Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
geplaatst: 9 oktober 2020 - 17:48
Nu ik toch in een ander draadje even worstelde met het foto file-format, wil ik even het volgende vragen aan iemand die dit misschien al heeft uitgezocht, of er al sowieso meer van weet.

Het viel me op een gegeven moment op dat niet alle foto's die ik met de iPhone maak, in 'Mijn fotostream' terecht komen, en dientengevolge ook niet op mijn Mac worden geïmporteerd. Vervelend, en verwarrend, dat halve werk.
Vraag is, hoe komt dit?

Dit is wat ik weet: tegenwoordig worden de foto's op de iPhone standaard in HEIF format (met de extensie HEIC) gemaakt. Deze worden niet overgenomen door 'Mijn fotostream', volgens Apple (wat natuurlijk al een affront is, want waarom een -soort van- eigen format buitensluiten?) Maar waarom komen dan toch de meeste foto's die ik maak met de iPhone, wél in de fotostream? Op de iPhone krijg je standaard helemaal geen file info, en op de Mac zie ik dat die foto's in 'Mijn fotostream' een .JPG extensie hebben. Toch zijn dat foto's die ook gewoon in HEIF zijn gemaakt, bij mijn weten. Verder zegt Apple ook dat Live Photo's niet in de fotostream worden gezet, maar toch zie ik foto's die op de iPhone 'Live' zijn, wel terug in de fotostream, en daarmee op mijn Mac.

Eerlijk gezegd: ik kan het niet allemaal volgen wat ze daar bij Apple bedacht hebben, en wat ze er precies mee willen. Is er iemand die het beter snapt, en mij, en hopelijk ook anderen, wat wijzer kan maken?

NB: Ik maak dus geen gebruik van iCloud-foto's en ben ook niet van plan dat te doen; daarvoor is mijn vertrouwen in Apple niet solide genoeg.

NB: het gaat om een MB 12" Retina 2017 en een iPhone Xr, uitgerust met respectievelijk iOS 14 en macOS 10.15.
geplaatst door: Flix
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #1 geplaatst: 9 oktober 2020 - 18:06
Nou, wat ik wel kan melden is dat als ik foto's importeer vanaf mijn iPhone8 naar iPhoto (ja, ik ben daar bewust in blijven hangen), ik telkens foutmeldingen krijg van foto's of filmpjes die wel afspelen op de iPhone, maar niet kunnen worden geïmporteerd in iPhoto. Welke foto's filmpjes dat zijn wordt niet aangegeven, dus ik kan ze ook niet verwijderen op de iPhone.

Wellicht is het bij jou ook zoiets, met een afwijkend format?
geplaatst door: Heintje
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #2 geplaatst: 9 oktober 2020 - 19:28
Toch zijn dat foto's die ook gewoon in HEIF zijn gemaakt, bij mijn weten.
Wat heb je bij 'Instellingen' -> 'Camera' -> 'Formaten' staan? Die bepaalt of het wel/niet HEIF is wat er gemaakt wordt.

'Meest compatibel' -> niet
'High Efficiency' -> wel
geplaatst door: boiing
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #3 geplaatst: 9 oktober 2020 - 20:11
..en in aanvulling daarop: ik neem aan de laatste instelling, anders had je niet de genoemde forum-worsteling gehad :wink:. Vervolgvraag is dan: waarom? Kies voor 'meest-compatibel' en het fotostream probleem zou opgelost moeten zijn.

Deze worden niet overgenomen door 'Mijn fotostream', volgens Apple (wat natuurlijk al een affront is, want waarom een -soort van- eigen format buitensluiten?)
Dat heeft denk ik te maken met het feit dat 'fotostream' een functie is die uitgefaseerd gaat worden (zie een eerder bericht hierover van mij).

.. op de Mac zie ik dat die foto's in 'Mijn fotostream' een .JPG extensie hebben.
Dat is normaal (link)?

NB: Ik gebruik geen HEIC/HEIF/HEVC trouwens, en (net als jij) geen iCloud foto's :wink:.
geplaatst door: boiing
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #4 geplaatst: 9 oktober 2020 - 22:04
Dank voor je reacties. 👍🏻
Ik ga er puntsgewijs op in.

Citaat
'High Efficiency' -> wel
Dit is -tegenwoordig- zoals gezegd, de default instelling, en die heb ik dan ook laten staan. Zie volgende vraag.

Citaat
Waarom? Kies voor 'meest-compatibel' en het fotostream probleem zou opgelost moeten zijn.
Begrijp ik. Maar Apple is niet voor niks over naar HEIF. Ze zijn daar wat van plan mee, en je zult zien dat je met JPEG in de toekomst mogelijkheden gaat missen. Mijn ervaring is dat je maar beter mee kan gaan in de keuzes die Apple maakt, dan bij het oude te blijven. Maar dat is misschien een discussie waard in een ander draadje. Het verklaart iig mijn keuze.

Citaat
Dat is normaal (link)?
In die zin dat 'Mijn Fotostream' idd alleen JPEG e.d. aankan. Dat is nu het vreemde: alle foto's worden in HEIF geschoten (ten gevolge van eerder genoemde instelling), maar toch belanden de meeste foto's in fotostream als JPEG; echter niet alle. Hoe kan dat? Ik geef nergens opdracht tot omzetten, en waarom staan dan niet alle foto's in fotostream?

Citaat
Dat heeft denk ik te maken met het feit dat 'fotostream' een functie is die uitgefaseerd gaat worden.
Apart. Ik had die tekst (* Als u onlangs een Apple ID hebt aangemaakt, is 'Mijn fotostream' mogelijk niet beschikbaar) zeker ook gelezen, maar anders geïnterpreteerd. Zou jammer zijn, want fotostream is op zich een prima service. Verklaart idd wel waarom fotostream niet ook is meegegaan met dat HEIF format.
Wel weer waardeloos dat Apple een dienst in de lucht houdt, die ze niet onderhouden met gevolg dat ie niet meer betrouwbaar is.
Laatst bewerkt op: 10 oktober 2020 - 00:57 door Flix
geplaatst door: Flix
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #5 geplaatst: 10 oktober 2020 - 09:00
Ze zijn daar wat van plan mee, en je zult zien dat je met JPEG in de toekomst mogelijkheden gaat missen.
Mee eens, en ik begrijp die keuze van je ook. Het ging me meer om de pragmatische insteek: om gedoe te voorkomen voorlopig maar jpeg gebruiken, dan werkt het in ieder geval zoals je wil.

Ik geef nergens opdracht tot omzetten, en waarom staan dan niet alle foto's in fotostream?
Dat omzetten gebeurt dus automatisch begreep ik uit die (en andere) link(s), dat laatste is de kernvraag ja. Dat blijft vooralsnog onverklaarbaar.

Ik had die tekst (* Als u onlangs een Apple ID hebt aangemaakt, is 'Mijn fotostream' mogelijk niet beschikbaar) zeker ook gelezen, maar anders geïnterpreteerd.
Ik dat in dat draadje niet verder onderbouwd maar ben dat eerder tegen gekomen, hier bijvoorbeeld:

Citaat
It should also be noted that Apple seems to be phasing out My Photo Stream. In macOS Catalina, the feature is nowhere to be found in the Photos app, and anyone signing up for a new Apple ID won't have access to the feature from the get-go. It is still present in iOS 13 and later, but it seems clear that it's on the way out. (bron)
Jammer inderdaad :confused:.. iCloud foto's is ook niet zo mijn ding. Er is wel vaker verwarring over geweest, wat nou het verschil was (zelfs op MF :wink:..). Dat zou de reden kunnen zijn dat Apple er vanaf wil, balen natuurlijk als dát net de feature is die je wil als gebruiker en niet die andere. Maarja, dat is ook niet voor het eerst..

De kernvraag blijft open!
geplaatst door: boiing
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #6 geplaatst: 10 oktober 2020 - 09:16
.. en waarom staan dan niet alle foto's in fotostream?
Zou dat niet een andere oorzaak kunnen hebben, los van JPEG/HEIF?

https://www.reddit.com/r/apple/comments/2ecxue/not_all_pictures_are_uploaded_to_photostream/

Zoiets bijvoorbeeld, een 'upload-timeout'. Als je een tijdje de JPEG instelling gebruikt zou je daar achter kunnen komen, doet het zich dan nog steeds voor dan ligt het niet aan het formaat.
geplaatst door: boiing
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #7 geplaatst: 10 oktober 2020 - 11:36
Toch lijkt me de conclusie op genoemde site dat Mf ('Mijn fotostream') wordt uitgefaseerd, iets te voorbarig, want in de Catalina Foto's.app staat de Mf instelling en de Bibliotheek/Mf er nog allemaal keurig in.

Citaat
Zou dat niet een andere oorzaak kunnen hebben, los van JPEG/HEIF?
Zoiets bijvoorbeeld, een 'upload-timeout'.
Zou kunnen; het is idd een aanname dat het aan het HEIF format ligt. Maar dit probleem lijkt wel te zijn begonnen met de invoering van HEIF door Apple.
Ik denk ook niet dat het aan een time-out o.i.d. ligt. Dat gebeurt óók zeker wel, dat het een tijd duurt voordat de foto's verschijnen. Maar dan verschijnt ook de hele bunch, minus dus een aantal random foto's, die er letterlijk tussenuit vallen; praktisch op hetzelfde moment en locatie genomen.

Net nog een aantal foto's gemaakt, en die staan direct allemaal wel in de Mf.

Ik ga nu de camera-instelling maar eens veranderen naar 'Meest compatibel'; eens kijken of ik verschillen bemerk.


Zijn er hier MacFreakers die de (std) Camera High Efficiency instelling aanhebben, en Mf gebruiken, en hun ervaring hiermee kunnen delen?
geplaatst door: Flix
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #8 geplaatst: 10 oktober 2020 - 11:46
Ik gebruik al sinds het begin de Fotostream (niet iCloud fotos). En heb vergelijkbare ervaringen: er is geen garantie dat alle foto's die je op je iPhone hebt genomen ook daadwerkelijk allemaal in je Fotostream te zien zijn. Dat is al sinds het begin zo, ook toen ik een iPhone zonder HEIC had. Ik heb er wel eens wat zoekwerk voor verricht, maar geen remedie gevonden.
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #9 geplaatst: 10 oktober 2020 - 13:17
Interessant @puk1980. Jij dus hetzelfde probleem. En idd met zoekwerk ben ik er ook niet uitgekomen. Als jij er ook geen oplossing hebt gevonden, kan ik wel stoppen met zoeken! :cool:

Misschien heb ik mazzel gehad dat voor HEIC (introd. sept. 2017) er geen last van had, of misschien heb ik het niet in de gaten gehad.
Is ook in lijn met een draadje wat @boiing eerder (om andere reden) aanhaalde, en waar @goofy17 ook hetzelfde euvel ondervind (april 2016).

In die tijd is iPhoto ook vervangen door de Foto's.app (introd. april 2015), misschien is dat ook een factor? Ik heb iPhoto gebruikt tot aan Catalina, waar het niet meer op werkt.

Nog anderen hier met ervaring in deze materie?
geplaatst door: Flix
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #10 geplaatst: 16 oktober 2020 - 22:21
Toch best wel jammer dat er zo weinig gereageerd wordt. De usual suspects hier zijn er, maar dan houdt het toch zo'n beetje op. Terwijl ik aanneem dat fotostream door nogal wat MacFreakers wordt gebruikt.
Eigenlijk een beetje teleurstellend, dit.
geplaatst door: Flix
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #11 geplaatst: 17 oktober 2020 - 00:10
Sorry dat ik je hierin niet kan helpen, Flix, ik transfereer mijn plaatjes en video's van verschillende devices (iPhone, droid foon, videocams, VHS, Hi8 etc.) nog steeds naar mijn Macje via old school (USB en FireWire) kabeltjes, en zonodig vintage interfaces.
Voor mij liever géén cloud gedoe! Enfin, eens gedigitaliseerd staan de files wél op mijn Stack of Imgur.
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it!
Think different, think twice, Apple! It just used to work!
antw: Vraag over 'Mijn fotostream' en foto-format
reactie #12 geplaatst: 17 oktober 2020 - 16:42
Hier ook geen fotostream, maar misschien dat het met Dropbox wel goed gaat?

(vreemde bug trouwens)
geplaatst door: GeorgeM