Update ? MacBook Air up to date
4 mei 2024 - 22:32   
geplaatst door: iRay
Hallo allemaal, vraagje: ik wil de proton drive drive app instaleren maar die zegt dat ik minimaal OS 13 moet hebben. En mijn macBook Air uit early 2015 zegt dat ik met 12.7 ( macOS Monterey) up to date ben. En ik krijg ook geen update te zien.

Kan ik nog verder updaten of heeft Apple mijn trouwe Airbook na 9 jaar afgeschreven??

Dank voor evenntuele reacties.
Update ? MacBook Air up to date
4 mei 2024 - 22:45    reactie #1
geplaatst door: puk1980
Nee, Monterey is de laatste versie voor jouw Mac.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
Update ? MacBook Air up to date
4 mei 2024 - 22:47    reactie #2
geplaatst door: boiing
... of heeft Apple mijn trouwe Airbook na 9 jaar afgeschreven??
Apple heeft 'm nog niet afgeschreven hoor. Monterey krijgt nog tot (waarschijnlijk) eind dit jaar security updates, en je MacBook blijft daarna ook nog jaren prima werken. Dat Proton een nieuwere macOS versie vereist terwijl die nog niet eens is uitgefaseerd is heel vervelend, maar toch echt hun schuld/keuze.

Voor jouw MacBook is 12.7.4 inderdaad de laatste versie. Tenzij je iets wil proberen dat niet ondersteund wordt door Apple: https://dortania.github.io/OpenCore-Legacy-Patcher/

Niet doen als je geen idee hebt waar dat over gaat. Dan kun je beter voor Proton een alternatief zoeken, of een nieuwe MacBook. Maar dat is ook zonde als je er nog tevreden mee bent en dit het enige probleem is. Is iCloud drive geen optie? Dan is je probleem opgelost.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 08:29    reactie #3
geplaatst door: ouwemac
@boiing:
Ik vraag me af waarom jij het over schuld hebt in dit verband.
Keuze zou kunnen maar schuld?
De app is officieel nog niet eens te vinden in de Mac app store en zover ik kan zien een jaar oud en volop in ontwikkeling.

Als je het vergelijkt met iCloud werkt Proton Drive nog voor geen meter.
Regelmatig conflicten met Proton VPN bij synchronisatie en op de IPad synchroniseert het zelfs helemaal niet. Als ik een document bewerk op mijn iPad moet ik eerst de oudere versie uit proton drive verwijderen voor ik de bewerkte versie kan uploaden.
Op mijn MacBook gaat het synchroniseren wel automatisch maar zoals gezegd zijn er die conflicten met de vpn.
Ik weet de reden niet van de TS om Proton te gebruiken maar ik zou ze nog wat tijd gunnen om het allemaal wat soepeler te laten draaien.
Al ben ik heel tevreden verder met mijn abonnement bij ze.
https://proton.me
Je staat niet in de file; Je bent de file: Ulrich Beck
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 09:10    reactie #4
geplaatst door: boiing
'Schuld' als in dat het niet Apple's schuld is dat de app die TS wil gebruiken niet werkt. Onschuldig bedoeld hoor :wink:. Een keuze van Proton, ook goed!
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 09:34    reactie #5
geplaatst door: iRay
@puk1980  Dank voor een duidelijk antwoord.

@boiling  mijn macBook blijft misschien dan nog wel werken, maar zonder updates wordt het snel minder met nieuwe dingen. Helaas heb ik die ervaring al met andere oudere Apple producten.
En nee geen github voor mij, ik ben een totale nul als het gaat om enige kennis van programeren en zaken waar het daar over gaat. --> laten we zeggen: ik weet ongeveer waar men github voor gebruikt, en dat is dan ook meteen mijn enige kennis daar over.

@ouwemac  geen idee of die in de appstore is, ik heb m van de proton pagina gedownload.
je kunt de proton drive totaal niet vergelijken met de icloud.  die laatste is totaal geintregeerd in de software en proton is en blijft een "third party" applicatie.
Ik gebruik proton al een aardige tijd en heb nooit problemen met synchroniseren gehad maar,
ik doe alles via een browser. Dit is de eerste proton applicatie die ik zou installeren.
Ik gebruik drive ook niet om in te werken, zoals dat bij de icloud voor Pages of Numbers wel kan.
Voor mij is het puur opslag en voor back-up van documenten en administratie.

Punt voor mij is dat er in de Proton drive ( in ieder geval via de browser ) geen preview is voor PDF documenten. Dus als de naam van de file niet duidelijk genoeg is moet ik m (weer) downloaden om m te kunnen openen. Daarom wilde ik de app downloaden om te kijken of daar wel een preview van PDF te zien is.
De reden om proton te gebruiken is dat ik naast mijn appel flaptop ook, (en steeds meer,) met linux werk. En ik vind via een browser inloggen op de icloud dan weer niet het zelfde werken als via de macBook. Dan krijg je een beetje het zelfde idee; je werkt met een third-party app

Bedankt voor alle antwoorden in ieder geval,
iRay
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 09:54    reactie #6
geplaatst door: ouwemac
@iRay: dank voor je uitgebreide motivatie, zeer verhelderend.
Je hebt gelijk met wat je zegt over de verschillen met iCloud.
Ik vond het werken in de browser met Proton onhandig en ongemakkelijk.
In de Proton app kun je wel bestanden openen en bewerken, daarom was ik er blij mee.
Dat openen gaat dan via de bbetreffende Apple app. Pages in mijn geval.
Je staat niet in de file; Je bent de file: Ulrich Beck
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 09:56    reactie #7
geplaatst door: boiing
Snap ik iRay, dank voor de verduidelijking. Voor jou specifiek is iCloud dan minder handig, en inderdaad: na een jaar of 10 wordt het wat minder met je Mac als je de nieuwste zaken wil blijven gebruiken. Ik vind dat persoonlijk niet zo vreemd, en Apple doet het op dat vlak beter dan gemiddeld in deze industrie.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 10:43    reactie #8
geplaatst door: iRay
Ik vind 10 jaar ook niet onredelijk. Dat is ook niet de reden dat ik steeds minder Apple gebruik. Ik vond en vind Apple nog steeds een heel mooi merk en de software erg goed maar, ik wordt soms een beetje moe van hun beleid kwa keuzes. Na diversen iPhones heb ik nu alweer 2 jaar een android. Mijn vrouw en zoon hebben nog steeds een iphone, de verschillen in mogelijkheden voor instellingen en persoonlijke keuzes zijn in Android toch echt veel meer. Dat vind ik prettig. Daarbij komt dat ik de huidige iPhone echt veel te duur vind geworden voor wat het is en de levensduur van het apparaat. 

Voor de Mac of macBooks, ik vind het geweldig werken en ik heb altijd gezegd; hoe meer je van Apple hebt hoe beter je merkt dat de samenwerking van apparaten uniek is en ik daar eigenlijk geen ander merk van zou weten die het zo goed voor elkaar heeft. De Cloud als centraal punt waarin Mac, iPhone, TV, Apple music etc samenkomt is geweldig gemaakt.
Maar daardoor komen ook de beperkingen naar boven. Het is soms/regelmatig erg lastig als je andere dingen wilt doen die buiten de Apple ideen vallen. Vandaar dat ik ook linux gebruik.
Is dat het ideaal? Nee, ook niet voor 100%. Je hebt er heel keuze, je kunt heel veel (gratis) open source vinden. Je kunt het veel meer personaliseren zoals jij het hebben wilt maar je hebt er ook veel meer werk aan. Een Appel haal je uit de doos, je logt in op je account en alles werkt, een linux moet je toch echt eerst instellen.
En mijn vrouw is compleet a-technisch en er ook allemaal totaal niet in geinteresseerd, dus voor haar is Apple ideaal. Als ze weer eens wat verkloot op de zaak is het met Apple allemaal makkelijk weer te herstellen, als ze met linux wat verkloot heb ik er meer werk aan.

Het is allemaal wat, maar zolang het maar geen Windjoos is vind ik het best.

Geniet van de Zondag, tot later.
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 10:57    reactie #9
geplaatst door: boiing
Ah, je wil eigenlijk gewoon even klagen :happy:! Mag hoor.. Ik snap je punt (voor jou), maar ook weer niet (voor mij). Inderdaad: voor de gezinsleden is Apple een uitkomst. Weinig problemen, it just works.

Voor mijzelf: Windows dat was ooit, en Linux regelmatig mee gestoeid. Ik gebruik het nog best vaak in de Raspberry hoek, niet als werkmachine. Ik vind het wel een sport om op mijn Mac ook alles voor elkaar te krijgen wat ik wil. Zaken die vaak niet heel standaard zijn.. Je kunt ook bij Apple diep onder de motorkap en veel meer 'tweaken' dan vaak wordt gedacht. Wat maakt voor jou Linux onmisbaar, wat je niet op een Mac voor elkaar krijgt? Ben wel benieuwd.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 11:13    reactie #10
geplaatst door: Ome Kor
Inderdaad, bovendien kun je met Brew opensource software installeren en ook uit die wereld software halen, handig voor in scripts. Verder is er voor de Mac ook nog veel handige commerciële software en dan bedoel ik niet Photoshop e.d. maar Indy software zoals Keyboard Maestro, Hazel, Pixelmator en dergelijke. Als amateur kan ik een en ander automatiseren, zonder programmeur te zijn, met behulp van genoemde programma’s, shell scripts, AppleScript en nu ook Shortcuts (Opdrachten).
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 14:59    reactie #11
geplaatst door: Sypie
En ik krijg ook geen update te zien.
Wanneer je van de ene naar de andere versie van macOS wilt (dus van 12 naar 13, van 13 naar 14 etc.) spreken we niet meer over een update maar over een upgrade. Deze kun je, mits je Mac het ondersteunt, downloaden en installeren via de App Store op de betreffende Mac.
Update ? MacBook Air up to date
5 mei 2024 - 15:11    reactie #12
geplaatst door: boiing
Ook upgrades gaan al een paar jaar via Systeemvoorkeuren, niet via de App Store. In dit geval niet relevant want er is geen upgrade meer voor iRay. En geen update :wink:.
RAM upgrades te duur? 8 GB te weinig?
https://www.apple.com/feedback/
Update ? MacBook Air up to date
14 mei 2024 - 06:47    reactie #13
geplaatst door: iRay
Citaat
Ah, je wil eigenlijk gewoon even klagen :happy:! Mag hoor.
Nee nee, dat heb ik niet gezegd.  :tounge:

Citaat
Ik vind het wel een sport om op mijn Mac ook alles voor elkaar te krijgen wat ik wil.
En dat is denk ik het verschil. Ik vind computers helemaal geen sport. Ik gebruik het voor wat het is en daarmee klaar. Daarom wil ik graag keuze. Ik zeg niet dat Linux onmisbaar is, maar sommige dingen werken makkelijker. En ik heb geen zin om te gaan zoeken hoe het wellicht op een Apple ook zou kunnen werken.

Citaat
Verder is er voor de Mac ook nog veel handige commerciële software en dan bedoel ik niet Photoshop e.d. maar Indy software zoals Keyboard Maestro, Hazel, Pixelmator en dergelijke.
Als ik met allemaal andere software ga werken hoef ik daarvoor toch ook niet een apple computer te hebben??

Ik doe tegenwoordig bijna alles via een browser, Firefox.
Waarom geen safari meer? Gewoon omdat ik FF lekkerder vind werken.
Tekstverwerker en Spreadsheet via Zoho, waarom? Omdat ik alles direct via mijn account bij de hand heb. Ook op andere merken computers. En pages niet overal is.
Boekhouding online, email en calendar via browser.

Plus dat ik in meer dan 10 jaar nog nooit heb uitgevonden hoe ik bij de menu balk boven in beeld groter krijg.  En ik weet dat dat bij Windhoos xp al kon.
Zo kan ik ook niet inzoomen in de Calendar app of pages.
In pages kan je je document wel groter maken maar niet de tekst je format venster.
In email het zelfde, Ik kan niet zoomen in de app. om berichten te schrijven.
Ontvangen email krijg je wel groter, maar het venster om email te schrijven is mij nog nooit gelukt. En het zijn veel te kleine letters.
Zelfde als dat venstertje uit je menu balk om speciale tekens in te voegen. Veel te klein en niet te vergroten.
Dan Photos die niet wil synchroniseren en je niet handmatig kan pushen dit te gaan doen.
Hotspot dat heel vaak zo lang duurt voordat die verbinding maakt en daarna regelmatig de verbinding verbreekt. En zo nog tal van andere zaken die apple aanprijst in zijn "premium product" en waar je uiteindelijk dan ook voor betaald, maar die regelmatig niet zo heel premium werken.

Punt is dat er voor een aantal dingen die ik gebruik geen apple apps zijn. of enkel voor de telefoon. Of zoals nu, dat ik moet updaten naar een versie die niet op mijn huidige macbook kan terwijl ik nu nog ff geen nieuwe wil kopen.

En dan over kopen gesproken, die kleinste goedkoopste macbook Air kost 1.200 € maar eigenlijk moet je al geen laptop met M2 meer kopen. Je weet dat je dan over een paar jaar alweer achter de feiten aanloopt. Dus 1.500€ komt eerst.
Dan heb je een hele mooie laptop.
Supermooie behuizing (heeft nog geen enkel ander merk zo mooi gedaan)
Trackpad (mis ik soms heel erg op andere merken)
Rete mooi scherm.

Maar ook 1 met maar 2 USB poorten.
De nieuwste versie USB ook. Leuk, alleen meer als de helft van de mensen, wij zeker niet, heeft dat nog niet.
Geen aansluiting voor internet kabel.
Geen 'gewone' USB. Geen kaart lezer voor SD kaartjes.
Geen CD (ja ik weet het, maar ik ben die ouwe (weggefilterd) die dat nog steeds gebruikt ja)
 --Ik heb het nu ook al niet meer in mijn Air en ik vind het een gemis, spijt dat ik toen na mijn macbook pro geen andere Pro heb gekocht.--

En dan meer dan 100 euro voor een 2e lader zodat je niet  alles van huis naar kantoor hoeft mee te slepen. 
En 35 euro voor een laadkabeltje omdat ze op een of andere manier er altijd voor zorgen dat die goedkope kabeltjes niet werken.

En zoals hierboven al geschreven, ik gebruik eigenlijk steeds minder appel applicaties en steeds meer 3rd party programma's. Dan vraag ik mij op een gegeven moment af waarom ik nog 1500 eu voor een laptop moet betalen als ik er ook 1 voor de helft heb met meer aansluitingen en die ik makkelijker kan aanpassen voor ons gebruik.

Vind ik het nu ineens allemaal klote?  Nee hoor helemaal niet.
Er zijn tal van dingen die ze bij Apple erg goed doen. En het is en blijft een super mooi product. Alleen er zijn ook andere goede producten en ik begin na 3 laptops, tv, en tal iPhones een beetje te twijfelen of ik wel bij Appel wil blijven. Ze zijn bij Apple erg van het vernieuwen en de laatste technieken, op zich voor een aantal dingen wel goed maar ik denk dat ik wat meer conservatief ben op het gebied van vernieuwing. Ik heb liever dat het gewoon werkt. 

"Men" pushed er heel erg naar alles  maar op je telefoon te moeten hebben en dat ding de hele dag overal bij je te hebben. Voor mij is een telefoon nog steeds een ding om mee te bellen. Dat je er vandaag ook andere zaken mee kunt is leuk meegenomen. Ik heb geen sociaal media, geen bank app, geen OV app. niks van dat op mijn telefoon. Dat geeft hele discussies met een 18 jarige puber thuis maar ik vind het heerlijk om op mijn vrije dag zonder telefoon of laptop weg te gaan. ( wellicht geeft dit laatste een beetje inzicht hoe ik over computers denk)

Maar terug on topic: :key_command: Mijn huidige MacBook Air wordt oud en er komen geen updates meer voor.
Bedankt voor de reacties
Update ? MacBook Air up to date
14 mei 2024 - 08:16    reactie #14
geplaatst door: nnsa
@iRay: Wat een ellende allemaal...

Heb je wel eens naar Toegangkelijkheid gekeken en je er in verdiept ?

Voorbeeld:

Schermafbeelding 2024-05-14 om 08.10.56.pngUpdate ?  MacBook Air up to date


Schermafbeelding 2024-05-14 om 18.07.48.pngUpdate ?  MacBook Air up to date


Citaat
How to increase menu bar size on Mac?
To change the size of your Mac's menu bar, you can go to System Preferences > Accessibility > Display > Menu bar size and choose "Large" if you want to increase the size. To change the Dock size, you can go to System Preferences > Dock & Menu Bar > Size and choose a size that suits you.

En investeer in een nieuwe bril en/of staar onderzoek.
Bewerkt: 14 mei 2024 - 18:10 door nnsa
Update ? MacBook Air up to date
14 mei 2024 - 08:30    reactie #15
geplaatst door: anraadts
Tekstverwerker en Spreadsheet via Zoho, waarom? Omdat ik alles direct via mijn account bij de hand heb. Ook op andere merken computers. En pages niet overal is.
Pages, Numbers en Keynote kan je allemaal op het web gebruiken.
Update ? MacBook Air up to date
14 mei 2024 - 11:16    reactie #16
geplaatst door: Flix
Voor mij is een telefoon nog steeds een ding om mee te bellen.
Bijzonder.
Update ? MacBook Air up to date
26 mei 2024 - 07:52    reactie #17
geplaatst door: iRay
@iRay: Wat een ellende allemaal...

Heb je wel eens naar Toegangkelijkheid gekeken en je er in verdiept ?
Ja dat heb ik. En als het dan nog steeds te klein is??


Citaat
En investeer in een nieuwe bril en/of staar onderzoek.
Zal ik hier maar niet op in gaan??  :withstupid:
Update ? MacBook Air up to date
26 mei 2024 - 08:01    reactie #18
geplaatst door: ouwemac
Denk je dat nnsa een grapje maakt? :hypocrite:
Je staat niet in de file; Je bent de file: Ulrich Beck