@ Shmoo: ik begrijp echt niet waar jij op doelt.
Wat is erop tegen om in de lijst met veronderstelde spam te kijken of er ten onrechte mails zijn afgewezen?
Ik hoor niet anders dan dat het ieders ervaring is dat je met grote regelmaat belangrijke mails moet terughalen die in de verkeerde bak zijn terechtgekomen. Waarom zou je dat niet dagelijks mogen checken?
Omdat je daarmee deze foute mailtjes op de server aanspreekt - tenminste sowieso altijd het eerste mailtje in je spamfolder wordt geactiveerd/bekeken want zodra je die folder opent activeer je ook automatisch het eerste mailtje in die spam-inbox omdat deze bovenaan staat. Los daarvan zorg je er voor dat ze allemaal geladen worden op je computer ook al gebruik je IMAP en staan mailtjes zogenaamd op de server, OS X en Mail download een kopie naar je HD zoals Dropbox dat ook doet voor het geval dat je geen internet hebt kun je toch bij je mailtjes die je al bekeken en ontvangen hebt.
En al laatste krijg je dan in de sidebar aan de linkerkant een bolletje te staan met (48) nieuwe ongelezen berichtjes wat alleen maar nog verleidelijker is om in die folder te gaan kijken. Terwijl als jij die spamfolder niet opent dan zal je zien dat het bolletje met getal na een maandje weg zal zijn. Heerlijk effectief, spam dat je niet wilt ook nergens zien. Volgens mij was dat het uitgangspunt om geen last te hebben van spam.
Mensen houden heel erg van het gevoel dat ze speciaal kunnen zijn. Dat 'friemelen' om als te willen controleren en en vooral ook beheren vinden ze geweldig en ook het niet vertrouwen op diensten die dingen veel beter kunnen dan jij dat zelf kunt is ook zo'n dingetje. Wij denken nog steeds dat wij slimmer zijn dan onze spamfilters alleen omdat de spamfilter ooit één foutje maakt op 5.000 mailtjes terwijl jij op je werk waarschijnlijk veel vaker een persoonlijke fout maakt.
Probeer het maar eens zelf. Probeer de spamfilter maar eens te pakken te krijgen. Iedereen heeft wel twee of drie verschillende mailaccounts ergens en dan probeer je van het ene account naar jezelf op het andere account te mailen en dan ga je je stinkende best doen om het mailtje in de spamfolder terecht te laten komen. Dat lukt je gewoon niet meer binnen eerste 5 keer proberen omdat we niet meer in 1992 leven en spamfilters veel slimmer zijn dan wij denken dat ze zijn. Het is geen kwestie meer van drie het woordje piemel gebruiken en je het mailtje is spam.
Spam wordt opgebouwd en gewaardeerd op verschillende factoren.
[blacklists]
1) Veel van hetzelfde snel achter elkaar
2) Veel van hetzelfde richting dezelfde dienst (veel verschillende Gmails krijgen hetzelfde)
3) Bepaalde trefwoorden i.c.m. (1)
4) Mailserver instellingen en IP adressen waar het mailtje vandaan komt.
5) Waarschijnlijk nog een aantal elementen.
[whitelists]
1) IP adressen van nieuwsbriefssystemen zoals MailChimp
2) IP adressen van Google, Hotmail, Apple Mailservers en ga zo maar door
3) Persoonlijk getinte mailtjes en menselijk interactiviteit.
Nummer 4 van de blacklist is belangrijk wanneer je mailtjes krijgt van mensen die in je spamfolder terecht komen en dat is ook 90% de oorzaak dat ze in je spam terecht komen. Deze mensen gebruiken hun mail waarschijnlijk verkeerd. Of hun instellingen zijn niet goed, of hun server staat op een blacklist omdat bijv. zelf nieuwsbrieven naar al hun klanten zijn aan het mailen vanaf hun Mail programma. Ineens 300 mailtjes de deur uit doen richting mensen dat zijn dingen die je natuurlijk niet moet doen. Daar zijn diensten als MailChimp voor die speciale mailservers hebben die zijn aangemeld als betrouwbaar en voldoen aan alle wetgeving.
Wat je ook vaak ziet gebeuren is dat er friemelaren op deze wereld zijn die een eigen bedrijf hebben en dan een info@[bedrijfsnaam.nl] mailaccount aanmaken want dat ziet er zo verschrikkelijk professioneel uit (1992) als je dat hebt maar wanneer ze dit mailaccount gaan instellen in de Mail app dan beginnen ze al te zweten want ze hebben de ballen verstand van al die opties en velden die ze moeten invullen terwijl wanneer je een Hotmail, Gmail of iCloud account toevoegt dan zet het programma Mail alle instellingen automatisch op de goede instelling en kunt je het meteen gebruiken. Je hoeft dan zelf niets te doen wat natuurlijk genieten is als je er geen verstand van hebt.
Hier gaat het ook heel vaak fout, bij het instellen van zo'n eigen domein zie je het wel eens gebeuren dat men bij de stap SMTP (uitgaande mail) niet de checkbox forceer SLL aanvinken wan dat vereist een wachtwoord en wat was dat ook alweer en/of was dat hetzelfde wachtwoord als inkomende mail? Als men het antwoord niet weet dan gebruiken ze het niet want het is blijkbaar niet nodig - alles werkt ook zonder die checkbox + wachtwoord en dan krijg je te maken met een extreem zwakke manier van mailen. Alle uitgaande mailtjes zijn dan niet beveiligd en kunnen onderschept worden <-- en daar slaan spamfilters dan alarm op en gooien het mailtje in de spamfolder.
Dit betekent niet dat jij rotzooi van een ander moet gaan lopen corrigeren door continu in je spam te gaan kijken of er mogelijk een mailtje van iemand inzit die gewoon zijn dingen niet op orde heeft en er een zooitje van maakt.
Controleer het maar eens. Wanneer je van iemand een mailtje krijgt dat in je spam terecht is gekomen dan zal dit meestal een eigen domein zijn en dan voer je dat domein eens hier in deze tool in.
https://mxtoolbox.com/diagnostic.aspx
De resultaten mag je dan naar de afzender sturen want zolang je niet aan de spamfilter-instellingen hebt lopen sleutelen niets te maken met jouw spamfilter of inkomende verbinding.
---
En natuurlijk als jij lekker in die folder wilt kijken omdat je daar een gelukkig gevoel bij krijgt dan moet je dat zeker doen. Er zit geen verbod op maar er zijn nog steeds mensen die denken dat ze spam kunnen voorkomen, blokkeren, tegenhouden, terugsturen of laten afketsen of zoiets. Of nog erger, mensen die al hun spam gaan zitten verwijderen/opruimen omdat ze dan denken dat ze er vanaf te zijn. Zoals wanneer je een bestand op de computer in de prullenmand gooit en je leegt daarna de prullenmand dan is het ook weg en weg is weg.
Op die manier zal je spamfilter natuurlijk nooit kunne leren wat jij wel en niet spam vindt. Zo'n filter heeft ongeveer 14 tot 45 dagen nodig (afhankelijk van het aantal mails dat je krijgt) om te leren wat spam is.