Isaa om 22:03, 3-04-2017Laatst heb ik een topic gehad over fotobewerkingsprogramma's, maar ik kan het niet terug vinden.
http://www.macfreak.nl/forums/topic/5/14991/nieuwe-mac-mini-kopen/170/
@ Henk: het is inderdaad affininty, dat staat in dat oude topic. En ik lees:
Work in any colour spaceRGB, CMYK, LAB, Greyscale. End-to-end CMYK workflow with ICC colour management, and 16-bit per channel editing.
Dus het ziet ernaar uit dat je RGB kunt omzetten in CMYK.
Bendankt!
Dat profiel is meestal wat de digitale camera aan je foto heeft 'gehangen', aan te raden is om daar voor AdobeRGB te kiezen.
Kalibreren van je scherm kan je doen met de devices die daarvoor verkocht worden, je kan ook een print nemen van de plek waar jij afdrukt en jouw scherm precies zo afstellen. De eerste optie heeft verreweg de voorkeur, maar de tweede is gratis.
En mocht je geen goede plek hebben om af te drukken, ik ben tevreden over deze: https://www.profotonet.nl
"Alle drukkers werken met CMYK. Maar als je je beeldscherm wil calibreren voor prints, dan doe je dat in samenhang met die ene printer waar je mee afdrukt! [..]Een vriend die drukker is/was, heeft daar voor zijn eigen printer gerust een paar middagen over gedaan, dus wordt niet wanhopig als het niet meteen lukt."
Hij gaf ook de tip om niet werken met sRGB, een Microsoft-variant, die ze bij Adobe ook wel shit-RGB noemen.
Kortom, ook hier de conclusie: dit gaat je tijd kosten.
MacWim om 10:29, 4-04-2017Ik vroeg dit even na bij mijn broertje, die fotograaf voor topwerk is. Hij zegt onder meer dit:"Alle drukkers werken met CMYK. Maar als je je beeldscherm wil calibreren voor prints, dan doe je dat in samenhang met die ene printer waar je mee afdrukt! [..]
"Alle drukkers werken met CMYK. Maar als je je beeldscherm wil calibreren voor prints, dan doe je dat in samenhang met die ene printer waar je mee afdrukt! [..]
Hier even een andere professionele fotograaf.
anraadts heeft gelijk, als je jouw scherm goed kalibreert en met de juist kleurprofielen werkt dan zal je een heel eind komen. Het allerbeste is inderdaad de print van je printer ook doormeten etc., maar dat zal voor de meeste mensen niet realistisch zijn (kost teveel geld en tijd, en waarschijnlijk niet voldoende kennis).
De optie van met een print vergelijken en je scherm handmatig afstellen is er ook een, met als enig voordeel dat die gratis is. Nadeel is dat dit verreweg de minst nauwkeurige manier is, dus je zal hoogstens een benadering halen.
Bij Kamera Expres heb je al een calibrator voor iets meer dan 100 euro. Daarmee stel je jouw scherm goed af, en die maakt een kleurprofiel, waarvan je zorgt dat dit actief is in Systeemvoorkeuren > Beeldschermen > Kleur
Aan het profiel van de foto zit je niet, en hopelijk is dat inderdaad AdobeRGB (dat is een grotere kleurruimte dan sRGB, dus meer kleuren die uiteindelijk in de print terecht kunnen komen). Als je camera alleen foto's met sRGB profiel levert, dan daar gewoon mee werken, omzetten naar AdobeRGB heeft geen zin.
Als je dit allemaal goed doet, dan zou de print erg dicht moeten zitten bij wat je op jouw scherm zit.
Hoop dat je hier wat mee kunt...
Als ik jullie berichten lees, begrijp ik dat wat meer moet uitleggen over wat ik gedaan heb en wat ik van plan ben. Daar heb ik op dit moment geen tijd voor, maar ik zal alvast vertellen dat ik eerst fotoboekjes bij de Hema heb laten afdrukken, van 15 x 20 cm. Telkens veranderde ik wat aan de layout, of veranderde ik foto's en liet het weer opnieuw afdrukken en telkens zag het het prima uit. Daarna heb ik zo'n 30 vergrotingen laten maken van 25 x 35 cm met 300 dpi. De meeste daarvan zien er goed uit. Maar met sommige foto's gaat het mis. Telkens als er veel geel in zit. Dan wordt de foto te donker en het geel lijkt bedekt te zijn met een grauwsluier. 4 foto's zijn daardoor onbruikbaar, later zag ik dat er nog wat foto's zijn die wat donker zijn geworden, vooral met te donker geel. Die 4 hele slechte foto's heb ik toen bij whitewall op 25 x 35 laten afdrukken, en die waren ook slecht, nog slechter eigenlijk. Het is net alsof foto's met veel geel op 15 x 20 wel goed worden, maar lelijk worden bij 25 x 35. Daarom dat ik nu die drukkerij eens probeer. Later op de dag zal ik nog meer hierover schrijven.
Verder heb ik besloten dat ik na deze selectie foto's, nog een andere groep foto's maak, waarbij kleur en licht/donker niet zoveel uitmaken, het onderwerp is een ding. De selectie waar ik nu mee bezig ben, bestaat vooral uit close ups, zodanig dat je bij de meeste foto's niet kunt zien wat het is. Dat vind ik leuk, als mensen zich verbazen en afvragen wat het is. Achteraf komt het antwoord erbij. Bij deze foto's vind ik het heel belangrijk dat ze mooi zijn, vooral dat ze mooie kleuren hebben. Er zitten ook veel foto's van schimmels bij, waarbij de ene kleur vloeiend overgaat in de andere. Bij deze eerste groep foto's ben ik al een heel eind, ik ben passe-partouts aan het maken, heb wissellijsten in huis en heb al verschillende instellingen benaderd met de vraag of ik daar kan exposeren.
Dan ga ik nog met die tweede groep foto's wat doen, wat een stuk gemakkelijker zal zijn qua kleur. De meeste foto's heb ik daarvoor al gemaakt.
En dan stop ik met exposeren (als het al lukt). Fotograferen en exposeren komt neer op heel veel achter het beeldscherm zitten, heel veel technische details. Ik maak de foto's met mijn smartphone, een samsung galaxy s7. Telkens als ik een hoop foto's heb gemaakt, ga ik op de telefoon ook al selecteren en foto's verwijderen, en dan zit je ook al weer tegen dat licht aan te kijken. Niks voor mij, ik heb het chronische vermoeidheid syndroom.
Dus daarna wil ik gaan schilderen. Dat kan ik rustig 2 uur achter elkaar doen zonder moe te worden.
Dus ik ga niet meer veel energie steken in die moeilijke foto's. Desnoods haal ik ze uit de selectie. Misschien koop ik wel desnoods nog affinity, mocht het nodig zijn om zelf de foto's om te zetten in CMYK.
Isaa om 20:25, 4-04-2017Vandaag heb ik even gebeld met die drukkerij waar ik het wil proberen, van Mameren. Ik zei dat mijn foto's in RGB zijn.
Kennelijk heb je dit al besloten.
Maar bij iedere goede afdrukcentrale zijn foto's met een RGB kleurprofiel voldoende, alleen een drukker zal je vragen om het in CMYK aan te leveren.
Toen kreeg ik een mailtje dat ze een proefdruk klaar hadden. Ze hadden een jpg-foto zowel in RGB als in CMYK gedrukt! Echter, omdat ik gezegd had ik de foto's uiteindelijk op 25,603 x 34,128 cm wil hebben, had hij dat al vast gedaan. Maar daar had ik niet op gerekend, ze waren 300 dpi, en als je ze dan vergroot, worden ze onscherp. En dat waren ze dus. Zowel de vergrote RGB-foto als de vergrote CMYK-foto zag er goed uit wat kleur en licht/donker betreft. Op gesatineerd papier, dus geen hoogglans, wat ik prima vind. Nu heb ik hun die foto die ze uitgeprobeerd hadden, op 25,603 x 34,128 cm bij 300 dpi opgestuurd, alweer om te testen. Ik zit nu te wachten op een mailtje van hun dat ook deze proef klaar is. Ik verwacht dat het er prima uit zal zien. Daarna laat ik die andere 3 ook bij hun drukken en vervolgens laat ik nieuwe foto's daar ook afdrukken.
Nadat ik het resultaat heb gezien van de test met het grote exemplaar, wou ik er een bericht over hier op het forum plaatsen.
Het is trouwens een drukkerij. Maar je kunt er blijkbaar ook terecht als je een enkele foto wil laten afdrukken.
anraadts om 9:33, 4-04-2017Omzetten naar CMYK is helemaal niet nodig, maar je moet wel een gekalibreerd scherm hebben en je foto's met een goed profiel opsturen.Dat profiel is meestal wat de digitale camera aan je foto heeft 'gehangen', aan te raden is om daar voor AdobeRGB te kiezen. Kalibreren van je scherm kan je doen met de devices die daarvoor verkocht worden, je kan ook een print nemen van de plek waar jij afdrukt en jouw scherm precies zo afstellen. De eerste optie heeft verreweg de voorkeur, maar de tweede is gratis.En mocht je geen goede plek hebben om af te drukken, ik ben tevreden over deze: https://www.profotonet.nl
Bedankt voor je tip!
ardie om 23:53, 3-04-2017Omzetten naar cmyk alleen is niet de enige stap voor een mooie print. Als het heel kritisch is dan moet je toch proefprinten laten maken met verschillende correcties. Ik maak meestal een A4 met 4-8 blokjes met verschillen in licht-donker, contrast en verzadiging van de kleuren. Daar laat ik een print van maken op de uiteindelijke printer en papier. Daarna corrigeer ik totdat het is zoals ik wil.
Hele goeie tip, dat wou ik nog zeggen! Je hebt al een tijd geleden gepost, ik heb het onthouden. Ik moest wel even zoeken wie het waar geschreven heeft, maar nu heb ik het gevonden.