Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 00:32   
geplaatst door: LenaLove
Ik heb een 21.5 inch imac 2017, gekocht in zomer 2018, 1 TB opslag, dual core, geen 4k, ik sla me nog steeds voor mijn kop dat ik niet iets meer geld heb uitgegeven toen voor een quad core met 4k maar ik had niet veel spaargeld.

Ik zat nog op Mojave omdat ik nog wat 32 bit apps gebruikte.
Er komt weer een nieuwe Mac versie aan dus ik dacht misschien moet ik maar eens gaan updaten naar Monterey want het gat wordt steeds groter.
Gisteren een laatste time machine backup gemaakt, daarna Monterey gedownload en de update gestart. Het duurde lang en uiteindelijk bleef hij zeggen dat het nog maar een minuut duurde. Omdat het zo lang duurde ben ik maar gaan slapen.

Toen ik opstond zag ik een melding dat er een fout was ontstaan op de schijf en dat ik schijf hulp kon opstarten of een time machine backup terugzetten. Ik dacht dan zet maar een back up terug.
Hij ging toen het terugzetten van de backup voorbereiden. Na een uur of 8 was hij nog steeds aan het voorbereiden dus toen heb ik de Mac maar geforceerd uitgezet.
Daarna opgestart in recovery mode en schijfhulp programma gestart. Volgens schijfhulp stond er Monterey 12.5 op mijn Mac. Eerst Macintosh HD - gegevens gescand, daarna Macintosh HD, na het scannen kwamen er geen meldingen alleen dat het gereed was. Dus schijfhulp kon blijkbaar geen fouten vinden.
Opnieuw opgestart maar dat ging nog steeds niet. Weer geprobeerd back up terug te zetten maar toen bleef hij weer eindeloos voorbereiden.

Net geprobeerd Monterey weer opnieuw te installeren, hij is nu al 2,5 uur bezig en nu zegt hij alweer een tijd minder dan een minuut resterend terwijl de voortgangsbalk nog niet eens op de helft is, dus ik vrees dat het weer niet gaat lukken.

Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik wilde alleen maar updaten en nu zit ik met deze puinhoop. Ik ken verder bijna niemand met een Mac, ik heb er wel wat verstand van maar ik ben een vrouw van 45 en ik kom er nu niet meer uit en ik ben geen systeembeheerder ofzo, en al die handige windows mannetjes die ik ken zeggen alleen ik weet niks van Mac en waarom neem je geen Windows pc.

------------------
Ik werd net wakker en nu was de melding:
je computer is opgestart vanaf de herstelpartitie omdat er zich tijdens de installatie een fout heeft voorgedaan. Er heeft zich een fout voorgedaan bij het migreren van gebruikers tijdens een installatie. Installeer macos opnieuw om het probleem op te lossen.

Dus ik ben nu maar voor de derde keer Monterey aan het installeren want waarom niet, zucht.
Bewerkt: 14 augustus 2022 - 08:44 door LenaLove
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 01:40    reactie #1
geplaatst door: davidem
Zou het kunnen zijn dat er iets mis is met je disk? Heb je schijfhulp al eens grondig laten checken?
• iMac 27" • MacBook Pro • Macbook • Blackbook • iMac G5 • MacMini G4 • iMac G3 • Mac LC II • Mac SE • iPods, iPhones, iPad... Oh, and I've never switched...
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 07:34    reactie #2
geplaatst door: Sypie
Maak het jezelf even makkelijk door gebruik te maken van een USB-installer in plaats van de download die live wordt uitgevoerd. Hoe je een USB-installer kunt maken kun je hier lezen.  Het enige nadeel is dat je daarvoor een tweede Mac nodig hebt waar ook Monterey op kan draaien. Die is vast in de buurt wel te vinden, mocht je dichtbij of in de kop van Overijssel wonen dan mag je gerust langskomen.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 08:28    reactie #3
geplaatst door: LenaLove
Hoi Davidem, schijfhulp had dus eigenlijk niks gevonden na het scannen.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 08:31    reactie #4
geplaatst door: LenaLove
Maak het jezelf even makkelijk door gebruik te maken van een USB-installer in plaats van de download die live wordt uitgevoerd. Hoe je een USB-installer kunt maken kun je hier lezen.  Het enige nadeel is dat je daarvoor een tweede Mac nodig hebt waar ook Monterey op kan draaien. Die is vast in de buurt wel te vinden, mocht je dichtbij of in de kop van Overijssel wonen dan mag je gerust langskomen.

Hoi Sypie, ik ken volgens mij wel wat mensen met een Macbook Air ofzo maar die hebben er allemaal nog veel minder verstand van dan ik. Ik woon in Nijmegen en ik heb geen auto. Ik heb op nextdoor gevraagd of iemand zou kunnen helpen maar daar kwam niet echt reactie op.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 08:57    reactie #5
geplaatst door: ouwemac
A-mac nijmegen

Misschien willen zij helpen?
Mijn ervaringen met a-mac zijn altijd goed geweest, al was dat in Utrecht.
“Iets ingewikkelds versimpelen kan heel verhelderend zijn”
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 09:22    reactie #6
geplaatst door: boiing
Dat is een vervelend probleem LenaLove.. Upgrades gaan meestal probleemloos maar jij hebt pech zo te zien. Nog eens de installatie proberen kan geen kwaad, maar als je weer de melding 'Er heeft zich een fout voorgedaan bij het migreren van gebruikers' krijgt wordt het lastig.

Twee vragen:

- Stonden er meerdere gebruikersaccounts op je systeem?

- Hoe vol was de 1 TB schijf  ongeveer?

Als de installatie weer mislukt zou ik als volgende stap toch proberen die TM backup terug te zetten, maar dan zonder af te breken.

Na een uur of 8 was hij nog steeds aan het voorbereiden dus toen heb ik de Mac maar geforceerd uitgezet.
Dat is namelijk nooit een goed idee.. Een TM backup terugzetten - zeker als dat een 'grote' is - kan een eeuwigheid duren. Wat kan helpen is de Time Machine (van Apple neem ik aan?) met een ethernetkabel verbinden met je router in het netwerk, dan gaat het stukken vlotter dan via WiFi. Maar verstoor het proces niet zolang je geen foutmelding krijgt, ook al duurt het 2 dagen :wink:..

Mocht niets meer lukken dan is het laatste redmiddel de schijf volledig formatteren en een schone installatie doen vanuit de Recovery Mode. Daarna kun je met de Migratieassistent alsnog je data van de Time Machine backup terugzetten. Installeren vanaf een USB stick zoals Sypie zegt kán, ik zie alleen het voordeel niet eerlijk gezegd. Na de eerste herstart (bij installatie vanuit een download) is er geen verschil meer tussen beide methodes en zo te zien zit daar het probleem niet.

Laat maar horen of het alsnog wil lukken.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 09:52    reactie #7
geplaatst door: Dick de Roos
Wat Boiing al zei:
Citaat
- Hoe vol was de 1 TB schijf  ongeveer?
kan wel eens belangrijk zijn.
Voor de update moet je ongeveer 50 GB vrije ruimte hebben op de schijf, anders gaat het mis.
Die 50 GB is wat aan de ruime kant, maar daarmee gaat het zeker goed.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 12:41    reactie #8
geplaatst door: dboomsma
Er wonen een paar handige Maccers van Klokhuis in Nijmegen. Elke maand organiseert deze stichting (www.klokhuis.nl) bijvoorbeeld het Apple Café in café De Hemel, daar zou je eens heen kunnen gaan om je kennis te vergroten. Verder staan er een paar goede tips hierboven, en mocht het niet slagen, laat even weten en dan kan ik je wel in contact brengen met een kundige Maccer in N'gen.

NB: ik heb recentelijk mijn Mac vervangen en het terugzetten van 3TB heeft al met al bijna een week gekost. Ging 2x mis. Eerst 2x tergend traag via Wifi en later sneller via een ethernetkabel vanaf de NAS. Had achteraf ook via Wifi gekund als ik meer geduld had gehad en niet had onderbroken.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 13:57    reactie #9
geplaatst door: LenaLove

Twee vragen:

- Stonden er meerdere gebruikersaccounts op je systeem?

- Hoe vol was de 1 TB schijf  ongeveer?


Ik had lang geleden op mijn vorige Mac een keer een nieuwe gebruikersaccount aangemaakt omdat ik ergens een probleem mee had maar later nooit meer gebruik, en via time machine is deze account op mijn imac terecht gekomen.

Ik had ongeveer 48 gb vrij gemaakt voordat ik Monterey ging installeren.

Ik vanmorgen weer de update aangezet, ruim 5 uur later geeft hij weer dezelfde melding over de gebruikersgegevens.
Heb ik dit zelf veroorzaakt door gisteren de voorbereiding op het terugzetten af te breken?  :sad:

Ik heb misschien iemand gevonden die een bootable usb installer kan maken en dinsdag langs kan komen. Maar dat heeft dan dus misschien geen zin  :sad:
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 14:16    reactie #10
geplaatst door: boiing
Dank voor je update. 50 GB zou genoeg moeten zijn maar veel is het niet. In ieder geval zit je 1 TB schijf dus tsjokvol en daarom zal een TM backup terugzetten ook enorm lang gaan duren. Als je dat probeert: geef het de tijd. Via WiFi kan dat dagen duren, doe dat dan zeker via een kabel.

Je zegt '..een gebruikersaccount met problemen'. Dat kan natuurlijk ook het euvel veroorzaken bij de upgrade gezien de melding die je krijgt, het lijkt me waarschijnlijk zelfs. Daar is geen makkelijke oplossing voor, behalve..:

Na al deze info van je zou ik persoonlijk de schijf wissen en met een schone Mac beginnen. Van daaruit weer data terugzetten uit je TM backup. MAARR: Je hebt dan nog maar één plek waar al je data staat (de TM backup) en een lege Mac. Als je het goed en veilig wil doen maak je eerst op een externe schijf (aanschaffen als je die niet hebt, liefst 2 TB) een Carbon Copy Cloner of Superduper 1 op 1 kopie, voor de zekerheid. Het voordeel is dat je na de schone installatie dan ook een snelle schijf hebt om je data van terug te zetten. Omdat je Mac nu niet meer opstart heb je daar waarschijnlijk hulp bij nodig. Iemand met een andere Mac kan dat doen via Target Disk mode (Doelschijfmodus). Of iemand moet macOS op een externe schijf installeren voor je zodat je je eigen Mac daarmee kunt opstarten en dan de schijf kunt kopieëren.

Veel werk, maar dan ben je wel van alle problemen af, je Mac is weer snel en je hebt 2 backups achter de hand :wink:.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 14:42    reactie #11
geplaatst door: Sypie
Maar dat heeft dan dus misschien geen zin  :sad:
Zeker wel. Op een hele duidelijke voorwaarde dan: dat jouw Time Machine backup goed gedaan is.

Wanneer je dat zeker weet kun je het volgende doen:
  • Opstarten vanaf de USB-stick
    Via de ingebouwde Schijfhulpprogramma alle partities/de hele schijf wissen.
    MacOS opnieuw installeren.
    Daarna ben je klaar om je Time Machine terug te zetten.

Zie voor een aantal gedetailleerde stappen: https://www.appletips.nl/macos-monterey-clean-install/
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 14:43    reactie #12
geplaatst door: LenaLove
Je zegt '..een gebruikersaccount met problemen'. Dat kan natuurlijk ook het euvel veroorzaken bij de upgrade gezien de melding die je krijgt, het lijkt me waarschijnlijk zelfs. Daar is geen makkelijke oplossing voor, behalve..:

De gebruikersaccount had geen problemen meer, dat was al opgelost toen dus daarom heb ik die nieuwe account daarna nooit meer hoeven gebruiken.
Het terugzetten zal ik via WiFi moeten doen want internet via de kabel heb ik nooit aan de praat kunnen krijgen, niet met mijn oude Mac mini en niet met mijn imac. Ik heb het maar gewoon laten zitten toen en altijd wifi gebruikt. Ik heb gelukkig wel glasvezel.

Dat van die carbon copy cloner enzo, dat zal ik wel niet voor elkaar kunnen krijgen dat klinkt allemaal erg bewerkelijk en ingewikkeld  :sad:

van het ModeratorTeam Bij een (lange) quote graag alleen het stukje overhouden waar je op reageert, leest iets prettiger voor mee-lezers.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 14:51    reactie #13
geplaatst door: boiing
Dat laatste moet niet, je hebt een TM backup. Realiseer je alleen dat dat je enige backup is als je een schone installatie doet. Als je het om dierbare data gaat geen verstandig idee.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 20:21    reactie #14
geplaatst door: LenaLove
Dat laatste moet niet, je hebt een TM backup. Realiseer je alleen dat dat je enige backup is als je een schone installatie doet. Als je het om dierbare data gaat geen verstandig idee.

Ik was nog vergeten te zeggen dat ik ook een online backup heb bij Backblaze.
Ik had voordat ik de update startte gezorgd dat zowel time machine as Backblaze up to date waren.
Monterey update ging mis
14 augustus 2022 - 21:17    reactie #15
geplaatst door: boiing
Dat scheelt.. Dan zou ik het risiso wel durven nemen. Eerst die TM restore proberen zonder te onderbreken, en als dat niet lukt een clean install zou ik zeggen.
Monterey update ging mis
15 augustus 2022 - 13:12    reactie #16
geplaatst door: LenaLove
Dat scheelt.. Dan zou ik het risiso wel durven nemen. Eerst die TM restore proberen zonder te onderbreken, en als dat niet lukt een clean install zou ik zeggen.

Dus om het op een rijtje te zetten, ik probeer morgen eerst Monterey opnieuw te installeren met een bootable usb disk, als dat niet lukt zet ik de TM restore aan en dan moet ik gewoon dagen wachten.

Dit is misschien een stomme vraag maar hoe werkt zo'n TM restore? Is het dan geen probleem dat Monterey niet goed is geïnstalleerd en dat de TM backup nog op Mojave zit? Lost het systeem dat allemaal zelf op?
Monterey update ging mis
15 augustus 2022 - 21:35    reactie #17
geplaatst door: boiing
Dus om het op een rijtje te zetten, ..
Ja, zo zou ik het doen. Zoals gezegd: een USB installer doet hetzelfde als een download maar wie weet :music:.

Lost het systeem dat allemaal zelf op?
Yep. Als de TM restore slaagt heb je het OS wat bij de laatste backup hoort terug.
Monterey update ging mis
15 augustus 2022 - 23:36    reactie #18
geplaatst door: Sypie
Een USB installer doet in principe hetzelfde als een download alleen is een download altijd afhankelijk van de bits en bytes die je binnenhaalt, de stabiliteit van je netwerk en dat soort factoren. Met een USB-stick heb je dat niet. Bovendien is de doorlooptijd van een al voorbereide USB-stick een stuk korter omdat die 8GB niet meer gedownload hoeft te worden. Het valt me op dat internet recovery's geregeld mislukken waar USB-installaties het proces prima doorlopen.
Monterey update ging mis
15 augustus 2022 - 23:48    reactie #19
geplaatst door: boiing
Allemaal mee eens, maar de foutmelding gaat over een mislukte gebruiker-migratie. Dat gaat die USB installer ook niet oplossen, maar ach: veel meer opties zijn er in dit geval niet dus proberen kan altijd :thumbs-up:.
Monterey update ging mis
19 augustus 2022 - 19:02    reactie #20
geplaatst door: LenaLove
We kregen dinsdag een foutmelding met de usb stick, iets van dat het de verkeerde versie was ofzo, dus toen hebben we toch maar systeemherstel aangezet.
Hij is nu nog steeds aan het voorbereiden  :sad:
Monterey update ging mis
26 augustus 2022 - 12:36    reactie #21
geplaatst door: LenaLove
Hij is nog steeds aan het voorbereiden, al 1,5 week dus.

Ik heb inmiddels een Macbook Air 2020 gekocht met 512 gb opslag omdat ik het zat was. Ik zat nog te twijfelen of ik een Windows laptop van rond de 500 euro zou kopen ter overbrugging maar wat ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Die Macbook Air is echt een prachtding en zo snel met de M1 chip en de ssd.

Zal ik systeem herstel maar gewoon aan laten staan omdat ik nu toch vooruit kan? Of wordt het toch tijd om het te onderbreken?
Monterey update ging mis
26 augustus 2022 - 12:38    reactie #22
geplaatst door: boiing
Als er nog iets beweegt zoals je muis of een ronddraaiend symbool en je krijgt geen foutmelding: aan laten staan. Het zal via WiFi een eeuwigheid duren met ruim 800 GB, niks aan te doen. Tenzij je helemaal geen backup meer terug wil zetten op die Mac? Dan kun je het afbreken en 'm schoon installeren.

Een nieuwe Mac: dat is mooi! Wat een genot :thumbs-up:.
Monterey update ging mis
26 augustus 2022 - 13:39    reactie #23
geplaatst door: Sypie
1,5 week aan laten staan alleen op het voorbereiden? Ik had 'm allang de nek omgedraaid.

Ik zou voor een schone installatie gaan en daarna met Migratieassistent of Time Machine kijken wat ik over zou willen zetten. Dan maar wat selectiever te werk gaan.
Monterey update ging mis
26 augustus 2022 - 13:47    reactie #24
geplaatst door: boiing
Eens met Sypie, ik bedoelde meer dat als je écht dat oude systeem wil terugzetten.. Maar waarom zou je dat nog willen als je een nieuwe Mac hebt?