geplaatst door: Robert
Sommige vragen komen vaker voorbij, daarom vind je in dit Sticky Topic een langzaam groeiend aantal van antwoorden daarop. Deze oplossing komen allemaal van leden van MacFreak, door de weinige ruimte hier worden die niet vermeld.


Clamshell (= "gesloten klep") modus

 • Let op, Clamshell (= "gesloten klep") modus op een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air werkt alleen maar als een externe adapter aangesloten is.

  Meer info van Apple hierover is te vinden op deze pagina.


Terug naar een oudere versie van macOS?

 • Dit heet "macOS Recovery" en dat werkt met de volgende toetscombinaties:

  Citaat
  Command (⌘)-R: Installeer de macOS-versie die het laatst op de Mac geïnstalleerd was.

  Option-⌘-R: Upgrade naar de nieuwste macOS-versie die compatibel is met uw Mac.

  Shift-Option-⌘-R: Installeer de macOS-versie die bij de Mac is geleverd, of de versie die er het dichtste bij zit en die nog beschikbaar is.

  Wel geduld hebben, want zo'n download kan behoorlijk groot zijn.

Waar kan ik macOS/Mac OS X downloaden?


Een lokale momentopname van Time Machine terugzetten

 • Heb je een Mac waarvan de SSD geformatteerd is met APFS dan is er altijd de mogelijkheid om terug in de tijd te gaan met een locale momentopname, ook als jouw Time Machine backup niet aangesloten is. Meer info in dit draadje, deze pagina van Apple of de video hieronder.Twee Macs verbinden met Doelschijfmodus

 • Wil je data overzetten of een fout op een andere Mac lokaliseren? Als je tijdens het opstarten de letter T op je toetsenbord ingedrukt terwijl beide Macs verbonden zijn met een FireWire of Thunderbolt kabel krijg je verbinding via deze Doelschijfmodus.

  Meer hierover op deze en deze support-pagina's van Apple


Gewiste data terughalen'Schoonmaken' van je Mac

 • Een vaak terugkerende vraag is of het nodig is om je Mac schoon te houden met apps van derden, die komt vaak van mensen die gewend waren om dat bij Windows te doen.

  Voor macOS is dit zelden of nooit nodig. Maar als je Mac wel merkbaar trager wordt, gebruik dan eerst de door Apple niet voor niets ingebouwde veilige modus. Daarbij worden een aantal caches geleegd, als een corrupte cache de oorzaak van de vertraging was zal dat waarschijnlijk het probleem oplossen.

  Verwijder je graag ook alle bijbehorende bestanden als je een app verwijdert, dat kan gratis met AppTrap of App Cleaner. De eerste kan dat ook automatisch voor je doen.

  Let op, in de praktijk zijn er geen problemen met deze apps bekend, maar het is altijd mogelijk dat ze niet goed zullen werken met een nieuwe versie van macOS.
.


Malware verwijderen

 • Malware is de verzamelnaam voor software die er expres voor zorgt dat je Mac niet goed meer werkt of onveiliger wordt. Denk je dat je malware op je Mac hebt dan zijn er meerdere apps die dat kunnen opsporen en mogelijk verwijderen, Malwarebytes for Mac is daarvoor een prima optie, ook omdat je het de eerste 14 dagen gratis kan gebruiken.

  Denk je dat je malware op je Mac hebt, dan kan je dat ook eerst hier aan het forum voorleggen. Want in de praktijk blijkt het vaak om iets heel anders te gaan.


Mogelijke opstart-schermen op je Mac

 • Je Mac kan een aantal schermen laten zien tijdens het opstarten, en die zeggen iets over wat er op dat moment gaande is. Apple heeft daar een speciale support-pagina voor, en die is hier te vinden


NVRAM of PRAM van je Mac opnieuw instellen

 • Heb je problemen met je Mac, dan kan het opnieuw instellen van de NVRAM of PRAM van je Mac mogelijk de oplossing zijn. Meer daarover is te vinden in dit support-artikel van Apple zelf, inclusief de uitleg van die afkortingen.


Beta-versies van besturingssystemen

 • Het uitproberen van een beta-versie van een besturingssysteem brengt altijd risico's met zich mee, en zou eigenlijk alleen gedaan moeten worden met een device dat je verder helemaal niet nodig hebt. Niet alleen is de kans heel erg groot dat apps er nog niet goed mee zullen werken, je kan er data door kwijt raken en in zeldzamen gevallen kan het zelfs leiden tot een devices die daarna niet meer werken (dit gebeurde bijvoorbeeld bij de beta-versie van watchOS 5.1).

  Daarbij moet je bij experimenteren of updates van besturingssystemen altijd een goede backup hebben. Dat kan met het ingebouwde Time Machine, maar het liefst een waarvan je ook kan opstarten. Die laatste kan je maken met bijvoorbeeld Carbon Copy Cloner.

  Dat Apple bij de beta-software van bijvoorbeeld macOS 10.15 (Catalina) zelf hiervoor waarschuwt leest de enthousiaste gebruiker waarschijnlijk helemaal niet. Maar als je daarna je bijvoorbeeld data van je iCloud backup kwijt bent (Apple waarschuwt daarvoor bij de beta) dan is dat toch zonde.

Oude versies van besturingssystemen

 • Heb je nog een oudere iMac en heb je daarvoor een installer nodig? Deze kun je downloaden via deze website. De downloadlinks op die website moet je openen met Safari of Google Chrome, met veel andere browsers is de kans aanwezig dat er geen verbinding gemaakt kan worden met de Mac App Store. Het kan zijn dat na het maken van een installatie-stick, op een USB-stick van minimaal 8GB, de installatie niet wil lukken. Dit kan te maken hebben met een ingebouwd certificaat van de installer. Dit kun je omzeilen door de datum van het systeem terug te zetten.

  Bij het opstarten vanaf de USB kun je in het menu kiezen voor Hulpprogramma's. Daar staat Terminal onder, die moet je hebben. Via Terminal kun je een datum instellen die vóór het verlopen van het certificaat ligt. Wat je daar bijvoorbeeld in kunt tikken is dit:
date 1020121219
De datum zit als volgt in elkaar:
 • Maand
 • Dag
 • Uur
 • Minuut
 • Jaar

Na het instellen van de datum en het formatteren van een harde schijf kun je meteen verder met het installeren van macOS. Meer over het maken van een installer op een USB-stick is te vinden op deze support-pagina van Apple zelf.
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.