Voordat ik een verder goed werkend apparaat ga inruilen, wil ik graag weten of er nog andere opties zijn. Ik heb twee concrete vragen:1. Als ik een nieuw besturingssysteem koop, heeft dat dan ook een gunstig effect op de snelheid van mijn iMac?2. Als ik een nieuw besturingssysteem koop, kan ik dan op een of andere manier daarnaast ook het oude blijven gebruiken? Ik ben bang dat ik anders namelijk allerlei documenten niet meer kan openen, bijvoorbeeld die zijn gemaakt met Pages en (zul je altijd zien) vast weer niet compatibel zijn met een nieuw besturingssysteem (is me destijds met MacWrite II ook overkomen).
Ik ben benieuwd.Groeten,Frans van Nes
Ik heb zelf ook altijd moeite om iets te vervangen wat in principe nog goed functioneert. Maar als ik jou zo lees zou ik zeggen: gun jezelf een nieuwe Mac!
Maar een veel makkelijkere manier om dit te doen is met het gratis Tiger Cache Cleaner.
Verder ben ik benieuwd naar de specificaties van jouw Mac, misschien dat je daar wel een latere versie van OS X op zou kunnen draaien.
Het probleem met de websites is ieder geval makkelijk op te lossen, download bijvoorbeeld Firefox en gebruik dat voortaan.
Mijn iMac is een iMac5,2 met een Intel Core 2 Duo-processor (serienummer W86382M7WH5).
De hoogste Firefox-versie die mijn Tiger slikt (en door steeds minder websites ondersteund wordt), is 3.6.13. Maar ik merk ook dat er geen printers meer te krijgen zijn die het op mijn besturingssysteem doen. Als mijn printer het begeeft (en dat hangt in de lucht), dan lijkt dat bijna te betekenen dat ik een nieuwe computer moet kopen (wat ik in principe heel ver vind gaan). Tenzij ik dus een nieuw besturingssysteem kan aanschaffen (liefst dus met behoud van het oude daarnaast) en als die investering lonend is, gezien de traagheid die mijn huidige computer parten speelt. Op dat punt moet ik me zo te zien dus niet te veel illusies maken.
Frans
Kan je laten weten hoeveel dat is? Je kan dat zien in het venster dat tevoorschijn komt als je kiest onder het appeltje helemaal linksboven op het scherm, en dan kiezen voor "Over deze Mac".
HEXDIY om 19:02, 23-12-2014Die iMac is helaas een 1,83 GHz Core2Duo, met een Intel GMA 950 GPU, slechts een 32 bit EFI, en een maximum van 2 GB ram (wat vandaag de dag erg weinig is).
(Bewerkt door HEXDIY om 23:53, 23-12-2014)
(Bewerkt door HEXDIY om 23:55, 23-12-2014)
Alleen, heeft het niets te maken met MacOS X of EFI. Het zit in de ROM. Mocht je twijfelen? Wis de schijf met nullen en formatteer deze NiET. Dan herstarten en je krijgt het bekende vraagteken. Herstart nogeens, maar nu met de toetscombinatie voor recovery, et voila, op de nieuwe Macs boot hij in een keer als hoj in PRAM netwerk heeft opgeslagen. Zo niet kun je ook dat nog ingeven in het bootselectiescherm.
Heeft nogmaals niets te maken met het nieuwe OS/OS'en.
(Bewerkt door HEXDIY om 13:05, 24-12-2014)
HEXDIY om 13:03, 24-12-2014Correct me if I'm wrong...
Beslist niet! Als jullie een draadje willen over opstarten vanaf een netwerk begin dan zelf maar een nieuw draadje.
Het kapen van een draadje wordt hier al niet op prijs gesteld, en al helemaal niet als het gaat om een draadje van iemand die niet zoveel van computers weet!
En wat mijn uitlet betreft, de bootcode (netboot) zit in de rom, het feitelijke Os image op de server. Dus HEXDIY, je hebt gelijk: mijn uitleg was niet duidelijk genoeg. Maar nee, een Os image zit allang niet meer in de ROM.
Back on topic, maar weer.