Sjonge, er heersten wel wat vooroordelen zeg. Windows heeft een lange weg bewandeld en is verre van perfect, maar inzake beveiliging is Apple nu ook niet bepaald een wonderkind. Dus laten we mensen nu ook niet direct bang maken met alle onderbuikgevoelens.
Het antwoord is eenvoudig: neen. Als je de macOS partitie middels Filevault hebt versleuteld, en via Bootcamp Windows installeert, dan is het niet zo dat je zomaar bij je Apple gegevens kunt komen.
Noch HFS noch APFS en zeker geen Filevault onderteuning zit er in Windows, dus die vrees is er niet. Apple biedt wel een driver om bij Apple drives te kunnen komen, maar kun je ook weglaten.
Windows 10 (en 11) maken gebruik van Secure Boot en ook op de Mac zijn er de nodige beveiligingen waar Windows gebruik van maakt. Windows 10 (alles na 2018) zit heel behoorlijk in elkaar en de latere versies zijn ook heel stabiel. Virussen? Microsoft heeft ingebouwde viruscontrolle. In bepaalde testjaren scoorde deze viruscontrolle BETER dan welk ander ANTI VIRUSPROGRAMMA.
Soms scoren ze beter, soms slechter. Maar nu de use case: als je GEEN ILLEGALE software downloadt en gebruikt. Als je niet op TORRENT sites zit en als je je erotische behoefte op een andere wijze botviert dan op Pornhub of welke andere site dan ook te zitten, dan zit je op Windows eigenlijk gewoon veilig.
Daarnaast moet je niet vergeten, dat in het zakenleven nog steeds Windows de boventoon voert. Is ook ergens Apple's eigen keuze, zij richten zich veel minder op Enterprise. Ook hebben ze een slapper enterprise aanbod bij Apple. Dus het lijkt me op het onderwijs geen verhaal van "besturingssysteemneutraliteit", maar gewoon voorbereiding op "wat komen gaat". En dan kies je de grootste gemene deler; je kunt dan natuurlijk nog even tijd besteden aan Linux, macOS, Unix en andere systemen, maar Windows ... is nog steeds "het bedrijfsnormaal". Afhankelijk van de branche natuurlijk
.
En dan gaat het niet alleen om de software te leren kennen, maar ook enigszins - zo kan ik me voorstellen - basisvaardigheden van het besturingssysteem, waar vind ik wat ...
Tot slot is virtualisatie, zeker als het gaat om hypervisor achtige technieken, echt niet te vergelijken met decenia terug. Maar emulatie = emulatie. Een van de grote problemen bij emulatie is de GRAFISCHE KAART.
Als je een "zwaarder programma hebt", dan kan de emulatie hiervan gewoon niet afdoende zijn.
Maar alles hangt van de toepassing af. Microsoft Visio bijvoorbeeld zou - naar mijn eigen ervaring - prima onder VmWare moeten kunnen draaien, maar Siemens NX CAD, Autodesk 3ds Max of een andere toepassing die nogal wat CPU en GPU kan vreten, vind ikzelf niet echt een succes.
Maar goed, anderzijds: ALLES WENT! als ik een tijdje op m'n Linux powerhouse heb gezeten, vind ik m'n 2018 Mac Mini traag, ben ik op pad geweest en heb ik met een Surface Go 2 onderweg gespeeld, dan - na verloop van tijd - wen ik aan de snelheid van de dingen op de Surface en is de Mac Mini weer in mijn beleving supersnel, totdat ... ik een dagje achter de Linux machine heb gewerkt.
VmWare is een mooie toepassing, zo ook Parallels. Voor veel zaken afdoende, en "close to the real thing". In sommige opzichten zelfs beter, zoals backups; maar er is ook zelfs een liedje "Aint nothing like the real thing ..."
Zeker qua performance ... En backups maken kan tegenwoordig zo makkelijk met tooltjes die zowel de hele schijf backuppen, inclusief macOS en Bootcamp ...