Indien ik nu een tweede Airport Extreme koop, kunnen de twee AP dan roaming ondersteunen of niet. Van het DSL modem lopt al netwerkkabel na de twee locaties.
Ik heb al dit gevonden: https://support.apple.com/nl-nl/HT202192 maar dan moeten de AP achter elkaar worden aangesloten en bij mij is het een ster configuratie.
Ik heb nog een oude iMac late 2009 staan, die kan maar 802.11a aan. Indien de airport extreme op 802.11ac modus staat, valt die dan voor de ene iMac tot 802.11a terug?
Stel ik los het netwerk kabel probleem op. Kan ik dan ook met ander merk AP roaming werkend krijgen of alleen met een tweede Airport extreme?
Je kunt niet 2 maal een AE op je modem aansluiten. Een modem/router in de modem-only stand is ook een modem. Je maakt dan 2 onafhankelijke LAN's, die elkaar niet kunnen benaderen.
Als je een modem/router van je provider hebt, en deze dient ook als router, dan kun je daar 2 maal een AE op aansluiten, die niet "achter elkaar" hoeven te zitten. Je kunt dan een soort ster-netwerk maken. Het is dan wel een vereiste dat je AE's dan in de brugmodus staan.
ALs je (DSL) modem alleen een modem is, dan kun je daar het beste een AE naast zetten, direct erop aangesloten. De andere AE kun je dan op de eerste AE aansluiten.
IEEE 802.11a is niet de voorloper van IEEE 802.11ac, je moet de 'a' standaard zien als Amerikaanse tegenstander van de Europese 'g' standaard. Jouw iMac kan ook IEEE 802.11n aan, en die werkt ook op 5GHz.
De Extreme ondersteunt alle wifi standaarden, tot en met ac, en de Express zit een stapje lager, die ondersteunt alles tot en met de n-standaard. Beiden doen dat op 2,4GHz en 5GHz.
Bedenk dat je op 5GHz meer snelheid maar minder bereik hebt. Simultaan 2,4GHz en 5GHz is meestal het beste.
Apple is erg goed en het mooiste en heeft voor ons de voorkeur. Echter, als je de goedkoopste troep (50 euro of minder) laat liggen, dan hebben merken als Linksys en TP Link ook mooie wifi routers te koop.
Mijn Airport extreme staat in de woonkamer en is via de WAN port en LAN kabel aangesloten. Aan de AE hangt nog de televisie en dat werkt allemaal.
Op de eerste verdieping heb ik een tweede AP staan, die via LAN kabel aan de router is aangesloten.Dat werkte als tweede netwerk.
Nu moet ik de tweede AP vervangen, omdat hij is overleden. Geien dat de buren allemaal 802.11n draaien met 300Mbps theoretisch moet ik op 5GHz gaan zitten. Maar ik kan later altijd nog tussen apaart A en N mode of AC mode kiezen.
In verhuis ik en dan kan ik echt roaming modus instellen. Zijn er nog alternatieven, die roaming ondersteunen, of moet ik gewoon nog een tweede AE kopen?
Ik heb al aan de iMacs een USB schijf hangen die overal als time machine zijn geconfigureerd.
(Bewerkt door HansAnders om 8:25, 13-11-2016)
WiFi n en ac kunnen beiden op 2,4GHz en 5GHz werken. WiFi a kennen we niet in Europa. Ik denk dat je met roaming bedoelt dat je netwerken dezelfde naam en hetzelfde wachtwoord hebben. Dat zou je nu ook al in kunnen stellen.
Leesvoer: https://support.apple.com/nl-nl/HT204616
Wat ik niet begrijp is of mijn router via DHCP IP adressen kan blijven uitdelen aan de WLAN clients en of de WLAN clients in hetzelfd IP range (start bij mij met 192.168.1.xxx) ala mijn vaste clients blijven. Of anders gezegt, kan ik bij wireless roaming nog steeds mijn vaste clients in het netwerk zien en kunnen benaderen?
In mijn huis ligt nog oude Cat 5 LAN kabel wat tot 100Mbps gaat. Hubs kunnen tot 1Gbps, en ik weet niet wat mijn router kan. Maar de router is in bruikleen verkregen en upgraden zorgt voor andere problemen.
Aandachtspunten: het heeft weinig nut indien beide AE direct boven elkaar staan, ook zit een plafond tussen. Beter is het de AE in de uithoeken van je huis op verschillende verdiepingen te plaatsen.
Nu staat een AE in de meterkast (bedankt voor de tip!) en de tweede in de laatste kamer op de eerste verdieping. De eerste AE is via de WAN poort (de onderste poort) aangesloten en de tweede heeft een kabel tussen een LAN poort van de eerste AE en een LAN poort van de tweede AE.
Ik heb mijn AE op statisch staan en een IP adres toegekend en de DNS servers en het adres van mijn router ingevuld. DHCP zal makkelijker gaan. Maar ik ben eigenwijs en geef aan servers vaste IP adressen.
Ik heb op de eerste AE ingevuld "create a wireless network", onder wireless security WPA2 Personal en zelf een wachtwoord bedacht.
De tweede AE staat op "extend a wireless network".
Dat was dan al de configuratie.
Nog een tip: het is makkelijker een AE via het bedraad netwerk te configureren en ik vindt de airport utility voor de iMac makkelijker te gebruiken.
Ik heb dan nog het 5GHz netwerk uitgezet. Het deed er toch niet mee gezien de afstanden en de muren.
Het netwerk moet gewoon tijd hebben op zich zelf te configureren.
HansAnders om 20:44, 16-11-2016Ik heb op de eerste AE ingevuld "create a wireless network", onder wireless security WPA2 Personal en zelf een wachtwoord bedacht.De tweede AE staat op "extend a wireless network".
Want een wireless extender is een noodoplossing; die halveert grofweg je internetsnelheid.
Werkt perfect hoor, ik heb zo jarenlang een Hawking extender gebruikt- wegens gebrek aan andere hardware/ UTP bekabeling waarmee een roaming netwerk op te zetten.
Roaming behoort aan de volle snelheid te lopen.
eerste stap: AE 1 via WAN port op modem aansluiten met een statisch IP adres. Bij DHCP verliezen twee AE al hun sync op het moment dat de lease verloopt.
Maak een eerste WLAN netwerk aan. Dat netwerk wordt later je roaming netwerk. Laat de kanalen automatisch kiezen.
tweede stap: sluit AE2 via een kabel van een LAN port van AE1 aan de WAN port van AE2 aan.
derde stap: het creëren van een roaming netwerk. Ik denk dat er twee verschillende opties zijn: indien de AE dicht bij elkaar staan en ook elkaar via WLAN kunnen horen, dan kan men bij de AE2 het kabel van AE1 via de LAN port aansluiten. Dan op AE 2 een extended netwerk aanmaken.Indien alles goed gaat dan blijven bij de airport utility de verbinding tussen de Res doorgetrokken. wordt er een lijn gestippeld weergegeven dan kan men het alternatief derde stap uitvoeren.
alternatief derde stap: laat AE2 op de WAN poort aangesloten en stel een extended netwerk in. Ook hier moeten de lijnen tussen de AEs doorgetrokken blijven.
Volgens mij is het verschil tussen de derde stap en het alternatief derde stap dat bij het eerste alle Als op hetzelfde kanalen zitten en op de laatste op verschillende kanalen.
Het roamen zal bij de gewone derde stap beter zijn, maar ik gebruik mijn computer zelden bij het traplopen.
Misschien dat iemand iets eraan heeft
Heb hier in huis jarenlang drie AE's, naast een TC , en een paar oude AE's aan elkaar gekoppeld.
Eerst allemaal bedraad aan elkaar gekoppeld en een groot roaming netwerk gemaakt. Functioneerde allemaal prima.
Sinds vorig jaar (kwam door een defect Ziggo-modem) gewoon om te veranderen vier aparte netwerken in huis gemaakt. Eigenlijk geen onoverkomelijke problemen gehad. Vrouw en kids klagen niet. Lopen toch niet in huis rond terwijl zij bezig zijn.Sinds een paar weken doe ik mee met het testen van nieuwe modem software van Ziggo, en heb daarom wat veranderingen door moeten voeren.Als dat voorbij is ga ik eens nadenken over het veranderen van de 'zones': een voor drie kamers beneden, een voor de bovenverdieping; een voor de keuken en het eerste gedeelte van de tuin.
Wellicht heb ik dan wat aan dit draadje
pmac
mijn 2 AE draaien perfect en handover werkt ook. Dat kan men controleren via de airport utility: deze kan de MAC adressen van de clients tonen. iPhone en iPad kunnen ook hun MAC adres tonen.
Sinds het loopt heb ik geen WLAN problemen meer. Alleen valt op dat een van de 5GHz netwerken vaak van kanaal veranderd. Maar het werkt altijd perfect!