macOS updaten, of toch niet?
4 september 2024 - 00:52    reactie #25
geplaatst door: Mathy
Maar een SSD is qua afmetingen waarschijnlijk kleiner en een stuk sneller dan een HDD.
macOS updaten, of toch niet?
4 september 2024 - 06:42    reactie #26
geplaatst door: puk1980
Klopt. En een snelle 2TB SSD hoeft je tegenwoordig ook niet de kop te kosten.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
macOS updaten, of toch niet?
4 september 2024 - 10:08    reactie #27
geplaatst door: G0erwt
Ja HDD kan ook. Is goedkoper in Euro per GB.

Ja je kunt meerdere partities op dezelfde HDD of SSD verschillend formatteren.

Wel even er op letten dat je bij het opstarten onder macOS een ogenschijnlijk 'vreemde boodschap' krijgt als je op de disk zowel AFPS als HFS+ hebt staan. Die twee zijn onderling niet compatible. Maar dat belemmert de werking van het systeem dus niet.

P.S.
Zolang je alleen macOS versies gebruikt is het eenvoudiger om de APFS-schijf, standaard vanaf Catalina, beter voor elke versie een nieuw 'volume' aanmaken. Dan hoef je niet meer te partitioneren.
Als tijd geen rol meer speelt
macOS updaten, of toch niet?
4 september 2024 - 17:50    reactie #28
geplaatst door: doctor_apple
Even een toevoeging op de bewering dat ASR niet zou werken op Apple Silicon Macs—onzin. Het werkt prima, aangezien het een tool van Apple zelf is. Het verschil tussen Intel Macs en Apple Silicon zit voornamelijk in de opstartvolgorde en de ROM.

Bij Apple Silicon is gekozen voor een aanpak die lijkt op die van telefoons voor de zogeheten opstartprocedure.

Waar de Boot-ROM onder PowerPC en Intel redelijk groot was, is deze bij Apple Silicon teruggebracht tot een absoluut minimum.

Wanneer je een Apple Silicon-machine aanzet, gebeurt het volgende:

  • De Boot ROM wordt geladen met minimale opstartcode (een verwijzing naar een opstartschijf).
  • De Secure Enclave controleert de integriteit van het besturingssysteem.
  • De Low-Level Bootloader (iBoot) wordt geladen, die min of meer dezelfde functie vervult als “Grub” op Linux, maar wel een stuk geavanceerder is.

Vervolgens laadt iBoot de macOS-kernel.

Wat is hier anders dan bij Intel? Intel Macs kunnen zonder SSD of HDD nog steeds enkele functies uitvoeren, zoals het selecteren van een opstartschijf. Bij Apple Silicon is dat verdwenen; die code en functionaliteit zijn er nog, maar worden altijd vanaf de schijf geladen.

Dit is geen probleem, want in de bootcode is er ook een optie om de bootloader vanaf een extern medium te laden. Dus met een externe opstartschijf werkt het gewoon.

Dat gezegd hebbende, er zijn geen beperkingen met ASR, behalve misschien een gebrek aan kennis, kunde of de wil om het "anders te doen" dan met “apps”—plus een beetje gezond verstand.

ASR is een tool van Apple en wordt, voor zover ik weet, nog steeds gebruikt in grootschalige zakelijke implementaties, en natuurlijk door Apple zelf. Denk je echt dat macOS-installatie-images zomaar uit de lucht komen vallen zonder enige voorbereiding? Zelfs de macOS-installatieschijf is een product van... onder andere... ASR.

Dank voor de subtiele steunbetuigingen, en laten we het positief, constructief en gezellig houden. Er is al genoeg ellende, zowel in de wereld als online.

Het klopt, ik ben (vrijwel nooit) kort van stof; het klopt, ik kom niet altijd met de meest voor de hand liggende oplossing, maar er zit een educatief aspect in mijn berichten. Daarnaast denk ik dat we dit soort dingen hard nodig hebben.

Ik zie een zekere "verarming in kennis, kunde en vaardigheden" bij mensen. Het is schokkend om te merken dat neefjes, nichtjes, en kinderen van bekenden en vrienden uit de jongere generatie niet eens weten hoe ze macOS of Windows opnieuw moeten installeren. Sommigen weten niet eens wat een SMS- of RCS-bericht is, of hoe je een telefoon volledig kunt herstellen en wat dat precies doet.

Zelfs het instellen van een e-mailaccount wordt in 2024 als lastig ervaren. Wat ik zie is dat bedrijven, overheden en andere organisaties hier handig op inspelen. Ook merk ik een zekere terughoudendheid om dingen anders te doen of zelfs ter discussie te stellen, wat vaak voor problemen zorgt.

Dit ligt buiten de scope van de discussie, maar ik wil toch een punt maken over mensen die vasthouden aan oude gewoonten. Een voorbeeld: ik sprak ooit een bankmanager van een bekende bank tijdens een lunch over spaarrentes, de geslotenheid van het Nederlandse banksysteem, en het gebruik van pinautomaten. Hij zei: “Waarom zouden we ons druk maken? Denk je echt dat Nederlanders overstappen naar een andere bank, laat staan een buitenlandse bank? De gemiddelde Nederlander opent een rekening en blijft daar zijn hele leven bij. Ze klagen wel, maar verder verandert er niets. En buitenlandse banken? Een klein deel durft dat aan, maar omdat het niet Nederlands is, wordt het niet vertrouwd.”

Destijds kon ik daar niet bij, maar na verloop van tijd begon ik de kern van deze waarheid te begrijpen. Het bestaat uit een paar elementen: verandering kun je niet afdwingen, onbekend maakt onbemind, en ten slotte: leven en laten leven.

In plaats van gefrustreerd te raken door de onwil of het onvermogen van anderen om te veranderen of een andere kijk op zaken te hebben, is het beter om te focussen op persoonlijke verrijking en kennis, boven collectief belang.

Kortom, als je iets hebt aan de informatie die ik deel: geweldig! Veel succes, ik ben oprecht blij voor je. En voor de mensen die het er niet mee eens zijn en eeuwig kritiek leveren: laat hen ook leven.

Ten slotte wil ik nog opmerken dat, hoewel ik het niet altijd eens ben met Boiing, ik hem waardeer als forumlid. Hij geeft vaak goede adviezen, al zijn er meer wegen die naar Cupertino leiden.

Aangezien ik mezelf als systeemagnost beschouw, met een zwak voor macOS en BSD, ben ik vaak kritisch op Apple en hun systemen. Dit betekent niet dat ik minder van het merk hou, maar de kritiek is er niet minder om. 😎😉

SuperDuper is een geweldige tool die ik gebruik als ik geen zin heb in de Terminal (dat gebeurt ook bij mij), en CCC doet zijn werk prima, al is het soms wat slordig. De Terminal, en specifiek Apple's eigen tool, verdient op sommige gebieden wat meer liefde.

Eén ding is duidelijk: de unix-laag van macOS krijgt veel te weinig aandacht van Apple. Er zijn tools die schreeuwen om een update, en verschillende onderdelen van de unix-laag beginnen tekenen van slijtage te vertonen door overerving (lees: updates op updates, zonder al te veel aandacht voor het grotere geheel).

Kortom: CCC + SuperDuper is een geweldige oplossing, Time Machine is een matige oplossing voor systeem-backups, en Terminal ASR is een bijzonder krachtige oplossing voor systeem-backups met een vaste structuur.

Tot slot: ASR lijkt sterk op DISM van Windows. Ook dat is een command line backup-tool, specifiek voor Windows. Net zoals bij macOS, werken back-ups visueel in Windows, maar zitten de echte "handigheidjes" verstopt in de command-prompt of PowerShell.

Hoe dan ook, fijne avond allemaal en laten we het gezellig houden! :shakehands:

Doctor :apple:

__
Lange posts? Elk woord is een stap naar helderheid — laat de reis net zo een verrijking zijn als de bestemming.
macOS updaten, of toch niet?
4 september 2024 - 18:34    reactie #29
geplaatst door: G0erwt
beste doctor_apple,

Dank voor deze ontboezeming.
Naar ik inschat zijn wij van 'de oudere generatie'. Daarmee wil ik niet zeggen dat vroegere alles beter was, maar één aspect is de laatste 50 jaar wel drastisch veranderd. Dat is de mentaliteit m.b.t. loyaliteit. Daaronder schakel ik ook de gedragsnormen in de omgang met anderen. Het 'op de spits drijven' van meningen/standpunten levert zelden een positief resultaat op. Wel polarisatie.
In de ICT was en is dat niet anders. In de wereld van de 'main frames' werd het in mijn tijd niet op prijs gesteld als je in een IBM-omgeving voorstelde met 'mixed hardware' te gaan werken.
Daar werkte de Overheid ook aan mee. Alle universiteiten moesten, eigenlijk, een nieuwe computer van IBM aanschaffen. Alleen de 'eigenwijze' universiteiten deden daaraan niet mee; gelukkig.
Ook werden en worden door sommigen nog steeds de werelden van Microsoft en Apple beschouwd als vijandig. De sfeer was/is nogal eens 'sektarisch' te noemen. Zie ook de reacties m.b.t. Unix en later Linux.
Maar ja, wat wil je? Iedereen lijkt tegenwoordig geld als water te verdienen. En toch wordt er nog steeds overal over geklaagd en legt men de oorzaken altijd bij 'de ander".
Als in dat gedrag geen verandering komt gaat o.d.d. elke cultuur ten gronde.

Het heeft, ogenschijnlijk, allemaal niets met techniek te maken. In feite is het echter een veronachtzaming van basisregels/gedrag waar vroeger ouders het zelf moesten zien 'te rooien'. Nu kijken veel ouders meer naar hun eigen prioriteiten; ikke, ikke, en nog eens ikke. Voor alle 'problemen' moet een andere instantie de oplossing brengen.

Er is meer over te zeggen, maar dit verhaal is ook al weer veel te lang.
Als tijd geen rol meer speelt
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 01:08    reactie #30
geplaatst door: Flix
Lange posts? Elk woord is een stap naar helderheid — laat de reis net zo een verrijking zijn als de bestemming.
Haha, wij van WC-eend... :happy:

Maar bedankt voor je lange reizen langs prachtige meanderende rivieren vol macOS codes en zo.
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 08:45    reactie #31
geplaatst door: boiing
Ik hoop dat er ooit een bundel verzamelde werken verschijnt :sigh:.

Even een toevoeging op de bewering dat ASR niet zou werken op Apple Silicon Macs—onzin.
Dat heeft ook niemand beweerd. Ik schreef dat er kanttekeningen te maken waren v.w.b, Apple Sillicon en de info deels onbetrouwbaar (onvolledig) was. Daar blijf ik bij. Bijvoorbeeld:

Citaat
- Don't use ASR to clone a macOS system onto an empty Mac with no existing macOS installed. It likely won't work on Intel, and it certainly won't work on Apple silicon.

- These steps will not work on Apple silicon Macs running macOS Big Sur.

- Bootable clones cannot be used on Apple silicon Macs if the internal SSD fails for any reason.
Dit - en andere details - staat in de link die ik eerder gaf. Mocht je echt met ASR aan de slag willen volg dan die link, en niet de post van doctor_apple. Verder nog:

Citaat
- Once the clone is complete if you are running Ventura or Sonoma you will need to copy over the Cryptexes Directory that will allow this drive to be bootable. Previous versions of macOS contained the Cryptexes Directory already cloned with our ASR command above, however, this directory was moved to the Preboot in Ventura and Sonoma. (bron)

Allemaal zaken waar ik doctor_apple niet over heb gehoord ondanks de lengte van de posts. Maar misschien nog wel het belangrijkste in dit hele verhaal:

Why cloning a System volume isn’t a good idea any more

Citaat
ASR has some magical capabilities, such as being able to copy a snapshot, many of which can’t be achieved any other way. It’s also prone to failure, in which case the only solution is to install a new copy of macOS. That brings me back to the best solution: rather than trying to clone a boot volume group in Big Sur or later, isn’t it far simpler and more reliable simply to install macOS and migrate from the Data volume?

Finally, many of you ask when Apple is going to make cloning the boot volume group easier again. The answer, I believe, is never, and in the future even cloning using asr may well disappear altogether. (bron)
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 09:25    reactie #32
geplaatst door: het ModeratorTeam
van het ModeratorTeam In de regel zijn we nogal voorzichtig met het sturen van gebruikers naar Terminal hier op MacFreak als er ook apps voor zijn. De reden is simpel: de ervaring leert dat het extra inzicht dat Terminal-gebruikers zien bij mensen die dit niet gewend zijn juist ontbreekt. In het beste geval kopiëren en plakken die een commando, in het slechtste geval typen ze het over, en niet altijd correct.
met vriendelijke groet, het ModeratorTeam
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 09:57    reactie #33
geplaatst door: G0erwt
In de regel zijn we nogal voorzichtig met het sturen van gebruikers naar Terminal hier op MacFreak als er ook apps voor zijn. De reden is simpel: de ervaring leert dat het extra inzicht dat Terminal-gebruikers zien bij mensen die dit niet gewend zijn juist ontbreekt. In het beste geval kopiëren en plakken die een commando, in het slechtste geval typen ze het over, en niet altijd correct.

Het is duidelijk, lijkt mij, dat je kennis en ervaring moet opdoen als je geavanceerdere gereedschappen/methoden wilt kunnen toepassen. Aangezien veel mensen uit de jongere generaties niet meer is bijgebracht wat een computer nu precies is en hoe die fundamenteel werkt, ontbreekt meestal ook de kennis over het gebruik van programma's als [Terminal]. Dus dat advies is op zich juist. Dat neemt niet weg dat mensen, zoals Docter_Apple, er op wijst dat de betreffende gereedschappen heel nuttig en doelmatig kunnen zijn.
P.S.
Toen er van mij  daadwerkelijk werd verwacht dat ik een groep 'wetenschappelijke rekenaars' moest gaan begeleiden kreeg ik van mijn chef een aantal opmerkelijke opdrachten. O.a. om op een IBM 1620 een sorteerprogrammaatje te schrijven ... in machine code! Zo leer je het beste hoe e.e.a. werkt 'onder de motorkap', vond hij. Hij was een uit Hongarije gevluchte ingenieur, die binnen enkele maanden de Nederlandse taal perfect beheerste.
Als tijd geen rol meer speelt
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 16:22    reactie #34
geplaatst door: doctor_apple
@Boinng:

Prima, maar voor de volledigheid nog even de tips uit de post waar jij naar verwijst:

- ASR is het beste te gebruiken voor klonen, niet voor imaging. Gebruik ASR niet om macOS naar een lege Mac zonder bestaand macOS te klonen. Dit werkt waarschijnlijk niet op Intel-systemen en zeker niet op Apple Silicon.

Wat bedoelen we precies met Apple System Restore? Een back-up (kloon) van je eigen systeem, niet bedoeld als migratietool tussen verschillende Macs. Met andere woorden, je kunt niet migreren van of naar een ander platform (PowerPC -> Intel -> Apple Silicon).

- Om een kloon te gebruiken op Apple Silicon, moet je al een andere kopie van macOS hebben geïnstalleerd. Deze heb je nodig om de kloon op jouw Mac opstartbaar te maken.

Daar heb ik volgens mij al eerder over geschreven, en dit is sinds macOS 6 niet veranderd: je moet de systeemschijf selecteren als opstartschijf via de "Startup Disk"-optie. Dit was zo in macOS 10.0, 10.8 en nu ook in de huidige systemen.

- Deze stappen werken niet op Apple Silicon Macs die macOS Big Sur draaien. Ze werken echter wel op macOS Monterey en latere versies.

Laat ik het netjes zeggen: macOS Big Sur was naar mijn mening een van de grootste flops, vol bugs, die gelukkig snel werden opgelost, maar nog steeds niet iets om enthousiast over te zijn. Maar wat heeft dit met ASR te maken?

- ASR-klonen zijn niet platformonafhankelijk. Je kunt macOS niet klonen van een Intel-Mac en dit opstarten op een Mac met Apple Silicon, of andersom. Toch zal het opnieuw installeren van macOS op een kloon deze automatisch omzetten naar het juiste platform.

Serieus, is dit geschreven voor mensen die minder goed kunnen begrijpen? Er is toch al gezegd dat het een kloon is die niet bedoeld is voor migratie tussen verschillende processorplatforms?

- Opstartbare klonen kunnen niet worden gebruikt op Apple Silicon Macs als de interne SSD om wat voor reden dan ook faalt. De interne SSD is cruciaal voor het opstarten, ongeacht wat je probeert op te starten.

Even wachten... Je maakt een .DMG-bestand dat niet opstartbaar is. Check. Je hebt een ander systeem nodig (bijvoorbeeld een installatie- of herstelimage) om de DMG terug te zetten. Check. Dat geldt ook voor Time Machine...

- Een kloon gemaakt met ASR is altijd ongecodeerd, zelfs als de bron gecodeerd was. Om de kloon te coderen, moet je vanaf deze kloon opstarten en FileVault inschakelen via Systeeminstellingen of Systeemvoorkeuren.

Dit bevestigt wel enigszins mijn punt over de afname van kennis en intellect bij de gemiddelde hedendaagse gebruiker. Time Machine en ASR schrijven beide naar een partitie. Bij ASR gaat het naar een schijfimage, bij Time Machine naar een mappenstructuur met losse bestanden en links, of naar een (gecodeerde) schijfimage met dezelfde structuur... OF je kunt zelf een externe schijf coderen en daar alles op wegschrijven.

- Voldoende vrije ruimte op de doelbestemming, die een externe SSD of de interne schijf van je Mac kan zijn.

Nog even en ik kan ook geen commentaar meer leveren op dit niveau...

- Cryptex...

Hier komt volgens mij eindelijk een valide punt binnen de context van het gebruik van ASR. En hieruit blijkt dat Apple het besturingssysteem steeds meer verwaarloost... Het wordt een samenraapsel van fixes en eigenaardigheden die niet meer overeenkomen met de oorspronkelijke opzet van macOS.

Of toch weer wel... Want kijk, Cryptexes moet ik aanpassen als ik iets verander aan de systeemimage. Maar als ik een KLOON maak van de systeemschijf, verander ik toch niets aan de image?

Waarom moet ik dan Cryptexes aanpassen?

Het voelt alsof we het weer ingewikkelder maken dan nodig is. Het grappige is dat als Carbon Copy Cloner een kopie maakt en deze faalt, je weinig hoort behalve "gebruik SuperDuper" of herinstalleer. Maar als we een bestaande Apple-tool op de prompt (lees: Terminal) gebruiken, komen er allerlei "ja, maars" en stressmomenten...

Bijzonder, vooral omdat ik ASR afhankelijk van de context regelmatig gebruik, zowel voor Intel als voor Apple Silicon. Maar ja, misschien raak ik niet in paniek als een systeem niet direct opstart en ik denk dat het kapot is. :grinning:

Een Mac is tegenwoordig een telefoon in computerkleding... Als we het hier zouden hebben over Clonezilla of andere Linux-tools voor back-ups, soit... Maar het gaat hier om een eigen Apple-tool.

Als Apple hier geen verdere ondersteuning voor biedt, is dat een keuze van Apple. Tot nu toe heb ik niets gehoord. Wat ik wel merk is dat Apple, zoals eerder gezegd, steeds slordiger omgaat met de BSD (Terminal)-laag van macOS, wat steeds verder afstaat van waar macOS ooit mee begon. En niet alles is positief.

Ik snap de angst voor een systeem-eigen kloontool als ASR via de Terminal niet goed. Het is er, zij het met weinig liefde van Apple, maar verder biedt Cupertino weinig indrukwekkende back-upopties.

In mijn ervaring heb ik meerdere keren een kloon van een systeem op een draagbare schijf bij me gehad die echt een redding bleek. En de hersteltijd is ook nog eens relatief snel.

Maar goed, uiteindelijk moet iedereen zelf beslissen wat hij of zij veilig vindt om te doen, en welke tool of scenario het beste bij hem of haar past.

Vroeger moest ik lachen om mensen die hun computer wegdeden omdat het systeem was gecrasht, maar nu zie ik dat mensen dat echt doen. Dus wat kan ik zeggen?

Hoe dan ook, bedankt voor de inzichten hier!

Onverminderd vriendelijke groet,

Doctor :apple:
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 16:38    reactie #35
geplaatst door: iSan
Vroeger moest ik lachen om mensen die hun computer wegdeden omdat het systeem was gecrasht, maar nu zie ik dat mensen dat echt doen. Dus wat kan ik zeggen?
Service is soms te duur. Mensen durven geen geld te betalen voor volledige check bij Apple Authorized Service Provider met risico om dan te horen dat ze toch wel een nieuwe computer moeten aanschaffen. Dan maar meteen nieuwe kopen. (phoeh best duur)

Sinds ik heel weinig add-ons van third party's installeer heb ik amper problemen. Dus hou het zo clean mogelijk met alleen documenten (en foto's, films, muziek etc etc) En niet klooien met het systeem. Apps alleen van bekende makers downloaden/kopen via legale weg.

En bovendien, aandachtspanne van mensen zijn te kort geworden. "Geen zin om het te herstellen, forums te afstruinen, account te aanmaken, laat maar, bestellen is in no time gebeurd". Ik denk dat dat ook mee speelt.
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 17:47    reactie #36
geplaatst door: sytrusze
Screenshot 2024-09-05 at 17.45.58.pngmacOS updaten, of toch niet?


Dit SuperDuper! proces loopt al sinds vanochtend 5 uur dus nu al 12+ uur. Is dit normaal?
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 18:23    reactie #37
geplaatst door: boiing
Er staat wel ‘a long time’ maar dit lijkt me abnormaal lang. Aangezien je een lege schijf hebt aangeschaft (las ik) lijkt het mij veel handiger om die eerst zelf als APFS te formatteren (met Apple’s Schijfhulpprogramma) en dán de SuperDuper! te starten. Dan zou deze stap niet nodig zijn.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 18:49    reactie #38
geplaatst door: sytrusze
Heb inderdaad het proces stop gezet en de schijf geformateerd naar APFS. Dit werkte direct, echter kreeg ik wel een error:

Screenshot 2024-09-05 at 18.48.00.pngmacOS updaten, of toch niet?



Weet iemand hier raad mee?
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 19:01    reactie #39
geplaatst door: boiing
Dat hoort niet, en ben ik nooit tegengekomen. Ik zou als eerste denken aan een fout op je eigen schijf of bestand(en) daarop. Controleer die eerst eens met Schijhulpprogramma (schijf EHBO).

https://support.apple.com/nl-nl/102611
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 19:29    reactie #40
geplaatst door: sytrusze
Schijnt helemaal in orde te zijn..

Screenshot 2024-09-05 at 19.29.21.pngmacOS updaten, of toch niet?
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 20:42    reactie #41
geplaatst door: boiing
Kan aan Time Machine liggen die tegelijkertijd bezig was, eventueel je Firewall uitzetten (las ik ergens, lijkt me vergezocht), of een verkeerd ‘attribute’ ergens op je schijf door een mislukte update o.i.d. Dat laatste zou door een macOS re-install verholpen kunnen worden.

Misschien het beste om een mailtje te sturen naar SuperDuper! support, die weten waarschijnlijk beter waar je het moet zoeken.

Wat je zelf ondertussen kunt doen is het - na een herstart van je Mac - gewoon nog eens te proberen. Dat wil ook wel eens helpen.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
macOS updaten, of toch niet?
5 september 2024 - 20:51    reactie #42
geplaatst door: puk1980
Misschien het beste om een mailtje te sturen naar SuperDuper! support, die weten waarschijnlijk beter waar je het moet zoeken.
+1

Dave Nanian is érg behulpzaam.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
macOS updaten, of toch niet?
11 september 2024 - 23:23    reactie #43
geplaatst door: sytrusze
+1

Dave Nanian is érg behulpzaam.

Wil het graag geloven, maar hij is wel érg langzaam  :happy: 6 dagen verder nog geen reactie ontvangen helaas.