Nu echter kunnen de routers elkaar prima zien, echter de verbinding is vreselijk traag en ook in rust is er veel (wireless) verkeer tussen de routers als ik ze niet gebruik. Het lijkt er op of er veel verstoring is tussen de routers. Na een avondje klooien vindt ik het wel mooi en ben eigenlijk op zoek naar nieuwe kwalitatief goede routers welke WDS ondersteunen. Hierbij heb ik de volgende eisen;
Router A; 1 wan interface Wifi 802.11g optioneel 1 of meer ethernet interfaces WDSRouter B; Wifi 802.11g 4 ethernet interfaces WDS
Wie heeft er goede raad ?
(Bewerkt door fred44nl om 12:21, 2-02-2010)
Het zou idd goed moeten werken en heb toch enige 'basis' kennis van netwerken. ip-range en subnet mask doen hier niet terzake, maar bij deze 10.0.0.0/8. Ik had de kanalen gecontroleerd, en het gebruikte kanaal was geheel niet gebruikt in de directe omgeving. Je mag meerdere DHCP servers in een netwerk hebben, alleen mogen ze niet in dezelfde range adressen uitdelen anders krijgje wat 'bijwerkingen' . Beide SX551 routers hebben geen DHCP aan staan, deze staat aan op een andere router op het netwerk welke de routering tussen de WAN verbinding en het interne netwerk verzorgt.
Het probleem zit hem echt tussen de twee SX551 routers. Als deze geisoleerd een (1) netwerk op basis van WDS vormen is de admin interface van router B vanaf een ethernet aansluiting op router A nog steeds slecht bereikbaar. Onder slecht versta ik traag, zeer traag, of er veel collissions optreden. Er zijn twee netwerken met een en hetzelfde SSID zichtbaar, mogelijk dat hier het probleem in zit ?
Alternatief is WDS afzetten en het tweede station per ethernet aansluiten, op een ander kanaal zetten met een afstand van minstens 2 kanalen. Versleuteling uiteraard wel gelijk houden op beide stations/routers.
Heb WDS hier een tijdje met de Airport Extreme gebruikt en een oude Airport Express. Werkte prima, maar werd ergens in snelheid beperkt en niet altijd even storingsongevoelig. Met de komst van 802.11n is het verbeterd, vooral nadat WDS uit kon en "sta uitbreiding netwerkbereik toe" aangevinkt kon worden. Het effect was ook gunstig merkbaar voor 802.11G laptops. De configuratie is ook veel makkelijker trouwens. Je kunt zeker geen buil vallen aan 2 Airport Expressjes.
Hoofd-station
Steun-station
[edit: opnieuw geformuleerd]
(Bewerkt door Powerbooky om 18:05, 2-02-2010)
De Express is met toslink aangesloten op mijn receiver (audio) en met ethernet (ja, die poort werkt ook gewoon als LAN poort!) op mijn tv, voor YouTube en andere widgets.
Je zou op de Express een switch kunnen zetten, en zo meerdere apparaten bedraad aansluiten. Zo heb je geen WDS nodig.
WDS en 'Uitbreiden bestaand netwerk' doen in principe hetzelfde: draadloos het netwerk vergroten. Er zijn een paar kleine verschillen, die eigenlijk alleen met de snelheid te maken hebben. De WDS mode beperkt zich alleen tot B-mode (11Mbps) en G-mode (54Mbps) netwerken. De configuratie aanmaken is wat meer werk (MAC adressen van de losse stations moeten worden ingevoerd e.d.) De WDS-mode werkt met alle Apple Airport B/G/N basisstations, maar alleen op 2,4GHz. 'Uitbreiden bestaand netwerk'-mode werkt alleen met N-mode geschikte Airport basisstations op 2,4GHz (B/G/N) of 5 GHz (A/N). Mac's of PC's met alleen B/G wifi kaarten kunnen wel gewoon verbinden (2,4GHz radiomode). Extra station toevoegen of verwijderen kan zonder dat het hoofdstation steeds opnieuw moet worden geconfigureerd. Het geheel is simpeler en sneller in te stellen dan WDS.Het is weliswaar mogelijk om een Airport Extreme/Express N tegelijk in WDS-mode en 'Uitbreiden bestaand netwerk' te gebruiken, maar de snelheid zal achter alle WDS remote stations altijd beperkt zijn tot maximaal G-mode 54Mbps (zelfs met de nieuwe Express als deze in WDS mode staat). Wat betekent dit alles? Samengevat: als je een Airport netwerk vergroot moet worden en je hebt 2 of meer N-mode geschikte Airport units, gebruik dan bij voorkeur alleen 'Bestaand netwerk uitbreiden'. Sneller en eenvoudiger in te stellen (minder kans op fouten). Ps. De ethernet aansluiting van een Airport Express 'N' is in de netwerk uitbreidings mode een LAN uitgang. Dat kan handig zijn.
'Uitbreiden bestaand netwerk'-mode werkt alleen met N-mode geschikte Airport basisstations op 2,4GHz (B/G/N) of 5 GHz (A/N). Mac's of PC's met alleen B/G wifi kaarten kunnen wel gewoon verbinden (2,4GHz radiomode). Extra station toevoegen of verwijderen kan zonder dat het hoofdstation steeds opnieuw moet worden geconfigureerd. Het geheel is simpeler en sneller in te stellen dan WDS.
Het is weliswaar mogelijk om een Airport Extreme/Express N tegelijk in WDS-mode en 'Uitbreiden bestaand netwerk' te gebruiken, maar de snelheid zal achter alle WDS remote stations altijd beperkt zijn tot maximaal G-mode 54Mbps (zelfs met de nieuwe Express als deze in WDS mode staat).
Wat betekent dit alles? Samengevat: als je een Airport netwerk vergroot moet worden en je hebt 2 of meer N-mode geschikte Airport units, gebruik dan bij voorkeur alleen 'Bestaand netwerk uitbreiden'. Sneller en eenvoudiger in te stellen (minder kans op fouten).
Ps. De ethernet aansluiting van een Airport Express 'N' is in de netwerk uitbreidings mode een LAN uitgang. Dat kan handig zijn.
bijvoorbeeld:
extreem op kanaal 3repeater 1 op kanaal 6repeater 2 op kanaal 9
Dit stoort elkaar dan niet.Je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld 4,7,10 als kanalen kiezen.Het grote probleem is dat als ze op het gelijke kanaal staan drukken ze elkaar weg.En zorg ervoor dat je SSID gelijk is.
Africatwin om 18:16, 3-02-2010 bijvoorbeeld:extreem op kanaal 3repeater 1 op kanaal 6repeater 2 op kanaal 9 Je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld 4,7,10 als kanalen kiezen.
extreem op kanaal 3repeater 1 op kanaal 6repeater 2 op kanaal 9 Je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld 4,7,10 als kanalen kiezen.
(Bewerkt door michelvdb om 22:04, 24-02-2010)
http://www.macfreak.org/cgi-bin/forums/topic.cgi?forum=6&topic=6109