geplaatst door: Hydrarchos
Hallo, ik zit met een probleem dat me wat hoofdbrekens kost maar waar ik noch door zelf knoeien, noch op het internet een oplossing voor vind.

Ik heb een aantal JPG-afbeeldingen in Preview (Voorvertoning) tot één document samengevoegd. Althans, in de sidebar zie ik ze keurig op een rijtje staan.



Als ik het hele zootje probeer te exporteren of op te slaan als PDF-bestand, krijg ik echter een PDF met alleen de eerste pagina. In de balk wordt eveneens vermeld dat er sprake is van vier documenten.



Hoe breng ik dit tot stand in Preview, of kan het gewoon niet (wat me onhandig lijkt)?
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 13:13    reactie #1
geplaatst door: Sypie
Eerst even de JPG bestanden omzetten naar PDF. Daarna zorg je in Finder dat ze opeenvolgende namen hebben. Selecteer de bestanden in Finder, rechter muisknop en dan “snelle taken” gevolgd door “maak PDF aan”.

Zie ook: https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mchl21ac2368/mac
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 13:25    reactie #2
geplaatst door: boiing
Eerst even de JPG bestanden omzetten naar PDF.
Die stap is niet nodig als ik dat hier uitprobeer. Gebruik de 'snelle taken' optie die Sypie noemt direct op de .jpg's en ik krijg meteen correcte PDF van één document met meerdere pagina's.
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 13:25    reactie #3
geplaatst door: orange
Ja, je gaat ze een voor een omzetten naar PDF. ;)

---

Klik in de zijbalk > klik cmd-A (selecteer alles)

Druk af > Pdf > Bewaar als Pdf

En hop... alles in één document.
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 13:58    reactie #4
geplaatst door: Hydrarchos
Ja, je gaat ze een voor een omzetten naar PDF. ;)

---

Klik in de zijbalk > klik cmd-A (selecteer alles)

Druk af > Pdf > Bewaar als Pdf

En hop... alles in één document.

Verrek. Dat ik daar zelf niet aan had gedacht. Dank, dat doet precies wat ik nodig heb.
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 14:19    reactie #5
geplaatst door: Sypie
Die stap is niet nodig als ik dat hier uitprobeer.
Ik heb mijn Mac niet mee op vakantie, doe dus dingen uit mijn hoofd. Met de laatste versie(‘s) van macOS zijn er wat van deze taken gewijzigd, zeker in Finder. Daar moet ik nog flink aan wennen.

Doorgaans doe ik dit soort dingen, zeker met meerdere JPG bestanden, met Automator.
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 14:26    reactie #6
geplaatst door: orange
Verrek. Dat ik daar zelf niet aan had gedacht. Dank, dat doet precies wat ik nodig heb.
Ik zat vorige week zelf te knoeien met een rij JPEGs.

Duurde bij mij ook even voor het kwartje viel. :)
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 14:39    reactie #7
geplaatst door: boiing
Nog even voor de verdieping:

https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mchl21ac2368/mac

De methode die Apple beschrijft is wat Sypie bedoelt (waarbij eerst omzetten dus niet nodig is). De Bewaar als PDF methode die orange geeft werkt ook prima. Voordeel van de eerste is dat het meteen vanuit de Finder een PDF in de Finder oplevert, dat scheelt paar klikken want je hoeft de JPG's niet eerst in voorvertoning te openen.

Verder leveren beide methodes wel een subtiel ander PDF bestand op. Via de 'Print' methode krijg je A4 pagina's met eventueel een witte rand. Via de Quick Action methode krijg je pagina's die exact het formaat van de JPG hebben. Voor uitprinten wellicht minder geschikt, voor andere doeleinden kan het juist gewenst zijn. Zie plaatje ter illustratie.

Screenshot_20220808 _14.35.07.jpgPreview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 15:52    reactie #8
geplaatst door: Hydrarchos
@boiing,

Dank je voor de verduidelijking. In mijn geval had ik vanuit Goegel Boeks een screenshot naar het clipboard genomen, nieuw document in Preview aangemaakt (waar dat screenshot dan meteen in staat) en die bij elkaar ge-sleur-en-pleurt. Dan is de print-optie handiger, temeer omdat ze nu keurig op A4 staan. Wellicht dat ik in de toekomst die screenshots dan gewoon naar de desktop laat schrijven.
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 16:26    reactie #9
geplaatst door: nnsa
De snelste methode lijkt @Boiing te hebben.

Een alternatief (met meer opmaak mogelijkheden) zou Pages nog kunnen zijn (of zelfs Keynote).

https://support.apple.com/nl-nl/guide/pages/tanb3bc78786/mac

Schermafbeelding 2022-08-08 om 19.22.11.pngPreview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
Bewerkt: 8 augustus 2022 - 19:23 door nnsa
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 18:37    reactie #10
geplaatst door: boiing
Ieder z'n ding, soms is het een handiger, soms het andere.

(waar dat screenshot dan meteen in staat) en die bij elkaar ge-sleur-en-pleurt.
Ik snap wat je aan het doen bent, een Google boekje aan het kopiëren. Heel veel screenshots dus, en als dat bij elkaar pleuren in één keer kan in Voorvertoning dan maakt het allemaal niet zoveel uit en heb je inderdaad het voordeel dat je A4 hebt bij iedere pagina.

Moet je ze per stuk erin slepen dan zou de andere methode sneller zijn.
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 18:40    reactie #11
geplaatst door: Dick de Roos
Ik zou als eerste optie ook via Pages gaan.
Preview: hoe combineer je meerdere JPGs in één PDF?
8 augustus 2022 - 19:20    reactie #12
geplaatst door: nnsa
Ieder z'n ding, soms is het een handiger, soms het andere.
:shakehands: