Micro SD kaartje formatteren
geplaatst: 13 oktober 2019 - 11:59
Wanneer ik via het Schijfhulpprogramma een Micro SD-kaartje formatteer, dan lijkt dat op het eerste zicht OK, tot ik een volgende bewerking op datzelfde kaartje wil uitvoeren. Dan krijg ik een foutmelding en onder Mojave verdwijnt het kaartje dan volledig, onder Snow Leopard kan ik het kaartje nog zien in het Schijfhulpprogramma, maar er kan niks meer mee aangevangen worden (zie bijlage).

Hoe kan ik voorkomen dat het Schijfhulpprogramma de Micro SD-kaartjes naar de haaien helpt, en valt er eventueel nog iets te repareren?

Micro_SD.jpgMicro SD kaartje formatteren
geplaatst door: Loureiro
antw: Micro SD kaartje formatteren.
reactie #1 geplaatst: 13 oktober 2019 - 12:36
Probeer eens een keer exFAT (of desnoods FAT aka MS-DOS) in plaats van “MacOS Uitgebreid (journaled)”.
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #2 geplaatst: 13 oktober 2019 - 13:51
Kaartjes worden MS-DOS ge(her)formatteerd voor gebruik in diverse toestellen (Androïd tablet en telefoon, meerdere fototoestellen van dashcam tot MILC, meerdere Raspberry Pi's met Raspbian, Sony Walkman, draagbare radio, robot). Ik gebruik geen geheugenkaartjes op mijn Mac's, wel USB-sticks (maar daar heb ik geen problemen mee). Ik weet dat Micro SD-kaartjes "kwetsbaar" zijn, maar misschien bestaat er software waarmee kan voorkomen worden dat de kaartjes beschadigd geraken of anders 3th party-reparatiesoftware? Anderzijds lijken programma's zoals Diskwarrior mij wat te hoog gegrepen, want voor hun kostprijs kan ik mij vlot meerdere spiksplinternieuwe kaartjes aanschaffen. Heb zelf al flink gezocht op het www maar tot op heden heb ik nog geen bruikbaar programma gevonden, maar misschien dat een ander forumlid een oplossing heeft? Alvast bedankt!
geplaatst door: Loureiro
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #3 geplaatst: 13 oktober 2019 - 13:56
Kaartjes worden MS-DOS ge(her)formatteerd voor gebruik in diverse toestellen ...

Toch zie ik “(journaled)” staan in jouw screenshot.
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #4 geplaatst: 13 oktober 2019 - 16:14
Ik formateur nooit SD kaartjes in mijn Mac, maar altijd in het apparaat waar ik ze in gebruik. Lijkt me de meest logische manier en heb je ook geen problemen.
geplaatst door: Viool
Noord Nederlands Orkest
"vreemden zijn vrienden met wie u nog kennis moet maken"
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #5 geplaatst: 13 oktober 2019 - 21:59
Je kunt prima (micro) SD kaartjes formatteren in een Mac. De screendump laat zien dat er een poging is gedaan om te partitioneren, dat is iets anders, dat kan niet op een SD kaartje...
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #6 geplaatst: 14 oktober 2019 - 00:44
Het screenshot laat inderdaad "journaled" zien, alhoewel ik getracht heb MS-DOS te partitioneren, maar zoals eerder gezegd, dit lukte niet, vandaar.

Het kaartje werd eerst gewist en gepartitioneerd met Schijfhulpprogramma op de Mac mini 2018 met Mojave, en toen kreeg ik de boodschap "geslaagd". Toen ik er nadien met BalenaEtcher op de Mac mini nieuwe software op wilde plaatsen kreeg ik "failed" te zien en verdween het kaartje uit de Finder en ook uit het Schijfhulpprogramma op de Mac mini.

Dat kaartje heb ik dan proberen te lezen op mijn iMac 24" met Snow Leopard en in het Schijfhulpprogramma van de iMac kreeg ik het kaartje te zien (niet in de Finder), maar de enige mogelijkheid die niet "grayed out" was, betrof partitioneren, maar zoals de schermafbeelding aantoont, ging dit uiteindelijk ook fout.

Ook kan ik alle kaartjes niet in alle toestellen (her)formatteren, dus ben ik verplicht om een aantal kaartjes in Schijfhulpprogramma te wissen en te partitioneren alvorens er nieuwe content of software op te zetten. Op die wijze heb ik inmiddels al meerdere kaartjes de mist zien ingaan, dus zou ik graag een oplossing vinden om dit fenomeen te stoppen. (Kwaliteitsvolle kaartjes met voldoende GB zijn gelukkig vrij goedkoop geworden, maar trop is teveel en teveel wordt trop.) En als het met een Mac niet wil lukken, dan met Windows of Linux misschien?

geplaatst door: Loureiro
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #7 geplaatst: 14 oktober 2019 - 06:26
Dat programma wat je noemt kan natuurlijk nog roet in het eten gooien.


https://www.balena.io/etcher/
Citaat
Flash. Flawless. Flash OS images to SD cards & USB drives, safely and easily.https://en.wikipedia.org/wiki/Etcher_(software)

Citaat
balenaEtcher (Commonly referred to as just 'Etcher') is a free and open-source utility used for writing image files such as .iso and .img files, as well as zipped folders onto storage media to create live SD cards and USB flash drives.
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #8 geplaatst: 14 oktober 2019 - 14:14
Het zou me verbazen wanneer het probleem zich bij BalenaEtcher zou bevinden, nooit problemen gehad met dat programma op een "oude" HP-laptop met Xubuntu, noch op een Raspberry Pi 3 met Raspbian Stretch. Helaas heeft die laptop inmiddels de geest gegeven en verloopt het bestandsbeheer op een Raspberry Pi veel minder vlot dan op een Mac.

Volgende keer ga ik proberen om de stap met Schijfhulpprogamma over te slaan aangezien BalenaEtcher de software of content op het kaartje ook zelf kan verwijderen alvorens opnieuw te beschrijven. Ik vond het echter beter om het kaartje helemaal te wissen met Schijfhulpprogramma alvorens er nieuwe dingen op weg te schrijven, maar dat is misschien teveel van het goede?

Natuurlijk is daarmee de vraag nog niet opgelost hoe eenmaal beschadigde Micro SD-kaartjes kunnen hersteld worden? Spijtig, maar veel zinnigs voor de Mac ben ikzelf nog steeds niet tegengekomen.
Laatst bewerkt op: 14 oktober 2019 - 14:19 door Loureiro
geplaatst door: Loureiro
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #9 geplaatst: 14 oktober 2019 - 19:18
Het ontgaat mij even wat je precies aan het doen bent met die Etcher. Maar zo te lezen is de tussenstap via de Mac inderdaad overbodig als je daarna met een Etcher aan de slag gaat om het low-level formaat van het SD kaartje om te butsen.
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #10 geplaatst: 14 oktober 2019 - 20:57
Misschien lukt het formatteren hier beter mee: SD Formatter van de SD Association
geplaatst door: darelon
antw: Micro SD kaartje formatteren
reactie #11 geplaatst: 14 oktober 2019 - 22:51
SD Memory Card Formatter lijkt mij een goeie kandidaat om eens uit te testen, 'k heb nog enkele kaartjes liggen die mogen ge(her)formatteerd worden. Bedankt voor de suggestie.
geplaatst door: Loureiro