Ik heb het al eerder aangegeven - als ik me goed herinnner ...
Linux bootable USB's doen ook op Apple soms wonderen. Waarom niet de Apple opstarten met een Bootable USB Stick (kan van harte OpenSUSE aanbevelen, omdat deze zeer goede driver support heeft en - althans hier - ook op veel Macs gewoon werkt)
Download link:
https://get.opensuse.org/leap/?type=desktop#downloadDaar de "Gnome LiveCD" image downloaden. En deze op een USB stick zetten.
Hier een instructie hoe dit vanuit macOS te doen:
https://en.opensuse.org/SDB:Create_a_Live_USB_stick_using_macOSHier een instructie hoe dit vanuit Windows te doen:
https://en.opensuse.org/SDB:Create_a_Live_USB_stick_using_WindowsDaarop de Mac opstarten vanaf USB stick ... even wachten totdat (Linux) geladen is een terminal venster openen en dan het volgende ingeven:
sudo -s lsblk -fs
Hierop komt een lijst die (min of meer lijkt op):
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
sda
sdb 237.1G 0% /
In de eerste kolom heb je de zogeheten "mountpoint", dat kan zijn een SATA-schijf (sdba/sdb), maar kan ook een NVME-schijf zijn. In dat geval verschijnt daar het equivalent voor een NVME schijf.
Welnu, wat is belangrijk, goed kijken naar de GROOTTE (in ons voorbeeld 237.1G). In jou geval zal dit er anders uitzien omdat het natuurlijk een andere computer is en met (restjes van) macOS.
Welnu, wat we dan kunnen doen zijn drie dingen. De makkelijkste en beste is:
intoetsen:
blkdiscard -f /dev/sda
Waarbij SDA vervangen moet worden door de naam (die het Linux systeem heeft gegeven) van de schijf. LET WEL, dit kan natuurlijk ook SDA bij jou zijn.
Als je niets anders terugkrijgt gekoppeld als, de prompt (opdrachtregel) dan is de missie (hoogstwaarschijnlijk) geslaagd en is de schijf weer leeg als af-fabriek. Dit omdat het systeem een volledige SSD Discard heeft uigevoerd (equivalent van het overschrijven van de schijf met nullen), maar dan op "de SSD veilige manier". Vaak duurt dit ook op een SSD hooguit enkele seconden voor een hele schijf. Ook de partitietabel en andere data is weg.
Dat is niet erg, dat is juist erg goed, want in dat geval zal macOS proberen de schijf opnieuw in te richten (naar mac-standaarden).
Werkt dit niet? Dan kunnen we in ieder geval proberen alle partitie-data te wissen opdat de schijf in ieder geval als "leeg" wordt aangemerkt door elk OS. Dit omdat er dan geen informatie meer te vinden is over het soort bestandssysteem, indeling, etc. Dit doen we door:
Opdracht 2:
sgdisk --zip-all /dev/sda
In te kloppen.
Mocht dit alles niet werken? Dan kunnen we ook een paardenmiddel gebruiken wat - mits eens in de paar jaar toegepast - verder geen kwaad kan en je verder niet zult merken in de levensduur van de schijf, maar niet iets is wat je wekelijks moet gebruiken. Te weten: de schijf volledig overschrijven met nullen. Dit kan ook zowel vanuit macOS als Linux, met als voordeel dat je in Linux iig een status te zien krijgt hoe ver dit process is
Opdracht 3:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=1M status=progress
Tot slot hebben we ook de mogelijkheid om de SMART status uit te lezen en nog wat diagnoses uit te voeren vanuit Linux.
Eveneens vanuit de terminal kun je inkloppen:
smartctl -a /dev/sda
In dat geval krijg je een volledig overzicht van alle SMART gegevens. Zoals hoeveel uur de schijf heeft gedraaid, hoevaak de stroom is af en aan-gegaan, hoevaak de schijf volledig is gewisst, of er beschadigingen zijn (bad block) en ook een indicator genaamd "Media_Wearout_Indicator" welke - als ik het me goed herinner - in een schaal van 0 tot 100 aangeeft hoe goed (of slechte staat zich) de SSD bevindt.
Een verder punt om op te letten is: "Reported Uncorrect"
Tot slot kun je ook tests laten uitvoeren:
smartctl -l selftest /dev/sda
of een meer uitgebreide test:
smartctl -t long /dev/sda
Nadien de computer gewoon uitzetten, USB stick met Linux verwijderen, macOS installtie schijf erin steken en weer verder gaan met macOS ...
Zou heel goed kunnen werken.
- Waarom al die moeite. Praktisch alle systemen hebben wel een of andere zwakte. Zo ook macOS. En het kan zijn dat macOS geen raadt weet met de huidige indeling op de SSD of van slag raakt. Is ook hier wel eens gebeurd. Niet logisch, maar wel gebeurd, waarbij volledig wissen daarbij wel absoluut het gewenste resultaat gaf.
Met een belangrijke kanttekening: voor T2-Macs zijn er aanvullende handelingen nodig, maar goed; die heb ik hier even weggelaten. Kon me herinneren dat het om een ouder type mac ging.
Kan dit alles dan niet onder macOS? Deels wel, maar niet alles. Een equivalent van lsblk en blkdiscard ken ik onder macOS niet en smartctl, zo vanaf de prompt evenmin.
Eng is het niet, voorwaarde is wel dat er natuurlijk een PC, Mac of iemand met een computer in de buurt is, danwel een eigen tweede computer te hebben om een USB stick te prepareren.
Dus sja, wie durft ?