geplaatst door: Quokka_61
Scherm­afbeelding 2024-06-04 om 17.00.09.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in DockDoor op mijn Mac Studio (Sonoma 14.5) in het Dock op de hierboven getoonde icoon 'Apps' te klikken werd temidden van alle geïnstalleerde apps altijd de submap 'Hulpprogramma's getoond. Op de een of andere manier is dat sinds gisteren niet meer het geval:


Scherm­afbeelding 2024-06-04 om 17.07.45.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in DockDit is vreemd, want als ik met de Finder de map 'Apps' open, dan is daarbinnen nog steeds de map 'Hulpprogramma's te vinden:


Scherm­afbeelding 2024-06-04 om 16.52.09.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in DockHet uitzetten en daarna opnieuw opstarten van de Mac heeft in ieder geval niet geholpen, net als 'Killall Dock' en 'Killall Finder'. Ook kom ik via 'Toon info' niets vreemds tegen - wat zie zie wijkt niet af van wat ik op mijn Macbook Pro en mijn Mac Mini tegenkom:


Scherm­afbeelding 2024-06-04 om 17.30.12.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in DockHiermee is mijn trukendoos wel zo'n beetje leeg, en vandaar mijn vraag of één van jullie weet wat hier aan de hand is en hoe dit probleem kan worden opgelost? Allemaal geen groot drama natuurlijk omdat ik via de Finder nog steeds bij mijn hulpprogramma's kom, maar vreemd is dit wel.
geplaatst door: nnsa
Ik denk dat dit heel simpel is op te lossen:

Er passen maar 3 (recent) gebruikte mappen op deze plek.

Citaat
In het Dock kunnen maximaal drie recent gebruikte apps worden getoond die er nog niet in staan, evenals een map voor onderdelen die je van het internet downloadt. Standaard bevindt het Dock zich aan de onderrand van het scherm, maar je kunt het ook aan de linker- of rechterrand plaatsen.

https://support.apple.com/nl-nl/guide/mac-help/mh35859/mac#

Als dit niet is wat je bedoelt, zou je nog een alias van de map Hulpprogramma's kunnen aanmaken, om te zien of die er wel tussen staat.

En/of kan je de map Hulpprogramma's in je Finderkolom slepen (maar dat was je vraag niet).
geplaatst door: Flix
Het gaat hier niet om 'recente apps', maar een map die vast in de Dock staat.
Je moet even de map Hulpprogramma's opnieuw in de Dock zetten, dus die er nu in staat eruit slepen en dezelfde map vanuit de originele positie opnieuw in de dock zetten (dus tussen het meest rechter verticale streepje en de Prullenmand, mist je de Dock onderin hebt).
Meestal lost het dit soort probleempjes op.
geplaatst door: Flix
Op de een of andere manier is dat sinds gisteren niet meer het geval:
Scherm­afbeelding 2024-06-04 om 17.07.45.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in Dock

Waar kijk ik naar bij deze afbeelding? Dit kan niet de (standaard) Dock zijn.

Scherm­afbeelding 2024-06-04 om 17.00.09.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in Dock

Door op mijn Mac Studio (Sonoma 14.5) in het Dock op de hierboven getoonde icoon 'Apps' te klikken werd temidden van alle geïnstalleerde apps altijd de submap 'Hulpprogramma's getoond.
Ook dat is niet standaard. Die map Hulpprogramma's moet je er zelf in gezet hebben, want komt er niet vanzelf in; ook niet als je op de map Apps klikt als die in de Dock staat.

Heb je soms Dock-tweaks in gebruik?
geplaatst door: Sypie
Je moet even de map Hulpprogramma's opnieuw in de Dock zetten
Het gaat niet om de map Hulpprogramma's in het Dock. Het gaat om de map Apps in het Dock die met één klik alle geïnstalleerde Apps laat zien maar ook de map Hulpprogramma's.

Ik zou zeggen: even de Apps-map uit het Dock verwijderen en daarna vanuit Finder de Apps map weer in het Dock zetten.

EDIT: Heb je ook gecontroleerd of je de stack op Datum, alfabetische volgorde of een andere volgorde hebt staan?
geplaatst door: nnsa
Het gaat hier niet om 'recente apps'...
Of je recente apps in je dock ziet, hangt af van je voorkeuren. Hier zal wel 'iets' anders aan de hand zijn...

Schermafbeelding 2024-06-04 om 19.39.55.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in Dock
geplaatst door: Flix
Je hebt gelijk, Sypie. Ik had de map Documenten die naast de App map staat, aangezien voor de Hulppr. map.
Maar het principe hoe op te lossen blijft idd hetzelfde: map opnieuw in de Dock zetten.
geplaatst door: Flix
Of je recente apps in je dock ziet, hangt af van je voorkeuren. Hier zal wel 'ierts' anders aan de hand zijn...
Klopt.
Maar dat 'recent' geldt niet voor mappen, enkel voor apps.
En die staat dan tussen de 2 verticale streepjes in de Dock (bij Dock onder).
geplaatst door: nnsa
Maar dat 'recent' geldt niet voor mappen, enkel voor apps.
En die staat dan tussen de 2 verticale streepjes in de Dock (bij Dock onder).
Klopt ook...
geplaatst door: Quokka_61
@ nnsa, Flix, Sypie, dank voor jullie reacties. Mijn probleemomschrijving was misschien niet onmiddellijk duidelijk, omdat ik de afbeeldingen sterk moest verkleinen om onder de toegestande bestandsgrootte te blijven. Sypie heeft het echter bij het rechte eind: het gaat hier om de submap 'Hulppgrogramma's' binnen de map 'Apps' zoals die in het Dock getoond wordt. Maar goed, dit is wat ik zie als ik op mijn Macbook Pro of Mac Mini op het 'app-icoon' in het Dock klik:

Appstack Macbook Pro.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in Dock


In dit appoverzicht is de submap 'Hulpprogramma's' zichtbaar, en dat is logisch, want deze submap bevindt zich in de map 'Apps' in de gebruikersdirectory. Zo heeft het er tot gisteren ook op mijn Mac Studio uitgezien, en dit is ook wat ik (als ik me niet vergis) al sinds Mac OS X Tiger of Leopard gewend ben. Het uit het Dock mikken van de map 'Apps', wat ik al verschillende keren gedaan heb, heeft niet geholpen, net als - zoals eerder geschreven- de opdrachten 'Killall Dock' of 'Killall Finder'. Om Flix' vraag te beantwoorden: nee, ik heb Dock-tweaks niet in gebruik, noch enige andere app om mijn Mac 'schoon' te houden of te 'versnellen'. Mogelijk dat hier een plist-bestand corrupt is geraakt, maar daarin wil ik niet lukraak beginnen te knoeien. Elke suggestie van jullie kant blijft dus welkom!
geplaatst door: boiing
Door op mijn Mac Studio (Sonoma 14.5) in het Dock op de hierboven getoonde icoon 'Apps' te klikken werd temidden van alle geïnstalleerde apps altijd de submap 'Hulpprogramma's getoond.
In dit appoverzicht is de submap 'Hulpprogramma's' zichtbaar, en dat is logisch, want deze submap bevindt zich in de map 'Apps' in de gebruikersdirectory.
Het zal uiteraard wel aan mij liggen, maar de map Hulpprogramma's is zichtbaar, dus wat is nou precies de vraag? Laat je nu een eerder plaatje zien en zo ja, wat zie je nu dan precies?
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
geplaatst door: Quokka_61
@ boiing: de in mijn laatste bericht getoonde schermafdruk laat de 'normale' situatie zien op mijn Macbook Pro en mijn Mac Mini, zoals beschreven in de zin 'Maar goed, dit is wat ik zie als ik op mijn Macbook Pro of Mac Mini op het 'app-icoon' in het Dock klik'.

Als ik echter op mijn Mac Studio hetzelfde appoverzicht vanuit het Dock tevoorschijn tover, zie ik de submap 'Hulpprogramma's niet, en mijn vraag is dus hoe ik die ook op mijn Mac Studio weer zichtbaar krijg.
geplaatst door: boiing
Ok, helder. Iets te snel gelezen. En wat je op je Mac Studio ziet is een enkele rij apps zoals je tweede plaatje in je eerste post, niet meer dan dat?
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
geplaatst door: boiing
(..want in dat geval snap ik niet wat het met de map hulpprogramma's heeft te maken, er missen dan immers nog veel meer apps?)
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
geplaatst door: Quokka_61
@ boiing: nee, dat is een verkleind plaatje, omdat mijn schermafdruk te groot was om aan mijn bericht toe te kunnen voegen. Op mijn Mac Studio zijn veel meer applicaties geïnstalleerd dan op mijn beide andere Macs, waarvoor zie hieronder, maar in het vanuit het Dock getoonde appoverzicht ontbreekt nu dus de submap 'Hulpprogramma's.

Mac Studio appoverzicht.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in Dock


Maar hier moet een goede leesbril bij op  :biggrin:
geplaatst door: boiing
Misschien anders gesorteerd? Je kunt dat overzicht op naam, meerdere data of soort sorteren. En heb je naar beneden 'gescrold' in die lijst met apps? Misschien staat de map niet op alfabet maar verder naar beneden. (EDIT: ik zie nu je plaatje. Staat op alfabet zo te zien dus dat is het probleem niet..)

Als ik de Apps map in mijn Dock sleep staan alle submappen gewoon in de lijst.

EDIT: Ik zie dat er geen enkele folder in je lijst staat. Kun je een lege folder maken in de Finder in je Apps map en kijken of die verschijnt? Als ik dat hier doe staat ie er meteen in.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
geplaatst door: Flix
Nog steeds kan er gesorteerd zijn op 'Soort', dan staan de apps ook gedeeltelijk(?) alfabetisch en de mappen onderop.

De plaatjes die TS geeft zijn dan ook niet compleet; nergens zie ik de knop 'Open in Finder' staan, die als laatste rechtsonder hoort te staan. Ook geen scrolbalk.
geplaatst door: boiing
Nog steeds kan er gesorteerd zijn op 'Soort' ...
Ja, dat is een goeie.. Vandaar ook de vraag om naar beneden te scrollen. Ik kan me toch niet voorstellen dat hier echt iets aan de hand is, tenzij een Sonoma bug (ik heb Ventura) maar dat kun jij waarschijnlijk ontkrachten Flix :wink:.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
geplaatst door: Flix
Nee, zie geen bug in Sonoma. De map Hulpprogramma's staat in de map Apps in de Finder, en dat blijft als ik de map Apps in de Dock zet. Daar is deze gewoon zichtbaar en selecteerbaar.

Wel viel me op dat bij 'Sorteer op: Soort' dat de apps op alfabetische volgorde staan A t/m Z, dan de map Hulpprogramma's en dan weer (andere) apps en (zelfgemaakte) mappen K t/m Z.
Ziet er niet logisch uit.
geplaatst door: Quokka_61
Ik begrijp jullie vragen, maar echt, ik loop al even mee op ICT-gebied en weet dat je in (dialoog)-schermen vaak naar beneden moet scrollen om de volledige inhoud ervan te zien, en zo ook in het app-overzicht vanuit het Dock. Ook op de spreekwoordelijke bodem van dit app-overzicht is de submap 'Hulpprogramma's' niet te zien, en daarbij speelt de wijze van sorteren of presenteren geen enkele rol: hoe ik het app-overzicht ook sorteer (naam, toevoegingsdatum, bewerkingsdatum, aanmaakdatum, soort) en hoe ik de inhoud ook weergeef (waaier, raster, lijst, automatisch), op mijn Mac Studio blijft de genoemde submap spoorloos.

Inmiddels heb ik in navolging van de suggestie van boiing binnen de map 'Apps' een lege submap gemaakt met de naam 'Hulpqrogramma's'. Deze nieuwe submap wordt keurig getoond op de plek waar 'vroeger' de map 'Hulpprogramma's' stond, tussen 'HQplayer Desktop' en 'iMovie' in:

Hulpqrogramma's Mac Studio.pngSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in Dock


De map 'Hulpprogramma's' zelf wordt echter nog steeds niet getoond. Dit fenomeen doet zich zowel voor wanneer ik, zoals normaal, ben ingelogd met mijn persoonlijke account, als wannneer ik ben ingelogd als beheerder. E.e.a. heeft daarmee m.i. niet te maken met een corrupt account, en ook zie ik hier geen bug in Sonoma in - zou het laatste het geval zijn geweest, dan was dat allang gemeld. Hier lijkt me zo langzamerhand eerder sprake van een corrupt plist-bestand, maar ik heb niet onmiddellijk een idee om welk specifiek bestand het dan zou moeten gaan...
 
geplaatst door: nnsa
Waarom maak je geen alias aan van je map Hulpprogramma's, met een iets andere naam (of een spatrie ervoor). Wie weet verschijnt die net zo als de test van @Boiing in je overzicht ?
geplaatst door: Flix
Vreemde zaak.
Anders de Mac eens in de Safe Mode starten; er worden dan o.a. systeemcaches e.d. gewist; misschien helpt dat.
geplaatst door: Flix
Ik zie dat je Path Finder op je Mac hebt. Moet je het daar niet eens zoeken?
geplaatst door: boiing
Ik begrijp jullie vragen, maar echt, ik loop al even mee op ICT-gebied en weet dat je in (dialoog)-schermen vaak naar beneden moet scrollen om de volledige inhoud ervan te zien, en zo ook in het app-overzicht vanuit het Dock.
Dat is mooi, maar kunnen wij niet raden. Wij zien alleen wat je laat zien, en zoals zo vaak leiden de vragen tot meer info :wink:. Dank voor je toelichting en de lege-map test, dat maakt het weer wat duidelijker.

En inderdaad, Pathfinder: tsja.. Dat zou ik ook willen uitsluiten. Probeer eens een schoon gebruikersaccount op je Mac (de Flix test) en kijk of de map Hulpprogramma's in dat account wel zichtbaar is. Of verwijder Pathfinder tijdelijk. Alhoewel je in je eerste post zegt dat het zich sinds gisteren pas voordoet. Als je PF al langer gebruikt maakt dat het minder waarschijnlijk als oorzaak.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
geplaatst door: boiing
Iets geks wat me nog opvalt in het plaatje uit je eerste post:

Screenshot_20240605 _15.57.18@2x.jpgSubmap 'Hulppgrogramma's' wordt niet meer getoond binnen appstack in Dock


Je Apps staan gesorteerd op alfabet. In mijn Finder staan de folders - waaronder Hulpprogramma's - dan tussen de Apps, ook volgens alfabet. In jouw plaatje staat die map bovenaan. Dat is toch vreemd?
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/