitan kan ik zo (via stoppen/starten iMac/Alt-toets/externe HD El Capitan kiezen) moeiteloos laten draaien op de (moeder) iMac.

Ik wil binnenkort de El Capitan (van de externe HD, dus inclusief de al daarop geïnstalleerde programma’s en instellingen) op de iMac zèlf zetten, i.p.v. de Mavericks.
Mijn vraag:
- hoe kan ik dat het beste doen?
- is dat b.v. met SuperDuper (heb ik) te doen?
- wist SuperDuper dan wel eerst de Mavericks? Automatisch? Of moet dat ergens aangegeven worden?
-of zijn er gemakkelijker manieren?

Alvast bedankt!
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
24 mei 2021 - 16:07    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Ik zou het minder moeilijk aanpakken: Installatie USB maken, installeren op de interne schijf (schone installatie, dus alles wissen wat er nu op staat). Daarna met Migratie-Assistent alles overzetten. Dit scheelt je een boel gedoe met CCC en andere programma's.

Als je dan toch beperkt bent aan 10.11 betekent waarschijnlijk dat dit een dikke iMac is. Daar zou ik in ieder geval een SSD in (laten) zetten in het geval dat nog niet gedaan is. Dit maakt deze iMacs nog lekker werkbaar en vlot. Kun je ook meteen de iMac van binnen een schoonmaakbeurt (laten) geven zodat die ook weer lekker stil z'n werk kan doen.
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
24 mei 2021 - 16:31    reactie #2
geplaatst door: bacon
@Sypie,
Bedankt! Jouw methode ken ik. Er zit in mijn iMac early 2013 al een SSD 1TB. Daarnaast had ik al een bootable OS X 10.11.6 El Capitan gemaakt op een usb-stick. Daarmee heb ik die El Capitan op op de door mij genoemde externe HD gezet, en daarop de voor mij belangrijkste programma's en instellingen geïnstalleerd.
Ik heb met opzet mijn vraag gesteld, omdat ik geen zin heb, en het teveel werk vind, om die voor mij belangrijke programma's weer op te zoeken en te installeren. Bovendien heeft me bij die installatie  nogal wat moeite gekost om mijn 2 printers (waarvan één verouderde, voor mij zeer belangrijk is) en de scanner aan de praat te krijgen.
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
24 mei 2021 - 17:19    reactie #4
geplaatst door: bacon
@puk, ook jij bedankt. Maar voor Mojave gelden dezelfde argumenten: niet meer werkende printers en scanner, en of  b.v. Adobe CS3 het nog doet (volgens roaringapps is dat nog maar de vraag: https://roaringapps.com/apps). Ik weet dat het hier bijna een taboe is, maar ik hoef toch niet per se met de vaart der volkeren mee te doen toch?  :smile:
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
24 mei 2021 - 17:28    reactie #5
geplaatst door: puk1980
Maar voor Mojave gelden dezelfde argumenten: niet meer werkende printers en scanner, en of  b.v. Adobe CS3 het nog doet...
Dat kun je toch eerst proberen, op een externe schijf?

Mojave krijgt nog veiligheidsupdates, 32-bit apps werken nog.
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
24 mei 2021 - 17:38    reactie #6
geplaatst door: bacon
@puk1980, Ik wil niet drammen, maar ik wil gewoon alleen van Mavericks naar El Capitan. Als dat niet gemakkelijk kan met een n.b (!!!) goed werkende El Capitan op een externe HD, zoek ik het maar  zelf uit.  :smile:

Terzijde: dat citaat onder je reactie is mij uit het hart gegrepen, en heel actueel.
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
25 mei 2021 - 00:30    reactie #7
geplaatst door: HEXDIY
@bacon:
er is nog een verborgen/ quasi vergeten "recover" functie in Schijfhulpprogramma die precies doet wat je wil: je werkende El Capitan + alles erop & eraan clonen naar de interne HDD van je iMac.
En dat heeft niks met de "recovery partitie" te maken.

Ik tik dit op een mid 2012 13" MBP, tweelingzusje van een andere MBP hier.
Diens schijf is met deze methode gecloned van de SSD van haar tweelingzus, via de "recover" functie in Schijfhulp Versie 15.0 (1511.3.1).

En daarmee bedoel ik echt: gecloned. Werkelijk alles is meegekomen, ook de login en de gehele sleutelhanger. Paswoorden van verschillende browsers, etc... Draait al ± 1 jaar perfect!
Enig nadeel is dat de HDD in deze MBP nu ook "Macintosh SSD heet". :happy:

Wil je dat proberen, doe dat dan om te beginnen op een verse externe HDD in de omgekeerde richting met je oude Mavericks systeem. Dan heb je een bootable backup daarvan, en kan je testen:
koppel je vers geclonede schijf aan op je iMac en altstart daarvan.

Dat zal wat traag zijn, want ik vermoed dat je iMac nog USB2 poorten heeft.
Maar als dat naar behoren werkt (goed testen hee!), kan je op die manier de volgorde weer omkeren,
en je externe El Capitan schijf clonen naar de interne HDD van je iMac:

- koppel je Externe El Capitan schijf aan je iMac, en altstart daarvan.
- Open diens Schijfhulpprogramma.
- Formatteer je interne schijf als "OSX Uitgebreid, Journaled, non-case sensitive" ( AKA HFS+).
Daarmee ga je die interne schijf volledig wissen, maar gezien bovenstaande heb je nu al een verse bootable clone van je oude Mavericks Mac, en kan je ten allen tijde terug in no time.
- Ga in de taakbalk van Schijfhulp Versie 15.0 (1511.3.1) naar de hoofding "Edit", en kies daar de optie "Restore". Tja, Apple heeft deze optie goed verstopt!
- Kies in het daaropvolgende dialoogvenster je externe schijf als "source", je interne als "destination".

Klaar. Althans, zo werkte het bij mij. Even uit het hoofd getikt, ik denk echter dat het klopt.
Of dit hoger dan El Capitan en met nieuwere versies van Schijfhulp werkt weet ik niet, maar we zitten hier in hetzelfde historische schuitje. Mavericks > El Capitan bootable clone.

In oudere versies van Schijfhulp was deze optie niet zo smerig verstopt:
https://zcom.tech/clone-mac-hard-drive-using-disk-utility.html/



3 caveats:
- Ik vroeg me nu af of ook de Recovery Partitie in die clone was meegenomen. Jawel hoor,
diskutil listin een Terminal vertelt me dat dit wel degelijk het geval is.

- Gebruik je je Apple ID onder 2FA, zou het wel eens kunnen dat je jouw iMac weer daarmee vertrouwd moet maken door een code in te voeren die je via SMS of een mailtje krijgt.
Ik weet namelijk niet of 2FA gekoppeld is aan een UUID of een specifieke HDD (inhoud). Of beide.

- Vermoedelijk gaat dit lukken, maar ik denk niet dat je deze truuk kan gebruiken als ofwel de versies van je Macjes ofwel de versies van je Mac OS teveel uiteenlopen.
Hoewel de El Capitan van deze clone oorspronkelijk is gemaakt op een 2007 MacBook...  :cool:

Just my 2€cents...

Succes!  :shakehands:



If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
25 mei 2021 - 07:52    reactie #8
geplaatst door: doctor_apple
Eigenlijk heb je zelf het antwoord al gegeven: SuperDuper!

Apple heeft in recente jaren het hele bootprocess en nog veel meer het backupprocess complexer gemaakt. "Vroegah", kon je met alle gemak clonen en overzetten.

Dus niet te moeilijk denken. Het is waar dat 32bits ondersteuning (nodig voor de meeste (legacy) printerdrivers) een groot gemis is. Ook ik heb genoeg hardware die niet meer werkt omdat 32bits ondersteuning kwam te vervallen. En eerlijk is eerlijk, sommige (legacy) apparatuur vind ik nog best leuk om mee te spelen ... Voorbeeld hiervan zijn (oudere) synthesizers en modules ... Maar er is natuurlijk meer ...

Superduper OF ... de uitstekende beschrijving van HEXEDY opvolgen ... Beiden zijn goed ... "Vroegah" was het een stuk makkelijker, tegenwoordig met APFS zit ik(zelf) toch veel te vloeken als er weer een "REPLICATION" error optreed bij het gebruik van Apple's eigen backup en recovery tool ASR ... Om gek van te worden en echt een achteruitgang, maar goed. macOS 10.15 en 11 problemen zijn niet van toepassing op de genoemde versies van MacOS X.

Groet!
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
25 mei 2021 - 07:59    reactie #10
geplaatst door: boiing
+1 voor beide methodes. Ik zou een voorkeur hebben voor SuperDuper! omdat het iets duidelijker is wat precies naar waar gaat, minder kans op fouten. Opstarten van de externe schijf en die met SuperDuper! klonen naar je interne schijf. De interne schijf wordt dan gewist.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
El Capitan overzetten op iMac i.p.v. Mavericks
25 mei 2021 - 09:07    reactie #11
geplaatst door: bacon
Fantastsch voor de uitgebreide genomen moeite! En, zoals Bol.com het na een aankoop gebruikelijk zo amicaal zou weten te formuleren "Fijn dat jullie kozen voor het geven van een oplossing op de vraag van bacon. We gaan direct aan de slag!"  :smile: :smile:
Bewerkt: 25 mei 2021 - 09:40 door bacon
"De wereld gaat aan vlijt ten onder" 1956 (!!) Boektitel Max Dendermonde